sert su yosun


erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2010 22:55

çok sert su akvaryumda sakal yosunu yaparmı varmı bir bilimsel açıklaması yardımcı olursanız çok sevinirm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2010 00:46
Çok bir bitki tecrübem yok sakal yosunu ile de pek karşılaşmadım açıkçası. Faydası olur mu bilmiyorum belki zaten bildiğiniz şeylerdir. Netten sakal yosununu araştırdığım kadarı ile yapmaz. Sakal yosunu fosfat fazlalığı sonucu oluşuyormuş. Akvaryuma bitki eklemek bu sorunu giderir. Akvaryumda bitki zaten varsa o zaman bitkiler nitratı bitirmiş gelişmeyi durdurmuş dolayısıyla fosfat emilimini bırakmışlardır. Nitrat eklenirse bitki tekrar gelişir fosfatı emer yosun biter.

Ama suda ki sertlik Ca ve Mg ile oluşur. Çok sert olması için bunların fazlası gerekir. Suda ki sertliği artmasının ortamdaki fosfatla da bir etkileşimi olmaz... 
Yani sertlik sakal yosunun oluşumuna yol açmaz. Belki Ca ve Mg sudaki sertliği arttırması yanında  ph üzerinde de bir etki oluşturunca ( mesela cep sodası kullanılır ise hem su sertleşir hem ph artar çünkü su ile tepkimeden ortamda NaOH oluşur ) , yani suyu daha bazik yaptığından dolaylı bir etki oluşmuş olabilir. Yüksek ph bazı yosun türlerinin gelişimi için çok gereklidir. ( sakal yosunu onlardan birimi bilmiyorum  ) Yüksek ph tan dolayı yosun oluşumunda bir artış olabilir. 



Benim söyleyeceklerim bu kadar, Umarım bir işinize yarar Utangaç

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir