Saf suyun pH’ı kaçtır?


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2006 17:08
Refet Bey; cevap yazmakta geciktiğim için özür dilerim. Kendilerini telefon ile aradım. R/O cihazları ile ilgili ayrıntılı bilgi istedim. Bana öyle bir anlattı ki yemin olsun o kadar teknik terimin içinden çıkardığım tek sonuç sanırım sizin cihaz ile onun bahsettiği cihaz arasında çok fark olduğudur. Yaklaşık 15 dakika boyunca bana anlatılanlardan yorum katabileceğim şey ise; akvaryum işinde kullanılan cihazların gelişmiş kimya labratuvarlarında kullanılanlar ile çok büyük farklılık taşıdığıdır.
Eğer doğru anlayabildiysem Cihan Amca'nın bahsettiği cihazlar osmotik basınç farkını kullanarak suyun içinden istenilen miktarda iyonun alınması yöntemine dayanıyor. Bu bakımdan cihazlar aynı özelliği gösterebilir fakat bana anlatılan cihazlar belirli iyonları suyun içinden seçerek çekebilme gibi bir özelliğe de sahip sanırım. Bu noktada bende film koptu. Sonrasında muhabbet biyo-moleküler fiziğe kadar vardı. İşte asıl o nokta beynimin sulandığı nokta oldu. En iyisi siz üretici firmanın internet sitesinden teknik özellikler ile ilgili bilgi toplamaya çalışın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emrah BalkeserÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 532
Emrah BalkeserÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2006 13:00
Bende bir yerde duymuştum.Saf su canlılar için çok zararlıymış.Nedenini tam olarak araştıramadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

naim06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 28
naim06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2006 13:12

Suyun saflığı ile PH'ının birbirleri ile pek alakası yoktur. R/O işleminin de sadece suyun saflığına etkisi vardır. ANCAK...

Kullandığınız suyun içerdiği CO2 oranı ne kadar fazla ise R/O'un PH'a etkisi o kadar olur.

SU içinde: CO2 + H2O  -->  HCO3 +  H+

Bu denklem dengeye gelene kadar devam eder ve HCO3 ile H+ iyonları oluşur. R/O ile azaltılarak PH düşürülür. Ama suyun içinde CO2 yoksa bütün gün R/O yapsanız da suyun PH'ı etkilenmez.

NOT : Reverse Osmosis R/O suyun içinde mineral ve tuzun alınması işlemidir. Bu da balıklar için hiçbir yararı olmayan akvaryum suyu demektir.

ÖZET: Siz evinize R/O sistemi kuracaksınız ki R/O satanları zengin edin sonra da suyunuz da hiç mineral kalmayacağı için Sera, TETRA vs. nin su hazırlayıcılarını alarak onları da zengin edeceksiniz. Sistem böyle çalışıyor. Bu nedenle her yazılana inanmayın.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

surferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/11/2005
İl: Antalya
Mesaj: 88
surferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2006 13:32

Birde konuya şu açıdan baksak birşeyler yakalayabilirmiyiz;

Suyun musluklarımıza gelene kadarki yolculuğunu düşünelim;önce buharlaşıyor (ph-notr),yağmur olarak düştüğü yerdeki toprak,kaya yapısı vb.etkenlerle birtakım değişimlere uğruyor;(ph-gh vb.)gibi.Toplandıkları arıtma tesislerindede ayrıca yeni bir işleme tabii tutularak (biyolojil-kimyasal)gibi metotlarla içilebilir hale getirilip servis ediliyorlar.Bu süreçte suyun yapısında  birkaç kere değişim oluyor ve bu değişim hiçbir şekilde stabil edilmemiş bir yapı olarak musluklara ulaşıyor.Basit üç kartuşlu filitreden çıkan su gibi ki bu dahi suyun yapısını değiştiriyor.(reçineden dolayı).Bildiğim bölgelerdeki gözlemlerime göre Ankarada musluk suyu farklı semtlere farklı arıtma tesislerinden geliyor ve değerler farklı çıkıyor.Genellersek ph 7.5 gh 10 civarı,bu suyu R/o dan geçirince ph 5.5 a yükseliyor sertlik ise tamamen bertaraf ediliyor.Akdeniz bölgesinde ise musluk suyu;ph 8.5 gh 25-30 gibi değerlerde seyrediyor.R/O dan çıkan su değerleri ise ph6.2 gh 1 civarı.Konuya bu açıdan bakınca R/O cihazına haksızlık etmememiz gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta görevini yapıyor,tabiki bütün sorunlarımızı çözmüyor bu su ve şayet yeniden çeşme suyu ile aşılarsak(stabil olmayan)yeniden suyumuzu aynı kısır döngüye maruz bırakacağımızı düşünüyorum.Çözüm olarak aşılamada doğru oranlama yaparak,yapısı sabit damacana sular ile uygulamanın daha kalıcı ve mantıklı olduğuna inanıyorum.Kaldıki gece gündüz olgusundan kaynaklanan (O2 ve CO2) ph oynamalarının balık üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmamasına rağmen ve bazı dostlarımızın (discus)ph8.5 gibi değerlerde yavru almalarıda beni fazlasıyla düşündürüyor.Demekki sadece sudaki bir değer tek başına bir şey ifade etmiyor o suyun yapısına eklenen yada oluşturulan ortamdaki tüm değerler bir araya gelince doğru bileşen oluşuyor ve balıkları güdülüyor ve döngü oluşuyor.

Tüm Akvaryum Dostlarına Sevgi ve Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2006 13:07
 içme suyundaki asit miktarını ölçmenin en kolay ve ucuz yolu nedir? yardım eder misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2006 16:50
[QUOTE=Emrah Balkeser]Bende bir yerde duymuştum.Saf su canlılar için çok zararlıymış.Nedenini tam olarak araştıramadım.[/QUOTE]
Saf suya konan canlının dokuları ve su arasındaki ozmotik basınç farkı çok yüksek olur. Hızla dokularına su alırlar şişerler, sonra da büyük ihtimalle ölürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir