Red Cap Balığımın Nesi Var?


CaglagulerÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 186
CaglagulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2018 11:59
Dün konu açtım ama kimseden cevap gelmedi. Bende acil oldugu için yeni konu açma gereği koydum. Balığım kafa üstü duruyor günde birkaç saat. Kabız olmasına ihtimal vermiyorum ama yine de bugün aç bırakayım mı ? Yaşaması için ne yapabilirim

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182582/010220181108411.jpg[/IMG]

Yardımcı olur musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2018 20:16
Hava kesesi problemleri hakkında açılan başlıklara cevap gelmemesine çok kızmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu rahatsızlığın en çok görüldüğü türler olan betaların olduğu labirentliler forumunda ve japon balıklarının olduğu sazansıgiller forumunda bu tür sorular çok fazla soruldu ve maalesef önümüzde duran bu soruna etkili ve en önemlisi kalıcı bir tedavi bulabilen pek yok.

Tedavi edilmesi gereken şey hava kesesi probleminden çok ona neyin neden olduğunu bulmak. Çünkü hava kesesi problemleri başlı başına bir hastalık değil, bir hastalığın veya rahatsızlığın belirtisi.

Hava kesesi, balıkların suda yukarı çıkarken şişirdiği aşağı inerken söndürdüğü bir organ. Yüzmede dengesizlik, balığın bu kesedeki havayı tam olarak atamaması sonucunda başlıyor. Soruna neden olan şey, hava kesesi probleminden daha ciddiyse hava kesesi problemini bir şekilde çözmek sadece geçici sonuçlar verecektir. Çünkü, problemin kaynağı hava kesesinde bir kez probleme yol açabildiyse gelecekte bir kez daha açabilecektir.

Önceki konunuza baktım. Orada şırınga yönteminden bahsetmişsiniz. Bu yöntem balık anatomisini detaylı olarak bilmeyen, suda yaşayan canlılar hakkında uzmanlığı olmayan kişilerce yapılması son derece riskli olan bir yöntemdir. Pratik olmayan ellerde yarardan çok zarar verir. Kaldı ki bu işlem başarıyla uygulansa bile -bir üst paragrafta değindiğim gibi- probleme neden olan şey, problemin kendisinden daha ciddi bir şeyse tekrar ortaya çıkması işten bile değildir. Eğer problemin nedeni daha ciddi bir şey değilse zaten şırınga yöntemine ihtiyaç kalmadan balığı tedavi edebilirsiniz:

- Aç bırakmayı ben kişisel olarak tercih etmiyorum. Bunun yerine haşlanmış bezelyeyi kabuğunu soyarak balığa verebilirsiniz. Balık, kabızlıktan mustaripse bezelye diyetiyle bunu atlatacaktır.

- Bezelyeye alternatif olarak balığın metabolizmasını hızlandıran epsom tuzunu (magnezyum sülfat) kullanabilirsiniz. (Epsom tuzunu laksatif etkisi sebebiyle insanlar da kullanmaktadır). Uygulamayı internette araştırdığınızda yüksek miktarda epsom tuzunda balığı 15 dakika banyo yaptırmak şeklinde karşınıza çıksa da ben riskten kaçınarak balığı daha az bir miktarda (5 litreye 2 çay kaşığı) 1-2 saat bekleterek bu tedaviyi gerçekleştiriyorum.

Yukarıdaki iki yöntem, eğer rahatsızlığın kaynağı ciddi bir şey değilse işe yarayacaktır. Anlattıklarım dışında, akvaryumda ısıtıcı kullanarak (22-24 derece), hava motoru vasıtasıyla iyice havalandırarak ve yüzen yemlerden/ucuz pond sticklerden kaçınarak (batan, kaliteli yemleri tercih ederek) bu problemin tekrar meydana gelmesinin önüne geçebilirsiniz.

Yukarıdaki yöntemlerin işe yaramadığı ve problemin daha ciddi başka bir hastalıktan kaynaklandığının anlaşıldığı durumda ne yapılacağı sorusuna verilebilecek cevaplar ise maalesef (en azından benim açımdan) çok az.

1. Balığın cinsinden veya doğumundan kaynaklı deformasyon: Fancy diye tabir edilen özel japon balığı cinslerinin (oranda, ranchu, ryukin, incigövde), görsel güzellik adına uğradıkları mutasyon sonucunda vücutlarının daha basık ve organlarının birbirine çok yakın hatta bitişik olduğu biliniyor. Bu da balığın gövdesinin yeterli gelişimi gösterememesi durumunda organların birbirine daha çok baskı yapmasına sebep oluyor. Fancy türlerin, düz japon balıklarına göre daha az yaşamasının önemli sebeplerinden biri bu. Doğumundan kaynaklı olan deformasyonlara gelirsek, çoğu japon balığı yumurtasının formunun çok düzgün olmadığını bilmelisiniz. 20 yavrudan belki 1-2 tanesinin formu çok düzgünken, yine ondan çok az daha fazlası vasat formlara sahipler. Geri kalan çoğunluk ise küçük veya büyük deformasyonlarla doğuyor. Bir kısmının 1 yaşını bile göremeden bu deformasyonlar sebebiyle hayatı son bulurken, yaşayanların deformasyondan kaynaklanan rahatsızlıklarının görülmesi daha uzun zaman alabiliyor.

Yukarıdaki durumlarda sorunu cerrahi yollarla bile düzeltmek hiçbir şekilde mümkün değil.

2. İç organlardaki enfeksiyon, parazit veya bakteriyel kaynaklı diğer sorunlar: Bu tür sorunlar da "nadiren" geniş spektrumlu antibiyotiklerle, antibakteriyel ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Ancak tedaviden önce tedavi edilecek şeyin ne olduğunu teşhis etmek gerekiyor. Bu saptanmadığı takdirde hangi tür bir ilacın kesin sonuç vereceği tam olarak kestirilemez. Sorunu tespit edebilmek için de (eğer dışarıdan bir belirti vermiyorsa) içini açmak gerektiğinden ve içi açılan balığın tekrar canlandırılması pek mümkün olmadığından veya bununla uğraşacak veteriner bulunmadığından sorun teşhis edilemiyor. Teşhis edilemediğinden kesin tedavi de gerçekleştirilemiyor. Üzülerek söylemeliyim ki ülkemizin ekonomik şartları ve halkın genel refahı, henüz veterinerleri cerrahi yöntemleri balıklar üzerinde uygulamaya yöneltecek kadar gelişmiş değil.

Sonuç olarak balığınıza kabızlık için uygulanan tedaviden uygulayın. Balığın tekrar hava kesesinin şişmesinin önüne geçecek bahsettiğim önlemleri alın. Aynı sorun, benim de en sevdiğim balığımda var. Denediğim yöntemler pek kalıcı sonuç vermedi. Cesaretinizi kırmak istemem ama iş, kabızlığı aştığı takdirde hayvanın bakımını üstlenen kişinin yapabileceği pek fazla bir şey şu anki şartlarda yok.[EDIT]kaizerdar,2018-02-13 21:10:50[/EDIT]

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T][T]182582,Caglaguler[/T][T]198452,Btc78[/T][T]161210,ENGİN06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaglagulerÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 186
CaglagulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2018 20:53
Yorumunuz için çok teşekkür ederim öncelikle. Balığım 2 yıldır benimle ve ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Haftada iki öğün sarımsaklı yem iki üç öğün bezelye veriyorum. Yemlerini su da bekleterek atıyorum. Her su değişiminde bir tablet tuz ve bir çay bardağı sade maden suyu eklemeye çalışıyorum.Bugün aç bıraktım yarın tekrar bezelye vericem. Hava kesesi problemiyse sanırım hayatına bu şekilde devam edicek iyileşemezse doğru mudur? [:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2018 21:11
[QUOTE=Caglaguler]Yorumunuz için çok teşekkür ederim öncelikle. Balığım 2 yıldır benimle ve ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Haftada iki öğün sarımsaklı yem iki üç öğün bezelye veriyorum. Yemlerini su da bekleterek atıyorum. Her su değişiminde bir tablet tuz ve bir çay bardağı sade maden suyu eklemeye çalışıyorum.Bugün aç bıraktım yarın tekrar bezelye vericem. Hava kesesi problemiyse sanırım hayatına bu şekilde devam edicek iyileşemezse doğru mudur? [:(][/QUOTE]

Anlattıklarınızdan, ilgili biri olduğunuz ve gereğini fazlasıyla yaptığınız anlaşılıyor. Dediğim gibi, bu probleme neden olan şey kabızlıktan öte bir şeyse ya hayvanın tabiatından kaynaklandığı için müdahale etmek imkansız ya da iç organlardaki sorunun teşhisi çok zor olduğundan maalesef bu şekilde devam etmek durumunda. Benim de en sevdiğim balığım bu belirtileri vermeye başladığından beri yabancı forumları tarıyorum, bizim forumda arama yapıyorum. Ama ne bu sorunu tecrübe eden insanlardan "Evet, bu şekilde çözdüm." diyebilenine rastladım ne de okuduklarım herhangi bir kesin sonuca ulaştırıyor beni.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaglagulerÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 186
CaglagulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2018 21:19
Malesef bende raslamadım. İnşallah balıklarımız en kısa sürede düzelirler ya da acı çekmeden devam ederler. Çünkü yüzmesinde dışkısında yem yemesinde falan hiçbir problem yook

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2018 00:00
Dışkılamasında ve yem yemesinde bir problem yoksa ya ciddi bir rahatsızlığı yoktur ya da erken safhadadır. Yalnız yüzmesinde problem olmamasından ne kastettiğinizi anlamadım. Fotoğrafta baş aşağı duruyor. Zaman zaman gözlemlediğinizde sanki onu biri karnından yukarı çekiyormuş gibi yüzmüyor mu? Veya yüzmekten tamamen yorulup ters dönmüş halde kendini yüzeyde askıda bırakmıyor mu? Bir de daha önce sormayı unuttum, balığınız dişi mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaglagulerÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 186
CaglagulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2018 00:11
Evet sanırım dişi. Şöyle diyim mesela izliyorum bazen baş aşağı duruyor akvaryuma yaklaştıgımda ise hemen hareketlenip yüzüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2018 01:25
Balığın yüzerken sürekli biçimde akvaryum tabanına paralel (180 derece) durmayı becerememesi bile bu sorunun olduğuna delalet. Sizi gördükten sonra düzeltse bile hava kesesi sorununun olduğu kesin.

Benim balığımın da yumurtlamadan önce böyle ufak tefek hareketleri vardı. Şu ana kadar 4 kez yumurtladı. İlginçtir, yumurtlamadan önceki her gün akvaryumun dibinde yatıp etrafa bakıyordu. Yumurtladıktan sonra daha çok yüz üstü döner, yüzüşünü kontrol edemez hale geldi. Cinsiyetin de konuyla bir ilgisi olup olmadığını araştırmak lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaglagulerÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 186
CaglagulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2018 01:38
İlginiz ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir