Led Diyot Kullanılarak Neonlamba Yapımı


YıldırımÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 8
YıldırımÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2007 02:04

   Merhaba arkadaşlar,sitede gezinirken bazı arkadaşların led diyot kullanarak aydınlatma yaptıklarını gördüm.Bende bu aydınlatmaya bir katkıda bulunabilmek adına sizlerle bilgilerimi paylaşmak istedim.

   Sahip olduğum 70*40*40 akvaryumuma bende led diyotla bir çalışma yaptım ancak fotoğraf çekme imkanım olmadığından resimlerini koyamıyorum.
 
  Öncelikle yararlı olması açısından led diyotlarla ilgili bu linkte gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.
 
  Evet arkadaşlar benim çalışmamın, diğer arkadaşlarımızın yapmış olduğu led çalışmalarından birtek farkı var ben ledleri kullanarak neon şeklinde çubukcuklar yaptım ve ledlerin ışıklarının direk olarak akvaryuma girmesini engelledim ve ışığın yayılmasını sağladım.
 
Kullanılan malzemeler:
1.İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 5mm led diyot.(ben mavi renk kullandım)
2.Herhangi bir nalburdan alınabilecek silikon çunuk.
3.Elbreyzi(silikon çubukların uçlarını delecek herhangi bir alet)
4.Havya,lehim,lehimpastası,yeteri kadar zilteli ve yankeski.
 
Yapılış aşaması:
 
  Arkadaşlar öncelikle ben silikon çubuğu 4 eşit parçaya böldüm.Böldüğüm çubukları her iki uçtan deldim.Yalnız delerken silikon çubukları pipet şeklinde deleceksiniz.Yani silikonu pipet olarak düşünürsek pipetteki delik gibi silikonun her iki ucunu ledler sığacak şekilde deleceksiniz.(Fotoğraf çekme imkanım olmadığından fotoğraf koyamıyorum kusura bakmayın) 
Deldiğiniz kısımlara ledleri yerleştireceksiniz.Tüm çubuklarda işlem bitince ledleri paralel bağlamanızı tavsiye ederim ve varsa elinizde 3.5 vluk bir güçkaynağından direk besleme yapabilirsiniz.Direnç bacaklarına 1k direnç bağlarsanız ledlerin uzunvade de yanmasınıda önlemiş olursunuz.
 
   Silikon çubuğun buradaki görevi led ışığını yaymak ve sanki neon lambaymış gibi goze hoş bir görüntü sunmaktır.Arkadaşlar deneyin görün pişman olmayacaksınız gerçekten çok hoş görünüm oluyor.Keke fotoğraf çekme imkanım olsaydı sizlerle resimleride paylaşırdım.
 
Not:Silikon çubuklar pipet şeklinde her iki uçtan ledlerin sığacağı şekilde delinecektir.Ledlerin uçları silikon içinden birbirlerine bakacak şekilde olacak.
    Deneyen arkadaşlar yorumlarını yazar ve resim ekleyebilirlerse sevinirim.Paylaşım açısından daha iyi olur.
Umarım faydalı olabilmişimdir.
 
 
Saygılar.
 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ParadoXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 417
ParadoXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2007 05:34
Keşke fotoğraf çekme imkanınız olsaydı. Bazı şeyleri yazarak anlatmak oldukça zor olabiliyor...
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

legalizeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 3
legalizeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2007 22:50
Ben elektronikçiyim ve işyerinde boş kaldığım zamanlarda uğraşarak yapmıştım.Maliyeti 20-25 ytl civarında. Led diyotlar şeffaf olup mavi, kırmızı, ve yeşil yananları var diğer renklerde fiyat artıyor.Led diyotlar KDV hariç 17 kuruştur.Şeffaf olup renkli yanan led kullanmamın sebebi akvaryumdaki kötü görünümden kaçmaktır.Trafo 6-7 ytl civarı.Trafodan çıkan gerilim 12 volt AC dir.Ledler DC de çalıştığı için doğrultmak gerekir. Bunun için kare diod ve yeterli olacaktır.Kullanılacak olan ledler 5 volta kadar çalışır bunun için ledlerin bacaklarına 4.7 k Ohm değerinde direnç takılır.

Ben malzemelerden boşalan kare kutuların içine döşedim ledleri ve bir trafo yardımıyla 220V ta çalıştırdım.Tabi kare ve uzun olan kutunun  2 ucu boşta kalıyor oralarada silikon destekleniyor. Akvaryumda çok hoş bir görüntü oluşuyor. 1 - 2 hafta içinde arkadaşımada yapıcam , ve her kademenin resimini çekicem sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.Gerçekten florasandan daha şık bir görüntü oluşuyor ama florasan daha kolay. :D..Uğraşmayı sevdiğim için ledlerden yaptım;)
lafayette2007-10-05 15:42:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZYNKRÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 52
ZYNKRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2007 23:12
Bende ledlerden bir aydınlatma yapayım dedim fakat pek elektronik bilgim olmadığından üç-dört adet led lambayı patlatınca şimdilik vazgeçtim ve şuan montelemeye hazır 16 led hazır bekliyor (Patlayanlar hariç). Artık anlayan bir kişiyle veya da daha önce yapan arkadaşların bilgilerinden yararlanarak yapmayı düşünüyorum... Acaba ben direnci mi yanlış bağladım yoksa birden fazla mı direnç takmam lazımdı hala düşünüyorum? Ben 12'lik bir direnç bağladım (belki de direnci yanlış bağladım) ve ledlerin hepsini de birbirine bağlamıştım tabi çok olan ledlere bağlamadan önce üç tane birbirine bağlı olan ledlerde denemiştim, led lambanın birisi patladı diğer ikisi sağlam duruyordu patlamalar devam edince moralim bozuldu işin aslı... Dediğim gibi şimdilik vazgeçtim bu işten... ConfusedConfusedConfusedZYNKR2007-10-04 23:13:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

legalizeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 3
legalizeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 22:31
12 lik direnç derken neyi kastettin anlamadım ama muhtemelen dirençte sorun oluyor...Bende ilk yaptığımda patlattım:D.. Elimde fazla led olduğundan bir tane daha yapıcam ve konu ile ilgili ayrıntıları sizinle paylaşıcam....

Resimli ve anlatımlı olacaktır;) ..... 1-2 hafta içinde

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir