Mavi karidesler ne renk?


Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2012 18:40

Lisans düzeyinde genetik dersi almadan önce, bende bize lisede öğretildiği gibi genetiğin kabaca baskınlık, çekiniklikten ibaret olduğunu sanıyordum.Ama olay kesinlikle bu kadar basit değilmiş, bunu genetik vize sınavlarındada tecrübe etmiş oldum.

Aslında Mendel bezelye bitkisini seçtiği için çok şanslıymış.Çünkü bezelye bitkisinde özellikler tek genle kalıtılıyor ve birbirinden tamamen bağımsız bir şekilde çalışıyor.Bu nedenle Mendel özellikle eşeysiz ve eşeyli üreyebilen başka bir bitki seçseydi, bizler ''mendel'' adını duymayacaktık belki.
 
Bazı özellikler tek genle kalıtılabildiği gibi, birden fazla genlede kalıtılabilirler.Birde genlerin bağlı ya da bağımsız olmasıda önemlidir.
Mustafa Bey' inde söylediği gibi genetik ne yazıkki sadece baskın veya çekinik olma durumuna göre işlemiyor.
Kısmi baskınlık, kodominantlık, Letal alellik, paramutasyonlar, epistasi(kendi içinde 6 farklı durumu vardır) gibi olaylardan dolayı birçok farklı, ve benzersiz özellikler ortaya çıkıyor.
'' Çekinik genden baskın gen elde edilemez.'' sözü yanlış değildir ama tam olarak doğruda değildir.Yukarıdada söylediğim gibi eğer özellikler tek gen tarafından kalıtılıyor ve birbirlerinden bağımsızlarsa cümle doğrudur denebilir.Fakat aynı cümleyi birden fazla gen tarafından kalıtılan ve bu genlerin  bağımlı ya da bağımsız olabileceği göz rengi özelliği için doğrudur diyemeyiz.
Sonuç olarak ne yazıkki eğitim sistemimizin acizliği yüzünden çoğu zaman yanlış veya eksik bilgiler ile donatılıyoruz.Oysaki biyolojinin bir alt dalı olan genetik bilimi öylesine ucsuz bucaksız bir denizki içine girenin boğulmaması imkansıza yakın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 12:02
           Mavi karidesler... Sanırım mavi kaplan oluyor bunlar. Hayran kalmamak elde değil gerçekten.



mico2012-01-02 12:05:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErArslanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4
ErArslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2012 14:34
Anne baba beyaz olmasına rağmen, gen havuzunda zenci geni varsa; çok az ihtimalle bile olsa zenci çocuk dünyaya gelebilir. zenci geni baskındır. sülalede çok eskiden bile geliyor olsa da arada bir zenci çocuk dünyaya gelebilir. bu da baştaki sarışın esmer tartışmasında "anne ve baba sarışınsa çocuk %100 sarışındır" kuralını bozar. sarışınlık dış etkilerle de ilgilidir. örneğin; maden suyu çıkan bölgelerde veya mineralli suyu çok fazla tüketen bireylerde aile içinde herhangi birinin soyunda sarışınlık varsa; anne baba siyah saçlı olsa bile, çocukları sarışın doğmaktadır. maden suyu çıkan bölgelerde içilen normal doğal su bile çok minerallidir ve bazı bölgelerde içme suyu olarak asitli maden suyu veya havalandırılarak asidi alınmış maden suyu çok içilmektedir. bu bile çocuğun sarışın veya esmer olmasına etkendir. yani sadece soyunda çok uzak bile olsa bir gen varsa bu her zaman ortaya çıkabilir. bazen bunun ortaya çıkmasında dış etkenler de önemlidir... örneğin doğaya salınan lepistesler yıllar sonra yabani f0 formlarına çok benzer bireyler üretmeye başlarlar sanki yıllarca hiç melezlenmemiş gibi doğal türlerine çok benzemeye yönelirler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir