Mangrov ve Diğerleri®


Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 22:24
Manila (Bataklık Ağacı)
 
Sulak alanlarda doğal bir şekilde çoğalan ve çeşitli etkiler sonucu kırılan parçacıklarının, suya karışması sonucu oluşan bir ağaç parçacığıdır. Zor bükülen ve kırılan koyu renkli ağaçtır. Rengi koyu gri siyah karışımı bir renktir. Su içerisine girdiğinde rengi dahada koyulaşarak çok hoş bir kontrast oluşturur. Doğada linyit oluşumu için vazgeçilmez bir kaynaktır.
 
 
Tanklarda boşluklu yapısı sayesinde küçük balıkalr için doğal mağaralar ve güvenli yerler oluşturur.
Tank kompozisyonunda küçük bitkiler önüne ve uzun bitkiler arkasına serpiştirilerek hoş bir görünüm kazandırılabilir. İnce taneli kum zemine eklenerek bütünlük tamamlanmış olur.
 
 
Amazon biotopu oluşturmak isteyenler için vazgeçilmezdir. Barındırdığı tanenler ve humıc asit sayesinde amazon balıkalrının doğada karşılaştıkları maddeleri suya vererek daha az hastalık geçirip bağışıklık kazandırır.
 
 
 
Mopani Ağacı
 
Güney afrikaya ait bir ağaç türüdür. Ağır ve çok zor işlenen bir türdür. Daha çok müzik aletleri yapmında kullanılmaktadır. Avaryumlar içerisinde suya ve çürümeye dayanıklılığı ile ve soluk rengi sayesinde hoş bir görünüm sağlar. Doğada sulak alanlarda ve termitlere karşı direnciylede tanınmaktadır.
 
 
Bu ağaç tanklarda kullnılmadan önce büyük güç ile zımparalanarak zararlılardan tamamen arındırılmalıdır.
 
 
 
Altına kum serilerek yerleştirilir. Doğal girinti çıkıntıları ve girift yapısı sayesinde bazı bitki türlerini tutturmada çok kolaylıklar sağlayarak onların hızlı büyümesinede yardımcı olur.
Tanklarda kullnılan benzer ağaçlara oranla daha çok oranda humic maddeler ve tanenler içermektedir. Suya salınımı sonucu pH düşürücü etkisi fazlacadır.
 
 
İlk kullanımdan önce birkaç hafta ayrı bir kovada bekletilmeli ve dinlendirilmelidir. Zira ilk kullanımı tanklarda olursa suya çok koyu bir renk vererek siyahlaşmaya sebep olur.
 
 
 
Siyah Kökler
 
Özellikle Rio Negro nehri çevresinde ve ormanlık alanlarında kolaylıkla rastlanabilen ve kolay toplanan uzun ince parçacıklardır. Koyu renkli ve yumuşak bir ahşaptır. Bu kolaylıklara rağmen ülke değiştirdiğinde fiyatları hiçde ucuz olmamaktadır.
Amazon biyotopu oluşturmak isteyenler için idealdir. Yosun görünümlü bitkilerin tutturularak kolay gelişimi akvaryumlarda çok güzel bir görüntü oluşturur. pH üzerine düşürücü etkisi olmakla beraber çok fazla değişim yaptırmaz.
 
 
Root wood
 
Hafif ve suya batmayan ayrıca dallı saçaklı yapısı sayesinde tanklarda farklı bir görünüş oluşturur. Bu ağaç türü ile yeni yeni yaygınlaşan amazon biyotopları birçok yarışmada ödüller almaktadır.
Çalı görünümü yapısı sayesinde ve su üstünde batmadan kalması sayesinde yüzey bitkileri ile çeşitli kompozisyonlar oluşturulabilir. Keskin olmayan yüzeyleri ve yumuşaak yapısı sayesinde discus balıkları için vazgeçilmez bir kullnım malzemesidir. Mantarlaşmayı önleyen tananlerini suya salarak ayrıca bir koruma oluşturur.
 
 
Vantuzlar ve bazı misinalar yardımı ile sabitlenebilir. Çoğu zaman eş discuslar için iyi bir yumurta bırakma ve larva saklama alanı oluştururlar. Bazı durumlarda ani hareketler yapan discuslar için onlara en az zarar verecek akvaryum malzemesidir.
 
 
 
 
 
 Giava
 
Doğrudan tropik adalardan alınan ve başka yerde yetişmeyen bir ağaç türüdür. Akvaryum tanklarında dünyada en yaygın olanıdır. Kolay çekillendirilebilir ve yumuşak olması ile ayrıca suya renk vermemesiyle çok tercih edilenlerin en başında gelir. Discuslardan tropikal tanklarına kadar hemen hemen hepsinde kullanılabilir.
 
Düz ve pürürzsüz bir yüzeye sahiptir. Keskin çıkıntıları zımparalandığı takdirde balıklar iiçin en az zararlı hale gelir.
 
 
 
 
 
Mangrovia
 
Daha çok düşük su seviyesi olan nehir kıyılarında kök ile beraber su altında ve bazende su üzerine çıkarak büyüyen ağaç parçacıklarıdır.
Büyüme çeşitli dışarıdan etkilerle değişik görünüm almasına sebep olarak devam eder. Bazen girft parçacıklar oluşurken bazende düz oluşumlar gözlenir. Kırmızımsı görünümü sayesinde akvaryum tanklarında güzel bir görünüm oluşturur.
 
Kaynak Mondodiscus.com
 
Orijinal İtalyanca metinden çevrilmiştir.
 
Değerli akvarist arkadaşlardan ricam kaynak göstermeden kopyalama yapmayalım. Bazı çevirilerimi hiç kaynak göstermeden bazı kişiler kendi yazılarıymış gibi yayınladıklarını gördüm.
 
Saygılarımla....
Erman Aygün2009-08-15 23:46:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hmustakÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 237
hmustakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 01:25
Bu konu kesinlikle sabitlenmeli; gözden kaçmış sanırım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 10:26
Paylaşım için teşekkür ederim çok faydalı bir çeviri olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 11:05
Elinize sağlık, çok yararlı olmuş, inşallah daha ayrıntılı incelemelerde gelir bu konu hakkında.Saygılar... Erman Aygün2009-09-22 12:16:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 12:12
Elinize sağlık,güzel bir çeviri olmuş.Ben daha çok ülkemizde bulunan ağaç türlerini tanıtmışsınızdır diye okudum ama rastlayamadım ne yazık ki.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2009 23:07
[QUOTE=RuPTuR]Elinize sağlık,güzel bir çeviri olmuş.Ben daha çok ülkemizde bulunan ağaç türlerini tanıtmışsınızdır diye okudum ama rastlayamadım ne yazık ki.
Saygılar...[/QUOTE]
 
Bizdeki ağaçlar ayrı bir çalışma ve araştırma konusu olur. Suya ve balıkalra etkileri denenerek araştırmak lazım... Şuan için ona müsait vakit ayarlamak zor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2009 23:23
Bu konu bencede sabitlenmeli.Düşük ph,yumuşak su isteyen canlı forumlarına da kısayol atılsa,ulaşması kolay olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir