Muhabbet Kuşu Çiftleştirme.


mburakagÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2021
İl: Izmir
Mesaj: 331
mburakagÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2022 14:40
Dostlar merhaba. Akvaryum ve akvaryum canlıları ile ilgili birçok konu açtım ve bir çok kişiye yardım ettiğimi düşünüyorum. Şimdi ise uzun zamandır bakmış olduğum muhabbet kuşu ile ilgili bir sorum olacak.

1. Dişi bir muhabbet kuşum var. 1 ay önce erkek bir muhabbet kuşu aldım. Anlaştılar yumurtalar oldu.

2. Kuş yemi, yumurta ve meyve karışımı mamalar, darı, kalamar kemiği, minarel taşı gibi bir çok şey aldım ve koydum. Pek tabii follukta aldım.

3. İlk yaptıkları yumurtayı kendileri kırdılar. Müdahale etmedim. Hepsini yediler.

4. İlk yumurtayı yedikten bir kaç gün sonra ikinci yumurtayı yaptılar. Yaklaşık 7 gün sonra yumurtayı kontrol ettim. Boştu. Boş olan ikinci yumurtayı da aldım.

5. İkinci yaptıkları boş yumurtayı aldıktan sonra akşamına 2 adet yumurta yaptılar.

6. Son olarak yaptıkları iki yumurtalara da mühlet verdim. Birini kırdılar. Yuvadan aldım. Diğer yumurtada ise damar oluşumu var. Dolu.

Sorun şu, dişi muhabbet kuşunun karnında hala yumurta var. Yaklaşık 4 gündür yeni bir yumurta yapmadı. Şuna dikkat ettim, ne zaman ki follukta yumurta kalmazsa o zaman yumurta yaptı. Şu an folluktaki yumurta gayet sağlıklı görünüyor. Karnındaki yumurtayı bilerek mi bekletiyor ? Eğer öyleyse sağlıklı yumurta çıkana kadar dişi muhabbet kuşu o yumurtayı karnında tuttuğu için ölüme kadar gidebilir.

Ne yapmamı tavsiye edersiniz ? Normal midir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gencakvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2021
İl: Antalya
Mesaj: 10
gencakvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2022 23:57
Merhabalar, yumurtası olan muhabbet kuşu tabirine uyuyorsa (görsellerini googleden bulabilirsiniz) ve iştahsızsa yumurta sıkışmasından bahsedilebilir. Teşhisi için elinizle kıç kısmını hissedin. Yumurtayı hissedebiliyorsanız ya çevrenizden tecrübeli bir üreticiye danışın ya da youtubede detaylı videoları var yumurta çıkarmayla alakalı. Eliniz yatkın değilse veya kendinizde güvenmiyorsanız denemenizi tavsiye etmem içeride yumurta dağılması çok daha büyük sorunlara yol açacaktır. Zaten sıkışma falan yoksa kendisi bilir yumurtlayacağı zamanı. Ek bir tavsiye; özellikle huyunu suyunu bilmediğiniz çiftlerde yumurta olduğunda rahatsız etmeyecek ama sık şekilde folluğu kontrol edin. Genç çiftler yumurta yeme alışkanlığına daha yatkındır çatlak yumurta gördüğünüz an çıkarıp atın yoksa gelişimini tamamlamaya yakın yumurtayı bile makrolarından geri kalınca gözden çıkarıp kırıp afiyetle yiyebilir.
Umarım sağlıklı yavrularınız olur [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mburakagÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2021
İl: Izmir
Mesaj: 331
mburakagÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2022 12:05
[QUOTE=gencakvarist]Merhabalar, yumurtası olan muhabbet kuşu tabirine uyuyorsa (görsellerini googleden bulabilirsiniz) ve iştahsızsa yumurta sıkışmasından bahsedilebilir. Teşhisi için elinizle kıç kısmını hissedin. Yumurtayı hissedebiliyorsanız ya çevrenizden tecrübeli bir üreticiye danışın ya da youtubede detaylı videoları var yumurta çıkarmayla alakalı. Eliniz yatkın değilse veya kendinizde güvenmiyorsanız denemenizi tavsiye etmem içeride yumurta dağılması çok daha büyük sorunlara yol açacaktır. Zaten sıkışma falan yoksa kendisi bilir yumurtlayacağı zamanı. Ek bir tavsiye; özellikle huyunu suyunu bilmediğiniz çiftlerde yumurta olduğunda rahatsız etmeyecek ama sık şekilde folluğu kontrol edin. Genç çiftler yumurta yeme alışkanlığına daha yatkındır çatlak yumurta gördüğünüz an çıkarıp atın yoksa gelişimini tamamlamaya yakın yumurtayı bile makrolarından geri kalınca gözden çıkarıp kırıp afiyetle yiyebilir.
Umarım sağlıklı yavrularınız olur [:)][/QUOTE]

Cevap için teşekkür ederim. Şöyle diyeyim, kuşun popo kısmı şiş değil. Sırtında kamburluğa benzeyen yumurta görünümü yok. Nefes kanatları aşağı doğru sarkık ve titriyor.

Kanat sarkıklığını kuluçkada oturmasına bağlıyorum. Titremeyi de korkmasına bağlıyorum. Benim kuş genç değil, birazcık ihtiyar. Toplamda 4 yumurta oldu. Yukarıda dediğim süreç yaşandı. Hem ilk kuluçkası hemde birazcık ihtiyar oluşundan dolayı bu süreç yaşanıyor diyebilir miyiz acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gencakvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2021
İl: Antalya
Mesaj: 10
gencakvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2022 16:28
Anladım, verdiğiniz bilgilere göre kuşun yumurta sıkışması veya bekletmesi gibi bir durum yok, dişi yaşlıysa zaten sıkışma pek olası değil gelişimini tamamlamış bir bireyden bahsediyoruz. Titreme ve kanat sarkıklığı konusunda kurduğunuz neden sonuç geçerli ama takip etmenizi tavsiye ediyorum dişiyi. Aynen öyle, bağlayabileceğimiz en sağlam gerekçe bu gibi duruyor [^_^]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir