neden bu balıkların adi latince cvp.


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2007 23:33
Bilim dili genellikle dönemin hakim dili olarak belirleniyor. Sözgelimi günümüzde İngilizcenin ya da eskiden İslam bilimindeki hakim dilin Arapça olması buna örnek gösterilebilir. Batı uygarlığının gelişmesi sırasında hakim dil önce Yunancaydı, sonradan Roma İmparatorluğu’nun dünya üzerinde egemen olması Latinceyi ön plana çıkardı. Batıda modern bilimin doğduğu ve gelişmeye başladığı yıllarda Roma İmparatorluğu yıkılmıştı fakat kültürü ve dili devam ediyordu. Bilimsel terimler bu yıllarda Latince olarak belirlendi ve bu gelenek günümüze dek geldi.
 
bunu merak eden çoktu
 
saygılar........

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖnderAtarÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2007
Mesaj: 39
ÖnderAtarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 04:58
sebepleri birden fazladır.
 
herşeyden önce unutulmamalıki latince çok güzel bir dildir.
 
roma imparatorluğu keşiflere kadar bilinen dünyanın hemen hemen dörtte üçünü işgal ettiği için, dünyada en çok konuşulan ve en çok insanın anladığı dil latinceydi. bu yüzden daha fazla insanın anlıyabileceği için bilimsel kavramlara latince isimler verildi. eski çağlarda hekim olabilmek için latince bilmek şarttı mesela.
 
Ancak roma imparatorluğu dünya sahnesinde aktif olmadan önce geliştikleri için, matematik ve felsefenin dili ise yunanca olarak kaldı. bu günde öyledir. matematik ve felsefenin dili, eski yunancanın modern halidir.
 
büyük britanya yayılmacılığından sonra ise, ibre ingilizlere doğru döndü. bu gün dünyada en çok konuşulan dil ingilizce olduğu için şu an bilimin gayriresmi dili ingilizce.
 
olay basit. kimin dili dünyada en çok konuşuluyorsa onun borusu ötüyor bu konularda. mantıklıda aslında. yani eğer ingilizce insanların ortak bir dil olarak anlaşmasını sağlıyorsa ( ki bu gün dünyada böyle) en ideali budur. herkes isterki kendi dili egemen olsun ama bu tarihsel bir şey.
 
tabi bir şeyi unutmamak gerekir, modern bilimin öncüsü olan ülke Almanyadır. Almanya'dan sonra Fransa gelir, fakat Almanca ve Fransızca nın değilde, ingilizcenin modern bilimde hakim dil olmasına bakarsak, kıstas kim bilimde daha başarılıysa onun dilinin egemen olması değil. dediğim gibi kimin dili dünyada daha çok konuşuluyorsa.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir