Melanotaenia Boesemani


ApistotalesÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2016
İl: Ankara
Mesaj: 198
ApistotalesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 21:32

Latince Adı: Melanotaenia boesemani
Coğrafik Kökeni: Yeni Gine
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Cinsiyet Ayrımı: Erkekleri bariz bir şekilde daha renklidir. Dişiler ise erkeklere nazaran daha ufak olurlar.
Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey 12 yıl yaşarlar.
Üreme: Btikilerin yaprağına veya köküne yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalar yem olmamaları için ayrılmalıdır.
Sıcaklık: Normalde 25°C - 30°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 9 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 90 litre
Su Sertliği: 9 - 19 °dH
pH: 7.0 - 8.0
Genel Yorum: Beslenmesi kolay bir balıktır. Üreme zamanı erkekler biraz agresifleşir ve renkleri iyice güzelleşir. Bitkilere zarar vermezler, bitkili akvaryumlar için ideal balıklardır.


Egzotik ortamı sevenler muhakkak Avustralya’yı da sevecektir. Koalaların, ornitorniklerin ve kanguruların vatanı. Birçoğumuzun Avustralya memelilerinin ne kadar enteresan ve olağandışı olduğunu biliriz; bu özellik balıklarına da yansımıştır. Büyük Bariyer Reef’i bir mercan bütünü ve diğer muhteşem balıklara ev sahibi oluşuyla tanınmaktadır. Fakat bazı tatlı su balıkları, örneğin; hobiciler tarafından yavaş yavaş rağbet görmeye başlayan gökkuşağı balıkları da buraya has balıklardır.



Gökkuşağı balıkları, deniz tüelerinden Atherinidae’ler familyasındandır

boesemani gökkuşağı balığı (M.boesemani), çok renkli çelik mavisi ve sülfür sarısı renklerinde, etkileyici bir türdür. Erkek boesemani yaklaşık 10 cm kadar büyür. Turkuaz gökkuşağı balıkları (M.lacustris) neon mavisi renkte ismine yakışan bir türdür. Gerçekten görülmeye değen bu balıklar yaklaşık 10 cm kadar büyür.
gökkuşağı balıkları etkili avcılardır, ama kurbanları tabi ki küçüktür. En favori yiyecekleri, uçan böcekler, karıncalar, pulkanatlar ve diğer suya düşen böceklerdir. Ayrıca su solucanları ve böcek larvaları, kabuksuzlar ve bazen algler de yemek ziyafetinde yerini alabilirler. Akvaryumda, fazla meraklı bir tür değillerdir. Verilen her yemi ayırt etmeden ağız tadıyla kabul ederler. Pul yemler onlar için idealdir, ama canlı ya da dondurulmuş kan kurdu, karides, sinek larvası ve beyaz solucanlara da hayır demezler. Kanatsız meyve sinekleri de ağız tadıyla yenilebilir. Gökkuşağı balıkları tamamen şişene kadar yerler, ama bu onlar için iyi değildir. Uzun vadede günde iki ya da üç kez az miktarda yem verme daha sağlıklı olacaktır.

Vahşi doğada gökkuşağı balıkları birçok faklı mekanda gözlemlenebilir. Nehirler, çaylar, göller ve bataklıklarda rastlamak mümkün olabilir. Temiz, berrak, güneş alan ve kıyıya yakın sığ sularda yaşarlar.

Sığınabilcekleri, onlara barınak görevi görebilecek su yosunları ve bitki dal ve yapraklarına ihtiyaçları vardır. Bu bilgiyi kullanarak, gökkuşağı balıkları akvaryumu hazırlarken avantaj elde edebilirsiniz. Aktif balıklar olmalarına rağmen, süreler halinde dolaşmalarından dolayı büyük akvaryumlar tercih edilmelidir. Aynı türden geniş bir sürüye ya da değişik türlerden ufak bir grup için 200 litrelik veya daha büyük bir tank uygun olacaktır. Bu onlar için rahat hareket edebilecekleri bir ortam hazırlar. Akvaryumun arka tarafını Vallisneria gibi gbi uzun bitkilerle donatabilirsiniz. Ön taraf daha kısa bitkilerden oluşabilir. Cryptler, Java ya da Anubiasnanalar bunlariçin uygun olacaktır. Suda yüzen küçük kütükler de olabilir. Küçük bir Java bitki kümesi yumurtalama için bir mekan sağlarken, yüzen köksüz su bitkileri de bu iş için uygundur. Akvaryumda çok parlak bir ışık kullanılmalıdır. İki tane 60 cm’lik florasan lamba 200 litrelik bir akvaryum için uygundur. Akvaryumunuzun üstünü kapatmanız gerekir. Çünkü gökkuşağı balıkları iyi zıplarlar.

Gökkuşağı baıkları vahşi doğada çok değişik mekanlarda bulundukları için değişiklik gösteren ısı, pH, sertlik ve su kalitesini belirleyen diğer elementlere karşı çabuk uyum sağlayabilirler. Akvaryumunuzda 7,0 pH seviyesini yakalamaya çalışın, uygun sertlik, 24-25,5 oC’lik sıcaklık ortamını sağlarsanız herşey yolunda gidecektir. Çok büyük filtrelere ihtiyaç yoktur, fakat fazla miktarda havalandırma oldukça gereklidir. Su değişimleri ihmal edilmemeli ve amonia oluşumu engellenmelidir. Haftada bir suyun % 5’ini (ayda bir % 25’ini) değiştirmeniz gökkuşağı balıklarının da hoşuna gidecektir. Su değişimlerinin, balıklarınızın renk yoğunluğunu etkilediğini gördükçe, bu su değişimlerini daha sık yapmaya başlayacaksınız. Genelde erkekler renklerini su değişimlerine göre daha gözle görülür şekilde değiştirirler.

Hiçbir şey gökkuşağı balıklarının yumurtlaması kadar kolay olamaz. Rutin olarak, diğer balıkların da bulunduğu tank içerisine yumurtalarını bırakabilirler, fakat verimliliği artırmak için spartan (fazla lüks olmayan) bir tanka alınmaları daha etkili olacaktır.
Gökkuşağını andıran parıltılı renkleri, durmadan hareket etmeleri onları bulundukları her akvaryumda odak noktası haline getirir.

Eğer gökkuşağı balıklarının peşinden koşmanın boş yere olduğunu düşünüyorsanız, şimdiye kadar yanlış balıkların peşinden koşmuşsunuz demektir. Gökkuşağı balıklarının ışıltılarını başka bir balıkta görmeyi düşünüyorsanız, bunu çok az bir balık türünde görebileceğinizi unutmayın.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188969/040120172117591.jpg[/IMG]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=lAjBZwuqpCY[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=tOTAs5YQU0Q[/VID]






[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188969/040120172131131.jpg[/IMG][EDIT]EnesUncu,2017-01-04 21:33:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]231847,hakanchief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir