Overflow mu Akvaryuma Delik mi?


castroleÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 410
castroleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 00:03
Rıdvan bey overflow risk taşıyor.Taşımıyor diyemezsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mucitÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2006
İl: Mugla
Mesaj: 116
mucitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 00:04

slm

Ben uzunca bir süre araştırma yapmama rağmen 540 litre tankta owerflow u daha uygun buldum basit bir düzenek ile yaklaşık 4-5 gün denedim elektrik kesintisi falan ama her defasında çalıştı bana göre camda delik daha riskli ben owerflow yapacam siz arkadaşlarımda kendi seçimini yapmakta özgürdürler.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 00:17

Genel olarak sonradan deldirecekler için kullanışlı bi sistemdir overflowboxlar... afedersiniz ama risk taşıyan kısmını söyledim.. overflow içine hava girmesi dışında bi sorunu yok... elektirkler kesilincede çalışır arada bi içindeki havayı alırsınız olur biter...

risk hayatın her yerinde vardır... Alıp almamak sizin tercihiniz...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eeremreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 817
eeremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 00:24
Camda delik daha riskli yorumunu kendi payıma kabul edemem. Uygun şekilde kesilen camın çatladığı örneği henüz yok. Ancak overflow'un çalışmama riski milyonda 1 bile olsa var. Linkdeki sistem için bile bu geçerli. En basit hali ile anlatmaya çalışayım. Birleşik kaplar teoremine göre, birleşik kaplardaki akışkanların seviyesi aynı olur. Bu fiziksel bir gerçektir. Overflow sisteminde sumpa geri dönüş su seviyesi, sistem durduğunda hiçbir zaman için teoreme göre tankdan yüksek olamaz. En kötü senaryoyu yazalım. Elektrikler kesildi diyelim. Bu esnada bir balık ana tankdan su sıçratdı, kesinti uzun sürdü (mesela 2 saat), mevsim yazdı tankdan önemli miktarda su buharlaştı, kumda kalan hava kabarcığı o esnada su üstüne çıktı. Yani tüm olumsuz şartlar üst üste geldi ve tankda su seviyesi 2mm'den fazla azaldı. (tahmini olarak) Geçmiş olsun, o anda ciddi anlamda risk altındasınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 00:46

yani suyun ne kara azalması gerektiği konusunda bir iki milim boru kullanırsanız eyvallah

iki kap arasına boruda su tamamen birbirine değmiyecek kadar hava girerse olur... sifon yaparken hicmi araya hava kaçırmadan çekiyoruz


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tezelhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/01/2005
İl: Edirne
Mesaj: 1012
tezelhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 00:46
Bakın   arkadaşlar üstte yazdığımdada belirttim. En garanti cama delinen delik. Ama bazı arkadaşların kendi doğruları var. Deneyip pişman olmak onlara daha cazip gelicek sanırım. Emre Bey   tecrübelerinden bahsediyor. Bende   yaptım owerflow   kullandım. Orjinal sayılacak kadar iyi yapılmıştı ama aksilik oldu iş görmedi, şansım vardıki çabuk farkedip müdale ettim.   Sonra kullanmadım.   Artık   bundan sonrada kullanmak isteyen arkadaşlar   kendileri   bilir ler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakYILMAZÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 273
BurakYILMAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2007 00:05
[QUOTE=orandam] Arkadaşlar uzun süredir inceleme yapıyorum.Sump sistemi kurmak istiyorum.Bildiğim kadarıyla sump a suyu göndermek için iki yöntem var.biri owerflowla diğeri akvaryum camında bir delik açarak.siz bana hangisini tavsiye edersiniz?bu iki sistemin avantajları veya dez avantajları hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizimle paylaşmak ister mi?uygulayanlar hangisinden memnun acaba?[/QUOTE]

AKVARYUMA DELİK:

Taşırma sistemleri için en garantili bir sistemdir. Fakat Ülkemizde her camcının bu işi yapacak aleti olmaması ya da sağlıklı yapamaması (cama kıl gidi de olsa çatlak açması) sonucu biraz risk taşıyan bir sistemdir. Eğer akvaryumu yeni kuracaksanız kesinlikle tavsiye edeceğim sistemdir. Fakat bu delme olayını sıradan bir camcı yerine cam fabrikalarına götürüp deldirmeniz yada camı böyle yerlerden hazır deldirilmiş olarak almanız daha iyi olacaktır. Çünkü delik açılırken gözle bile zor görünecek bir çatlak suyun basıncıyla inanılmaz derecede yayılır.

Eğer delik açtırdıysanız tavsiye olarak aynı delik çapından, aynı kalınlıkta fakat daha ufak boyutta bir cama daha açtırıp delikler aynı hizaya gelecek şekilde yapıştırmanızdır. böylece sistem daha güçlü olacaktır


OVERFLOW:

Taşırma sistemi için diğer kullanılan yöntem ise Overflow sistemidir.
Eğer akvaryumunuz büyükse, kuruluysa, taşıma vb. zorluklar yaratacaksa taşırma sistemi için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Overflow sisteminin çalışma prensibi birleşik kaplar teorisine dayanır. Kısaca açıklamak istersek; açık hava basıncının eşit olduğu yerlerde birbirine sııvı akışı yapacak şekilde bağlanmış en az iki kaptan oluşan kaplardır.



Overflow sistemleri;

1) taşırma + sifonlama + taşırma (T+S+T)ÖRNEK(KLASİK METHOD)
Ekseri yüzeydeki suyun sirkülasyonu için kullanılan sistemdir. Akvaryumun içine ve dışına gelecek şekilde birleşik bir kap konularak yapılır. Sistem Düzgün Kurulduğunda GARANTİLİ bir sistemdir. Fakat bu sistemde %5 lik bir hata oluşabilir. Oluşabilecek hatalar; akvaryumun üst yüzeyindeki su taşırma kabına akarken oluşan baloncukların sifonlama haznesine dolması yada sifonlama haznesinin çeşitli maddelerden dolayı tıkanması gibi.. Bu overflow gerek akrilikle gerek PVC ile yapılabilir. Bu tür overflow daha çok tuzlu su akvaryumlarında su üzerinde akıntıyı sağlamak ve su üzerindeki tabakayı yok etmek için kullanılır.

2) sifonlama+ taşırma (S+T)
Bu sistem PVC ile yapılan overflowlarda kullanılan bir sistemdir. Bu sistemde uzunca bir pvc boru akvaryumun içine sarkıtılır, ya akvaryumun dışına doğru yatay bir "S" harfi çizer, ya da akvaryumun dışında su hizalarına gelecek şekilde bir taşırma kabına ters "U" harfi çizer. Bu sistemde oluşabilecek hata %3 civarındadır. Bu hatalar; akvaryumun içine uzatılan PVC borunun ağzına akvaryumda bulunan kumdan, kayadan vb. maddelerden hava yüklüce hava kabarcığı girmesinden dolayı veya PVC borunun ek yerlerinin yeterli şekilde yapıştırılmamasından dolayı olur.

2-a) "S" Methodu;ÖRNEK (!!Bu sistemi uzun uğraşlarımdan sonra kendim geliştirdim!!)

Bu methodta sadece pvc boru kullanılır ve overflow da en GARANTİLİ VE EN HAVA YAPMAYACAK SİSTEM BUDUR.
(Akvaryumunuzun Debisini Kaldırabilecek Borularla Kesinlikle TAVSİYE EDİYORUM!) (Bu sistemi yapmamda bana
ilham ve destek veren İZMİRLİFRONTOSA kardeşimize bir daha teşekkür ediyorum) bu sistemin çalışması kısaca şöyledir; sistem ilk kıvrımda sifonlama ikinci kıvrımda taşırma yaparak SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIR, ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN kesinlikle etkilenmez.

2-b) "U" Methodu;"U" Methodu ÖRNEĞİ

Bu methodta akvaryumun su hizasına sabitlenen bir kaba suyun sifonlanmasıyla yapılır. Bu sistemde garantili çalışır elektrik kesintilerinden etkilenmez hava yapması yok denecek kadar azdır.

NOT:
BU SİSTEMLERLE YAPILAN YANİ BELLİ BİR BÖLÜMÜNDE TAŞIRMA SİSTEMİ BULUNDURAN OVERFLOWLAR KESİNLİKLE SUMPTA TAŞMA MEYDANA GETİRMEZ.!

Overflow sistemlerinin bir çok türevi yapılmış olup sağlıklı ve uzun ömürlü şekilde kullanılabilecek yalnızca birkaç çeşit overflow vardır!!! Çünkü overflow sistemlerinin hava yapma gibi kötü bir yanı olduğundan taşırma için daha düşük derecede kullanılan bir sistemlerdir.

FAKAT; sağlam, güçlü, yüksek debiyi kaldırabilecek overflow sistemleri ile de delikle alınan randıman gibi aynı randıman alınabilir. Hemde daha kazançlı olursunuz çünkü kurulmuş olan akvaryumunuzun camını deldirme gibi külfetli bir işe girmezsiniz.

Overflow sistemlerinin enbüyük dezavantajı olan HAVA YAPMA sorunu şu nedenlerden oluşabilir;

* Sistemin sifonlama bölümünde oluşacak çatlak, kırık, silikonlu ise silikonundan ayrılma, pvc ise boruların ek yerlerinde olabilecek delikler vb.

* Bazı SAĞLIKSIZ sistemlerde oluşabilecek elektrik kesintileri(NOT: SAĞLIKLI OVERFLOWLARDA BÖYLE BİR OLAY KESİNLİKLE OLMAZ!!!)

* Akvaryum içinden taşırma yapılan overflowlarda (T+S+T) taşırma esnasında oluşacak hava baolncuklarının sifona girmesi (ki en çok görülen hava yapma sorunu budur.)

NOTLAR:
** Overflowlar da DELİK kadar randımanlı sistemlerdir. Sadece sifona hava girmesini engellemek ve overflow sisteminin borularının tıkanmasını engellemek ve uygun çapta boru gerekir. Bu durumlar göz önüne alındığında, gerekli modifiye yapıldığında düzgün çalışan bir overflow; ne elektrik kesintisinden etkilenir, ne hava yapma sorunu olur ne de sumpta suyun taşmasına neden olur

Overflow Olarak Kişisel Görüşüm Şudur:
MALİYET VE RANDIMAN AÇISINDAN EĞER AKVARYUMUNUZA UYACAKSA UYGUN ÇAPLI BORU BULABİLİRSENİZ BENİM GELİŞTİRDİĞİM OVERFLOWU ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM. SİSTEMİ AYNEN VE DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE KURDUĞUNUZ SÜRECE SORUN YAŞAMAYACAĞINIZI GARANTİ EDİYORUM..


Şimdilik Aklıma Gelenler Bu Kadar. İlerleyen Zamanlarda Daha Ekleme Yapacağım.. Bu konuyla ilgili her türlü sorunuzu özelden bana yazın. Cevapsız Bırakmam.

Not: Bu Yazıdan veya kendi yaptığım Overflowdan bahsetmem de HİÇBİR çıkar amacım yoktur. Önemli olan Hepimizin En iyi Sistemleri Kullanabilmesidir.SuBuAsK2007-1-7 0:12:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tylerdurdenÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 87
tylerdurdenÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2007 10:52
bilgiler için tşk ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakYILMAZÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 273
BurakYILMAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2007 20:30
[QUOTE=tylerdurden] bilgiler için tşk ederim.[/QUOTE]

okuduğunuz için ben teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakYILMAZÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 273
BurakYILMAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 12:31
[QUOTE=theking1907]

Bence overflow sistem daha garanti ama avaryum içinde borular şık durmuyor...

[/QUOTE]

Bu güzel durmama olayını şöyle giderebiliriz aslında;

1.) Borunun çevresine silikonla çakıl kum vs. yapıştırıp şekil vererek;

2.) Borunun çevresine strafor yapıştırıp yada giydirip şekil verip derz dolgu ile renk ve gerçeklik sağlayabiliriz. SuBuAsK2007-1-13 12:31:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 23:01

[QUOTE=tezelh] Bakın   arkadaşlar üstte yazdığımdada belirttim. En garanti cama delinen delik. Ama bazı arkadaşların kendi doğruları var. Deneyip pişman olmak onlara daha cazip gelicek sanırım.[/QUOTE]

500 litre akvaryum kurdum diyelim ama delik deldirmedim nasıl deldirebilrim bir fikriniz varmı? Koca akvaryumu camcıya mı götüreceğim? Nasıl delecekler? Bunun da bi kolayı varmı ?

Demir2007-1-13 23:51:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tezelhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/01/2005
İl: Edirne
Mesaj: 1012
tezelhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 01:36
Rıdvan   bey delme aparatı olduktan sonra sorun yok. Ben bir akşamda 7 akvaryumu kendim deldim.
Sadece suyu deliceğiniz   mesafeden aşaya düşürmelisiniz. Bu kadar ama risk alamam derseniz o sizin bileceğiniz iş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

öztanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 95
öztanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 13:13
[QUOTE=eeremre] En kötü senaryoyu yazalım. Elektrikler kesildi diyelim. Bu esnada bir balık ana tankdan su sıçratdı, kesinti uzun sürdü (mesela 2 saat), mevsim yazdı tankdan önemli miktarda su buharlaştı, kumda kalan hava kabarcığı o esnada su üstüne çıktı. Yani tüm olumsuz şartlar üst üste geldi ve tankda su seviyesi 2mm'den fazla azaldı. (tahmini olarak) Geçmiş olsun, o anda ciddi anlamda risk altındasınız.[/QUOTE]

Emre, değil 2mm istersen bütün akvaryumu boşalt su tekrar aynı seviyeye geldiğinde bu box devreye girecektir.

[QUOTE=tezelh]   Bende   yaptım owerflow   kullandım. Orjinal sayılacak kadar iyi yapılmıştı ama aksilik oldu iş görmedi, şansım vardıki çabuk farkedip müdale ettim.   Sonra kullanmadım.   Artık   bundan sonrada kullanmak isteyen   arkadaşlar   kendile ri   bilir ler.[/QUOTE]
Hasan, orjinal sayılacak kadar iyi yapıldı derken neyi kastettiğini anlayamadım, çalışmıyorsa yapılması gerektiği gibi yapılamamış demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakYILMAZÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 273
BurakYILMAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 14:29
[QUOTE=öztan] [QUOTE=eeremre] En kötü senaryoyu yazalım. Elektrikler kesildi diyelim. Bu esnada bir balık ana tankdan su sıçratdı, kesinti uzun sürdü (mesela 2 saat), mevsim yazdı tankdan önemli miktarda su buharlaştı, kumda kalan hava kabarcığı o esnada su üstüne çıktı. Yani tüm olumsuz şartlar üst üste geldi ve tankda su seviyesi 2mm'den fazla azaldı. (tahmini olarak) Geçmiş olsun, o anda ciddi anlamda risk altındasınız.[/QUOTE]

Emre, değil 2mm istersen bütün akvaryumu boşalt su tekrar aynı seviyeye geldiğinde bu box devreye girecektir.

[QUOTE=tezelh]   Bende   yaptım owerflow   kullandım. Orjinal sayılacak kadar iyi yapılmıştı ama aksilik oldu iş görmedi, şansım vardıki çabuk farkedip müdale ettim.   Sonra kullanmadım.   Artık   bundan sonrada kullanmak   isteyen   arkadaşl ar   kendile ri   bilir ler.[/QUOTE]
Hasan, orjinal sayılacak kadar iyi yapıldı derken neyi kastettiğini anlayamadım, çalışmıyorsa yapılması gerektiği gibi yapılamamış demektir.[/QUOTE]



+1
+1
+1

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir