Lepisterlerle yıldızım barışmadı


JudasÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 43
JudasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2008 12:44
Arkadaşlar ,
 
Son zamanlarda akvaryumuma lepistes dayandırmıyorum . Her hafta bir yetişkin ölüyor desem yeridir. Cry 
 
Çok eskidende Canlı doğuran beslerdim ve lepistesler bu kadar dayanıksız balıklar değillerdi. Türleri çok fazla dejenere oldu belki, belki akvaryumculardaki kötü koşullar, belki yurtdışından geliş yöntemleri. Bilmiyorum , ama artık lepistes almamaya karar verecek noktaya geldim .
 
Sizlerin gözlemlemeleriniz nasıl. Hangi türleri , hangi akvaryumcuları tavsiye edersiniz.
 
Not : 60 lt bol bitkili akvaryumumda moli, plati, tetra, neon , çöpçü, vatoz türleri var. Bu türlerde ölüm yaşamıyorum . Ama lepistes aldığımda max. 1 ay içinde ölüyorlar.
 
Bu sık ölümler yüzünden, Moli, plati , valifera gibi canlı doğuranlardan yavru almama rağmen , en kolay denilen lepistesten yavru almayı başarabilmiş değilim :( Hamile olduğuna emin olduğum dişiler alıyorum bazen . 3-4 gün sonra ölüsünü buluyorum akvaryumda. )
 
AKVARYUMUM ( Belki ipucu verecek detay olabilir)
 
 
Tamer Öztürk
İstanbul

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Adem TANIŞÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1018
Adem TANIŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2008 12:53
Tamer bey bende bol bitkili akvaryumda Moli, Plati, SAE besliyorum. 2 kez  sağlıklı ve iri lepistesler aldım (1E 3 D).  Ama malesef her iki seferde de haftası dolmadan öldüler. Genel kanı, ithal olmalarından dolayı dayanıksız oldukları yönünde. Bu konuda uzmanlardan görüş bekliyoruz değil mi? Smile
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JudasÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 43
JudasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2008 21:55
Merhaba,
 
Bu forumda soruma cevap bulamadım . Yinede Araştırdım ve sonucunu benimle aynı dertten müzdarip olanlar için paylaşıyorum .
 
Sorun . Uzakdoğudan gelen ithal lepisteslerin dayanıksız olması . Bu türlerin tarlalara çukurlar açılarak çok ilkel yöntemlerle ( uygun iklim koşulları sayesinde) yetiştirilmesi ve yine çok ilkel yöntemlerle yurdumuza gelmesi . Balıkların büyük kısmı yolda ve akvaryumcuda telef oluyor zaten .
Bu sebeple tüm lepistes besleyenleri yerli üretim lepistes yetiştirmeye. yetiştirdiği lepistesleri başkalarıyla paylaşmaya davet ediyorum .
 
Avrupada bir çift lepistesin ( guppy) 20-30 euroya satıldığını . Bu balıkların sağlıklı ortamda üretilerek, hobiciye ulaşmasındaki farkı görmek adına faydalı bir bilgi olarak vermek istiyorum .
 
Bu hafta yerli üretim yapan bir akvaryumcudan 3d 1e lepistes aldım . Sonuçları sizlerle paylaşacağım.
 
Tamer

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fimusÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 225
fimusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2008 22:24
Merhaba
Bir zamanlar bende aynı sıkıntıdan muzdarip idim. Doğuramadan ölen mükemmel güzel yetişkinler.. Bizim burada bir akvaryumcu kendi akvaryumlarında doğan yavru canlıdoğuranları da satıyordu. Gittim 4-5tane yavru aldim oradan.  O arada bir de yabani lepistes buldum bizim buralarda göletlerden.. Kırma balıklar. 2-3ay sonra akvaryumda platiler üzerinde sayıca iyice baskın oldular. Yer darlığı nedeniyle etmediğim eziyet bırakmadım. En sonunda sectiğim  üç yavruyu bırakıp hepsini dağıttım.
Lepistesler hakkında kişisel düşüncem, güzelliklerine aldanıp büyük bol renkli balıkları akvaryumlarınıza sokarsanız balığı yaşatma olasılığınız daha düşük oluyor. Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2008 01:10
Arkadaşlara tamamen katılıyorum ithal lepistesler ya hasta olarak ya da çok hırpalanmış olarak geliyor bir hafta kadar yaşayıp daha sonra ölüyorlar. En güzeli almadan önce yerli mi ithal mi diye sorup öyle almak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir