Paludaryumum (Yeni Resimler)


karpatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 47
karpatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:09
Merhaba,

Birkac aydir paludaryum konusunda arastirmalar yapiyordum. Yeterince fikir sahibi olduguma inandigim asamada da uygulamaya gectim. Cok sayida makale, forum ve video takip etsem de, pratik uygulamada defalarca yap boz - tekrar yap, satin al – kullanma, eksik al – git tekrar al seklinde duse kalka bir uretim sureci gecirdigimi soylemem lazim. Teorik tasarim asamasini bir kenara birakirsak, uretim yaklasik 6 hafta surdu diyebilirim.

Ortaya cikan sonuc simdilik beni memnun etse de, bir sonraki sefer icin soyle yapayim, boyle yapmayayim seklinde bir suru notum da mevcut… Yapim asamalarini anlatirken bu notlari da paylasmaya calisacagim.

Lafi cok uzatmadan Paludaryumuma geciyorum.
Iyi seyirler dilerim.
Saygilar,
Karpat

TEKNIK BILGILER

Ebat: 70 x 70 x 70 cm - 6mm (MAS Akvaryuma ozel siparis)
Zemin alani: 35 cm karasal, 35 cm sucul alan
Su yuksekligi: 23 cm
Karasal alan (h): sahte zemin 10 cm plastik kasa, coco-torf 15 cm
Karasal alan zemin: Hindistan cevizi torfu(gartengold), orkide topragi karisimi, haqos komur
Sucul Alan zemin: Siyah kum, sera bitki topragi
Isiklandirma:
           Hagen Sun Glo 18 Watt
           Hagen Aqua Glo 18 Watt
           Hagen Life Glo 18 Watt
           Hagen Flora Glo 18 Watt
           Osram Flora x 2 18 Watt
           TOPLAM : 108 Watt
Filtre:   Eheim 2213 Cannister
           Asagidan yukari:
           Seramik
           Biosunger
           Elyaf
           Karbon
           Ehfi Substrat     
           CocoPeats
Isitici: Atman 200 Watt – Sicaklik 26 C
Nemlendirme: King Oda Nemlendirme Cihazi 5 Lt Su Hazneli
Havalandirma: 2 Adet Seri bagli 12 Volt Fan ve 4.5 Voltluk(500mAmp)Adaptor
Yosun Sulama: DIY Damlatma Sistemi
Yagmurlama: Siparis Asamasinda (Lucky Reptile Misting System)

FLORA

SUCUL BITKILER
Anubias barteri Coffefolia, Barteri, Nana ve Lanceolata
Riccia
Vesicularia Dubyana (Java Moss)
Christmas Moss
Trichomanes Javanicum (Borneo Fern)
Cardamine Lyrata/Hydrocotyle
Nymphaea Lotus Zenkeri
Acorus Gramineus
Mango ve Mopani Kokleri

KARASAL BITKILER     
Phaeleanopsis
Guzmania
Vriesea
Tillandsia
Selaginella – 2 tur
Nertera
Areka
Begonia
Kuskonmaz     
Hedera Helix
Fittonia
Nolina (Beaucarnea)
Bryophyta (Farkli tur kara yosunlari)

FAUNA

SUCUL CANLILAR
2 Adet Es Mikrogeophagus Ramirezi (Tul Kuyruk)
7 Adet Caridina Serrata (Ari Karides)
2 Adet Neocaridina denticulata sinensis "red" (Kiraz Karides)
5 Adet Neritina natalensis (Nerite Salyangozu)












            karpat2009-06-01 15:11:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafagecgelÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 212
mustafagecgelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:11
Yorum bile yapılamaz mükemmel Kahkaha tebrik ediyorum gerçekten tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:13
Çok güzel hareket bunlar diyerek derin bir sessizliğe bürünmek istiyorum.Sok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karpatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 47
karpatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:35
YAPIM ASAMALARI

Akvaryum geldikten sonra, karasal sucul alan ayrimi icin, 25cm yuksekliginde 6mm kalinlikta fume cam kestirerek tankin zeminine silikonladim. Fume camin amaci, arkadaki birikecek suyu fazla gormemek icindi, ancak istedigim verimi alamayinca, gorunen kisimlari, 6mm ince XPS uzerine siyah silikon ile hindistan cevizi torfu yapistirarak kamufle ettim.

Fon yapimi icin farkli teknikleri degerlendirdikten sonra oncelikle yapacagim fonu tankin disinda bir yerde imal edip icine sonradan yerlestirmeye karar verdim. Polyuretan kopuge hakimiyet konusunda tecrubem olmadigi icin de bu sekilde bir yol izlemeyi sectim. Iyiki de oyle yapmisim, bekledikce sisen ve bolca bulasan bir malzeme oldugunu soyleyebilirim.
Yapi marketten aldigim, XPS (Ekstrüde Polistiren) levhalari tankin icine sigacak ve istedigim yukseklikte keserek fon olusturdum. Burada bir hata yaptim ve 6mm ve 2 cm kalinliginda aldigim XPS lerden ince olanlarini kopuk icin altlik olarak kullandim. Basta sorun yoktu ama kururken kendini ceken polyuretan kopuk alttaki ince XPSi de kasarak bombeli bir hal aldi. Sonra bu bombeli fonlari akvaryum camina silikonlarken biraz takla atmak zorunda kaldim. Polyuretan kopuk ile ilgili bir diger konu da; gitgide sismesi. Ben SISTA marka olanlarin buyuk boylarindan 2 adet kullandim. Bir tupun tamami ve diger tupun yarisi resimde gorulen fonlari ve selaleyi olusturmama yetti. Cicek ekmek icin daha sonradan kasatura ile iclerini oyacak kadar hacimli fonlar olusturdum.





Kopuk kuruduktan sonra, oydugum ceplerin alt arka kisimlarina delikler acip, silikonla hava hortumlari bagladim ve bunlari da drenaj haznesine yonlendirdim, su gideri olmayan tum cep ya da haznelerdeki bitki ve toprak er ya da gec curume gostereceginden buna mani olmak gerekli.



Silikonlar kuruduktan sonra, Istanbul’un belli basli hicbir yapi marketinde, sera ve fidanliginda hatta Eminonu’nde bile bulamayip forumdan bir arkadasin tavsiyesi uzerine online satis sitesinden aldigim preslenmis hindistan cevizi torfu ile tum bu fonlari altina siyah akvaryum silikonu sIkarak yapistirdim. Ilk kat bittikten sonra yine birer gun ara ile 2 ve 3. kat rotujlarini yaptim. Tutku akvaryumdan aldigim fir bark (surungen tank zeminine serilen steril agac kabuklari) ile de susledim.



Yapistirma ve kuruma islemi tamamlandiktan sonra fonu akvaryumun kosede kalacak iki duvarina silikonlayarak yapistirdim. Bu noktada kururken bombe yapan levhalar oldukca sorun oldu. En az 2 cm kalinliginda levha kullanilmasini oneriyorum.



Isi yalitimi ve zemin uzerine dusebilecek parcalar icin hem sucul alana hem de karasal alan zemini kaplayacak sekilde XPS i zemine silikon ile tutturdum, onden ve yanlardan 2 cm bosluk birakarak kumun altindan gorulmemesini sagladim.

Karasal alan zemin konusunda en onemli konu drenaj idi. Bir cok yabanci kaynakta ya suya dayanikli malzeme kullanilarak, ya da izgara sistemi kullanilarak bitki substratinin su le uzun sure temas etmemesi icin False Bottom yani sahte zemin kullanimi onsart kabul ediliyor. Hem substratin hem de bitkilerin curumemesi icin gerekli bir onlem bu. Suya dayanikli malzeme olarak hidroponik tarimda kullanilan akvaryumlarda kullandigimiz aquaclay turevi yuksek isida firinlanmis daha buyuk caplarda misket boyunda kil malzeme bunlardan biri. Ancak bu tip malzeme perakende olarak hic de ekonomik sayilmaz.

Bu yuzden ben hem kullanim amacima uydugu hem de ekonomik olmasini tercih ettigimden marketlerde kullanilan plastic kasalardan kullanarak kendi false bottom imi yaptim. Daha sonra coco torfun miktarina uygun olarak da XPS ile bunu yukselterek izgara zemini olusturdum. Bunun uzerine siva teli, onun uzerine de sinek teli koyarak torfun dokulmesini engellemeyi dusundum. Bu arada, izgara altinda birikecek suyun tahliyesi icin de elastik bir hortumu koseden izgara altindan bu haznenin zeminine kadar indirdim. Bu hortum icinden uzattigim bir hava hortumunu suyu tahliye etmek icin kullaniyorum. Aslinda ilk tercihim PVC boru kullanmak ve bir su motorunu bu is icin kullanmak idi ama PVC boru kalinligi, motora mudahale etmenin zorlugu vs ile bundan vazgectim.






karpat2009-06-01 15:36:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafayıldırımÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4289,1[/B]
Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1915
mustafayıldırımÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:36
            Bu kadar renkli bir paludaryum hiç görmemiştim,çok güzel ,mevsimlik çiçeklerde ayrı renk katmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jay_jay1903Çevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2007
İl: Hatay
Mesaj: 139
jay_jay1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:37
10 numara olmuş gerçekten gördüğüm en güzel paludaryum:D:D:D:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karpatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 47
karpatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:47
YAPIM ASAMALARI - 2

SELALE YAPIMI

Selale icin once buyuk bir selale yaptim ama begenmeyerek kullanmaktan vazgectim, sonra resimde gorulen selalecigi yapmaya karar verdim. PVC boru, XPS, polyuretan kopuk , SISTA siyah akvaryum silikonu, hindistan cevizi torfu ve fir bark(agac kabuklari) kullanarak, tarlalarda kullanilan acik ark, tasirmali su mantigi ile bu selaleyi yaptim, ust kapagi olmasinin sebebi basta nem icin, ultrasonik nem cihazini selale icinde kullanmayi dusunmustum ama yeterli gelmeyecegine karar verince kapagin olmasi gereksiz hale geldi. Bir diger husus da hareket haline olan suya cihazin ayni etkiyi gerceklestirememesi idi.



Selale de resimlerde gorulen yerini aldigi sirada, su ile karayi ayiran camin goruntusu hosuma gitmedi, ayrica surekli bir suya torf dokulmesi, suyun tasarak torfa karismasi gibi durumlarla karsilasacagimi dusundugum icin XPS ten bir sahil seridi olusturmaya karar verdim.



Selale ile ayni malzemeleri kullanarak hafif suya dogru meyilli, arkadan da torfa set teskil edecek sekilde gorulen bandi yaptim ve silikonla ara camin uzerine sabitledim.

Torfu yerlestirdikten sonra, tahliye hortumu, filtre borulari, isitici kablosu ve su degisimi icin kullanacagim hava hortumlarini torfun altina gomerek koseden yukari giden kismi kapatmak icin Validebag korusundan topladigim ve firinda 120 derece de 2-3 saat dezenfekte ettigim cam kabuklari ile hem kamuflaj hem de asma bahce olarak kullanacagim kismi olusturdum.

Tankin altinda duran nem makinesinden tankin arka kosesine soguk buhari tasiyacak olan boruyu, yapi marketten ya da nalburdan lavabo ya da sifon hortumu olarak temin edebilirsiniz. Nem makinesinin agiz kismi ile gidince tam oturan bir tane bulmak daha kolay oldu. Bu hortumu da isitici vantuzlarina telle baglayarak tankin arkasina sabitledim.

Nem makinesi ve sprey ve sulama sonucu olusan nem yuzunden camda olusan buhara onlem olarak CPU Fani (bilgisayar icinde sogutma amacli kullanilan 12 voltluk 8x8 cm lik fan) kullandim. Yalniz 12 volt donme hizi cok yuksek oldugundan ben de iceride hafif bir esintiyi, firtinaya tercih ettigimden devri dusurecek bir yol izlemeliydim. Elektrik ile lise3 ten beri pek muhattap olmadim, kendi lambalarimi kendim takiyorum ama seri paralel baglantilar hakkinda pratik bilgiye sahip degilim, bilgisayarci bir arkadasim Yazicioglu pasajinda zemin katta bir elektikciye yonlendirdi beni, ismini hatirlayamadigim bu abi bana nerdeyse yarim saatini ayirarak problemimi cozdu. Iki 12 volt fani SERI baglayarak, 4.5 volt bir adaptore bagladik, 500 miliamper ile ikisinin de donmesini sagladik. 15 liraya fanlari ve adaptoru ile cam buharini tamamen cozen bir sistemi kurmus olduk. Kendisin bir kez daha tesekkur ediyorum.

Pratikte olusan ihtiyac ile daha sonradan yapmis olsam da, burada altyapi hazirlik bolumunde yazayim, hava hortumuna isitilmis civi ile delikler acip XPS levhanin ust seviyesine sabitledigim hava hortumunu kucuk bir su motoru araciligi ile damlatarak sulama sistemi icin kullandim. Boylece duvarlarda kullandigim yosun ve sarici bitkilerin ekstra nemlenmesi icin de bir sulama sistemi saglamis oldum.

Eksik kalan yagmurlama sistemi de Almanya’dan satis yapan ve Turkiye ye gonderisi olan aquaristic.net ten siparisini verdigim Lucky Reptile marka misting sistemi, onumuzdeki hafta elimde olacagini umit ediyorum. Ayni siteden bir adet de kombo termo-higrometre siparisi verdim. Bunlar da tamamlaninca istedigim sistemi eksiksiz olarak kurmus olacagim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnemücrEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 758
tnemücrEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 15:59
Ağzım açık kaldı. Kıskandım bir tuhaf oldum. Mükemmel nazar değmesin maşallah.Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ercanduruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 751
ercanduruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 16:03

Müthiş çok beğendim emeğinize sağlık Kafasi%20Karismis


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmrahÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2006
İl: Aksaray
Mesaj: 1265
EmrahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 16:09
Harika olmuş.Tebrik ederim,elinize sağlık.
 
Paladaryumlar son zamanlarda ilgimi çekmeye başladı ama çok uğraş verici.Belki ileride yapmayı düşünürüm.Hele birde bu muhteşem paladaryumları görünce insanın iştahı kabarıyor.Tebessüm
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 16:21

Çok güzel bir çalışma olmuş tebrikler.

Ancak bazı bitkiler umarım orta ve uzun vadede sizi üzmez. Sisteminizin sürdürülebilir bir sistem haline gelmesi için orta vadede biraz demlenmesi lazım.
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 16:30

Çok mükemmel bir çalışma olmuş emeğe sağlık;tebrikler .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karpatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 47
karpatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 16:42
YAPIM ASAMALARI - 3

BITKILENDIRME

Bitkilendirme konusunda da bahsetmek istedigim bir iki detay var.

Orkideler her zaman en sevdigim turdur, tropikal bitkilerin tamamina karsi da ayri bir zaafim var. Paludaryum kurma fikri bu yuzden de ayri bir heyecan veriyordu bana. Kara yosunlari da okudukca, resim gordukce ilgimi cok cektiler.

Sokaklarda dolasirken bu zenginligin gitgide daha da farkina varmaya basladim. Yanindan farkina varmadan gectigimiz(en azindan benim gectigim) kara yosunlari... Olaganustu bir dunyanin kapilarini biraz olsun aralama firsati buldum. Oncelikle Acibadem ara sokaklarinda golgede kalmis bahceler, ardindan da Validebag Korusunun agaclari, herbiri basli basina yosun cennetleri idi. Sanirim 5-6 tur farkli yosun topladim, 1 milyoncuda satilan seffaf ve delikli ayakkabi kutularinda 3-4 hafta hergun nemlendirerek Paludaryumun geciken yapimina kadar hayatta kalmalarini sagladim.



Tropik bitkiler aslinda cogu cicekcide bulunabilen temel turlerden guzmanialar, vrisealar olsa da, genelde cok iri ve gosterisli olanlarindan satildigi icin, arka arkaya 4 hafta her persembe bir yapimarketin bitki gelis gununu takip ederek istedigim daha minyatur boylarda olanlari bulmayi basardim.

Orkidelerde de durum ayni idi yurt disinda cok cesitli cuce orkide(ingilizce Jewel Orchids)satisi soz konusu, ulkemizde ise epifit (ephypthic) yani toprak yerine agac kovugunda buyuyen turlerden sadece phalaenopsis ve ara ara da oncidium turleri gorebiliyoruz. Bir kereye mahsus olarak kisa boylu phalaenopsis geldi, o da su anda mango kokune, arada yosun tabakasi ile dogal ortaminda oldugu gibi epifit olarak(topraga temas etmeksizin, kutuk uzerine bagli) yasamini surduruyor.
Asagida daha iyi anlasilacaktir.



Bir diger phalaenopsis de annemin "keikisi" yani orkidenin yavrusu. Keiki Hawaii dilinde yavru, bebek anlamina gelen bir terim, Orkideler icin kullanildiginda, aseksuel olarak ureyen orkidenin yavrusu icin kullaniliyor. Asagida Anne Orkide ile Yavrusu ayrilmadan onde gorunuyor, cep telefonu ile cekim oldugundan resim kalitesi icin ozur...



Cok nadir gorulen orkide yavrulamasi da cicek dalindan yeni bir orkidenin dogumu seklinde gerceklesiyor. O da su anda paludaryumun sol duvarinda yosunlara gomulu olarak yasamini surduruyor, havada kalan dallari gri iken, paludaryuma girdikten ve yosunlarla nem alisverisine gectikten sonra tamamen koyu yesil ve saglikli bir gorunum almasi da izlemesi keyifli anlardandi.







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 44
canaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 16:51

Yapımı 6 hafta sürdüğüne şaşırmamak lazım. Emeğine değmiş, ellerine sağlık.

Karasal kısımdaki bitkiler nemi seven bitkiler midir? Yoksa görselliğe göre mi tercih yaptın?

Ramirezler ve karidesler ne durumdalar? Yüksekliğin 70 cm olması balıklara mudahele açısından oldukça zor olacaktır...

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir