Letrinops Marginatus Red-fin Itungi (Tür Tanıtımı)


GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2009 12:30
Letrinops Marginatus Red-fin Itungi

Evet, uzun zamandır böyle bir makale yazmak istiyor vakit bulamıyordum. Ama letrinops’lar ile ilgili çok fazla soru gelmeye başlayınca artık yazayım dedim.

Önce nasıl bir balık onu söyleyelim. Bir kere tıpkı yunuslar gibi Haplochromis grubuna bağlıdır. Kum balığıdır. 20 kadar varyetesi içinde benim en çok sevdiğim 3 türden biri Marginatus Red-fin Itungi, Doğada kumu solungaçlarından filtre ederek küçük planktonlar, kabuklular v.b ile beslenirler.

Hareketli balıklar. Çok meraklılar ve pek çok malawi gibi çok açlar. Yem seçmiyorlar.
Gerçekten çok barışçıllar. Mbuna gibi sert türlerle beraber bakılmaya uygun değiller. Erkekler 15cm, dişiler 13 cm
kadar büyüdüklerini düşünüyorum.

Kayıtlarda 23–27 santigrad derecede, 7,6–8,6 Ph aralığında ve 12–16 Gh sertliğinde ki sularda rahatlıkla yaşadıkları yazmaktadır. Ama Türkiye sularına da rahatlıkla uyum sağladıklarını gözlemledim.

Erkekler rengârenk olurken dişilerin gümüş üstüne üst yüzgeçlerinde kırmızılık bulunuyor. Yavruların ise gümüş renkleri 3 cm den sonra yavaş yavaş çizgili olamaya başlıyor. Sırt yüzgeçleri kırmızı bir çizgiye bürünüyor. Sonrasında büyüdükçe yüzgeçler ve ağız çevreleri renkleniyor. İşin ilginç yanı renkleri dalgalı deniz gibi yanıp sönüyor sanki. Keskinleşip soluyor.

Korktukları zaman pek çok kum balığı gibi kumun içine saklanıyorlar. 13 cm yetişkin bir Letrinops'un yarısı kuma gömülü şekilde 1-2 dakika durduğunu gözlemlemek çok şaşırtıcı doğrusu. Sürekli kumla haşır neşir oluyorlar. Ama üremeleri krater açarak değil genelde düz bir kaya üstünde gerçekleşiyor. Bu durum diğer veryeterler içinde değişiklik gösteriyor.
Erkeklerin baskınlık mücadeleleri görülmeye değer. Ağızları birbirine geçmiş bir şekilde suyun üstüne kadar sıçrıyorlar ama herhangi bir yaralanma olmuyor. 

Çok temiz su şartları istiyorlar. Aynı grupta yer aldıkları yunuslardan çok daha hassaslar.

Nitrat ve amonyağa toleransları az. Yavruları Tanganyika balıkları kadar hassaslar diyebilirim. İnce taneli kaliteli kum sağlıklı yaşamaları için şart. Yavrudan damızlık hale geçmeleri 1 yılı buluyor. Bu nedenle üretmek isteyenler için sabır gerekiyor. Ama üremeye başladılar mı 1,5 ayda bir düzenli olarak 40 ila 60 arasında yavru almak mümkün. Kusturarak yavru almayı tercih edenler için (Mesela ben) ideal bekleme süresi 13.ila 14. günlerdir. Bu şekilde yavru kaybı minimum olmaktadır.

Yem olarak diyetlerinde eksik etmediğim yemler şu şekildedir.

Yavrudan itibaren canlı Artemia, Cyclop-Eeze, Sprilina tablet, Tetra pro vegateble, Star %80 artemia katkılı pul yem, NLS Optimum fresh H2O Flakes pul yem, NLS Cichlid Formula ve karides ağırlıklı ev yapımı yem.

Amcaoğlu tunanın 5–6 cm’den büyüttüğü benim balıklarımın babası



Yabancı fotoğraflara gerek yok işte Türkiye’den türünü tam yansıdan fotoğraflar

1-Geçen sene Amcaoğlu Tunanın sayesinde yavrudan büyütmeye başladım.

 

2- 2-3 cm den 5-6 cm çok hızlı bir büyüme gösterdiler

 

3- Bu boydan sonra büyüme hızları düştü.

 

4- Bu boylarda bile erkekler ile dişileri belirlemek çok zordu. Boyları arasındaki farklar erkekleri belirlemede başrol oynadı.

 

5- 8 cm civarında erkeklerin sırt yüzgeçleri belirginleşmeye yumurta benekleri kendini göstermeye başladı. (Yanlış anlaşılmasın tank değiştirirken çekilmiş pozdur.)

 

6- 9 cm civarı erkekler renkleri ile kendilerini göstermeye başladılar.

 

7- Ve 1 yılın sonunda erkekler mükemmel formlarını ve renklerini aldılar. (Resim 1 hafta önce çekildi)

 

8- Renklerini tam alan erkekler yumurtaları döllemeye başladı.

(Resim 1 hafta önce çekildi)

 

9- Hala genç erkek olmasına rağmen kısa sürede babası gibi olacağının sinyallerini veriyor.

(Resim 1 hafta önce çekildi)

 

10- İlerleyen günlerde renkleri daha da keskinleşip tam formunu alacak

(Resim 1 hafta önce çekildi)

 

11-Biraz da dişileri tanıyalım

 

12-Bu dişiler 45 adetten aşağı yavru vermiyor

(Resim 1 hafta önce çekildi)

 

13- Ve beklenen an 12 günlük yavrular. Görüldüğü üzere keseleri durmakta

(Resim 4 gün önce çekildi)

GÜVEN2011-12-13 13:54:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2009 13:18
Tebrikler Güven, bu muhteşem varyeteleri beslediğin ve değerli tecrübelerini paylaştığın için.. Biliyorsunki bende yaklaşık 3 aydır Red Cap varyetesi mevcut.. Söylediğin her şeye tamamıyla katılıyorum..   ama bazı yerlerde Red Cap lerle  farklılık gösteriyor....Şu ana kadar çok abartılı bi hassaslık görmesemde dediğin gibi yunuslardan daha hassaslar ama Tanganyika türlerinin çoğundan daha dayanıklı balıklar olduğunu düşünüyorum..
 
Ayrıca düz taş üzerinde çiftleşmeleride ilginç geldi bana.. Red Capler çok muntazam ve devasal kreterler açıyor ve hazır olan dişiyi  kazdığı kratere çekip çiftleşme gerçekleşiyor..
 
Aslında bu balığı yunusarla kıyaslamak pek doğru değil ..  yunus ve Marginatus sadece aynı isim adında sınıflandırılıyor fakat o sınıfda 35 adet tür ve yüzlerce varyete var...
 
Mesela Yunus Bildiğin gibi Cyrtocara ailesinden ve 35 ailenin sadece 1 tanesi ve bu yunuslar,da kendi aralarında 3 varyeteye ayrılıyor..
 
Marginatus ve Red Cap gibi türler ise bildiğin gibi Letrinops Ailesinden ve bu türlerde kendi aralarında 19 varyeteye ayrılıyor bunlar sadece benim bildiklerim..
 
Yani Cyrtocara ve Letrinops arasında tam 6 büyük aile ve bu ailelere ait yüzlerce balık mevcut..
 
( Güven yazarken inan bende sıkıldım )Big%20smile
 
Tankımda şuan büyük koloniyi 2 ye böldüm 1 e 4 ve 1 8 gibi besliyorum ve malesef çok fazla erkek yok..
 
Bu tarz balıkları en az  2 erkek 3 dişi bakılmalı diye düşünüyorum çünki 2 erkek arasındaki baskınlıklar gerçekden görülmeye değer..
 
Son olarak bendeki Red capler 8 cm civarındalar ama senin eklediğin fotoğraflarda bu balıkalrın çok geç renklendiği görülüyor.. ve tavsiyem sana ters gelecek sanırım ama gelişme döneminde kaliteli proteinsel beslemeni tavsiye edeceğim..
 
Güven sen bana biraz yavru ver birde ben besleyim bakalım durum sendeki ile aynımı olacak..
Emin_Paşa2009-08-20 13:37:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2009 14:31
[QUOTE=Emin_Paşa]Tebrikler Güven, bu muhteşem varyeteleri beslediğin ve değerli tecrübelerini paylaştığın için.. Biliyorsunki bende yaklaşık 3 aydır Red Cap varyetesi mevcut.. Söylediğin her şeye tamamıyla katılıyorum..   ama bazı yerlerde Red Cap lerle  farklılık gösteriyor....Şu ana kadar çok abartılı bi hassaslık görmesemde dediğin gibi yunuslardan daha hassaslar ama Tanganyika türlerinin çoğundan daha dayanıklı balıklar olduğunu düşünüyorum..[/QUOTE]

Sevgili Emin aynı zevkleri paylaşmak çok güzel doğrusu. Yavruları gerçekten çok hassaslar. 7-8 cm gelene kadar tanganyika balıkları kadar hassas olduklarını düşünüyorum. Yavruları ibaresini ekledim.Tebessüm
[QUOTE=Emin_Paşa]Ayrıca düz taş üzerinde çiftleşmeleride ilginç geldi bana.. Red Capler çok muntazam ve devasal kreterler açıyor ve hazır olan dişiyi  kazdığı kratere çekip çiftleşme gerçekleşiyor..[/QUOTE]

Evet ben senin red capler üzerine yazdıkların üzerine bu konu benim de ilgimi çekti. Ne benimkiler ne de ilk türkiyeye gelen evebeynleri krater kazarak üremediler. Genelde kaya üstünü tercih ettiler.
[QUOTE=Emin_Paşa]Aslında bu balığı yunusarla kıyaslamak pek doğru değil ..  yunus ve Marginatus sadece aynı isim adında sınıflandırılıyor fakat o sınıfda 35 adet tür ve yüzlerce varyete var...[/QUOTE]

Bence de Yunuslarla kıyaslamamak gerekir. Ama Sonuçta aynı grupta yer alıyorlar. Benzerlik gösterdikleri en önemli nokta barışcıl olmaları geliyor. Kendi veryeteri içinde kıyaslama yapmak doğru olur. Ve şu anda Türkiyede sadece iki vayetesi bulunuyor. Red Capler ile Marginatuslar.

[QUOTE=Emin_Paşa]Bu tarz balıkları en az  2 erkek 3 dişi bakılmalı diye düşünüyorum çünki 2 erkek arasındaki baskınlıklar gerçekden görülmeye değer..
 
Son olarak bendeki Red capler 8 cm civarındalar ama senin eklediğin fotoğraflarda bu balıkalrın çok geç renklendiği görülüyor.. ve tavsiyem sana ters gelecek sanırım ama gelişme döneminde kaliteli proteinsel beslemeni tavsiye edeceğim..
 
Güven sen bana biraz yavru ver birde ben besleyim bakalım durum sendeki ile aynımı olacak..
[/QUOTE]

Dediğin gibi mutlaka 2 erkek olması çok önemli. Hem baskınlık mücadeleleri arasında gerçekleşen danslarını ve renklerini görmek için. Hem de üreme güdülerini yüksek tutmak için.

Evet benimkiler geç renklendi. Ama her türlü bakımı sağladığım halde sumplu ve çok hacimli bir tankla dış filtreli bir tank arasında böyle bir farkın olması normal değil miGöz%20Kirpma

Yorumun için çok teşekkür ediyorum. Yavruların hazır sen iste yeterki.Göz%20Kirpma



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demoklesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 302
demoklesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2009 14:55
Furcifer veya foai yahut ventrilatislerin renkli hali diyorum ben bu balıklara...
Ama tek sorunu büyük hacimli tank istiyorlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2009 15:54
[QUOTE=demokles]Furcifer veya foai yahut ventrilatislerin renkli hali diyorum ben bu balıklara...
Ama tek sorunu büyük hacimli tank istiyorlar..[/QUOTE]

Gerçekten ben de o türlere benzetiyorum balıkları.Thumbs%20Up Ama 2 Erkek 4 dişilik bir grubu Eminin bana dün söylediği gibi 80 60 50h ebatlarında bir tankta rahatça beslemek mümkün aslında.Göz%20Kirpma

(Ki bu ölçüler Emin dostumun altın ölçüleridir. Çaktırmadan söyliyim)Dil%20Çikarma
GÜVEN2009-08-22 18:05:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2009 14:58
Ellerinize sağlık , mükemmel bir yazı ve tür . Ender sevdiğim malawilerden biri Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 17:30

Güncel resimler



Artık babasını geçti. 

Daha fazla renk alması imkansızTey%20Tey 

Türünü tam yansıtan bir erkekThumbs%20Up 

Çok özel bir an 

Çiftleşme dansları 

Genelde kaya üzerlerini tercih ederler ama Microlepislerden ürktüler sanırım. (Zemin üstünde yumurtaya dikkat)



Dikkat ederseniz kreter falan açmıyorlar. Akvaryumda en ücra köşeleri tercih ediyorlar. 


15 günlük yavrular


GÜVEN2009-10-15 15:39:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 17:51
Eline sağlık Güven, çok güzel kareler.. Balıklarda çok güzel, bi ara yavrularımıda alayım artık birde ben besleyim bakalım bu balığı :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2009 12:17
Sağolasın Emin yavruların hayırlı olsun. (sabah+öğle+akşam sadece artemia ile beslendiler sende nasıl büyürler kimbilirTebessüm)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2009 13:48

Güven yavrular için Teşekür ederim, şuan çok sağlıklılar.. 4-5 ay sonra görüşmek üzere.. Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TugayÇınarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 767
TugayÇınarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2009 21:37
Muhteşem bi tür besliyorsunuz yavrulardan almak isterdim fakat çok pahalı.Böyle giderse Türkiye'ye gelen hiç bir tür yayılamayacak çünkü forumda bile faiş fiyatlarda satılıyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2009 12:57
[QUOTE=maxrex]Muhteşem bi tür besliyorsunuz yavrulardan almak isterdim fakat çok pahalı.Böyle giderse Türkiye'ye gelen hiç bir tür yayılamayacak çünkü forumda bile faiş fiyatlarda satılıyorlar. [/QUOTE]

Tugay kardeşim ender türler sende taktir edersin ki yunus ve sarı prensesten daha pahalıdır. Bu geçmişte de böyleydi şimdi de böyle gelecekte de böyle olacak. Tabi ucuz pahalı tartışmasının yeri burası değil o yüzden bu tür mesajların buraya yazılmamasını rica edeceğim. Ama şunu özellikle belirtmek isterim. Forum özel üyeler olsun, dernek üyeleri olsun, uzman akvaristler olsun mali durumu yeterli gelemeyen öğrenci arkadaşlarımıza çok uygun fiyattan bu türleri verebilmektedir. Ben de bu konuda elimden geleni yapmaktayım. Yeter ki karşımdaki beni ikna edebilsin.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

can1903Çevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 32
can1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2009 10:36
Güven bey makale için bilgilendirme için teşekkürler...
Acaba kaç adet elinizde damızlık var ve dişi erkek oranı nedir acaba?
Tank ebatlarını yazmışsınız ama 80lik bir akvaryum bu boyuttaki balıklar için biraz ufak gelmez mi?
Renkleri hakikaten fevkalade...
Bol yavrular...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2009 21:35
Gerçekten çok güzel kareler yakalamışsınız tebrik ederim, balıklarınızda bir harika...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir