Lepistese Zararı Olur mu?


malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 14:57
Yaşar bey sadece belli şeyler su değerlerini değiştirir.Eğer balıklarınızın sağlıklı ve mutlu olmasını istiyorsanız doğasına uygun sularda beslemeniz gerekir.Kerem bey söyledikleriniz son derece yanlış.Mangrow suyu dengelemez.Ph ve su sertliğini düşürür.Ph yüksek olmasıyla suyun yumuşak olmasının hiçbir alakası yoktur.Farklı şeylerdir.Ancak su değerlerini değiştiren metaryeller genelde ph ada su sertliğinide aynı etkiyi yapar.Lütfen araştırmadan cevap vermeyelim ve yorum yapmayalım.:).Ülkemizin genelinde dinlendirilmiş musluk suyunun değerleri canlı doğuranlar için uygundur zaten.Müdahale etmeniz gerekmez.Yumuşak ve ph ı düşük su mineral yönünden fakirdir.Oysa orta amerikadaki sular dağlardaki erimiş karlar(erimiş karlardan akan sular nehre doğru giderken aktığı yüzeylerden tortu ve mineral toplar) sayesinde gelir.Bu yüzden kayaların çoğu(örneğin lav kayası hariç) ve kalsiyumca zengin mercanlar suyu sertleştirir ve phı yükseltir bilginize.
malawi_cheart2011-12-09 15:02:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alegro1453Çevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2009
İl: Edirne
Mesaj: 429
Alegro1453Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 15:10
Edirne'de Java Moss yok. :( O yuzden alirsam tek koyabilirim. Fakat hâlâ soruma cevap alamadim. :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 15:13
Filtreyi bir tası altına sokarak çıkarabilirsiniz.Ölen balıkları zaten hemen alman gerekir.O kadar küçük bir akvaryum ve iç filtre ölü balıkların sebep olduğu nitrat ve amonyakla başa çıkamaz.Bu balıkların doğalarındaki değerler yumuşak su değerleriyle örtüşmüyor ama bazıları hala yumuşak su diyor.Ya doğasından bahsediyorum siz hala yumuşak su diyorsunuz.Bence araştırma yapmadan yorum yapmayalım ve kalıplaşmış yanlışları yıkın lütfen.Saygılar... malawi_cheart2011-12-09 15:18:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DifferentÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 497
DifferentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 15:50
[QUOTE=malawi_cheart] Filtreyi bir tası altına sokarak çıkarabilirsiniz.Ölen balıkları zaten hemen alman gerekir.O kadar küçük bir akvaryum ve iç filtre ölü balıkların sebep olduğu nitrat ve amonyakla başa çıkamaz.Bu balıkların doğalarındaki değerler yumuşak su değerleriyle örtüşmüyor ama bazıları hala yumuşak su diyor.Ya doğasından bahsediyorum siz hala yumuşak su diyorsunuz.Bence araştırma yapmadan yorum yapmayalım ve kalıplaşmış yanlışları yıkın lütfen.Saygılar... [/QUOTE]

Sami bey ömrümün 4 yılını sırf lepisteslere ayırdım, başımdan geçmeyen şey kalmadı, ama lepisteslerimi sadece 1 kez hastalık vurdu oda beyaz benekti kan değişimi için aldığım balıktan bulaştı onuda kayıp vermeden atlattım. Bu 4 yıl içinde 3 balıkla başlayan maceram yüzlerce yetişkin lepistes hediye etmemle sonuçlandı. En sonunda ise tam 100 lepistesi akvaryumdan çıkararak hediye ettim, şimdi moscow blue lepistes besliyorum.

Benim lepisteslerimin 1 haftalık yavruları direk musluk suyunda yaşadı bunu da forumda daha önce belirtmiştim. Yeni kurduğum tropikal akvaryumuma suyu koyalı 10 dk olmamıştı ki dış filtreyi lepistes tankından yeni tankıma geçirmemle 2 yavru dış filteryi geçerek o 10 dk lık musluk suyu konmuş akvaryuma geçti. Çıkarmadım orada o suyla 2 hafta yaşadılar daha sonra tüm lepistesleri hediye ettiğim için onları da çıkarıp verdim izin versem orada büyüyeceklerdi.

Siz hala bana araştırma yapmadan konuşuyormuşum gibi hitap ediyorsunuz. Benim araştırmadığım yem çeşiti, araştırmadığım kaya ve taş kombinasyonu kalmadı. Lepisteslerim mangrow kökü suya eklendiği andan itibaren daha fazla ve sağlıklı üremeye başladılar, yavruların mangrow köklerinde yetişen bakteri ve yosunlarları yediğine akvaryuma her bakışımda şahit oldum.

Google' a mangrove and guppy yazarsanız "bu balıkların doğalarında mangrove yok" lafının nasıl büyük bir hata olduğunu sizde fark edeceksiniz. Sırf bunun hakkında araştırma yapan mangrove bataklığını inceleyen bilim adamlarının makaleleri mevcut. Lepisteslerin binlerce varyetesi var ve benim gözlemlediğim kadarıyla akvaryumda bakılabilen en güçlü canlılar. Sazansıgillerden olmaları bunun en büyük etkeni.

İstediğiniz kişiyle konuşun istediğiniz yere sorun hiç kimse mangrove ekledim zararı oldu demez ama mangrove olmadan önce balıklarım bu kadar rahat değildi diyen onlarca kişiye rastlayabilirsiniz.

Lütfen dediğim gibi google' da guppy and mangrove yazdıktan sonra kitaplar sekmesinden yapılan araştırmaları okuyun dediğiniz gibi mangrove bataklığında guppy varmıymış yokmuymuş görürsünüz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeremÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1066
KeremÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 15:53
[QUOTE=malawi_cheart] Yaşar bey sadece belli şeyler su değerlerini değiştirir.Eğer balıklarınızın sağlıklı ve mutlu olmasını istiyorsanız doğasına uygun sularda beslemeniz gerekir.Kerem bey söyledikleriniz son derece yanlış.Mangrow suyu dengelemez.Ph ve su sertliğini düşürür.Ph yüksek olmasıyla suyun yumuşak olmasının hiçbir alakası yoktur.Farklı şeylerdir.Ancak su değerlerini değiştiren metaryeller genelde ph ada su sertliğinide aynı etkiyi yapar.Lütfen araştırmadan cevap vermeyelim ve yorum yapmayalım.:).Ülkemizin genelinde dinlendirilmiş musluk suyunun değerleri canlı doğuranlar için uygundur zaten.Müdahale etmeniz gerekmez.Yumuşak ve ph ı düşük su mineral yönünden fakirdir.Oysa orta amerikadaki sular dağlardaki erimiş karlar(erimiş karlardan akan sular nehre doğru giderken aktığı yüzeylerden tortu ve mineral toplar) sayesinde gelir.Bu yüzden kayaların çoğu(örneğin lav kayası hariç) ve kalsiyumca zengin mercanlar suyu sertleştirir ve phı yükseltir bilginize.

[/QUOTE]

Ben ph ile su sertliğinin aynı şeyler olduğunu iddia etmedim.

Sertlik : Sudaki Kalsiyum ve Magnezyum ionları su sertliğini meydana getirir.
pH: Suyun asidik veya alkali (bazik) olup olmadığını gösterir.

pH'ın düşük olması suyun yumuşak, pH'ın yüksek olması suyun sert olduğu anlamına gelmez. Siz ilk önce asit ve baz nedir onu öğrenin daha sonra ph ile su sertliğini tartışırız.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alegro1453Çevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2009
İl: Edirne
Mesaj: 429
Alegro1453Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 16:49
Tartışmayın lütfen. Keşke lepisteslerin dili olsa da konuşabilseler. Anlardık neleri sevip sevmediklerini. :) Ama bu tartışmalar yüzünden, bizim kafamız karışıyor. Doğruyu öğrenebilsek, balık öldürmesek harika olurdu. Ama Yaşar abinin dediğini herkes diyor. Yanlış olmaması gerek. O yüzden alacağım mangrow kökünü. O yapay süsü çıkarıp yerine onu koyacağım. Köke Java Moss sarmayı ben de çok isterdim. Ama Edirne'de yok, sormadığım akvaryumcu kalmadı. Bu akşamda su değişimi yapacağım. Filtreyi kaldırırken pislikler suya saçılıyor. Altına tas koymayı deneyeceğim. Dip çekiminde inşallah yavruları çekmem :) Hastalıklı olan tüm balıkları akvaryumdan uzaklaştırdım. Diğerlerine bulaşmasından korktum. 5d 1e lepistes kaldı. Gayet sağlıklı duruyor bunlar. Hastalık hepten gitsin diye filtreyi de yıkayacağım. Acaba sıcak suda mı yıkamalıyım ? Yoksa akvaryum suyunda mı? Akvaryum suyunda zararlı bakteriler olabilir diye ondan yıkamasam daha iyi gibi. Hastalık vardı çünkü. Ama yine de sizler bilirsiniz. Ne yapmalıyım sizce? Şu bitkili lepistes tankı temizliğini özetleyebilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 17:27
Siz lepisteslerin buna benzer ortamlarda yaşadığı zannediyorsunuz.

Oysa lepistesler bu nehirlerin sakinleşip durgunlaştığı yerlerde yaşarlar.

Bu nehirler taşıdığı mineraller yüzünden serttir.
Ben baz ve asit nedir gayet iyi biliyorum.Amcam kimyager ve orta amerikada çalışmalar yapıyor.Lepistes deneyimindense hiç bahsetmeyelim bence.Ben 7. sınıftan lise bitimine kadar(dedem üreticiydi bir zaman fakat vefat etti yani ondan aldığım birikimlerle sıfırdan başlamayarak üstüne kata kata ilerledim) aralıksız lepistes ürettim.Hiç fert yardımı almadım akvaryumlarımın çoğunu kendim yaptım ve dershane ücretlerini burda ödedim ve o paradan fazlası elimdeydi ve şuan üniversite için biriktiriyorum.Birikimim 30 bin tlyi buldu.Ayrıca farklı akvaryumlarda sarı prenses yunus kribensis kılıçkuyruk beta gurami kolisa bal kolisa inci gurami mavi ve sarı gurami mavi prenses paslı ciklet çöpçü japon plati(akvaryumlarına kök koyduğumda yavrular teker teker ölmeye başladı sonrada yetişkinlerden devam edince çıkardım)moli türleri cüce vatoz zebra ciklet zebra balığı lithobates üretimide yaptım.Lise bittiğinde bu yaz işte Konya ya taşındım.Şimdi de velifera,yine lepistes,beta ve kılıçkuyruk bakıyorum ve üretme çalışmalarına başladım.Ph ve su sertliğinin farklı şeyler olduğunu ben yukarıdaki yorumda yazmıştım zaten yani biliyorum.Amazon nehri çok yavaş akar.Akıntı phı etkiler yani ph düşüktür.Bu yüzden orda melek discus gibi atletik olmayan balıkları görebilirsiniz.Ancak orta amerika nehirler orta hızda akar bunu lepisteslerin ince uzun gövdelerinden anlayabilirsiniz.Birçok insan lepistesler hiç akıntı sevmez yazmış.Akıntı ph ı etkiler yani yüksektir.Buna içinde büyük akıntılar olan deniz suyunu örnek verebiliriz.Yağmur daha akıntı nedir bilmeyen su damlacıklarıdır yani ph ı çok düşüktür.Ayrıca sert suya sert-orta sularda yaşayan çoğu orta amerika cikletini örnek verebiliriz.Oysa bu sadece büyük kuyruklu(bu doğal değildir) lepisteslerin akıntıya karşı koyamamasıyla alakalandırılmış bir yanlış bilgidir.Ve evet akvaryumunuzda büyük kuyruklu erkekler varsa akıntının az olması gerekir.Doğal erkek lepistesler daha küçük olmalarına rağmen daha akıntılı olan nehrin üst bölümlerinde derin olmayan büyük avcılar olmayan yerlerde yaşarlar.Çünkü renkleri onları ele verir.Dişiler daha derin ve sakin sularda yaşar.Yani doğada bu balıklar sürekli çiftleşmezler.Dişiler çiftleşmek için nehir yukarılarına çıkar.Normal zamanlarda ise erkeklerin ilgisinden uzaklaşmak için aşağılara giderler.Yaşlı lepisteslerin kamburlaşmasının asıl nedeni doağalarında sürekli doğurmamalarına rağmen akvaryumlarda her ay sık doğum yapmaları ve az akıntılı akvaryumlarda hareketsizlikten kaynaklanır.
Burda kalsiyumun kan bölümünde phı yükseltici proteinin düşürücü etkisi vardır.
http://www.thelifeco.com.tr/makaledetayi.aspx?article=734&page=3
Bazı kayalarda ve mercanlar kalsiyum salınımı yaptığı için phıda yükseltir.Akıntılı yerlerde yaşayan balıklar güçlü olmak için bu kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.Ancak protein(bitkide olsa her calıda protein farklı miktarlarda vardır) salınımıda yapan magrow kökü phı düşürür.Yumuşak su balıklarının narin yapılı olmalarının nedenlerinden biri.Etlidir fakat kemikleri bir sert su balığına oranla ince ve narindir.Discusu düşünebilirsiniz.Oysa bir malawi cikletinde(sert su balıklarıdır) aralarında sert kavgalar görülür güçlü ve dayanıklıdır.Discusun ise birbirlerin arasında kavga ettikleri çok az görülür ve cikletler bölge eş kavgası yapmasına rağmen discuslarda(yumuşak su balıklarında) kavga faydadan çok zarar verir.Beta gibi kavgacı bir balık(yumuşak suyu tercih eder) çok dayanıklı olmalıdır.Yumuşak suda yaşamalarına rağmen bataklıklardaki yüksek kalsiyum oranı onlara güç verir.Suyun yumuşak ve phın düşük olmasının nedeni yine çamurdaki proteindir.(çamur=ıslanmış toprak,toprakda çok az kum vardır ve çoğunu çürümüş hayvan ve bitki artıklarından oluşur yani mineral açısından zengindir ama protein çok daha fazladır vs.vs. doğal döngüyü anlatmayacağım artık).Saygılar...
malawi_cheart2011-12-09 18:14:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeremÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1066
KeremÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 17:30

[QUOTE=alegro1453]Tartışmayın lütfen. Keşke lepisteslerin dili olsa da konuşabilseler. Anlardık neleri sevip sevmediklerini. :) Ama bu tartışmalar yüzünden, bizim kafamız karışıyor. Doğruyu öğrenebilsek, balık öldürmesek harika olurdu. Ama Yaşar abinin dediğini herkes diyor. Yanlış olmaması gerek. O yüzden alacağım mangrow kökünü. O yapay süsü çıkarıp yerine onu koyacağım. Köke Java Moss sarmayı ben de çok isterdim. Ama Edirne'de yok, sormadığım akvaryumcu kalmadı. Bu akşamda su değişimi yapacağım. Filtreyi kaldırırken pislikler suya saçılıyor. Altına tas koymayı deneyeceğim. Dip çekiminde inşallah yavruları çekmem :) Hastalıklı olan tüm balıkları akvaryumdan uzaklaştırdım. Diğerlerine bulaşmasından korktum. 5d 1e lepistes kaldı. Gayet sağlıklı duruyor bunlar. Hastalık hepten gitsin diye filtreyi de yıkayacağım. Acaba sıcak suda mı yıkamalıyım ? Yoksa akvaryum suyunda mı? Akvaryum suyunda zararlı bakteriler olabilir diye ondan yıkamasam daha iyi gibi. Hastalık vardı çünkü. Ama yine de sizler bilirsiniz. Ne yapmalıyım sizce? Şu bitkili lepistes tankı temizliğini özetleyebilir misiniz?[/QUOTE]

Ağız kenarındaki beyazlıklara en güzel tedavi tuz banyosu.1.5 litrelik pet şişelerin dibini 3-4 parmak derinliğinde kesin ve içine akvaryum suyu koyun. 2 çay kaşığı kadar kaya tuzunu eritin ve küçük kepçe ile alacağınız hastalıklı balığı bu su içinde 3-5 dakika bekletin. Daha sonra akvaryumun ışıklarını söndürün, filtreleri durdurun. Balığı geri akvaryuma bırakın. Işığı ve filtreleri 2-3 dakika sonra açın.Bu işlemi 2-3 gün uygularsanız. Balık eski sağlığına kavuşuyor. 

Ben tuzlu suda banyoyu yaklaşık 1 aylık lepistes balıklarım da uygulamıştım.

Hastalık belirtisi yoksa hiç dış filtreyi ellemeyin. Sadece %25 dip çekimi yapın iç filtreyi akvaryumdan alacağınız su ile yıkayın. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DifferentÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 497
DifferentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 18:42
Onur kardeşim metilen mavisnin üzerini okur musun lütfen? Şimdi tam olarak hatırlayamıyorum (kalkıp bakmayada üşeniyorum ) o kutuda iç filtreyi kaç gün sonra temizlemen gerektiği yazıyor olması lazım, bir kere metilen mavisi döktüğünde iç filtreyi kapat zaten çalışmasın. Ben daha akvaryumdaki bitki gerçek dediğin için sormadım ama yukarıda gördüm plastik dekor varmış, aman he hemen çıkar onu belki bir günde zarar vermez ama inan kısa vadede pislik toplamasıyla, uzun vadede ise salınım yapmasıyla çok zararını görürsün.

Forumda hobici arkadaşlar var ucuza kök ve moss satan birini bulursan fazla masrafa girmeden tek kargoyla halledebilirsin. Bitki almaya gücün yoksa acele etme forumlara bak, bazen yardım sever hobiciler çıkabiliyor, çok cüzi fiyatlara tilki kuyruğu yada su mercimeği alabilirsin. Bunları su üstünde tutarsan yeni doğan yavrular bunların arasında su yüzeyinde saklanabilir.

Açıkçası bir lepistes konusunun böyle 6 sayfaya ulaştığını görmek beni şaşırttı, ben çoğu zaman sorduğum sorulara bir cevap bile alamıyor aldığımda ise üzerinden günler geçmiş oluyor, şanslısın bu konuda

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alegro1453Çevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2009
İl: Edirne
Mesaj: 429
Alegro1453Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 18:57
Evet çok teşekkurler desteğiniz için. :) Çok yardımlariniz dokunuyor, Allah razi olsun.

Suyu değiştirdim, berraklaştı resmen.  
Video yüklüyorum, filtre hakkındaki düşüncülerinizi almak için. Suyu yukarı doğru akıtmayı başardım. Balıkları artık yormuyor gibi geldi bana. İnşallah öyledir, siz anlarsınız.  Balıklarım sağlıklı mı, değil mi? Hepsini merak ediyorum.  Yavrularımı da çekmeye çalıştım. Çok ama çok seviyorum onları.  alegro14532011-12-09 20:47:48

Yorumlarınızı beklediğim video yüklendi;

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Q2IaFCdNBwc[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cashercashÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 475
cashercashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 21:42
Bu kadar bitkisiz bir akvaryumda 2 3 tanesi kurtulursa bile çok iyi sayabilirsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DifferentÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 497
DifferentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 22:08
Maşallah güzel canlılar, yarın ilk işin arka fon kağıdı almak olsun, koyu renkleri tercih et, benim önerim siyah ve lacivert olacak. Arka fonu eklersen balıkların rahatlar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alegro1453Çevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2009
İl: Edirne
Mesaj: 429
Alegro1453Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 22:48
Peki çok teşekkürler. Karton veya el işi kağıdı olmaz mı? İlle akvaryumculardan mı almam gerek?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DifferentÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 497
DifferentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 22:57
Olur olur ben lafın gelişi söyledim kırtasiye diye,el işi kağıdı dediğin mukavva oluyor sanırım onu kullanabilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir