L144 Tül Kuyruk Yavrular Ölüyor(1-2 cm) Dikkat


alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1323
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2014 09:43
[QUOTE=Fearless38]Geçen ay aldığım 8 adet 2cm longfin, 2 adet 2cm shortfin l144 yavrularında sadece 3 tane kayıp verdim. Bu 3 kayıptan 2 tanesi muhtemelen metilen mavisi kullandığım ve yer değişimi sonucunda öldü. Diğer 1 yavru ise benim hatam sonucunda yarım çay kaşığı tuz eklememle öldü galiba. Şuan 7 adet yavrunun çok şükür sağlıkları iyi. Birkaçtanesi 1cm boy attı diyebilirim. Bu ay 50 cm lik akvaryumdan 75 cmlik akvaryuma geçip 15-20 tane daha yavru almayı düşünüyorum. 

Bu 1 aylık tecrümle şuanları söleyebilirim. 2 cm boyunda yavru longfin l144 vatoz aldığınızda kesinlikle büyük bir akvaryuma atmayın. 100 litreden küçük bir akvaryum olması herzaman daha avantajlı. Büyük akvaryumlarda yüzmek dolaşmak için çok fazla enerji harcadıklarından ve ilk başlarda çekingenliklerinden dolayı fazla yem yemeyecekleri için besin ekliğinden kısa sürede ölüyorlar. Akvaryumda dinlenmiş suda olsa mutlaka su düzenleyici şart. Su düzenleyici olmadan bir damla bile su eklemedim. Azar azar sık sık yemleme yaptım yalnız burada dikkat edilecek husus yemleyen yemleri hergün mutlaka dipten çekip o suyu her seferinde değiştirmeden temiz bir elyaftan süzüp geri akvaryuma ekledim. Yenmeyen yemler dipte 24 saatten fazla kaldığı zaman hemen mantarlaşmaya başlıyor. Bu balıkların için tehlikeli. Mango kökü bence şart. Sebebine gelince balıklar bu köke bayılıyor. Balıkların bu kökü emmesi büyük ölçüde kabızlık yüzünden balık kaybını önlüyor. Bu mango kökünde dikkat edilecek husus alırken uzun süre kullanılmış çürümeye başlamış bir kök almayın. Mümkünse hiç kullanılmamış bir mango kökü bulun. Oturmuş akvaryum suyu biyolojik döngü şart. Yani dış filtre yoksa sünger üretim filtresi mutlaka olması lazım.

Yem olayına gelince canlı yem hiç kullanmadım. Kullandığım yemler tetra discus, sera flora, küçük taneli dip yemi, markasını hatırlamadığım yüksek proten oranlı dip yemi gibi kokan bir yavru yemi, %60 protein oranlı gemma micro baby, sera vipan, vipagran, spirulina tablet, jbl novo pleco, jbl novo tom, salatalık. Biber ve kabak vermedim en kısa zamanda onları da vereceğim.

Yem olayında dikkat edilmesi gerken husus asla hayvansal yemlerle bitksel yemleri aynı anda vermemek gerekiyor. Bu tarz yem karışımları yapmak doğru değil bence. Mümkünse bir gün hayvasal bir gün bitkisel yem vermek veya 2 gün hayvansal bir gün bitkisel yem vermek daha uygun. Yalnız damızlık vatozları bitkisel ağırlıklı olarak beslemek daha doğru. Jbl novo plece yemi bence mutlaka olması lazım. Sebebine gelince suda hemen bozulan dağılan bir yem değil. Bu balıklar karanlıkta beslenmeyi sevdikleri için haftada 2-3 kez geceleri mutlaka balık sayısına göre akvaryuma atmak lazım. %10 ağaç içeriği sayesinde balıkların sindirim sistemleri içinde faydalı bir yem. Sera tablet gibi 10 dakikada tabanda toz olmuyor.

Bu balıklar uygun şekilde bakıldığı sürece genelde yaşıyorlar. Ancak tabiki en doğru olanı 3cm den büyük balıklar almak.
[/QUOTE]


Alihan Bey,
10 adet balıktan 3 tane kayıp verdiğinizi belirtmişsiniz, 1 ayda neredeyse %30 kayıp demektir bu ve gerçekten büyük bir oran. Umarım daha fazla kayıp vermezsiniz. Biz ilk 1 ayda 30 yavrudan 1-2 tane kayıp vermiştik, daha sonra yavaş yavaş kayıplar artmaya başlıyor. Umarım sizin başınıza gelmez. 3-4 cm üzeri olanlar çok daha dayanıklılar. Bu sebeple alırken bunları seçmek daha mantıklı görünüyor.

Bu balıkların dayanıksız olmasının genetik yapı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Piyasada fiyatlarının yüksek olması da bundan dolayı. Her doğan 100 yavrudan 90 tanesi yaşasaydı, şu anda piyasada L144 tül kuyruk kaynıyor, olacaktı. Forumdan şöyle bir aratırsanız, 4-5 cm balık alacağım diye bir bakınırsanız, koca forumdan 2-3 kişide anca bulabilirsiniz. Bu da ne demek istediğimi tam anlamıyla gösteriyor. 

Dolayısıyla ne yaparsanız yapın, bu balıkların ölümüne engel olamazsınız diye düşünüyorum. Tabi ki  büyüyenler olacaktır fakat 100 yavrudan belki 20 tane büyüyecek, kalanı maalesef ölecektir.

Hele hele yeni doğmuş, 1-2 aylık balıkların yaşama şansı (tanklarından ayrıldığı için) çok çok düşük, bu da tecrübeyle sabittir.
alemadam2014-04-25 11:35:29

Beğenenler: [T]194627,Ekinoks06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fearless38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 728
Fearless38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2014 14:38




Tam ölçmediğim için bilmiyordum bendekiler 3cm geçmeye başlamışlar maşallah. Net 3.5 cm olanları var. Foto çekemediğim. Sonrun yok bendekilerde çok şükür. Birkere akvaryum sistemime adapte olup düzenli yem yemeye başladılar. İlk başta ölen 3 tane benim hatam sonucunda oldu. Birdahaki sefere daha az kayıp olur diye düşünüyorum.
Fearless382014-04-25 14:41:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2014 19:53
Yşadığın  durum üzücü  ama bu herkesin başına gelir diye bir kaide yok  tam tersi örnekler çok sayıda sizin canınız yanmış  üzülmüşsünüz 3 sene  balık besleyip ak açıp sonrada sokaklarda dolaşan kişiler çok işin kötüsü  bu  sektör malesef  bilgili kişlerin himayesinde değil bu forumlarda balık üretip satanlarda bşlgili diyemem  içlerinde  var tabiykide ama sayıları az l144 gelince  bakın en çok yapılan hatalar gözden kaçanlar  
1=   su değişim uzun süre yapılmaz yapılmaz dip çekimi şarttır  ayrı tank içindelerse üstten su eklenir  ana tankın ısı ve ph ında  eklenir vede balıklar dışardan alınmışsa  azar su ilave ederek en 15 dakika sonra konulur.
2=ışık malesf gözden hep kaçar ama stresin temel kaynağıdır ışık balık belli boya gelene kadar loş olmalıdır .
3= balıklara  fazla yem verilmez  çabuk büyüsün diye  bunu yaptığınız an acı  son  kaçınılmaz  sabah ve akşam  azar verilir  hıyar ve benzeri gıdalar konmaz  protenli yemler haftada 1 verilir  haftada 1  gün aç bırakılır suyunuz mutlaka biraz yosun tutmalıdır .....bakın bakalım siz bunlara uymuşmusunuz dürüst  olarak sonrasında cevap verirsiniz .
ferrettti2014-04-28 18:03:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fearless38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 728
Fearless38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2014 21:50
[QUOTE=ferrettti]Yşadığın  durum üzücü  ama bu herkesin başına gelir diye bir kaide yok  tam tersi örnekler çok sayıda sizin canınız yanmış  üzülmüşsünüz bakın bu hobide  tecrübe çok önemlidir 3 sene  balık besleyip ak açıp sonrada sokaklarda dolaşan kişiler çok işin kötüsü  bu  sektör malesef tecrübeli kişlerin himayesinde değil bu forumlarda balık üretip satanlarda  tecrübeli diyemem  içlerinde  var tabiykide ama sayıları az l144 gelince  bakın en çok yapılan hatalar gözden kaçanlar  
1=   su değişim yapılmaz üstten su eklenir  ana tankın ısı ve ph ında  eklenir vede balıklar dışardan alınmışsa  azar su ilave ederek en 15 dakika sonra konulur.
2=ışık malesf gözden hep kaçar ama stresin temel kaynağıdır ışık balık belli boya gelene kadar loş olmalıdır .
3= balıklara  fazla yem verilmez  çabuk büyüsün diye  bunu yaptığınız an acı  son  kaçınılmaz  sabah ve akşam  azar verilir  hıyar ve benzeri gıdalar konmaz  protenli yemler haftada 1 verilir  haftada 1  gün aç bırakılır suyunuz mutlaka biraz yosun tutmalıdır .....bakın bakalım siz bunlara uymuşmusunuz dürüst  olarak sonrasında cevap verirsiniz .
[/QUOTE] 

2cm boya ulaşmış vatozların olduğu akvaryumda bence azar azar da olsa su değişimi yapmak gerekir. Hiç su değişimi yapılmazsa bir süre sonra akvaryumun nitrat ve fosfat değerleri artar. Balıkların gelişimi yavaşlar ve sürekli kaşınırlar. Işık olayına bende katılıyorum vatozlar karanlık ortam seviyorlar gerçekten. Yem olayını tam anlamış değilim. Bitkisel proteini mi kastediyorsunuz, hayvansal proteini mi? Yavrular büyümek için yüksek oranda proteine ihtiyaç duyar. Damızlık balıkların 1 gün aç kalması sindirim sistemleri için faydalı olur ancak küçük yavruların 1 gün aç kalması bence zararlı olur. Salatalık uzun süre suda kalmayacaksa bence hiç sakıncası yok. Sindirim sistemleri için faydalı. Özetle herkesin kendine göre bir yöntemi vardır. En doğrusu tecrübe ederek öğrenmek. 3cm den küçük balıkları almak gerçekten çok riskli. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

34GLP39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 582
34GLP39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2014 22:24
Merhabalar,L144 longfin yavrular en az 3 cm ve üstü boylarda alınmalıdır.Üretici kişinin güvenilirliği de çok önemlidir.Neler duyuyor,neler görüyoruz.3 cm boya ortalama 3 ayda geliyorlar,bu sürede en az 20 - 24 kez su değişimi görmüş olmalılar.Forum da tanınmış bir beyden aldığım L144 longfin yavrularda hiç kayıp yaşamadım,yavruları aldığım beyin besleme ve su şartlarını harfiyen uyguladım,çok şükür kaybım yok yavrularım canavar gibi büyüyorlar.Herkese sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2014 00:43

2cm boya ulaşmış vatozların olduğu akvaryumda bence azar azar da olsa su değişimi yapmak gerekir. Hiç su değişimi yapılmazsa bir süre sonra akvaryumun nitrat ve fosfat değerleri artar. Balıkların gelişimi yavaşlar ve sürekli kaşınırlar. Işık olayına bende katılıyorum vatozlar karanlık ortam seviyorlar gerçekten. Yem olayını tam anlamış değilim. Bitkisel proteini mi kastediyorsunuz, hayvansal proteini mi? Yavrular büyümek için yüksek oranda proteine ihtiyaç duyar. Damızlık balıkların 1 gün aç kalması sindirim sistemleri için faydalı olur ancak küçük yavruların 1 gün aç kalması bence zararlı olur. Salatalık uzun süre suda kalmayacaksa bence hiç sakıncası yok. Sindirim sistemleri için faydalı. Özetle herkesin kendine göre bir yöntemi vardır. En doğrusu tecrübe ederek öğrenmek. 3cm den küçük balıkları almak gerçekten çok riskli. 

Alihan Çizmecioğlu

Hayvansal proteinden bahsettim eksik kalmış kardeşim  hayvansal protein  haftada 1  verilir amaç eğer  satışssa  orası beni ilgilendirmez büyütmek için  verirsiniz  sonuçları  nettir  balık çabuk büüyür gelişir birde sıcak suya girdimi max 15 yıllık ömrü 3 -5 yıla düşer ama amaç biyolojik ve bilimsell doğru beslenmeyle yaklaşımsa dediklerim tecrübeyle sabittir  27 senelik  salatalık hiç kulanmadım gerek yok hıyarı suya koyduktan 15 dak sonra  suya  salgı yapar  görmen için lab. mikroskopu  kulanman gerekir  yani 1 saati  24 saati suyun kimyasını bozar hıyar tam şehir efsanesi gereksiz  bakın ne beslersek besleyelim su zamanlar şeffalığını kaybeder  bu başka  dışardan konulan gıdalarla  bozulma başka  su değişimive nitrat  uzun konu hiç girmiyecem  ama ben uzun yıllardır ana  tankta dip çekimi yapmadım yapanlar  yapsın   yavru tankında yapılır ama yavru tankında su değişimi olmaz  su ekleme olur  eklenir ok.


ferrettti2014-04-26 00:46:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fearless38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 728
Fearless38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2014 01:32
Hocam dediğim gibi herkesin kendine göre bir yöntemi vardır. Ben haftada bir az miktarda su değişimi yapıyorum. 35 günde balıklar net 1cm bazıları 1-5 cm büyüdüler. Bu balıklar dediğiniz gibi ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesi gereken balıklar. Ancak yavruların haftada 2-3 gün hayvansal beslenmesinde bir sakınca yok bence faydalı da olur. Hergün canlı yemle besleyip hiç kayıpsız yavru büyütünler var. Tekrardan diyeceğim gibi herkesin kendine göre bir bakım şekli vardır. Zamanla balıklar sizin bu bakım şeklinize alışırlar, alışamayanlar da bir şekilde elenir gider. Salatalık geçenlerde verdim. Tekrardan geri zor aldım ellerinden. Gerçekten çok sevdiler. Suyun dengesini bozacağı kesin ancak çok sık aralıklarla vermeyip haftada bir su değişimi yaptığım için pek sorun olacağını sanmıyorum.
Fearless382014-04-26 01:37:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2014 10:20
Hergün canlı yemle besleyip hiç kayıpsız yavru büyütünler var. 


Bende bundan bahsetmekiyim canlı yem adı ne olursa istresen kara soluncanı  ince ince dahada verim alırsın  ama hayvansal protein  haftada 1 .2 verilir  eğer her  gün verirseniz büyütmek için  verirsiniz  sonuçları  nettir  balık çabuk büyür gelişir birde sıcak suda  26  dere  ve üstüne girdimi max 15 yıllık ömrü 3 -5 yıla düşer nedenleri hayvansal proteinle  sürekli beslenme  bir araştırınız  göreceksiniz insande aynı aslında  pek farklı değildir  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pichamsiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 79
pichamsiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2014 00:48
Konuyla alakasız olabilir ama bir sorum olacak. L144 longfin erkek ile L144 shortfin dişi eşleşmesinden çıkan yavruların Longfin çıkma olasılığı varmıdır? 
Not: Dişi Shortfin'in anne-babası Longfin'dir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2014 11:00
Vardır  ama  kesin bişeysöylenmez  baskın gen hangisinde  kuvvetliyse  o  çıkar  daha  fazla olan baskın gen  çıkar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1323
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 09:47
[QUOTE=ferrettti]Yşadığın  durum üzücü  ama bu herkesin başına gelir diye bir kaide yok  tam tersi örnekler çok sayıda sizin canınız yanmış  üzülmüşsünüz bakın bu hobide  tecrübe çok önemlidir 3 sene  balık besleyip ak açıp sonrada sokaklarda dolaşan kişiler çok işin kötüsü  bu  sektör malesef tecrübeli kişlerin himayesinde değil bu forumlarda balık üretip satanlarda  tecrübeli diyemem  içlerinde  var tabiykide ama sayıları az l144 gelince  bakın en çok yapılan hatalar gözden kaçanlar  
1=   su değişim uzun süre yapılmaz yapılmaz dip çekimi şarttır  ayrı tank içindelerse üstten su eklenir  ana tankın ısı ve ph ında  eklenir vede balıklar dışardan alınmışsa  azar su ilave ederek en 15 dakika sonra konulur.
2=ışık malesf gözden hep kaçar ama stresin temel kaynağıdır ışık balık belli boya gelene kadar loş olmalıdır .
3= balıklara  fazla yem verilmez  çabuk büyüsün diye  bunu yaptığınız an acı  son  kaçınılmaz  sabah ve akşam  azar verilir  hıyar ve benzeri gıdalar konmaz  protenli yemler haftada 1 verilir  haftada 1  gün aç bırakılır suyunuz mutlaka biraz yosun tutmalıdır .....bakın bakalım siz bunlara uymuşmusunuz dürüst  olarak sonrasında cevap verirsiniz .
[/QUOTE]

Dürüst olarak cevap veriyorum :) Yazdıklarımızı sanıyorum baştan sona okumadan bu mesajı yazdınız.

1- Balıkları bu forumdan bir arkadaştan temin ettik. Arkadaş kendi suyuyla birlikte minik bir akvaryuma koydu. Sonrasında su değişimi yapılmadı. Giderek arkadaştan sudan temin ederek ilave yaptık. Damlama usulüyle ve çok az şekilde. PH ve ısı eşitti. Aynı tankın suyuydu. Mutlaka çok az farklılıklar olabilir ama bu balıkları etkileyecek düzeyde değildi.
2- Akvaryum minik cama cam bir akvaryumdu. Sırf loş ortam olsun diye evin köşesine mobilyaların arasına koydum. Azıcık dahi olsa ışık almıyor, gelen geçen olmuyor, balığa rahatsızlık verecek hiçbir müdahalede bulunulmuyordu.
3- Balıklara sadece sabah ve akşam azar azar üreten arkadaşın vermiş olduğu kendi yemleriyle besledik. Bunun dışında akvaryuma tek bir yem ilavesi yapılmadı.

Dürüstçe cevap verdim. Biz 1 aydır akvaryum işiyle uğraşmıyoruz. Yıllardır bu işin içerisindeyiz ve neyin ne olduğunu az çok biliyoruz. Bu balıklar konusunda çok tecrübemiz olmadığı için üretici arkadaştan bütün önemli noktaları öğrendik, uyguladık. Buna rağmen 30 tane balıktan şu anda 3 tane yaşıyor. Onlar da küçücükler. Aynı tankta yaşayan düz kuyruklardan ise kaybımız neredeyse yok gibi. 

Bu balıkların 3 cm'den aşağısını almak bence büyük risk. Piyasaya baktığınızda da deli paralara bu yavrular satılıyor, bu sebeple konuyu açarak, insanların hobiden soğumasını önlemek, dikkatli olmalarını söylemek istedim. Tek amacım buydu. Zaten besleyen arkadaşların da önerileri bu yöndedir. 

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 10:45
Yazdığım gibi  ben 1 cml iken aldım  yıllar geçti  hiç bir sorun yok100 lerce örnek gördüm aynı şekilde  tecrübe ayrı  ölüm ayrı ölüme çare yok ben sadece sizin  ve sizin gibi  başına böyle durumlar gelen kardeşlerin  tepksinin  göreceli olduğuna dikkat çekmek istedim  bence yavru yuvadan çıktıktan bir süre sonra  alınabilir tamamen tercihdir  almayın ölür demek  haksızlık  olur 5 cmlik  balığında  perioydik süresini bilmediğiniz için stabil ortam  sağlanmadıkça sonuç büyüktede yavrudada aynı son  olur  doktor antiboyotik ağrıkesici yazıyor  kişi kullanıyor ama kullanırken  ilaçla naranciye içiyor  sonuç felaket ama ilaçı içiyor yani insan bir yerde hata yapıyor olabilir eğerki  herkes 1 cmlik  yavrudan almasa bu populasyon bügün çoğalmazdı bence bir yerlerde kesinkes  hata olmuş bakın altıu melek üreten 3 .5kişi var  neden  çünkü ortamı stabil tutup  suyu  dengelyemedikleri  için  yani  3.5kişi  bu işi beceriyorsa ve  üretiyorlarsa  sorun  sizce kimde??? sağlıkla kalınız 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1323
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 11:12
[QUOTE=ferrettti]Yazdığım gibi  ben 1 cml iken aldım  yıllar geçti  hiç bir sorun yok100 lerce örnek gördüm aynı şekilde  tecrübe ayrı  ölüm ayrı ölüme çare yok ben sadece sizin  ve sizin gibi  başına böyle durumlar gelen kardeşlerin  tepksinin  göreceli olduğuna dikkat çekmek istedim  bence yavru yuvadan çıktıktan bir süre sonra  alınabilir tamamen tercihdir  almayın ölür demek  haksızlık  olur 5 cmlik  balığında  perioydik süresini bilmediğiniz için stabil ortam  sağlanmadıkça sonuç büyüktede yavrudada aynı son  olur  doktor antiboyotik ağrıkesici yazıyor  kişi kullanıyor ama kullanırken  ilaçla naranciye içiyor  sonuç felaket ama ilaçı içiyor yani insan bir yerde hata yapıyor olabilir eğerki  herkes 1 cmlik  yavrudan almasa bu populasyon bügün çoğalmazdı bence bir yerlerde kesinkes  hata olmuş bakın altıu melek üreten 3 .5kişi var  neden  çünkü ortamı stabil tutup  suyu  dengelyemedikleri  için  yani  3.5kişi  bu işi beceriyorsa ve  üretiyorlarsa  sorun  sizce kimde??? sağlıkla kalınız 
[/QUOTE]

Muhtemelen Türkiye'de bu yavrulardan alıp, kayıpsız büyüten 3-4 kişiden birisiniz. 
Bu sebeple, sizi kutluyorum. Ben de onlarca örnek gördüm, çoğunu bu forumdan okumuşsunuzdur, bu yavruları alıp, büyütemeyen, öldüren bir çok kişiyi. İnsanla bu durumu karşılaştırmanız biraz abes olmuş. Almayın, ölür demek haksızlık olur diyorsunuz, vatandaş gidip buna para veriyor, emek harcıyor ve alanların %95'indeki yavrular ölüyorsa, kusura bakmayın, acemiliktendir derseniz, kahkaha ile gülerler. 


-Madem bu yavrular ölmüyor, 3-4 ayda 4-5 cm olacak iken neden üreten arkadaş 15 günlük yavruyu 2 TL'den yolluyor? 3-4 ay sonra 40-50 TL olacak bir balığı???
-Madem bu yavrular  doğru bakılırsa ölmüyor, piyasada elinde 4-5 cm longfin olan kişi sayısı forumu araştırırsanız , bir elin parmaklarını geçmiyor?

Bu kadar kişi tecrübesiz, bilgisiz muhtemelen. 

Bu popülasyonun çoğaldığı da yok ayrıca. Diğer illeri bilmem, koca Ankara'yı araştırın, bu balıkları satan 2-3 kişi bulursunuz, şu anda bana 200 tane longfin alacağım diye 4-5 cm araştırın bakın kaç kişide bulabileceksiniz? Bulamazsınız çünkü koca Ankara'da tecrübeli, bu işi becerebilen, su dengelerini oturtabilecek derecede bilgili kimse yok...





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunusadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 655
yunusadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 11:16
Tolga bey güzel fikir yürütmüşsünüz yalnız bende konuya vakıf biri olarak şunu söyleyeyim. 5cm yavruda ölür yazmışsınız ama burada yanlışınız var. 1cm yavru ile 5cm yavruyu aynı kefeye nasıl koyuyorsunuz anlamadım. Ayrıca bu konuyu açtıktan sonra gidip 5cm 5er adet longfin aldık balıklarda hiçbir sıkıntı yok. Aynı akvaryum ve aynı suda yaşıyorlar. Bu konu ticari kaygılarla 1cm yavru satan arkadaşlara ve destek verenlere tepki amacıyla açılmış bir konudur. 1cm yavru alıpta büyüten çok fazla kişi olmadığını konuya katılım sağlayanlardanda görebilirsiniz. Herkesin tecrübesiz olduğunu söyleyebilirmisiniz? Ayrıca su değerleri ve su kimyası konusunda tecrübe ve bilgi sahibi olduğumuzu bilmenizi isterim. Aksi olsaydı bu güne kadar bu hobiyi 6 akvaryumla sürdürme şansım olmazdı. alemadamında belirttiği gibi bu balıkları zamanında üretenler bile 1cm yavrunun ortam değiştirmemesi gerektiğini söylüyorlar ki konudada genel görüş bu yönde belirtilmiş. Siz küpten çıkan yavru alınabilir diyorsunuz. Tabiki isteyen alabilir ancak biz küçük bir uyarı yapalım insanlar hevesle hataya düşmesinler dedik. Bu bir tartışma ortamı ve sizin tarafınız farklı olabilir.
Saygılarımla...
yunusadam2014-04-28 11:22:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir