Lissotriton vulgaris


BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2012 01:00
Umarım işinize yarar.. 

Buradan, tarzanca seviyesindeki ingilizcem ve Google translate yardımı ile çevrilmiştir. Hatalar için özür dilerim.(JayJay)

Giriş

Küçük semender (smooth newt) her iki cisiyette de 7 ile 11 cm arası bir büyüklüğe ulaşır. Erkek dişiden biraz daha büyüktür. Karınları turuncu renklidir (dişilerde daha açık renkte olur) ve siyah benekleri vardır. Boğazları açık renkli ayrıca beneklidir. Karaya çıktıklarında kadifemsi derileri olur ve erkekler yelelerini (crest) kaybeder.

Beğendikleri yaşam alanları göletler ve hendeklerdir. Sucul bitki çişitliliği bulunan, çok derin olmayan, gölgelik, hafif akıntılı sularda yaşarlar. Ph değerleri 6 nın altında olan asidik sularda çok nadir bulunurlar.

İngiltere'de bulunan semender türlerinin en yaygın olanıdır. Kırsal kesimde sayıları düşmüştür. Belkide Bahçe havuzlarında kolonileşme yetenekleriyle dengelenmiştir.

 Kimlik / Tanıma

Küçük semender (smooth=pürüzsüz) pürüzsüz cildi ve boğazındaki beneklerle tanınabilir. Sırt renkleri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir. Yumurtadan ilkbaharın sonlarında çıkar ve kış boyunca büyümeye devam eder. Bir sonraki baharda metamorfoz geçirerek büyür.


Seksüel dimorfizm*

(*Dimorfizm: Erkek ve dişi eşeyler arasında vücut boyutu ve şekli, renk veya desen bakımından farklılıklar görülmesi)

Üreme döneminde cinsiyet ayrımı yapmak daha kolaydır. Erkek semender başının arkasından kuyruğuna kadar yele çıkartır, karnındaki turuncu renk daha belirginleşir. Dişi semender bu dönemde de aynı görüntüsünü korur. Erkekler karınlarındaki beneklerin büyüklüğü ve şişkin cloaca (tam türkçe karşılığını bulamadım ama anüs de denebilir) ile dişilerden yıl boyunca ayırt edilebilir. Cinsel olgunluğa erişmemiş erkek dişiye benzediğinden cinsiyetini ayırt etmek zordur.

ID goofs (karıştırıldığı türler gibi bir şey olsa gerek)

Karadayken küçük semender kertenkelelerle karıştırılabilir. İkisini ayırt etmek kolaydır. Kertenkelelerin ön ayakları 5, semenderlerin 4 parmaklıdır. Ayrıca kertenkeleler hızlı hareket ederler, yani elinizle yakalayabilirseniz o bir semenderdir.

Suda ise Lissotriton vulgaris (küçük semender) çoğunlukla Lissotriton helveticus (Palmate newt) ile karıştırılır. Bu iki türün dişilerini birbirinden ayırt etmek çok zordur.

Küçük semenderlerin boğazı daima beyaz renklidir. Palmate newt in (türkçesini bulamadım) ise saydam-pembe renkte boğazı vardır. Dişileri ayırt etmek daha zordur. Genellikle küçük semenderlerin boğazında benekler bulunur. Erkek küçük semenderlerin üreme döneminde çıkan yelesi palmate semenderine göre daha dalgalıdır.

Pürtüklü semender (Triturus cristatus - Great crested newt) küçük semenderlerden çok daha büyüktür ve derisi küçük semender gibi pürüzsüz değil siğilimsi yapılarla kaplıdır.  (zaten farkları isimlerinden bile anlaşılıyor),

Dağılım

Yazının bu kısmı tamamen Avrupa ülkelerini anlattığı için ben ülkemizdeki dağılımı  yazmayı daha yararlı buldum..

Türkiye'nin kuzeyinde ve batısında habitatın uygun olduğu yerlerde, 0-2100 metre arasında bulunur.

Habitat

Üreme mevsimi boyunca yabani otların bulunduğu su birikintileri, bahçe havuzları, göl kenarları ve hendeklerde bulunurlar. Üreme mevsimi dışında karaya çıkarlar ve habitatın çeşitliliğini kullanırlar. Yapraklı ormanlık, bataklık, nemli fundalık ve bahçelerde; altına girebilecekleri kütük, yaprak yığını, taş ve çatlak ararlar.

Etkinlik

Gün batımından sonra, gün boyu saklandıkları yerden, omurgasızlarla beslenmek için çıkarlar. Onları en kolay, üreme mevsiminde, sıcak bir akşam, gün battıktan sonra fener yardımıyla göletlerde görebilirsiniz.

Bu canlılar yağmurlu akşamlarda, yada fırtına öncesi gibi aşırı nemli akşamlarda daha aktif olurlar.

Beslenme

Larvalar zooplankton ile beslenir.

Yetişkinler karada salyangozlar, solucanlar, böcekler ve diğer omurgasızlarla beslenir. Suda ise karides gibi suda yaşayan omurgasızlarla, böcek larvaları, su salyangozları ve kurbağa iribaşları ile beslenirler. (Eğer yanlış anlamadıysam) Karada dilleri ile, suda dişleri ile avlarını yakalarlar.

Düşmanları

Balıklar yetişkin semenderlerin en büyük düşmanıdır. Bazen pürtüklü semenderler tarafından da avlanırlar.

Larvaların düşmanı su böcekleri, yusufçuk larvaları, balıklar ve daha büyük semenderlerdir.

Tehdit edildiklerinde yetişkinler kamuflajlarına güvenerek yerlerine kaçar. İribaşlar ise gölet dibinde bitki ve çöküntüler arasında kalma eğilimindedir.
Beth2012-03-11 09:24:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koalaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 119
koalaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2012 23:43
Çok güzel bir bilgi olmuş Aslı Hanım
Küçük semenderler ile ilgili çevirilerinizin devamını heyecanla bekliyoruz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzeriÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 701
AzeriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2012 16:54
Tebrik ederim Asli hanim.

Ellerinize saglik..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir