LEPİSTES YAVRULARINI BÜYÜTME


akvaristlerÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 06/09/2007
İl: Manisa
Mesaj: 33
akvaristlerÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2007 18:53
Anavatanı, cinsiyeti,ph dayanıklılığı vb.gibi konulara girmeden.Yavruların büyümelerini yazmak istedim.
Yavrulatabilenler yaşatabilseydi kum tanecikleri sayısı kadar olacaklardı lepistesler.Yumurta suya değdiği ve ıslandığı anda şişip çatlar.Balık 5-10saniyede iyi bir yüzücü olup çıkar.Serbest yüzebildiği içinde ana-baba aramaz.aksine kaçmak zorunda kalır.O artık bir canlıyem ,ziyafettir ebeveynleri ve diğer balıklariçin.
Genleri bozulmamış,genç lepisteslerin yavruları daha iri doğar ve sağlıkla büyür.Akvaristler büyümelerine müsade ederlerse tabi.

Ne kadar az anaç olursa okadar çok balığınız olacaktır.Hırs göstermeden yavru çokluğu değil,yaşatılmaları vebüyütülmeleri önemlidir.

Canlı doğuranları beslemeyen direk ciklit gibi dayanıklı balıklara başlayan akvarist arkadaşlar.Lepistesin dikkat edilmesi gereken şartlarını bilemezler.Zevkinide tatmamış olurlar.En basit,en ucuz,en bol olmalarına rağmen.Gerçekten ustalık ve sabır ister yavrular.Büyütülme aşaması işin püf noktası budur.
Doğdukları sudan bir akvaryuma alınıp ,yavru balıkları stressiz ortamda büyütmeliyiz.Havalandırma düzeni balıkları çekmiyecek,yüzmelerini zorlaştıracak,savuracak,yoracak şekilde olmamalıdır.
Gerek olmadan tuz haricinde kimyasal kullanmamalıyız.Büyümeleri 20-26derece sularda hızlanır.
Kalabalıklarsa büyüdükçe boylama yapılabilir.Su berrak olmalı.Asit veya alkali olmamalı. Zaten balıklar ufak olduğundan suyu bozmazlar,gübreleri az olur.
Acemi akvaristler yemleme sanatını bilmediklerinden suyu bozarlar.ÖNCE YEMLEME öğrenmelisiniz.Tüm canlılarda bu böyledir.SANATTIR. üzerinde çok durulması gereken konu budur yemleme ve suyla gerekli-gereksiz oynanılması.KATLİAMDIR.Bebek ve çocuklarınızı nasıl hava değişiminden soğuktan sıcaktan.Ani hareketlerden,gürültüden.yaşça ve boyca büyüklerden kolluyorsanız,Balıklarınızıda kollayacaksınız.Hele yavruları yaşatıp büyütmeniz.Suya müdahele etmemenizden kaynaklandığını anlayın artık.Lütfen dikkat.Suda onlar yaşıyor.bizim göz zevkimize uymayabilir suylarının görüntüleri.Kaplarda su dinlendirmek biraz biraz suyunu değiştirmek lazım gelir.Balık sayısına ve tank büyüklüğüne göre.Ama dinlenmiş suda hava taşı veya motor bunlarda yoksa kovadan kovaya aktarmayla şebekeden oluşan gazkabarcıklarını uçurmalıyız.Elimizi kovadaki suya soktuğumuzda kabarcıkların elimize yapışıp baloncuklar oluşturmamalıdır.Zira bunlar yavruları felce kadar götürebilir.Isıyıda aynı derecelerde olmasına dikkat etmeliyiz.ACELE YOK ağır ağır.
Zeminde kum olarak midye kırığı kullanılmalı oda yok demiyecek kadar az olmalı.kalsiyum fosfat,demir vb.elementleri elde etmeleri için.Aşırı kaçarsak akvaryumda ölü hareketsiz noktalar çoğalır,bakteri blokları oluşur.Yavrular savunması gelişmemiş olduklarından kuyruklarını kısarak ölüme doğru giderler.
Tabandan sifonlama ve motor yıkama hergün az-az yapılmalıdır.
Yem seçmeselerde Artemia,supiresi ,tupifex,yumurta sarısı azyiyecekleri kadar.haftada 2gün verilmelidir.
Bitki yoksa mevsime göre haşlanmiş ıspanak,marul verilebilir.Muz,salatalıkta yiyebilirler.Ertesi güne yiyecek bırakılmamalı.akvaryumdan alınıp atılmalıdır.
Vitamin kullanılmalı,yeme veya suya haftada2-3kez 5-6damla yeterlidir.
Çöpcü veya vatoz gibi balıkları yavrularla beslememeliyiz.Onların taşıdıkları bakteriler.Lepistesin durgunlaşıp sürtünme eyilimilerine başlamalarına hatta zayıflayıp ölmelerine sebep olurlar.
4 aylık olmadan başka balık ve kimyasallardan ayrı tutun.
Damızlık seçerseniz.Erkek ve dişileri ayırında büyümeye vakit bulsunlar.Kendileri yavruyken eşleşmeleri büyümelerini yavaşlatır.
Işık büyümelerini yem yeyip dolaşmalarını sağlar.Ama fazla olmamalı grolüx aqua ampüllerden watı düşük olan günışığı rengi seçilmeli.

Bu yazdıklarıma uyupta yine yavruları büyütemediyseniz.Anaçları değiştirin zira lepisteslerin genleri bir şekilde bozulmuştur.İrsidir.

Bilgisayar ve internetle tanışmam 2aylık.Balıklarla yıllardır,çocukluğumdan.Binlerce yavru öldürmüşümdür.Yılmadan devamla bu sonuçları yazdım.Yazarken zorlandım ve yazılımda acemiyim.Ama balıklar konusunda yalnış birşeyler yazmadım,yazmam.Denemelerim ışığında yazdım.Acele etmeden.
Sağlıkla rengarenk lepistesleriniz olmaları dileğimle SAYGILAR.

Teşekkür Edenler: [T]57423,aLı27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2007 22:45
Çok güzel, yazdıklarınıza katılıyorum.Sağolun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 13:10
Güzel bir yazı hazırlamışsınız. Ek olarak farklı türden yavruları belli bir süre içerisinde aynı akvaryumda büyütebiliyoruz ancak ilerleyen zamanlarda bazı türlerin yavruları aşırı hızlı büyüyor ve yapısal olarakta zaten iri olduklarından diğer yavruları hırpalayabiliyor veya yem bırakmıyor. Bu nedenle farklı türden yavruları aynı yavru akvaryumunda büyüteceksek hepsinin eşit miktarda yem yediğini mutlaka kontrol etmeliyiz. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Batuhan43Çevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2007
İl: Kütahya
Mesaj: 27
Batuhan43Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 21:44

Bilgiler için çok teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 21:46

Lepistes yavrularını ne ile besleyeyim ne gibi bakımlar yapayım vb. konular azalır inşallah.Bilgiler için teşekkürler.

enesmahmud2007-11-09 21:46:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

badmonsterÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 28
badmonsterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 22:04
Çok güzel bir paylaşım teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2007 01:09
Kardeşim bende 35'e yakın lepites yavrusu vardı şimdi 8 tanesi büyüdü.Diğerlerine ne olduğunu bilmiyorum ölüsü de yoktu ,yendi mi hiç bilmiyorum. lafayette2007-11-10 10:48:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir