RO (TersOzmoz) Sistemi Yapımının Anlatımı


nakedswordÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2007
Mesaj: 10
nakedswordÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 12:04
Arkadaşlar RO olarak önceden konu açılmıştı fakat benim gördüğüm konuların RO ile ilgisi yoktu. Bu nedenle yeni başlık altında açmayı uygun gördüm.

Bu sistem şu bileşenlerden oluşur:
RO membranı
RO membran kılıfı
Kartuj Filtre
Kartuj Filtre Yuvası
Ara bağlantı contaları
2 adet bağlantı borusu

Extra:
Motor ( Şehir şebeke basıncı düşük ise gerekir.)
Tatlandırıcı Karbon ( Bu ünite akvaryum için gereksiz.)

Membranlar 2012 denilen 2" e 12" boyutlarında olanlardan, 8040 denilen 8" e 40" boyutunda olanlara kadar farklı ebatlarda piyasada bulunabilir. Bu yelpazenin dışında olan membranlarda vardır. Fakat genel eğilim bu aralıktadır.

Akvaryum için 2012 düşünülebilir. Bu boyut 4,5 Bar basınçta 500ppm lik suda 130 litre/gün civarında ürün verecek şekilde optimize edilmiştir.
Tabikide uygulamada şehir basıncı 3 bar civarında olacağı için daha düşük ürün verecektir. Bu projede düşük basınç bir 2012 kullanacağız.

Önce tanıtım:

Bu ozmoz kılıfıdır. Bu kılıfın içine membran yerleştirilir. Burada çalışmakta olan bir RO görülüyor. Burada sadece RO kullanılmış. Ön filtre görülmüyor. Bunun nedeni bahçede kullanılan bu RO'nun besleme suyunun yumuşatma sisteminden gelmesi. Kum Karbon ve Reçine sisteminden geçen ve Reçine öncesi kartuşlanmış suyun RO'ya drekt girebilmesi. Eğer evinizde yada apartmanınızda yumuşatma sistemi varsa ve bina borulamanıza güveniyorsanız. (Tortu açısından) Bu şekilde kullanabilirsiniz.

http://img181.imageshack.us/img181/7849/43224598cx3.jpg


RO sistemlerinin piyasada satılan şeklini örnek vermek için bu resmi yükledim. Bu şekilde yapmak şart değildir. İsteğinize ve yerinize göre RO sistemini kurabilirsiniz. Bu sistemde bulunan parçaları ileride anlatacağız.

http://img95.imageshack.us/img95/4871/96068484qh7.jpg

Bu kısımda kartuj filtre yuvası. Bunlar tekli, ikili ve üçlü olabilirler. Bunun seçim esasını ileride anlatacağız.

http://img261.imageshack.us/img261/245/61212972pp8.jpg


İlk işimiz proje boyutu:

Projemizi ihtiyacımız olan su miktarına göre boyutlandırmalıyız. Bu projeyi tek bir 2012 için şekillendirdik. Daha çok su için paralel çalışacak 2 adet 2012 düşünülebilir fakat paralel sistem suyu ikiye böleceği için basınç azalır. Bu nedenle membran sayısını çoğaltmak isterseniz pompa koymanız gerekebilir. Bu mantık membranı büyütmek istersenizde aynı şekilde çalışır. Eğer daha büyük membran olursa yüzey alanı artar ve basınç yine azalır. Basınç azalması membranın çalışmamasına neden olur.

Sistemin akış şeması;
Besleme suyu kartuş filtrelere girecek ve kartuştan çıkan su RO'ya beslenecek.


Katuş Kılıfı Seçimi:
Önceden de belirttiğim gibi 3 ila 1 adet arasında bir seçim yapmamız gerekiyor.

3'lü sistem: 1 adet 5 mikron spoon filtre, 1 adet 5 mikron karbon filtre (klor tutar) , 1 adet 1 mikron spoon filtre.

2'li sistem: 1 adet 5 mikron karbon filtre (klor tutar) , 1 adet 1 mikron spoon filtre.

1'li sistem: 1 adet 5 mikron karbon filtre (klor tutar)

Buradaki seçiminiz tamamı ile maliyet dikkate alınarak yapılacaktır. Fakat suyunuza güvenmiyorsanız 3'lü sistem RO membranının korunması için gereklidir.

RO:
RO kılıfı küçük boyutlar için kolay yerleştirilebilirdir. Contaları genelde üzerinde bulunur. Eğer üzerinde contalar yoksa yada ayrı ise nasıl takacağınızı aldığınız yere sorun. Membranın üzerinde yön gösteren ok bulunur bu ok suyun geçmesi gereken yönü gösterir. Kılıfınızın ok yönüyle membranınızın ok yönü aynı olsun. Contanız besleme tarafında olmalıdır. Contanın yönü önemli bir noktadır.

Sistemin bağlanması:

Yapmanız gereken lavabonuza giden su tesisatının çelik sarma soğuk su tarafını kapatın ve borudaki suyu boşaltın. Lavabonuzu besleyen bu hortumu kartuş yuvasına bağlayın. Aldığınız ara bağlantı borusunun bir ucunu kartuş çıkışına bağlayın diğer ucunu da RO'nun girişine. Kartuş ile RO yu bağladığınız. Çelik sarma bağlantının. Aynısından bir adet daha alıp lavabo girişine bağlayın böylece soğuk su musluğunuzdan RO suyu akacak. Bağlantıda kullandığınız borular sizin tercihiniz. Küçük boru basıncı yükselteceği için avantajlı fakat çok küçük olursada yeterli su geçmez. Ben serçe parmak kalınlığında bir boru ile yaptım sistem düzgün çalıştı. Sisteminizi olabildiğince yatay bir hat üzerinde yapmaya çalışın. Mesela akvaryumunuzun alt dolabında bir taraftan diğer tarafa doğru şekillenebilir. RO yatay Kartuş ise dik yerleştirilir. Zaten bağlantıları da ona göredir.

Eğer musluğunuzdan bu suyun akmasını istemiyorsanız. Fazladan 1 adet daha bağlantı ile hem RO'ya hemde musluğa gidecek şekilde suyunuzu ikiye bölebilirsiniz. Bu uygulama basınç açısından sakıncalı olacaktır. Fakat bu şekilde çalışmanız gerekli ise şu kriterlere dikkat edin.


Sistem üzerine 2 adet vana koyun. Bunları ufak çeyrek turluk vanalardan tercih edin. Bu vanaları ayrıma olabildiğince yakın koyun. Böylece basınç kaybını en aza indirin. Bu çalışma sırasında RO sonunada bir adet vana koyulmalıdır. RO çalışmadığı zamanlarda kurumamalıdır. Sürekli ıslak kalması gereklidir.
Vanaları hızlı açmayın yavaş yavaş açarak besleyin.





nakedsword2007-1-31 11:36:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trueloverÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 158
trueloverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2007 23:56
Bu sanırım şebeke suyunu düzenliyo doğrumu biraz açarmısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicankaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 342
alicankaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2007 14:05

Sizin yaptığınız sistemin maliyeti ne kadar tuttu?

Bir kafa motoruyla basıncı artırarak 130litre/gün oranını arttırabilirmiyiz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nakedswordÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2007
Mesaj: 10
nakedswordÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2007 00:55
Geciken cevap için özür dilerim.
Evet şebeke suyunu şişelenmiş su kalitesine getiren bir sistemdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nakedswordÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2007
Mesaj: 10
nakedswordÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2007 00:58
Aslında RO dikey milli pompa ile çalışmak üzere tasarlanış bir sistemdir fakat küçük membranlar için bu gerekli değildir. Pompa kuvvetini arttırmak membran por çaplarını açacağı için su kaliteniz azalır. En iyi çözüm membran sayısını arttırmaktır. Membran sayısını arttırırken dikkat edilmesi gereken konu besleme suyunun azalmamasıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir