Pseudotropheus Demasoni Bilimsel Makale Çeviri


ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2012 19:23

Pseudotropheus Demasoni;  Malawi endemik Afrikalı bir tatlı su balığıdır. Bu türlerin yaşadığı yer Ndumbi ve Pombo Rocks,  Ruhuhu’ya sınırı olan güneyindeki kayalık resiflerdir. Doğal yaşamında  soyu tünkenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerdendir (IUCN tarafından). [1] Pseudotropheus Demasoni; Andreas Spreinat tarafından 1993 yılında keşfedilmiştir. [2]Akvaryum balıkları olarak ise 1994 senesinde kullanılmaya başlanmıştır.

 

ÖZELLİKLERİ

Pseudotropheus demasoni cinsiyet ayrımında dişi ve erkek balıklarda öne çıkan özellik çarpıcı bir açık mavi-mavi-siyah şerit desenleridir . Dorsal, anal ve pelvik yüzgeçler açık mavi şeritli ve siyah görünmektedir. Mavi-siyah kuyruk yüzgecinde birçok parlak mavi kirişler bulunmaktadır. Pseudotropheus belirgin cinsel dimorfizm, iki cinsiyet arasındaki fiziksel farkılılıkları azdır. İki cinsiyette birbirinden neredeyse ayırt edilemez. [3],bu durumda güvenilir bir cinsiyet ayrımı, sadece cinsel açıklıkların boyutuna  dayalı olabilir . [4] Hatta genç hayvanlarda ebeveynlerin renkleri görülmektedir.  Tam yetiştirilen Pseudotropheus demasoniler  6-8 cm boyutuna ulaştığı zaman en doğru cinsiyet ayrımı yapılabilmektedir.

 

DAVRANIŞLARI

Pseudotropheus demasoni üremesinde , dişiler  tüm kuluçka dönemini üstlenirler. Özellikle erkeklerde yaşam bölgelerinde agresif ve aynı zamanda büyük balıklara karşı bile (özellikle diğer erkeklere karşı) bölgelerini savunurlar. Pseudotropheus Demasoni yosun ve bitki ağırlıklı beslenen tipik otoburdurlar.

 

AKVARYUM

Malawi  Gölü'nün çoğu kaya çiklitleri gibi her zamanki tank içinde doğal yaşamlarındaki  gibi taş yapılar kullanılmalıdır. Yüksek bitkilerin doğal yaşamlarında mevcut olmasa bile Hartblättrige bitkileri, kullanılabilir.

Doğada Pseudotropheus demasoni bitki bazlı beslenir. Pul yem (yüksek spirulina içeriği) akvaryum içini en iyi gıdadır. Hayvansal gıda tüketimi bağırsak hastalıkları riski içerir. Bu tip beslenmede ani ölümler gözlenmiştir. Bitki ağırlıklı gıda bu nedenle özel bir seçimdir. Bu beslenmeye ek olarak salatalık, ıspanak, vb gibi sebzeler de servis edebilirsiniz.

 

KAYNAKÇA

1.     J. Kasembe (2005). Pseudotropheus demasoni2006 IUCN Red List of Threatened Species. vom 4. August 2007.

2.     A. Spreinat (1994). Malawisee-Cichliden aus Tansania S. 316, Unitext-Verlag Göttingen, Deutschland.

3.     A. Konings (1994). Pseudotropheus demasoni sp. nov.: a sexually monomorphic cichlid from the Tanzanian coast of Lake Malawi. In: The Cichlids Yearbook. Vol 4. pp. 24-27. Cichlid Press, St. Leon-Rot, Deutschland.

4.     W. Staeck & H. Linke (1998). Buntbarsche aus Ostafrika. 5. Aufl., S. 156-157. Tetra Verlag, Deutschland.

 

 

Sistem

İlgili levrek (Percomorpha)

Prosedür :

Perch (Perciformes)

Aile :

Cichlidler (Cichlidae)

Altfamilya :

Pseudocrenilabrinae

Cins :

Pseudotropheus

Türü :

Pseudotropheus demasoni

Bilimsel adı

Pseudotropheus demasoni

Konings, 1994,

 

 

 

Fotoğtaf:Lee Nachtigal


 

Çeviri: Övgü Kavas

Kaynak: Wikipedia

Meraklı ve yabacı dili olmayan arkadaşlar umarım faydalanabilir. Ufak tefek çeviri hatalarım olbilir ancak anlam bütünlüğünü kaybetmemeye çalıştım.

ÖvgüKavas2012-12-15 03:33:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemalÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 477
CemalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 10:24
Çok güzel bir makale ilgiyle okudum teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 23:44
Okurken keyif almanıza sevindim. Ben teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir