Npk takviyesi


emreist_Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 92
emreist_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2007 10:40
 
100x40x50y akvaryumum var akvayumu kuralı 1 ay oldu ama bitkilerde çürüme oluyo yeni çıkan yapraklarda çok sağlıklı gelişim biraz yavaş gidiyo npk takviyesi ekliycem ama nasıl yapcağımı bilmiyorum herhangi bi test kitim yok ne almayı önerirsiniz çok veya az kullanmamın bi zararı olurmu birde sizce bu tertibat yeterlimi şimdiden sağolun. .
IŞIKLANDIRMA
30 w sylvana grolüx   x 1
18 w sylvana grolüx   x 2
30 w phlips aquarella x 1
30 w osram floura       x 1
18 w phlips tasarruf ampulu x 4  (beyaz renkli zararı varmı yosun yaparmı)
TABAN MALZEMESİ
Aquaacley
GÜBRE
Sera florena sıvı gübre
Azo marka misket gübre
Dıy co2 (maya +şeker)
200 w ısıtıcı
filtreleme
tetratec 1200
 
bitkiler
 
Sagittaria sabulata
Hygrophila difformis
Vesicularia dubyana java moss
Eleocharis parvulus (bu hafta ekliycem)
Anibuas
 
Canlılar
neon  15 adet
lepistes 4 adet
black moli 2
ismini bilmediğim 5 adet yosun yiyen balık
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2007 10:46
Her erima NPK eksikliğinden olmaz. Sebepler arasında ilk olarak mikro besin eksikliğini ve sıcaklığı aramak lazım. Ayrıca CO2'yi ne şekilde verdiğiniz de önemli.

Bu boyutta bir akvaryumda difizör kullanmıyorsanız zaten verdiğiniz CO2'nin pek anlamı yok. Bunu da göz önünde bulundurmanız lazım. Büyük akvaryumlarda difizörsüz CO2 neredeyse tamamen etkisizdir.


Gelelim NPK'ya:

İki şekilde eklenir.

1) Balık sayısı arttırılır ve balıklara yapılan yemleme ile suya fazladan NPK verilmiş olur. Balık sayınızın akvaryum hacmine göre az olması da makro besin eksikliği ihtimalini arttırıyor. Bence balık sayısını biraz arttırın.

2) Suya kimyasal ekleyerek yapılır ama gerçekten de kimyasallar ile ilgili temel bilgilere sahip değilseniz, akvaryumda hangi NPK gübrenin nasıl kullanılacağını tam olarak bilmiyorsanız hem balıkları hem bitkileri hepten öldürme ihtimaliniz var. Bu sebeple NPK'yı kimyasal kullanarak vermenizi asla tavsiye etmem.
encort2007-12-25 10:48:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreist_Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 92
emreist_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2007 10:49

Onur bey co2 iç filtremle çalıştırıyorum çok ufak baloncuklar halinde (nokta gibi ) veriyo yeterlidir sanırım ısı 27 c sabit ph 6,75 balık sayımı arttırırsam sorun ortadan kalkarmı acaba diyorum daha 1 ay diyemi böyle oluyo.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wailnsoulÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 5
wailnsoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2007 11:50
Emre bey merhaba,

Sıcaklığın yüksek olmasından dolayı problem yaşıyor olabilirsiniz. Benim görüşüm bu yönde. Her ne kadar  tropikal bölgelerden bitkilerimiz  gelsede bu canlıların 27-30  derece  suyu nedenli tolere edebilmeleri de onemli bir husus. Onur beyin de dediği gibi fazla su sıcaklığı uzun sürelerde bitkileriniz üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bilindiği üzere ideal bitki tank sıcaklığı 22-24 derece arasıdır. Bazı bitkiler uzun süre problem yaşatmasada ileride yapraklarda erime gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bence su sıcaklığınızı 23-24 derecede sabitleyin ve canlı sayınızı arttırın. Tabiki makro besinler de bitki gelişiminde önemli bir yer tutuyor. Demir de bitkilerin ihtiyacı olan elementlerin olmazsa olmazı. Bu besinleri de tankınıza eklemeyi unutmayın. Ayrıca bitkilerin tanka adaptasyon sürecini de düşünmek gerekiyor. Yeni aldığınız bir bitki akvaryumunuzda bir süre gelişim göstermiyecektir. Hatta bazı sağlam yapraklarını bile dökülebilir. Bu adaptasyon sürecinin sonuçlarından biridir. Endişelenecek bir durum yoktur. Size başarılar diliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YILDIRIMOZDEMIRÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 26/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 293
YILDIRIMOZDEMIRÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2007 12:38
Arkadaşlar merhaba. Bitkili akvaryumlarda su sıcaklığı uzun yıllardır geniş bir şekilde tartışılan bir konu olmuştur. Bitkilerin 23-25 derece arasında daha hızlı bir gelişim gösterdikleri doğrudur. Ancak neticede bu bitkiler tropik kökenli olduklarından ve dünya üzerinde pekçok akvaryumun farklı niteliklere sahip olmasından anlaşılacağı üzere bu bitkiler büyük oranda 30 derece sıcaklıklarda dahi gelişimlerini sürdürebilmektedirler. Burada unutulmaması gereken faktörlerden birisi bitkilerin ışık ihtiyacının sıcaklıkla doğru orantılı olduğudur. Yani ısıyı ne kadar artırırsanız bitkiler ışığa da daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. 24-25 derece sıcaklıktaki bir akvaryum 0.7-0.8 w/lt ışıkla gayet güzel gelişebilirken 28 derece sıcaklığa çıkıldığında ışık miktarının 1w/lt veya daha yukarıya çıkarılması gerekecektir. Ancak ışığın yükseltilmesinin ardından bu sefer de gübre ve co2 ihtiyaçlarının da artırılması gerekecektir. Dolayısızyla zincirleme bir etkileşim sözkonusudur ve bunlar arasında tam bir dengenin sağlanabilmesi her zaman başarılı bitki akvaryumlarının ilk şartı olmaktadır. Düşük sıcaklıklar her zaman bitkili akvaryumlar için bir avantaj olurken bazı balıkların bunu tolere edememeleri yada hastalık durumları yüksek sıcaklıkları istemenin bir nedeni olmaktadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir