Kusturma Üzerine Görüşler


Mab07Çevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 59
Mab07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2010 13:04
Bu mesaj hernekadar doğru olsada ekstra durumlar oluyo ve kusturmak zorunda kalıyoruz yavru kaybının önune geçmek için bu açtığınız konu güzel ama yoruma katılanlar dahil BİRÇOK kişi bu uygulamaya devam edicek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mister73Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
mister73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2010 00:02
Elbette ekstra durumlar veya acil durumlar olacaktır; hatta ticari kaygılar da olacaktır ama hiç olmazsa bu işi hobi olarak yapan arkadaşların arasından artık kusturmaktan vaz geçenler çıkacaktır. Sonuçta biz insanlar, doğal yaşama ne kadar az müdahale edersek o kadar doğru yapmış oluruz. Madem balıklarımızı doğal ortamlarından koparıp akvaryumlarımızda misafir ediyoruz, hiç olmazsa beslenme, üreme gibi ihtiyaçlarının doğala yakın olmasını sağlamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.
Sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViraneÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 120
ViraneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2010 10:06
Öncelikle Selamlar herkeze ...
Aranıza yeni katılmış bir akvaryum sever olarak bu konuda diğer üstadlardan pek çok şey duydum.Ama bencede bu iş yanlış oluyor.Takdiri ilahi olarak Allah cc o balığa öle bir yetenek vermiş ve o şekilde yavru büyütmesini sağlıyor biz insanlar ise her znm oldugu gibi ilahi adaleti takmıyor ve kendi bildiğimiz gibi davranıyoruz.Akvaryumda bir çok oynamalar yapıyoruz günü gelmeden yavru kusturma yok ilaç katma vs..vs.vs bence bırakın herşey doğal olsun ...Saygılar
 
Görelim mevla ne Eyler ne Eylerse GÜZEL eyler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AcemÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 20
AcemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2010 16:23
[QUOTE=atilla tarhan]

 Sayın Arkadaşlar...

 Ağzı dolu bir balığı seyretmenin, günlerini saymanın, yavrular çıktığında annenin onları en küçük tehlike sezdiğinde tekrar ağzına toplamasının ve koyun güder gibi dolaştırmasının zevkini alamayacaksak hiç cichlid beslemeyelim derim ben...(Yumurta döken cichlidler hariç.)

 Az-çok deneyimim olduğu halde (uzun yıllar) kusturmaya karşı olduğumu her fırsatta belirttim. Amaç satıp, para kazanmaksa yumurta dökenler olabilir.(Çok sayıda yavru veriyorlar ve bende de var.)  Bana göre kusturulan her balık -kürtaj- oluyor demektir ki, bu onların doğasına da aykırıdır.Başka bir yorumda bulunmak istemiyorum...

 RobiNSoN'dan: Sağlıklı balıklar.

[/QUOTE]
Ben bu yorumu çok doğru buldum bence bu balıkları beslememin en önemli nedeni onları seyretmek, gittikçe duyarlılığı bir çok konuda yitirmeye başlamış bir toplum olmamız bu konudada kendini gösteriyor. Ama bu olay bırakın duyarlı olmayı zevk sahibi olmayı bile beceremediğimizi de göstermiş oluyor.
Birde ilave etmek istediğim bir  konu var geçen balık alamaya gittim bir hobicinin evine, evime gidiş geliş 100 km mesafede balıklar için verilen ilan 3-4 cm yazıyor balıklar 1-2 cm civarı az bir miktarı belki 3 cm gelir. Bu hırsın bir göstergesi bence bu balıkları erkenden kustur bit kadarken sat. Ürettiğimiz balıkları biraz daha az ticari düşünüp sanki akvaryum'cuymuşuz gibi dükkan fiyatlarına satmaktan da vaz geçsek belki maddi imkanları kısıtlı arkadaşlar da bu forum sayesinde balık sahibi olabilir. Bu sayede kanamalı bir yaraya idrar dökerek faydalı olunmuş olunur.
Hepinize saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2010 00:55
İnsanlar imaknları dahilinde bu hobiyle kendilerini tatmin ediyolar ...
o halde herkesin bu hobiden aldığı zevkler ve harcadığı paralarda kendine göre...
o yüzden bu hobinin devam etmesi adına yapılan bazı aceleci davranışlar yada doğal olmayan davranışlar yadırganmamalı..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CenKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2005
İl: Kocaeli
Mesaj: 1769
CenKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2010 01:14
Eğer ticari kaygı yoksa kesinlikle kusturulmamalı kendi haline bırakılmalı.(fakat genç arkadaşlarımız özellikle balıkları ilk yavruladıklarında sabredemeyip kusturmak istiyorlar,bunu zamanında bende yaptım ve yadırgamıyorum).Doğallık konusuna gelince ,şimdiye kadar tanıdığım hobiciler yada ticari amaçlı balık besleyenler arasında malavi ve tanganyika cichlid besleyenlerin en fazla 600-700 litre hacme sahip akvaryumlarda beslediklerini gördüm ki bu kadar ufak bir ortamda ne kadar doğallıktan bahsedebiliriz?Aasıl yadırganacak davranış 100-150 litrede cichlid besleyip yok arkdaş neden kusturuyosun yazık günah tarzı yaklaşımlardır.Açıkçası ben kusturana arkadaş napıyorsun demem kusturmayana da bravo arkadaşım demem,herkesin kendine göre çıkar ve amaçları var çünkü.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otanoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Bursa
Mesaj: 11
otanoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2010 17:51
   Bugun ınternetten kusturmayla ılgılı bır cok vıdeo seyrettım oğrenmek için; daha sonra balığı yakalamak için kepçemı aradım 4 ay once aldığım ve daha paketınden çıkarmadığım kepçemı gorunce 4 aydır balıklarıma hiç bır mudahele de bulunmadığımı anladım(yanı onları akvaryumdan çıkaracak yada kepçeyle kovalayıp rahatsız edecek hiç birsey) bu yazıyı yazmadan once kepçe yi yerıne bıraktım ve şimdi sarı prensesımın ağzındaki yavrularını seyredıyorum oda yanımda bana bakıyor:D inşallah onları rahatsız edecek hiç birsey yapmak zorunda kalmam...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mazamortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 17
mazamortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 18:54
Herkeze selamlar ben siteyi dışardan takip ediyordum ve daha yeni kayıt oldum.ben hobiye ilk olarak küçük bir fanusla başladım ve birden bu dünyanın içinde buldum kendimi lafı uzatmayım benim akvaryumun ölçüleri 85*40*50 balıklarım ise sarı prenses 7 , yunus 6 , ıceman 2 , beyaz prenses 2, mavi prenses 3 ve vatos 2 adet ve hepsinin boyları hemen hemen 7-8 cm buldular.brnim yardım istediğim konu iki adet sarı prs agzı dolu birinin şişliği daha çokken diğerinin daha az buna anlam veremedim herhalde az yumurta var.7-8 gun oldu yumurta alalı agızlarına ben bunları diger balıklardan ayırıyım mı bolme ıle.bu iki hamile olan dıgerını yavrularına zarar verırmı dogurunca yoksa her ıkısınıde ayrı ayrı bolmelerle mı ayırayım ılk yavrularım onun için kusuruma bakmayın ve sizlere cok teseekurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avcılarlıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1255
avcılarlıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2010 11:00

Murat Bey,merhaba.Öncelikle söylemeliyim ki akvaryumunuzun hacmi beslediğiniz balıklar için yetersiz.Türünüz çok fazla olduğu gibi balık sayınızda çok fazla.Ağzı dolu balıklarınızı şu anki akvaryumunuzun içersinde bölme ile ayırırsanız bu balıklar için yumurta tutma süreçleri daha sağlıklı olur.Fakat;diğer balıklar için aynı şeyi söylemem mümkün değil.Akvaryumunuzu böldüğünüz vakit diğer balıklarınızın alanlarıda kısalacak ve balık sayınızda fazla olduğu için balıklarınızın strese girmeleri kaçınılmaz olacaktır.Benim size nacizane tavsiyelerim:

Öncelikle akvaryumunuzun hacmini büyütün veya balık sayınızı azaltın.
Akvaryumunuzun hacmi yunus beslemek için uygun olmadığı gibi en az 300 litrelik bir hacim gerekmektedir.
Daha fazla bilgi edinebilmek için arama butonunu kullanabilirsiniz.Sağlıklı yavrular dilerim.Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safari55Çevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2009
İl: Samsun
Mesaj: 35
safari55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 22:30
 Her ne kadar Tüm yaşamsal süreçleri 4 cam arasına sıkışmış olsa da  bu balıkların kim ne derse desin iç güdüleri vardır.Bunu yadsıyamayız.
 
 Öyle ki bu balıklar ,akvaryum ortamında bakılıyorlarsa da doğal ortamlarındaki gibi hareket etmeye çalışıyor,doğal ortamlarındaki gibi üremek istiyorlardır.
 
 Balıkların kusturulmadan tamamen kendi süreçlerinde yavrulamalarını istemek, onları 4 cam arasına sıkıştırdığımız gerekcesiyle mantıksız bulunamaz.
 
 Herşeyden önce amatör ruh; doğayı,hayvanları, doğal yaşamı seven ve bu birliktelikle hareket edip vicdanıyla sürekli muhasebe içinde olmayı gerektirmektedir.
 
 Hülasa,bırakınız olmayıversin 25 tane yavru,onlar arasından 5-6 tane doğal ortamda büyütebiliyorsak zaten amacımızı yaşatmış oluyoruz.Doğal ortamda büyük balık küçük balığı yer ve bu normaldir,yavruların diğer balıklar tarafından yenmesi canilik olarak nitelendirilmemeli.
 
 Kaldı ki,bu kayıpları en aza indirmek de bizim elimizde değil mi ? Bol kayalıklı bir akvaryum mesela bunun için bence yeterli...
 
Kusturma yöntemi rencide edici ,balığın psikolojisini ve tüm yaşamsal sürecini etkileyici bir durumdur bana göre.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2010 00:27

Fatih bey düşüncelerinizin büyük çoğunluğuna katılmakla beraber bence o doğal ortamı ve yavru balıkların kurtulma şansını artırmak için minimum 600 litre ila 1000 litre arasında bir tanka ihtiyacımız olacaktır aksi takdirde anaç balıkları yavruların hepsini yerler ne kadar kaya koyarsak koyalım örneğin 300 litrede afra haralar dipte dolaşan yavrularını veya kayaların arasına kaçmaya çalışan yavrularını yiyeceklerdir.Bence küçük tanklarda kusturma yöntemi eğer besleyen arkadaşların balık satma gibi bir düşüncesi varsa gereklidir.Fakat eğer gerçekten balık beslemek istiyorsakda tabi ki bırakalım kendi yerlerinde doğumlarını yapsınlar.Saygılarımla....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mazamortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 17
mazamortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 14:02
Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için ben bu yazıyı yazdıktan sonra balığımı ayırdım ama agzındaki şişlik indi bende yumurtaları yuttu zannetim ve sonra tekrar saldım ama 5-10 dakka sonra agzı yıne şişti şaşırdım acaba hamile degılmı bırde azda olsa agzını acıp kapıyor yanı sıkı sıkıya agzı kapalı degıl 2 balıgımda bu sekilde hatta birinin ( agzı nın şişliği daha az olanın ) yem yemeye calısırken bile gördüm buna anlam veredim.herkeze saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avcılarlıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1255
avcılarlıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 18:41
Murat Bey,merhaba.Balığınız ilk defa yumurta tutuyorsa yavru almak için acele etmeyin derim.Çünki;zaten ilk yumurtalar acemilik dönemi olduğu için atılabilir,yutulabilir.Veya sizede öyle gelmiş olabilir.
Yumurta tutan balıklarımızı ayrı bir akvaryumumuza koymamızın nedenlerinden biride zaten yem yememeleri.Yumurta tutan balıklar kuluçka süreci içersinde yem yeme ihtiyaçları duymazlar.Diğer balıklara yem attığımız için onlarda ilk yumurta tutuşlarında yem yemeye çalışabilirler ve akabinde yumurtalarda yenebilir.Fakat;forum içerisinde yumurta tutan bazı tecrübeli dişilerin yem yediklerini okumuştum.Tabii bu balığın yumurtalarını yutmadığını söyleyemeyiz,bilemeyiz.
Yapmanız gereken;ağzına yumurta alan balıklarınızı ayırdığınız zaman yem atmayın.Ve yavruları zorunlu kalmadıkça (hastalık,ölüm)kusturmamanızı öneririm.Sağlıklı balıklar dilerim.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 09:40

Bence doğal olanı en güzeli...balığı kendi haline bırakmak...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir