Ne Ölen Ne Yaşayan Dişi Lepistes


lapituraÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2018
İl: Kastamonu
Mesaj: 3
lapituraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2018 18:19
Herkese merhabalar,
Yaklaşık 7 aylık, içinde -akvaryumcunun ne söylediğini hatırlamamakla birlikte- sagittaria subulata olduğunu düşündüğüm iki kök bitki ile 2 adet 5x5 çelik tele sarılmış java moss, 1 adet mangrov kökü, 3 adet lav taşı, karbondioksit sistemi, pipo filtre, sadece gündüzleri çalıştırdığım iç filtre, 40 cm mavi florasan, tabanda dere kumu bulunan 65x30x35 ebatında sabit 26 derecede tuttuğum ve düzenli olarak sıvı gübre(mikro element- excel karbon - fosfat- azot- potasyum- demir) kullandığım bir akvaryumum var.

Suların genel olarak oldukça kireçli olduğu bir yerde yaşıyorum. Su değişimlerini en az 3 gün dinlenmiş suyla haftalık dip çekimi sonrası yapıyorum. Sera nitrivec, sera aquatan ile de destekliyorum. Kabaca çeşme suyu ph'ına 7.5 dersek akvaryum suyu 8-8.5 ph arasında gidip geliyor. Nedenini anlamadığım şekilde beklemiş suyun ph'ı çeşmeden taze doldurulmuş sudan 0.5 civarı yüksek çıkmakta.(ph metrenin kalibrasyonunu bu hafta içinde uzman birisine test ettireceğim.)

4'ü yavrudan büyütme olmak üzere toplamda 3 erkek 6 dişi lepistes varken ve balıklar keyifli ve hareketliyken geçtiğimiz 1 ay boyunca 1 dişiyi dropsyden, 2 dişiyi iç parazitten,1 dişiyi nedenini anlamadığım şekilde kaybettim. İlginç şekilde erkeklere bir şey olmadı. Şu anki dişi/erkek oranı da bozuk haliyle. Yem olarak sera'nın guppy ve tetranın guppy yemlerini veriyorum. Vipan, vipagran ve tekta granul de var ancak onları sevmediler. Haftada bir salatalık veya haşlanmış bezelye mutlaka veriyorum.

Şu an 3 erkek 2 dişi var ve dişilerin biri ilk hastalık belirtisi veren balık olduğu halde ve bir sürü balık hiç direnemeden öldüğü halde bu 2 aydır yaşıyor. Kuyruk aşağıda kafa yukarıda çoğu zaman suyun üstünde cam köşesinde bazen de dipte bir kuytuda öylece hareketsiz bekliyor. Yeme saldırmıyor. Kör gibi yüzüyor ama değil gibi de, çünkü hareketlere tepki veriyor. Seri yüzdüğü zaman kuyruk hareketleri tuhaf ve defalarca ayrı bir yerde bile tedavi uygulamış olsam da düzelme olmadı.

Bu süreçte sitraks, bactopur, metilen mavisi ile tedaviler denedim, herhangi bir iyileşme belirtisi yok. Akvaryum ph'ının niçin kısa sürede ve sürekli 8 üzerine çıktığını ve hasta balık ile ilgili ne yapacağımı da bilemiyorum. Zaten hamile kalan 2 dişi vardı en başından beri diğerleri ya hamile kalmadı ya fark etmedim. Önceden yavrular tek tük görünür ve ben gördüklerimi kurtarırken son 4 aydır yavru da alamıyorum. Günde iki kere yemlediğim halde yiyorlar sanırım.

Biraz uzun oldu ancak hemen her şeyi belirtmeye çalıştım.

[EDIT]lapitura,2018-03-20 18:22:17[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2018 01:01
Excel karbon'a hep mesafeliyim. Hala glutaldehit kullanıyorlar sanırım, hem kanserojen, hem pek çok balığa, karidese ve bitkiye zararlı.

Lepistesler için suyun sert olması iyi, piyasadaki canlı doğuranların hemen hepsi sert ve hafif bazik su sever, beraber beslenseler de tetralar gibi değillerdir. Bence gübrelemeyi kesin, eğer cama yakınsa iyi ışık alıyorsa akvaryuma saz bitkisi ekin, almıyorsa fern ekin. Bu iki bitki karbonlarını sudaki karbonattan alıp hem sertliği biraz düşürürler hem excel gerektirmezler. Gübreyi kesin haftalık %30 su değişimleriyle devam edin. Ölümler durunca sayıyı arttırıp sizin tankta oturmuş büyümüş bir lepistes grubu edinin, ondan sonra, farklı bitki ve gübre adımlarına geçin.

Beğenenler: [T]205020,lapitura[/T]
Teşekkür Edenler: [T]205020,lapitura[/T]
+1: [T]205020,lapitura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lapituraÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2018
İl: Kastamonu
Mesaj: 3
lapituraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2018 18:04
[QUOTE=bjkalley]Excel karbon'a hep mesafeliyim. Hala glutaldehit kullanıyorlar sanırım, hem kanserojen, hem pek çok balığa, karidese ve bitkiye zararlı.

Lepistesler için suyun sert olması iyi, piyasadaki canlı doğuranların hemen hepsi sert ve hafif bazik su sever, beraber beslenseler de tetralar gibi değillerdir. Bence gübrelemeyi kesin, eğer cama yakınsa iyi ışık alıyorsa akvaryuma saz bitkisi ekin, almıyorsa fern ekin. Bu iki bitki karbonlarını sudaki karbonattan alıp hem sertliği biraz düşürürler hem excel gerektirmezler. Gübreyi kesin haftalık %30 su değişimleriyle devam edin. Ölümler durunca sayıyı arttırıp sizin tankta oturmuş büyümüş bir lepistes grubu edinin, ondan sonra, farklı bitki ve gübre adımlarına geçin.[/QUOTE]

Teşekkür ederim.
En son ölüm 2 hafta kadar önce oldu. Şu an bir dişi lepistesin keyifsiz olması dışında diğer 4(1 dişi 3 erkek) balık gayet keyifli. Sıvı gübrelerin her biri ayrı şişelerde ve ayrı ayrı ekleniyor.

Gübrelerin tamamını mı keseyim yoksa sadece excel karbonu kesmem yeterli mi?

Son bir şey daha. Bir süredir sağlıklı dişi lepisteste bir miktar hırçınlık gözlemliyorum. Erkekleri ve diğer dişiyi, yanına çok yaklaştıkları zaman kovalıyor. Aynı şekilde en büyük erkek lepistes de diğer erkeklere karşı bu şekilde davranıyor. 60 litreye yakın bir hacimde bu kadar az balık varken alan stresi mi yoksa baskınlık durumu mu emin olamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2018 18:37
Az balık olmasından kaynaklı bir durum. Gübreleri komple kesin. Moss için su değişimi yeterli gübre sağlar zaten. Subulata için de isterseniz dibine taban gübresi koyarsanız yeterli.

Beğenenler: [T]205020,lapitura[/T]
Teşekkür Edenler: [T]205020,lapitura[/T]
+1: [T]205020,lapitura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir