Ne oldu bu balıklara?Video


timucinnnÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 191
timucinnnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 10:52
Arkadaşlar selamlar,
Tropheus konusunda çok yeniyim. Sağdan soldan 1 1 balık aldım. Toplamda 4 balığım oldu.
Dişi erkek ayrımından da anlamadığım için genelde kazıklandım.
Son durum 2 ilangi erkek, 1 ikola erkek , bir bemba(sanıyorum) dişi. Yani berbat bir topluluk oldu.

Benim sıkıntım şu 1 hafta önce sapa sağlam eminönünden aldığım ikola, beyaz beyaz beneklenmeye başladı, akabinde büyük erkek ilanginin de üst yüzgeçlerinde beyazlanma başladı. Bu durum hastalık mıdır? Diğerlerine bulaşır mı ?

Sorun nedir ne yapabilirim lütfen yardım edin. Video ekte.

Saygılar.

[VID]http://www.izlesene.com/video/video-2011-10-25-23-22-22/4940467[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

teknoartÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 708
teknoartÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 10:59
Beyaz benek ilacı alıp kullanman gereklidir geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 11:33
Timuçin Bey, Tropheuslar konusunda pek fazla araştırma yapmadan girmişsiniz bu işe sanırım. Balığınız için tüm tanka beyaz benek tedavisine başlayın. Gerekli açıklamalar forum konularında fazlasıyla var. Bulamazsanız Bilgi Ağacını kullanarak arayabilirsiniz. 
Siz de biliyorsunuzdur ki; balıkların hastalanmalarında en büyük etken  strestir. Akvaryumunuzun boyutu, filtreleme, vs. hakkında pek bilgi vermemişsiniz ancak; balık çeşitlerine ve sayısına bakarsak, koloni halinde ve sosyal hiyerarşi içinde yaşamaya alışkın tropheus türlerinin strese girmesi için tüm şartlar uygun. Bu seferlik tedavide başarılı olmanız halinde bile hastalıklar balıklarınızdan pek uzak olmayacaktır. 
Bence tedaviden sonra, balıkları elden çıkararak, maddi imkanlar dahilinde bir koloni veya yavru topluluğu alıp büyütmeniz daha faydalı olacaktır.
Sağlıklı balıklar...  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timucinnnÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 191
timucinnnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 11:53
Cevap için çok teşekkür ederim. Zaten amacım bu. En yakın zamanda 2 ilangi erkeğini tutarak, bunlara 4 dişi eklemesi yapmak istiyorum. İkola ve bembayı da elimden çıkartıcam kısmetse.

rastlantısal2011-10-26 13:50:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 13:43
İmkan varsa hepsini elden çıkararak, tek bir yerden yeni koloni alın. Bunu hem sadece 4 adet dişi bulma ihtimalinizin düşük olması, hem de tek bir yerden alacağınız balıkların birbirlerinin kokularına alışkın olmaları ve bulunacakları ortama  daha rahat alışabilmeleri ihtimalini göz önünde bulundurarak söylüyorum. Sanki bu şekilde adaptasyonları ve hiyerarşinin oturma süreci daha kolay olabilir gibi geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 16:57
Geç kalmışsınız epey ilerlemiş hastalık ısıyı kademeli olarak yavaş yavaş 31- 32 dereceye çıkarın bukadar ilerlememiş olsa 29-30 yeterli marka vericem sera marka costapur ilacını alın söker atar

KONUYU HASTALIK BÖLÜMÜNE AÇARSANIZ HASTALIK KONUSUNDA UZMAN ARKADAŞLARIMIZ İLGİLENİR.

Beyaz benek hastalığı nedir?

Beyaz benek Ciliaten parazit ailesine ait bir bakteri türüdür. Bilimsel adı ichthyophthirius multifiliis' dir. Akvarist dilinde Ichthyo yada beyaz benek denir.

Diagnoz (teşhis etme): Balık vücüdunda (deri üzerinde) oluşan yayılmış beyaz noktacıklar. Deride olan mukozanın mat bir renk alması.

Nedenleri: Akvaryumda hijyenik olmayan ortam, su değişimlerinde yapılan hatalar, akvaryum temizliğinin düzenli yapılmaması, su değerlerinin kötü oluşu

hastalık nedenleridir.

Giriş/Sunum: Ichthyophthirius multifiliis (beyaz benek) paraziti akvaryumda ve havuz bahçeleri balıklarında yaygın şekilde görülen ve hızla yayılan bir

parazit türüdür. Bu parazit suda 3°C de 30°C sıcaklıkta yaşar, ürer ve yayılır.

Suyun gerektiği kadar temiz olmaması (bakteriel acıdan) bu parazitin baska balıklarada geçmesini tetikler. Ama bulaşıcı değildir. Ve balıkta huzursuzluğa

neden olur. Balık ilk etapta normal görünsede sonra akvaryum zeminine gelerek kuma, kayaya veya ağaç köklerine sürtünme eğilimi gösterir.

Bu eğilim balığınızın huzursuz olduğunu, parazitlerin vermiş olduğu kaşıntı nedeniyle balığın parazitten kurtulmak için baş vurduğu bir eğilim olarak

görülür. Balık yüzerken bazen hiç olmadığı kadar aniden hızlanır, bu eğilim sanki balik derisine iğnemsi batmalar gibi hisseden balığın kaçma eğilimidir.

 

Akvaryum kumuna ve ya öteki dekorlara sürtünen balık böylece akvaryumun her tarafına bu paraziti yaymış olur. Ve öteki balıklarınıza geçme olasılığı %

(yüzde) si artar. 2005 yılından itibaren bilim adamları Ciliaten ailesine ait olan Ichthyo (beyaz benek) parazitinin karakter yapısını arastırmış, savunma

özelliklerini çözmüşlerdir. Ama bu Ichthyo parazitinin karakter değiştirmeyecegi anlamına gelmemelidir. Bu bağlamda Ichthyo parazitleri bir kaç türde

bulunmaktadır ve hep olacaktır. Ichthyo paraziti bilinen 5 çesiti vardır bu türlerin yayılma ve davranış şekilleri hemen hemen aynıdır.

 

Nasıl tedavi edilir?:

Bu bilinmelidir ki Ichthyo paraziti hiç bir zaman yok edilmez ama tamamen etkisiz hale getirilerek zararlaştırılır, yani parazitin yaşam döngüsü frenlenir.

Eğer su değişiminde su prepatı kullanmıyorsanız en büyük hatayı bastan işlemişsiniz demektir. Suya katılan su dengeleyici preparat sadece suda bulunan ağır metalleri yok etmekle kalmaz, balıklarınızın deri mukozasında bir zırh oluşturarak gelecek olan parazitleri kalkanlar (önemli biçimde önler), preparat su da

olan zararlı bakterileri etkisiz hale getirerek balıklarınızın stressiz yasamaşına önayak olur.

 

Tedaviye başlanmadan önce %30-%50 arasında su değişimi yapınız. Filtreyi kesinlikle temizlemeyiniz!. Tedavide ilk etapta yerlesmiş olan parazitin akvaryum ortamında yayılmasını önlemek için preparat atılır (Akvaryumdaki litre basına kullanma kilavuzunda önerilen dozda), Aktiv karbon ünitesi filtreden çikartılır, UV cihazı kapatılır (eger kullanıyorsanız), CO2 karbondioksit desteği kapatılır.

 

Akvaryum sıcaklığını 31°C-32°C derceye çıkartılır. litre basına 1 çay kaşığı ucu iyotsuz kaya tuzu ekleyiniz. ilaç olarak ilk etapta sera baktopur® eklenir

(kullanma kılavuzundaki dozlarda kullanılmalıdır.) Daha sonra Sera cryptopur (kullanma kılavuzundaki dozlarda kullanılmalıdır.) Akvaryumunuzdaki balıklarda beyaz benek çok yayılmış ise tedavi uzun sürdürülmelidir. ilaçları ekledikten 8 saat sonra akvaryum suyunun sıcaklığını normal seviyeye getiriniz. Geçmiş olsun.


Verilecek Ilac : Sera cryptopur +  sera costapur

Tatlı ve tuzlu su balıklarında görülen Ichthyophthirius (beyaz benek) ve Costia, Chilodonella ve Trichodina gibi diğer deri parazitlerine karşı yaygın bir tedavi şeklidir.

Pulsuz balıkların (çöpçü balıklar ve botyalar) Ichthyophthirius istilâsına uğraması bu balıkları hem zayıflatır hem de tehlikeye atar. Suyun içindeki organik (hümik maddeler) ve inorganik (su sertliği oluşturanlar) maddeler, tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla tedavi öncesinde kısmi su değişimi öneririz..

 

                 

TiTaNNiKe2011-10-26 16:58:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timucinnnÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 191
timucinnnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2011 17:23
Bu mesajı sabah iş yerimden yazmıştım. Önceki günün Akşamında da evde elimde sadece Contra Ichthyo olduğu için akvaryuma dökmüştüm. Mesaja verdiğiniz cvplardan sonra ısıyı yükseltecektim ki baktım ikola tertemiz olmuş. Herkese Cvplardan ötürü teşekkürler. Yani sadece bu ilaç da paraziti söküp atabiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2011 09:58
[QUOTE=timucinnn]Bu mesajı sabah iş yerimden yazmıştım. Önceki günün Akşamında da evde elimde sadece Contra Ichthyo olduğu için akvaryuma dökmüştüm. Mesaja verdiğiniz cvplardan sonra ısıyı yükseltecektim ki baktım ikola tertemiz olmuş. Herkese Cvplardan ötürü teşekkürler. Yani sadece bu ilaç da paraziti söküp atabiliyor.
[/QUOTE]

Sevindim ama ısıyı düşük tutugunuz sürece  beyaz benek ölmücektir ısıyı yükseltin kullanılan ilaçların özü metilen mavisi markalar kendine özel formüller yapıp ( Özü metilen mavisi ) hastalıgı hızlı ve balıga daha az zarar vercek şekilde çözüyorlar fark eden bu akvaryumuzda bakterileriniz öldü ona önlem almalısınız acilen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir