Pc Fanı Yeterli Mi


Tarik CelikÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 19/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 653
Tarik CelikÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2021 12:02
[QUOTE=OsmanSezen]

Merhabalar, akvaryum suyunun soğutulmasında kullanılan mantık tamamen giriş seviyesi fizik ve kimya ile alakalı. Dilim döndüğünce açıklayayım, nasıl konumlamanız gerektiğine zaten kendiniz karar verebileceksiniz. Su molekülleri faz değişikliği esnasında enerjı alır ve verirler(katıdan sıvıya- sıvıdan gaza- gazdan katıya vs.) Buradaki enerji alış verişi şu şekilde olur:
Örneğin gaz haldeki bir su molekülü diğer fazlara göreli olarak çok daha fazla enerji ihtiva eder. Ortam şartları gazı sıvı olmaya zorladığında, yani yoğuşma denilen işlem gerçekleştiğinde bünyesindeki enerjiyi ortama yaymak suretiyle vermek zorundadır. Bu enerji de ısı enerjisi olarak yayılır, yağmur yağışı esnasında havanın yumuşayıp ılımanlaşmasının nedeni budur.
-Şimdi olayı tersten yorumlayalım, eğer gaz haldeki molekül sıvı hale geçerken ortamı ısıtıyorsa, sıvı haldeki molekül de gaz hale geçerken ortamı soğutur diyebiliriz.(mantık tamamen aynı, bu defa da faz değişikliği esnasında daha çok enerjiye ihtiyaç doğuyor, enerji ihtiyacı ortamdan çekiliyor ve soğuma gerçekleşiyor.)
-O halde şu an şu bilgiye sahibiz, akvaryum ortamında ne kadar çok buharlaşma=O kadar çok su soğuması(buradaki buharlaşma ile suyu ısıtmadan gerçekleşen buharlaşma kastediliyor.)
-Fanın soğutucu etkisi ise şuradan geliyor, normalde akvaryum suyuna hiç birşey yapmasak dahi kendiliğinden eksilir. Neden ? Çünkü su ile havanın temas ettiği yüzeydeki su tanecikleri anlık olarak havaya karışır faz değişir. Ancak bu buharlaşma göreli oalrak oldukça yavaştır çünkü genellikle akvaryum üzerinde bulunan hava sabittir, devinimi ve devirdaimi azdır. Havanın sıcaklığına göre değişmekle birlikte taşıyabileceği bir maksimum nem seviyesi vardır ve doygunluğa ulaştığında buharlaşma iyice yavaşlar, hatta durur.
-Peki biz fan taktığımızda nasıl oluyor da su daha çok buharlaşıyor? Çünkü akvaryum yüzeyine temas eden hava kütlesini çok hızlı bir şekilde yenisi ile değiştiriyoruz fan sayesinde. Daha iyi anlaşılması için örnekliyorum; havayı işçi, buharlaşıp alınan su moleküllerini de bir depoda yığılı mal olarak düşünelim. Bir işçi depoyu 1 ayda tamamen boşaltabiliyor olsun. Yani akvaryum örneği üzerinden gidersek fansız akvaryum bir ayda tamamen buharlaşabiliyor olsun. 2 işçi ise depoyu 15 günde boşaltır. Ne değişti, mal taşıyacak adam sayısı arttı. Peki akvaryumun üstüne daha çok hava salarsam(yani daha çok işçi) daha çok taşıma sağlar mıyım? Tabiki de evet. Daha çok taşıma=daha çok soğuma.
-Dilim döndüğünce anlattım, daha çok buharlaşma=daha çok soğuma ise fanı su yüzeyinin tamamını etkileyecek şekilde konumlamak en doğrusu olacaktır. Bunun da kararını siz akvaryumunuzun spesifik şartlarına bakarak vermelisiniz.

İyi hobiler.
[/QUOTE]
Anladım teşekkür ederim.
Çok güzel yazmışsınız, üşenmeden uzun uzun yazdığınız için tekrar teşekkürler.
[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir