sarıprenses ölüyor


Mert D.Çevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 171
Mert D.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 18:35
Burak bey, biz iç dedik ama malesef dış parazitmiş. Bulaşıcıdır tedavi uygulamanız gerekmektedir. Diğer balıklara bakar mısın vücudunda başka yara olan var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BAFishRoomÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 129
BAFishRoomÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 19:52
[QUOTE=Mert D.]Burak bey, biz iç dedik ama malesef dış parazitmiş. Bulaşıcıdır tedavi uygulamanız gerekmektedir. Diğer balıklara bakar mısın vücudunda başka yara olan var mı?[/QUOTE]
 
bır tane balıgımdada var suan bole bı kırmızı leke ama balık gayet canlı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetberk06Çevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 428
ahmetberk06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2011 02:11
Balığınız o ufacık yavruluğa koyarak iyice strese sokmuşsunuz hiç ayırmasaydınız daha iyiydi.Hastalığa gelirsek daha öncede benim buna benzer bi sp ölmüştü aynı tanılar balık yan yatıodu gözü şişmişti karnı çekilmişti biraz vs. balığın daha sonra dropsy olduğunu öğrendim sizin balığınızda böle bi hastalık geçirmiş olabilir.
sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AritoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1051
AritoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2011 16:40
Selamlar. Bu makalede iç ve dış parazitlerden, belirtilerinden, olumsuzluklarından ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğim.

Öncelikle çoğu hobicinin başına gelmiş olan dış parazitten başlamak istiyorum.

Dış Parazit

Dış parazit; balıklarda dış deriye ve mukozaya zarar veren, akvaryumun su bozukluklarından ve bunun gibi bazı etkenlerden meydana gelen bir deri enfeksiyonudur. Balıklarda doku bozulmalarına, garip davranışlara hatta ölümlere kadar yol açmaktadır.

Dış parazite yakalanmamak için dikkat edilmesi gerek hususlar;

Üstede belirttiğimiz gibi çoğunlukla su bozukluklarından meydana gelir. Akvaryumda balığın türüne uygun olan su değerlerini ayarlarsak dış parazit oluşumuna izin vermemiş oluruz.

Tabi sadece su bozukluklarından meydana gelmemektedir. Tüm hastalıkların başında gelen stres etkeni dış parazitte de önemli yer kaplamaktadır. Akvaryumlarımızda türe uygun olmayan su değerleri, ışıklandırma, dekor, kum seçimi ve havalandırma stres yaratabileceğinden bu gibi bulgularıda ön planda tutmamız gerekmektedir.

Sizce hangi akvaryumda stres etkeni yaratılıp dış parazite davetiye çıkarılır. Üsttekinde mi, yoksa alttakinde mi?

 

Dış parazitin belirtileri:

Dış parazitte en önemli ve en çok göze batan hastalık bulgusu, balığın kuma, filtreye veya kayalara sürtünmesidir. Bu sürtünmeyle birlikte balık huzursuz olup yem yemeyebilir.

Aynı zamanda başka bir bulgu, balığın üzerinde hafif kızarıklıklar ve yaralar açılmasıdır. Bunun nedeni de balığın sürtünmesidir.

Bu resimde sürtünmeden dolayı dış parazite ve kuyruk erimesine yakalanmış bir sarı prenses görmektesiniz.
 

Dış parazitin tedavi yöntemleri:

İlk olarak ilaç tedavisini belirteceğim. İlaç tedavisi olarak dış parazit enfeksiyonları için Sera Mycopur önermekteyim. Kullanım talimatı içinde belirtilmiştir.

İkinci olarak ve benim en çok önerdiğim tedavi yöntemi kimyasal kullanmadan yapılan tedavi yöntemidir burada şunları yapmamamız gerekir.

- Balığınızın dış parazit olduğunu anladıktan sonra akvaryumunuzda su değişimi yapmalısınız. Akvaryumunuza 1/3 oranında dip çekimi yapıp en az 2 gün dinlendirilmiş taze su eklemelisiniz. Su değişiminden 2-3 saat önce 50 litreye 1 çorba kaşığı gelecek şekilde kaya tuzu atınız. Bu su değişim işlemini en az 3 kez tekrarlayın ve eminimki akvaryumunuzda hiçbir dış parazit etkeni kalmayacaktır.

 Not: Eğer balığınızın hastalığı ilerlemiş ve vucudunda derin yaralar açılmışsa kaya tuzu kullanmayınız.

Not: Her balıkta tuz kullanım işlemi yapılmamalıdır. Bazı türler tuzu tolere edemediğinde önemli sorunlara yol açabilir.
İç Parazit

Bu bölümde iç parazitten bahsedeceğim.

İç parazit; balıklarda, vucutlarına aldığı besinlerden, su bozuklularından, stres vb. etkenlerden meydana gelen bir tür bakteriyel enfeksiyondur.  Malawi cichlidlerinin özellikle, mbuna varyetelerinde sıkça rastlanan bir hastalıktır.

İç parazitte dikkat edilecek hususlar:

Bu hastalıkta en dikkat edilecek husus balığın kendi beslenme şeklinin bozulmayıp kendine özgü besinlerle beslenilmesi gerekmektedir.

Yani: Bildiğimiz üzere Pseudotropheus Acei (iceman), otcul beslenen bir türdür. Bu balığa sürekli protein ağırlıklı besleme yaparsanız bu balık rahatlıkla iç parazite yakalanır. Tabi sadece iç parazite nende olan bulgu bu değildir. Bunun yanında üstede belirttiğimiz gibi stres ve ortam bozukluğu balığı iç parazit olmaya itmektedir.

İç parazitin belirtileri:

İlk ve en önemli belirtisi olan karında çöküklüktür. İç parazite yakalanmış bir balığın karnı büyük bir oranda çöküntüye uğramıştır.

Resimde de iç parazitli bir balığın karındaki çöküklüğünü rahatlıkla görebilmekteyiz.

Yine bunun yanında, balıkta yem yememede iç parazitin belirtileri arasında sayılabilir.

İç parazitin tedavi yöntenleri:

İç parazit için doğal bir yöntem öneremiyeceğim. İç parazit balıkları direk ölüme götürdüğünden doğal tedavi koşullarında, iyleşme olasılığı az olarak görülmektedir. Burada düzenli dip çekimleri, türün kendine özgü yemlenmesi ve ilaç kullanımı gerekmektedir. İç parazit tedavisinde önerdiğim ilaç; Flagly’dir. Kullanımı: Öncelikle balığınızı ayrı bir karantina akvaryumuna ayırıyorsunuz. 50 Litreye 1 tablet gelecek şekilde flagy'i eritip akvaryuma döküyorsunuz. Bu süre zarfında ışıklar kapalı kalmalı. Ertesi gün %30 oranında dip çekimi yapıp dinlenmiş su takviye ediyoruz. 2 Gün aynı tedaviyi dozu yarıya indirerek uyguluyor ve 3 gün üstüste %30 oranında dip çekimi yapıyoruz.

İç parazitte doğal tedavi yöntemleri arasında sarımsak tedavisi yer almaktadır ama bunu açıklamak istemedim. Çünkü bilinçsizce yapıldığı taktirde, balıkları ölüme kadar götürmektedir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat korucukÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Kars
Mesaj: 59
Murat korucukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 22:13

Başın sağolsun:( bu hobide olur böyle kazalar ancak zamanla kayıplarını minumuma indereceksin..Eeee kolay olsa zevkli olmazdı değilmi:))


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir