Mangrov, Mopani Wood, Doğadaki Diğer Kökler S.S.S


AquapirÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 164
AquapirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 15:36
Ben akvarryumuma gayet büyük bir kütük alacağım, boyunun 1 mt ve çokca dallı olmasını düşünüyorum. Bu boyutta bir kütüğü kaynatma imkanım yok, hatta akvaryumum dışında, içine sığdırabileceğim bir kap bile bulabileceğimi sanmıyorum. Bu kütüğü kullanmadan önce yapabileceğim bir uygulama tavsiye edebilecek misiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zubunel_genubiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]7910,2[/B]
Kayıt: 07/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 436
zubunel_genubiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 18:14
[QUOTE=Aquapir]Ben akvarryumuma gayet büyük bir kütük alacağım, boyunun 1 mt ve çokca dallı olmasını düşünüyorum. Bu boyutta bir kütüğü kaynatma imkanım yok, hatta akvaryumum dışında, içine sığdırabileceğim bir kap bile bulabileceğimi sanmıyorum. Bu kütüğü kullanmadan önce yapabileceğim bir uygulama tavsiye edebilecek misiniz.[/QUOTE]
 
Savaş Bey, ben de sizin gibi tankıma büyük bir kök alma arayışı içerisindeydim 2-3 ay araştırdıktan sonra kökü buldum. Kaynatma şansım olmadığı için balkonumda şişme botun içine attım ve 2-3 günde bir sadece suyu değiştiriyorum. Yaklaşık 2 haftadan beri suyun içinde salınım az da olsa var. Sizin yerinizde olsam kökün daha önce suda kullanılıp kullanılmadığını iyi araştırırdım. Benim kök daha önce büyük bir tankta kullanıldığı için zorluk çekmedim açıkçası. Haftaya tankıma koyacağım bakalım kısmetse. İsterseniz benim açtığım konuya bir göz gezdirin belki fikir edinirsiniz.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 18:26
Kaynatma imkanınız yoksa hortumla açık alanda tazzikli su verin ve bi kaç gün kurumasını bekleyin.. Tuzlu su ile dezenfekte edin.. iyice yıkayın tekrar kurusun..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 21:08
Kaynatınca biraz daha koyulaşıyorlar, rengini önemseyenlere duyrulur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicankatipÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 399
alicankatipÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2012 13:52
ben pendikte ikamet ediyorum , Kurtköy  yakınlarında baraj var Doğal  Ömerli barajı bilen bilir orada  barajın çekilen sularında dışarıda kalan kökler var mangrow kokune cok benzıyor tıp olarak oda az yapraklı ufak çalı tarzı bitkiler , tabiki bir mangrow deıl ama tamılya olarak belkı yakındır dıye  dusunuyorum  barajda olduklarından salınımlarını yapmışlardır belki , önümüzdeki haftalarda alıp deneyeceğim fotografları  paylaşırım hepbirlikte  karar veririz . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2012 15:27
[QUOTE=rcall] Mangrov bataklıkları






Mopani wood


Sıkça sorulan soruların en başında, mongrov, mopani ve redmor(yati) köklerinin akvaryuma koyulmadan önce ne gibi işlemlerden geçirileceği sorulmakta. Müsadenizle kendi bilgim dahilinde bu konuya açıklık getirmek istiyorum.
Bu köklere herhangi bir işlem yapmadan direkt akvaryuma koymak, su değerlerini alt üst edebilir, sarı renkten tutun kahverengine suyunuzu boyayabilir. Bu gayet normaldir. Çünkü, bu kökler doğası gereği bataklıklarda yetişen ve kökleri ile bu bataklıklara çok iyi tutunan bitkilerdir. Bataklıktan emdiği çamur ve mineraller bünyesinde mevcuttur.

Peki bu kökleri akvaryuma elverişli hale nasıl getireceğiz?
Köklerin boylarına göre 2 ila 5-6 saat arası kaynatılması gerekiyor. Kaynatma işleminde arada su tazelenebilir, güneş enerjisi varsa sıcak su buradan yenilenebilir. Örnek: 35-40 cm boylarında mangrov köklerini ben 2 saat kaynatmıştım.
Daha sonra köklerin yüzeyini fırça veya zımparalamaya geldi. Red mor veya mopani wood köklerinin yüzeyi kaygandır. Kaynatma işleminden sonra ince bir zımpara çekilebilir.
Mangrovların kaynatma işlemi bittikten sonra sert bir fırça ile tüm yüzey fırçalanmalı, girintili çıkıntılı kısımlar var ise buralara diş fırçası ile fırçalayarak temizlenmelidir.
Fırçalama işlemi bittikten sonra çeşme altında iyice durulamalı ve yarım saat kadar daha kaynatlımalıdır.
Son işlem:
Son kaynatma işleminden sonra durulayın, kökün sığacağı kova vs. malzemeniz varsa buna suyu doldurun ve kökü bu kovanın içine koyun. Kök su üzerine doğru çıkıyorsa üzerine ağırca bir taş vs koyun dibe batmasını sağlayın. 24-48 saat bu kökü gözlemleyin, salınım çokça devam ediyorsa biraz daha kaynatın, kaynayan suyu tekrar yenisiyle tazeleyin, salınımlı eski suyu dökün.
Salınım durmuşsa ve çok hafif bir tatlı sarılık varsa kökümüz akvaryuma koyulmaya hazırdır.
Kökü akvaryuma yerleştirdikten sonra az da olsa salınım yapmaya devam edecektir. Suyu hafif yumuşatır, ph'ta küçük ve yavaş düşüşler sağlar ve suya tatlı bir sarı renk katar. Haftalık su değişimleri yapıldıkça su berraklaşmaya başlar 5-6 ay kadar bir süre sonra salınım tamamen durur.
Aşağıdaki fotoğraflarımda gördüğünüz gibi bizzat kendim zamanında denedim ve tecrübe ettim.

Kökleri hazırladık ve akvaryuma koyduk ilk gün


Ve en son hali 3. gün


Akvaryumdaki bu su rengi yaklaşık 2-3 ay devam etti. Rutin su değişimlerinden sonra yok oldu. 6-7 ay kadar sonra salınım tamamen durdu.

Umarım faydalı olmuşumdur.
Saygılar,
[/QUOTE]
Böyle bir konuya dikkat çektiğinizden dolayı tebrik ederim.Hobici arkadaşların köklerini kaynatmakta sıkıntı yaşadığına şahit olmuştum.Şöyle ki;kökü kaynatacak kap bulmakta yaşanılan sıkıntı,sonrasında bu kökü nerede kaynatacağı..vb. belirttiğiniz gibi kökü kaynatma imkanı olmayanların özellikle boş bir suyun içerisine kökü koymaları durumunda bir süre sonra kökün gerekli salınımları yaptığını göreceklerdir.Örneğin ben bu işlemi balkonda kullanmakta olduğum 19 lt lik damacanada yapmaktayım.Tabii büyük köklere farklı yollar denenebilir.
özellikle hiç kullanılmamış köklerde salınım oranı çok daha fazladır.Bundan dolayı hobiciler ekseriyyetle daha önce kullanılmış kökleri tercih etmektedirler.Kökler yurtdışından geldiği için haliyle biraz pahalı olabilmektedir,fakat abartılacak kadar da fahiş fiyat çekenlere dikkat etmek lazımdır.
Köklerin genellikle su değerlerini ph düzeyini ayarladığından yola çıkarak hareket edilmektedir.Özellikle kedi balıkları besleyenler açısından kökler vazgeçilmezlerden biridir.Bunun yanında dekoratif amaçlarla da kullanılabilmektedir.Bazı türlerin üretim tanklarında istenmeyen malzeme de olabilmektedir.Örneğin Melek/diskus vb.canlılarının yumurtalarının mantarlaşmasına sebebiyyet verdiğini bilmekteyim.Bunun yanında köklerin içine veya üzerine yumurta bırakan ve bu yumurtadan gayet sağlıklı yavrular çıkan cüce vatozlarada bizzat şahit oldum.Kök tercihini daha çok besleyeceğimiz canlıya göre şekillendirmek gerekmektedir.Yati(Red mor) kökleri bitki tanklarının dekorasyonu ve görselliği açısından çok önemli bir yere sahib olurken,mangrow ve mopani köklerinde görsellik 2. veya daha sonraki seçici unsur olabilmektedir.Yumuşak su değerlerini seven canlılar için tavsiye edilen kökleri sert suda bakılan canlıların tankında da bazen görebilmekteyiz.Örneğin tanganyika cikleti bakan bir hobici arkadaşa kök koymasının sebebi sorulduğu zaman,aynı tankta beslediğim vatozlarım için,aynı zamanda dekor için kök koyuyorum diyebilmektedir.Bunun yanında cikletlerinin sert sularda yaşayan canlılar olduğunun hatırlatılması üzerine,kökün uzun yıllardan beri kullanılmasından kaynaklı olarak,kullandığı kökün artık kesinlikle salınım yapmadığını ve su değerlerini değiştirmediğini söyleyebilmektedir.  


[QUOTE=E_C_N]Tam dikkatlice okumadım; genelde mango ile mangrow kökleri birbirine karıştırılır. Ben de her iki kökte mevcut.
 
Sevgili Onur Can Bakırın yazısını konuya açıklık getirmek için kopyala yapıştır yapıyorum.
 
Saygılarımla,
 
 
Forumlarda sıklıkla karşılaştığım bir durum bu...

Akvaryumlarımıza bazen suyu asidik olarak yumuşatmak, bazende dekor amaçlı koyduğumuz ağaç kökleri çeşitli ağaçların kökleri olabilmekteler..

Çoğu zaman bu kökler için MANGO(MANGOES) KÖKÜ denildiğini görüyorum... Gördüm ki burada da mangrove köklerine mango diyen çok var..

Mango(Mangoes) ile Mangrov(Mangrove) karıştırılıyor..

Her ikiside farklı ağaçlardır... Mango bir meyve'dir.. Ve akvaryumlarımızda kullandığımız kökler mango ağacının kökleri değildir..

Mango(Mangoes) Meyvesi...


Mango Ağacı ve Ağaçtaki Meyveler...



Bizim akvaryumda kullandığımız kökler mango değil mangrove kökleridir..

Mangrove bataklıklarından gelen bu kökleri kullanırız...

Mangrove Bataklığı




Kökler çoğu zaman dallı budaklıdır.. Fakat akvaryumcularda son zamanlarda resmen ağaç gövdesinden kesilmiş yada farklı ağaçların kökleri turbalaştırılarak satışa çıkmış olduğunu görüyorum... Bunların çoğu mangrove kökü değildir... Çoğu zamanda suya koyulduklarında batmama sorunu yaşanır.. Mangrove ağacının kökü kuru bir halde dahi olsa suya koyulduğunda batmaktadır.. Eğer kökün şekli dallı budaklı değil ve batmıyorsa mangrove olmaması muhtemeldir...

Örnek mangrove kökleri...






Saygılarımla...

Onur Can Bakır
[/QUOTE]
Ercan bey,yıllar öncesine kadar açılan konulardan tutunda ilanlara kadar,mango diyerek yazılan ve telaffuz edilen köklerin gerçek isimlerinin mangrow olduğu konusunda epeyi bir mücadele ettim.Bir süre öncesine kadar da artık bu mücadeleden vazgeçtim,çünkü bazı hatırısayılan kişilerin bile bu köke mango kökü diyerek yaklaşımda bulunması beni firenledi.
Konuya temas eden arkadaşı ve buradaki hatırlatma babından paylaşımınız için sizi tebrik ederim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herataÇevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 44
herataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 23:35
Sayın İbrahim Bey, eskilerin meşhur bir sözü vardır "Galat-ı meşhur lügat-ı fasihten evladır." açıklayacak olursak bazı kavramların halk arasındaki kullanımının, aslından daha fazla kabul gördüğünü ifade etmek amacıyla kullanılan bir cümledir.
saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 12:38
[QUOTE=herata] Sayın İbrahim Bey, eskilerin meşhur bir sözü vardır "Galat-ı meşhur lügat-ı fasihten evladır." açıklayacak olursak bazı kavramların halk arasındaki kullanımının, aslından daha fazla kabul gördüğünü ifade etmek amacıyla kullanılan bir cümledir.
saygılarımla
[/QUOTE]
Sayın Hakan Kürşad Beyefendi,
Hâlihazırda Osmanlıca eğitim alan birisi olarak yazdığınız sözü gayet iyi anlamaktayım.
Ben size eskilerin değil,yenilerin bir sözünü aktarıyorum"Yanlışın en tehlikelisi,doğruya en yakın olan yanlıştır."açıklayacak olursak,şıkların veya tercihlerin arasında hakikatle karıştırılma ihtimali en fazla olan,doğruymuş gibi görülen fakat doğru olmayan seçenektir.İnsanlar ekseriyyetle doğru sanarak doğruya en yakın olan yanlışı seçerler.
Konumuza dönersek,doğruya en yakın olan yanlış:Mango köküdür.
Doğru ise:Mangrov(Mangrove)kökü olmalıdır.
Saygılarla....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir