Quartz ve silis kansere yol açıyor


oscar.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 177
oscar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 17:38
Tanklarımdan birinde bazalt kullanmaya niyetlendim ve bazalt hakkında araştıma yaparken ulaştığım bilgileri sizinle paylaşmak istedim.

Minerolojik Analiz Raporunda da görüleceği gibi bazaltın yapısında, ‘Serbest Silis (SiO2), Zeolit Gurubu ve Serpantin guruplarına ait lifsi mineraller bulunmamaktadır.’ Bilindiği gibi, serbest silis içeren silis kumu ve kuvars kumu kullanılan raspa sektöründe ve yapı kimyasalları sektöründe bu kumların tozlarının solunmasından kaynaklanan silikozis hastalıkları yaygındır. Serbest silis içermeyen bazalt kullanımı ile bu riskler ortadan kalkar.

Silikozis neymiş , ne gibi riski varmış diye küçük bir araştırma beni dehşete düşürdü.Sizinle paylaşmak fikir alışverişinde bulunmak istedim.

http://www.ttb.org.tr/STED/sted0300/03003.html

http://www.saglik.im/silikozis/

http://www.journalagent.com/z4/vi.asp?pdir=tubtoraks&plng=tur&un=TUBTORAKS-46220&look4=

Quartz kum ve silis kumu tanklarımızda kullanıyoruz.Peki bize zararı olmuyor mu sizce?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsinojenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 1305
karsinojenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 20:41
Evet haklısısınız Murat Bey, özellikle kot taşlamada kullanılan silis kumlar çok tehlikeli maddeler, bunlar insanların akciğerlerine solunum yoluyla girerek, granulasyon dokusu ve fibrozis yapar ve kronik dönemde ölümcül nefes darlığına neden olurlar. Ayrıca tuberküloz(verem) ve akciğer kanserine yatkınlık oluştururlar. Bu insanlara olan genel etkileridir fakat akvaryumda kullanılan silis kumun insanlara pek zararı olacağını sanmıyorum. (suyun dışına çıkarılmadığı sürece)
Balıklara olan zararı ise henüz hiç bir bilimsel araştırmada yer almıyor.(İnternette araştırdığım kadarıyla) Fakat benim fikrimi sorarsanız bence balıkların ağzına silis kumu alıp solungaçlarından vermeleri tehlikeli bir durumdur.Balığın solungaçlarına batan silis partikülleri balıkta da nefes darlığı yapma olasılığı var diye düşünüyorum.(Bu sadece benim yorumumdur, hiç bir bilimsel kanıtı yoktur.)
karsinojen2009-07-14 20:42:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 21:35
Bu konuyu defalarca inadına inadına silis kum alacağım diyenlerin yanında tartıştık ve nedense bir türlü inandıramadık.
 
Silis kum makalelerde de yazdığı gibi kanserojen etkiye sahip bir madde. Doğal olarak gerek kum yıkanırken, gerekse partikülleri havaya karışıp solunduğunda ciddi zarar verici özelliğe sahip.
 
Akvaryumlarımızda; balıkların kumu havalandırması ve ağzından alıp solungaçlarından çıkarması sonucu ciddi zararlar verebilmektedir düşüncesindeyim. Genel anlamda mikroskobik olarak incelendiğinde silis kum partikülleri ok şeklinde bir yapıya sahiptir. Balığın solungaçlarına saplanma durumunda enfeksiyonlara kolayca sebebiyet verebilir. Kendim gözlenmlediğim kadarıyla silis kumda beslenen birçok balık solungaç parazitine yakalanmaktadır. Bunun sebebide kendi düşüncelerime göre saplanan partiküllerin solungaç mukozasını bozarak parazitlere uygun ortam hazırlaması...
 
Birçok kaynak sunuldu, daha öncedne birçok yazı yazıldı. Önerim silis kum kullanmayınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogoÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2006
İl: Bartin
Mesaj: 283
dogoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 21:48

Silis kumda 5 micronun altı silikozis hastalığına sebeb olur daha büyük ebatlardaki silis burun kılları ve bademciklerle geri atılır.Sadece 5 micronun altı atılamıyarak nefesle cok kücük olduğu için ak ciğere yapışır.Akvaryum hobisinde silisi ıslak olarak kullandığınız ve aşağı yukarı en küçük tane 500 micron olduğu için pek bir sakınca doğurmayacaktır.Kot taşlamada silis taneler püskürtülürken bir birlerine çarparak küçük parcalarar ortaya çıkmaktadır.Kendim 8 senedir kuvars işletmesinde kuvarsı kontrol ediyorum,çok sert bir malzemedir kolay kolay küçük parcalara bölünmez.Akvaryum kumunu yıkayarak kullandığımız için hastalık yapacak küçüklükte kuvars kalmayacağı için bizler için bir sakıncası yoktur.Saygılar..


Teşekkür Edenler: [T]217632,minixir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsinojenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 1305
karsinojenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 23:04
500 micronluk silis kumunun içindeki 5 micronluk silis partiküllerinin olmadığının garantisini kimse veremez. Var olan partikülleri balık her gün salungacında süzerek küçük partikülleri istemeden solungacına saplayacaktır. Dediğim gibi akvaryumlarda kullanılan silis kumun insan sağlığı üzerine olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum. Ama balıklara zararı olmayışının kanıtını kimse yapamaz.Bunun tek bir çözümü vardır silisli kumda en az 1-2 yıl yaşayan ve ölen balığın solungacından biopsi yapılarak zararlı veya zararsız olduğu kesin olarak ortaya konabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 23:14

Üstüne su püskürtülerek yıkandığında insan için hiçbir tehlikesi kalmamaktadır.Kendim de senelerdir kuartz kum kullanmaktayım.Üstelik bunu kumu solungaçlarından geçirerek geriye fırlatan bir hayvanda,yani corydoraslarda kullanıyorum.Corydorasların bir özelliği vardır.Ağızlarına aldıkları kumu veya partikülleri vs.geriye çıkarmazlar.Solungaçlarından fırlatırlar.Bu da kumun sürekli olarak solungaçtan geçtiğini gösteriyor.Yani solungacı kumla en haşır neşir balıklardan biri.Bu sebepten ötürü bir tane corydorası kaybettiğimi dahi hatırlamıyorum.Bileşiklerin sudaki etkileyle karadaki etkilerini birbirine karıştırmamak lazım.Eğer bu sebepten ötürü balığını kaybeden varsa söylesin.Ben henüz ne kendim de ne de yurt dışındaki konu takiplerimde rastlamadım böyle bir şeye.Kedibalığı besleyen kişiler olarak çok ince kumlar kullanıyoruz çünkü.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsinojenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 1305
karsinojenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 23:34
[QUOTE=unotim123]Üstüne su püskürtülerek yıkandığında insan için hiçbir tehlikesi kalmamaktadır.Kendim de senelerdir kuartz kum kullanmaktayım.Üstelik bunu kumu solungaçlarından geçirerek geriye fırlatan bir hayvanda,yani corydoraslarda kullanıyorum.Corydorasların bir özelliği vardır.Ağızlarına aldıkları kumu veya partikülleri vs.geriye çıkarmazlar.Solungaçlarından fırlatırlar.Bu da kumun sürekli olarak solungaçtan geçtiğini gösteriyor.Yani solungacı kumla en haşır neşir balıklardan biri.Bu sebepten ötürü bir tane corydorası kaybettiğimi dahi hatırlamıyorum.Bileşiklerin sudaki etkileyle karadaki etkilerini birbirine karıştırmamak lazım.Eğer bu sebepten ötürü balığını kaybeden varsa söylesin.Ben henüz ne kendim de ne de yurt dışındaki konu takiplerimde rastlamadım böyle bir şeye.Kedibalığı besleyen kişiler olarak çok ince kumlar kullanıyoruz çünkü.[/QUOTE]
 
Bu sebepten balığını kaybeden varsa söylesin demişsiniz. Ben de bir önceki mesajda bunu anlatmak istedim. Kimse balığını bu hastalıktan kaybettiğini söyleyemez, söylerse bile yalan söylemiş olur. Çünkü bu hastalık akut olarak ortaya çıkmaz,kronik bir süreçte balığı öldürür ve balık ölse bile kimse biyopsi yapmadan bunu ispat edemez.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir