Kuyruk Erimesi Var Napmalıyım


osmankdrÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2016
İl: Afyon
Mesaj: 5
osmankdrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2016 01:49
Akvaryumum 50 lt erkeklerim de kuyruk erimesi basladı bitanesi cok durgun yem yimeleri gayet normal bu günde yeni dogum yapan bir disim oldü ne yapmam gerekiyor bana yardım ederseniz sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2016 03:57
Hastalığın tam teşhisi için daha detaylı bilgilere sahip olmak zorundayız.Neticede columnaris olarak bilinen bir başka tür hastalık da yüzgeçlerle ilgili hasarlara yol açan bir bakteriyel rahatsızlıktır.Kuyruk erimesi müdahale edilmemesi durumunda balığın birden ölümüne neden olmazken columnaris belirtileri vermesiyle birlikte çoğu kez en doğru müdahaleler yapılsa dahi balığınızı ansızın götürebilir.Kuyruk / Yüzgeç erimesinin birçok nedeni olabilir.Evvela hastalık hakkında bilgi edinip tankınızda hastalığa sebep olan olumsuz durumu belirleyip bu durumun önüne geçmek ilk müdahaledir.Kuyruk erimesi benimde zamanında uğraştığım bir durumdu. Bu hastalığın su şartlarımdan ve yanlış ışık kullanımından kaynaklandığını tespit ettim.Bettalar genelde ışığa hassas canlılardır ben ise parlak ve güzel görünmesi nedeniyle güçlü bir ışık kaynağı kullanıyordum.Bu durum canlımı strese sokmuştu haliyle direnci zayifladı hastalıklara açık bir hale geldi.Olumsuz su koşullarımda bu durumlarla birleşince kuyruk erimesi hastalığı ile karşı karşıya kaldım.Bakteriyel bir rahatsızlık olduğunu ve yüksek sıcaklıklarda daha hızlı üreyebildiğini tespit ettim. (Konu açmadan evvel bu hastalığı deyim yerindeyse tam anlamıyla özümsemelisiniz.) Daha sonra canlımın durumuna göre uygun ilaçlarımı belirledim.Bunlar mikofish ve biyogeneral tonic sera baktopur ve sera baktopur direkt tablet. (Kaya tuzu da antibakteriyel çözümler sunar ancak bettanın tuzla arası iyi olmadığı için pek tercih etmedim- banyo hariç)

1-Öncelikle ana tankta tedavi yapmadım çünkü antibiyotikler zararlı mikroorganizmaların yanında yararlılarına da zarar verecektir.Bunun için küçük bir karantina tankı oluşturdum.Ana tanktan aldığım su ile doldurdum.
2-Ana tankta bulunan ufak şelale filtremi durdurdum ısıtıcımı kapattım ve bettamı aldıktan sonra kaya tuzu uyguladım.
3-Bettamı kaya tuzu erittiğim ana tanktan alınmış su ile tuz banyosu yaptırdım.Pek hoşnut olmadı 5 dk sonra hareketlerinde anormallik görünce çıkardım.
4-Karantina tankıma ışık yalıtımı sağladım.Kağıt ile kapladım olabildiğince az ışık alması için uğraştım.
5-Bettama verdiğim yemin uygun miktarda kısmını 1 diş sarımsak ile dövdüm.Aldığım vitamini biraz suyuna biraz da yemine damlattım.İç parazit riskine karşı direncini de arttıracağı düşüncesiyle bu yemi kullandım ara ara.
6-İlacı uygulamadan evvel yemleme yaptım.İştahı yerindeydi.Ben de biraz fazlaca yemledim.Normalden daha çok yedi. (İlacı uygulayınca iştahı düşerse güçsüz kalmasın diye düşündüm)
7-Reçetede yazan miktarlarda Mikofish'i uyguladım.Tankı sürekli gözlem altında tutmaya gayret ettim.
8-Bu süreçte iştahı yerindeydi.Hastalık hakkında okuduğum tüm yazılardan makalelerden görüşlerden hareketle "ortak" bir düşünce oluşturup onu uyguladım.
9-3-4 gün bu şekilde kaldı.%50 kadar taze su ekledim.
10-Taze suyun üstünden 7 gün geçti ve yüzgeçler kuyruklar aynı şekilde kaldı ilerleme yoktu.Yine %50 su değiştirdim ancak ilacın sarılığı karantina tankını terketmiş değildi.
11-Bu süreçte bolca kaya tuzu attığım ve bol kaya tuzu erimiş su ile dezenfekte ettiğim ana tankıma da %20 değişimlerle tuz oranını normal şartlara getirdim.Tedbir amaçlı çok az miktarda biyogeneral tonic uyguladım ve faal duruma getirip çalışmasını başlattım.
12-Küçük bir tas yardımıyla şartları değişen ana tankımın suyuna alıştırmalar yaparak bettamı dahil ettim.Karantina tankını boşaltıp içine çeşme suyu koyup bolca tuz atıp bıraktım.
13-Bettamda ilerleme oldukça durmuştu.15 gün kadar sarımsaklı ve vitaminli yem desteği ile devam edip tankımdan hastalığa davetiye çıkaran "olumsuz" koşulları uzaklaştırdım.15 gün gözlemledim çok küçük bir değişikliği bile takip etmeye çalıştım.
14-15 gün normal tankta takıldıktan sonra karantina tankını boşalttım.Ana tanktan aldığım su ile doldurup yukarda yazılan işlemleri tekrar ettim.Bu sefer mikofish değil biyogeneral tonic ve baktopur direkt tablet uyguladım (Reçete bahsi geçen miktarları asla aşmadım)
15-Yukardaki süreci aynen takip edip ana tankı bol kaya tuzu ile doldurdum.Farklı olarak bu sefer faal olarak çalıştırdım.
16-5 gün sonra tedaviyi sonlandırmak için normalleştirme çalışmalarına başladım.
17-Normalleştirme (uygun ilaçsız şartlara dönme) yaklaşık 15 gün kadar sürdü.
18-Ana tankın değişen şartlarına tekrar adapte edebilmek için 3-4 saat alıştırma çalışması yaptım.
19-Ana tankıma saldım.Ve normalden fazla gözlem altında inceledim.Bu süreçte iştahını hiç kaybetmedi.Sevindirici nokta buydu.Ben de normalden biraz daha fazla besledim.
20-Tahmini olarak 3-3.5 ay uğraşlarım neticesinde ne kuyruk uçlarında kanlanma beyazlama şefaflaşıp erime kalmıştı ne de bir belirti.Yalnız yırtılan yerler eriyen yerler eski haline dönmedi.Aynı şekilde kaldı.

Siz de tankınızın genel şartlarını hasta balıklarınızın resmini hatta ölen canlınızın resmini tankınızın genel halini canlı yükünü ekipmanlarınızı çalıştırma ve bakım düzeninize dair bilgileri detaylı olarak verebilirseniz şayet teşhis yapılması daha kolay olacaktır.Teşhisten sonra neden olan hastalığa dair forumu adeta hatmetmelisiniz. Buna rağmen hala sonuç alamıyorsanız konu açmanız daha doğru olacaktır.Ben yine de kuyruk erimesi diye teşhis koyduğunuzu varsayarak bu süreçte neler yaptıgımı anlattım.

Ekleme : (Bir noktayı atlamışım) Betta için yaptığım tedaviyi anlattığım için filtre ve hava taşına gerek duymadım.Neticede betta labirentli bir balık.Diğer türler için filtre değil de hava taşı ile bolca havalandırılan sulara ihtiyaç duyacağımızın bilinmesini isterim.

Ekleme-2 : Daha önce yarı yüzeysel anlattığımı belirttiğim halde bu kadar uğraşıp masraf yapacağıma ölmelerini bekler atarım sıfırdan kurar yeni sağlıklı balık alırım bakarım tertemiz diyen oldu.Umarım bu mantıkta değilsinizdir.Çünkü hasta olan balığım 5 TL'ye aldığım sırf bardaktan kurtulsun diye aldığım bir bettaydı.Rahat 50 TL para harcadım üstüne iyileşmesi için. 50 TL ye 10 tane daha alabilirdim.(Sözüm meclisten dışarı)

Saygılar.[EDIT]Duman Han,2016-06-27 04:19:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir