Severum Hakkında Bilgiler ve Yavrulatma D


BluestrategyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 256
BluestrategyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 21:56

Amerikan Cichlidlerin`in en güzel türlerinden biri olan Severumlar, gözlemlediğim kadarıyla  birçok akvarist tarafından ne yazık ki geri plana itilmiş gibi görünüyor. Severum türüne yönelmiş ve bir süre sonra vazgeçmiş  birçok arkadaşla sohbetlerimde ,  eş tutma problemleri , yavru alamama v.s gibi nedenlerden dolayı bu türe olan ilgilerini kaybettiklerini dile getiriyorlar. Hal böyle olunca  10 aylık severum serüvenimle ilgili hem internetten edindiğim bilgileri , gözlemleyerek elde ettiğim sonuçları ve eş tutma ve yavru alma ile ilgili  Su Ürünleri Mühendisi Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü`de görevli olan Sevgili İsmail DAL sayesinde edindiğim bilgileri burada siz değerli Akvarist arkadaşlarla paylaşmak istedim. Bu başlık altında herşeyi birleştirmek yararlı olacağını düşünüyorum.  Sizlerinde benim eksiklerimi tamamlamasını umuyorum.  Teşekkürler :) 

Severum Hakkında Forumda birçok detaylı bilgi mevcut , ancak biraz dağınık biçimde 
Bunları başlık olarak  şöyle sıralayabiliriz ; 

Görkem Bey`in Kendi İzlenimleri 
Severumlar ile ilgili Genel Tartışma Forumu 

Bu konularda ki önemli bilgilerle birlikte kendi tecrübelerim ve araştırdığım bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Genel Bilgiler 

Gold Severum
Golden Severum
Red Severum
Green Severum


Severum lar çok cana yakın balıklardır. Size alıştıktan bir süre sonra elinizden yem yemeye başlar ve gövdesinden bile sevebilirsiniz. ( Şahsen şuan bunları yaşıyorum )  Odanın içinde siz birşeylerle uğraşırken, onlar sizi kocaman gözleriyle izliyor olacaktır. Siz bunu görüp onlara baktığınız da ise , bakışlarını kaçırıyor olabilirler :) 
Kesinlikle 1 çift için en az 180 - 200 lt bir hacim şarttır. İlk etapta , yavru olarak  5-6 cm boyunda  6 ile 7 adet severum`u alıp  eş tutmalarına kadar  onlara bakabilirsiniz. ancak eş tutma işleminden sonra  akvaryumunuz da huzursuzluklar çıkacaktır. Dişi olan balığınız diğer balıkları tehdit unsuru gibi görüyor olacaktır. Şahsen bunu 200 lt lik tankım da gözlemledim, daha geniş tanklarda bir kaç çift aynı anda bakılabilir mi bunu deneyimleyebilmiş değilim.  





Ergenlik ve Eş Tutma 

  Severumlar 8 aylık ilen ergenlik özellikleri göstermeye başlarlar. Severumlar da  1 erkek 2 dişi oranı gibi veya bunun daha farklı sayılarda ki durumları yumurta almanız için yeterli değildir. Severumlar tek eşli balıklardır. Eş tutma işlemi için 3-4 erkek ile 3-4 dişiyi aynı anda beslemeniz bunlardan en az bir kaç çift elde etmenizi sağlayacaktır. Tek erkeğin iki dişiden birini seçmesi güç olabilir , hatta seçmeyebilirde. Bu yüzden dişi ve erkek orantılı olarak bakılmalıdır. Eş seçimi ise 12. aydan itibaren meydana gelmektedir ve ilk yumurtalarını 15. ay itibari ile dökmektedirler. 
Eş tutacak  balıklar da   erkek dişinin yanından geçerken ona sürtünmesi , erkeğin dişinin yanında titremesi  ve dişinin de buna karşılık vermesi  kumların kazılması ve düz yüzeylerin temizlenmesi gibi durumlar gözlenmektedir. 
Genellikle Severum türlerinden gold ile gold  , red ile red v.s  türleri eş tutmaktadır. Ancak benim beslediğim  2 Gold 1e 1d    2 Red  1e 1d `de  ender bir durum söz konusu olmuş ve   Dişi Gold ile Erkek Red eş tutmuş durumdadır. Tıpkı melek balıklarında olduğu gibi ,  varsayalım 8-10 adet silver sunset melek ile 1-2 tane marble meleği aynı akvaryuma koyarsanız genelde silver sunsetler birbiriyle, marble melekler de birbiriyle eş tutar ama nadiren tersi bir durum da sözkonusu olabilir. Benim Severumlarım da böyle bir durum söz konusu olmasının sebebi ise  Red erkeğin  , boyu rengi ve ihtişamı  gold erkeği gölgede bırakacak düzeyde olduğunu  varsayıyorum. 

Yavru Alma 

Eş tutmuş balıklar, akvaryumun yarısını işgal ettikleri ( sahiplendiği ) gözlenmektedir. Akvaryum suyu ısısının 27 - 28 derecede olması önemlidir. Eş tutmuş balıklara biraz yardım etmeliyiz ki yavru alma durumumuz biraz daha kolaylaşsın. Gözlemlediğimiz balıklarımız kum kazmaya ve titremeler ciddi anlamda devam ediyorsa 2 hafta içinde akvaryuma düzeneği kurmamız gerekmektedir. Akvaryumda ki dekor olarak kullandığımız taşları ve diğer malzemeleri çıkartıyoruz. Bu sayede çiftler arasında ki bağı kuvvetlendireceğiz.  Eğer bunu yapmaz veya yapamazsanız bir müddet sonra her iki balıkta da agresif davranışlar ve bunun sonucunda da çift uyumsuzluğu başgösterecektir.  Boyu 30cm   Eni ise 15 cm olan, düz  kalınlığı 2cm yi geçmeyen  beyaz mermeri akvaryumun bir köşesine yerleştiriyoruz. Genelde erkek mermeri bir güzel temizler,Temizleme operasyonu devam ederken kum kazmalar ve titremeler devam edecektir.  Temizleme operasyonundan sonra dişi bir sıra yumurta döktükten sonra erkek aynı yumurtaların üzerinden geçerek onları döller. Bu durum yaklaşık 60-70 dakika sürer.  Ayrıca akvaryumda akıntı filtreme seçenekleri ve birtakım aparatlar yüzünden fazla ise , dişinin yumurtaları bıraktığı sırada dağılabilmesi söz konusudur. Yumurta bırakacağı sırada bu aparatları kapatıp dişiye yardımcı olalım :))  Gözlemlediğim durum şudur, var sayalım ki Çiftimiz sağ köşeyi mesken tuttu ve 15 e 30 mermerimizi dik bir şekilde akvaryumun sağ veya sol  köşesine yerleştirdik. ( uzunlamasına! )  Dişi balığımız nasıl biz karnımızı içeri çekerek ıkınırız ya o şekilde yumurta bırakma işlemini gerçekleştirecektir.  Bir sağ köşeye  ardından sol köşeye yüzüp, yumurtaları bırakacaktır. Bu bilgiyide bir köşede tutun :) zararı olmaz. 

Eğer çiftiniz ilk kez yumurta döküyorsa ilk sefer de başarısız olmaları muhakkak bir gerçektir :) Onlara biraz süre veriniz , 2. ve 3. batımları da bekleyiniz. Akvaryumdan çıkardığınız dekoru da kesinlikle tekrar yerleştirmeyiniz. Mermerimiz yine dik bir şekilde köşemizde kalsın,  10 günde bir yumurtalarınız olacaktır :)  eğer yer değiştirirseniz balıklarınız güvenli bir yer için yeniden arayış içine girecektir. Hiç gerek yok.   Eğer hala başarısız oluyorlarsa...
Bu dakikadan itibaren tüm iş size düşmektedir. Akvaryumun su şartları kötü olduğunu var sayarsak , Nestle firmasının çıkardığı Pure Life veya "Damla" marka su alıyoruz, bunun yaklaşık 2-3 litresini bir küçük kova veya varsa akvaryuma koyuyoruz , ısısının 27 derece olmasını bir şekilde sağladık, yumurtlamanın meydana geldiği taşı bu suyun içine yerleştiriyoruz. Yumurtaların yaklaşık 2 cm uzağında tabanda kalacak şekilde hava hortumunun ucuna bir hava taşı bağlıyoruz , suyun üst kısmında büyük halkalar yaratmayacak derecede az bir havalandırma yaptık. 
Şimdi gelelim dezenfeksiyona, dezenfektan olarak metilen mavisi kullanıyoruz. Damlattığın ve karıştırdığın suyun rengi turkuaz taşının rengi gibi ise yeterli dozu uygulamışsın demektir. Bende metilen yok veya eski filan dersen yaklaşık olarak 5 litre suya bir yemek kaşığının çukurunu dolduracak kadar iyotsuz sofra tuzu kullanarak da dezenfeksiyon yapabilirsin. 
Dezenfeksiyon ,ısı,hava herşey tamam. Yaklaşık 60 saatte larvalar taşa asılı vaziyette çıkacaktır. Yine yaklaşık ilk çıkıştan 4 gün sonra serbest yüzmeye başlayacaktır. 
Bu yazılanları uyguladığınızda yavru alamamak gibi bir probleminiz kalmayacaktır. Gözünüzü korkutacak bir tür  olmadığını sizde göreceksiniz :) 




Yavru Alma konusunda yazdığım bilgilerin büyük bir kısmı Sevgili İsmail DAL`a  aittir. Bilginize...
Bir çok fotoğraf  katkısı için Ramazan Çalık(rcallbeye teşekkürler.



bluestrategy2010-07-16 03:58:29

Beğenenler: [T]178434,Angelfish[/T][T]147270,srkn1982[/T][T]178339,EFE20[/T][T]198183,TSevil[/T][T]200858,CEMAL0637[/T][T]200711,Ormancı82[/T][T]195252,AlfistAkvarist[/T][T]153708,hoca0666[/T][T]160915,ycalbak[/T][T]221810,Oxiis[/T][T]231847,hakanchef[/T][T]226162,Hcan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178434,Angelfish[/T][T]147270,srkn1982[/T][T]178339,EFE20[/T][T]198183,TSevil[/T][T]200858,CEMAL0637[/T][T]160915,ycalbak[/T][T]221810,Oxiis[/T][T]226162,Hcan[/T]
+1: [T]178339,EFE20[/T][T]221810,Oxiis[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 00:21
Bence bu konu amerikanların bölümünde sabit konu yapılmalı. Emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2010 15:17
İsmail Bey bana da çok yardımcı olmakta ve hatta severumlara olan ilgimi kendisi teşvik etmiştir. Bizim gibi Akvaristlere son derece yardımcı olmaya çalışan, çok samimi bulduğum bir beyfendidir.
 
Bora Bey'in de yaptığını takdir ettiğimi tekrardan dile getirmek isterim. Bu türlerin Türkiyede yaygınlaşmasını canı gönülden destekliyorum. Bilinmeyenler paylaşılarak azalacaktır. Bora ellerine sağlık.
 
Heroinelerden tek eksiğim Hoplarchus psittacus . Umarım onuda bir ay sonraya tedarik etme ihtimalim ile Umut'un da teşviği ile Heroine İmparatorluğu'nu sizlerin beğenisine sunma imkanım olacak.
 
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2010 18:19
Resimli ve kaynaklı bir şekilde konuya biraz daha ekleme yapılmasını bekliyorum.Ondan sonra iğneleyeceğim.Üretimle ilgili bilgisi olan herkes yaşadıklarını ve tavsiyelerinide eklerse sevinirim.Konu çok güzel lakin biraz sade olmuş.
Saygılar.

+1: [T]75614,mustysa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2010 20:49
Engin'im iş öylesine garipki anlamış değilim. Severum üreten akvaristlerin olduğu halde, sadece ben üretiyorum bilginize demeleri, hiç bir bilgi veya fotoğraf paylaşmamaları gerçekten üzücü. 3-5 aylık severum maceramda eş tutturmam ve yavru almam benim açımdan sevindirici bir olay. En kısa zamanda fotoğraflarla destekli güzel paylaşımlar atacağız. Şu an aldığım gold severum yavrularını da paylaşırım.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkergünÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ilkergünÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2010 00:16
Evet görsel öğeler her zaman daha dikkat çekiçi oluyor isterseniz severum besleyen neden yok baslıklı foruma ben kendi severum çiftimi ve yavruların videolarını eklemiştim o video dan yararlanabilirsiniz saygılar ... ilkergün2010-07-26 23:21:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2010 01:40
Erkek

Dişi


Flu da olsa bir kaç yavru fotoğrafı ekleyeyim.
Gold severum yavruları





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2010 09:51
Konu söz verdiğim gibi sabitlenmiştir.Paylaşımların devamını ve çoğalmasını sağlamalıyız.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2010 17:34
Merhabalar,
3. batın yumurtlamalarıda gerçekleşti. Yumurtlama aparatı olarak sadece beyaz bir mermer vardı onu seçtiler. Bu yumurtlama biraz erken oldu haliyle yumurta sayısıda az oldu. İlk iki yumurtlamada çok başırılı değillerdi, bakalım bu sefer ne olacak. 70 ms değerindeki küçük bir kapta yumurtaları havalandırıyorum, sonuçtan haberdar ederim.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2010 19:38
Diğer bir konuda paylaştığım izlenimlerimi bu konuya taşımayı uygun gördüm. Madem konu Severum olarak buradan devam edecek ve sabitlendiğine göre, en mantıklısı bu olacak. Severum ile ilgili her türlü bilginin burada olması, kişisel tecrübeler, gözlemler ve ispat edilmiş bilgileri buraya toplamak gerekli diye düşünüyorum.
 
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2010 Saat 22:02 ;
 
Ailece Galatasaraylı olduğumuz için Red Severumların bizim için ayrı bir yeri var . Pazar akşamı anneminde ısrarı ile akvaryumcumdan (herhangi bir problem olmaz ise akvaryumcunun adını da vermek isterim. Daha önce bir kaç konuda ismini de vermiştim; Maltepe pet) 1e1d Red Severumları da aldım. 4 cm büyüklüğünde ve formları gayet güzel. Akvaryuma anında alıştılar. Suyu tolere etmeleri açısından sağlam olacaklarını bekliyordum ama bu hız beni gerçekten şaşırttı.
 
Çok güzel görsel bir şölen oluştu. 2 saat geçmişti ki yemlerini yemelerine rağmen, o doymaz bilmez Amerikan iştahları yüzünü gösterdi ve 3 elma salyangozumun antenlerini afiyet ile yediler . Hayvanlar ne yapacaklarını şaşırmış, kabuklarının içinde oldukları yerde kalmışlardı. Salyangozlara bulaşamayan Red Severumlar bu sefer akvaryumda bulunan bir anubias barteri ve echinodorus'uma salça oldular. En sonunda Sarı Kırmızı ağır bastı ve salyangozlarımı geri vermek zorunda kaldım.
 
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2010 Saat 23:37 ;
 
İlk haftayı geride bıraktık. Tanka iyice alıştılar. Melekler ile de aralarında pek bir husumet yok. Arada bir mavi zebra melekler dişi Red Severum'a sataşıyorlar ama o kadar. Erkek Red Severum tankın baskın balığı.
New Life Spectrum Thera +A (Antiparazit) ile birlikte New Life Spectrum'un Grow Formula yemi ve haftada bir bezelye diyete eklendi. bir kaç hafta sonra haşlanmış ıspanak denemeyi düşünüyorum. Bezelye Meleklerin iştahını açmasada Red Severumlar afiyet ile tüketiyorlar. Grow Formula'nın %50 den fazla protein içeriği, yemi verir vermez Red Severumları çıldırtıyor. Yemi yemektense yemden diğerlerini uzaklaştırma ile uğraşıyorlar. Daha sonrada dibe düşen yemleri, Corydoras trilineatus'lar ile birlikte tüketiyorlar.
Akvaryumda bulunan bitkilerden Anubias barterinin rhizome'unda hafif bir çürüme vardı, keşfedip bu çürük yerden bir kaç tırtık aldılar, sonuç olarak 2 yaprak gövdeden koptu. Anubias'ın çiçek tüpçüğünüde afiyet ile tükettiler. Echinodorus Amazonicus'un bir yaprağında da ısıra ısıra delik açtılar. Umarım çürüme olmaz.
Erkek Red Severum dişi ile iyi anlaşıyor gibi, eş tutmak için çok ufaklar. Aralarında tatlı sert bir ilişki mevcut. Erkeğin bilindik o amerikanların kafa vurması dışında başka bir sertlik yok. Umut ediyorum ki ergenliğe girdikten sonra dişiyi fazla zorlamaz. Aksi halde akvaryuma 2 dişi daha eklemek durumunda kalabilirim. Bu durum henüz akvaryuma girmemiş olan 15 Kardinal Neon ve 1E3D Ramireziler için erteleme anlamına gelebilir.
Genel anlamda bitmek bilmez bir iştah, kendilerine has yüzüşleri ve sarı üstüne kırmızı çizgileri ile yaptıkları bütün yaramazlıklara rağmen beni mest etmeye devam ediyorlar.
 
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 Saat 15:07 ;
 
Bitkileri ufak ufak tırtıkladıklarında fazla bir sorun oluşacağı kanısında değildim. Amazonun dışdaki büyük yapraklarını bu sabah kesmek zorunda kaldım, çünkü yaprak değil süzgeç olmuşlardı. Aynı şeyi sert yapraklı bir şey yapamazlar dediğim anubiasımın yeni çıkardığı yaprağınada yaptılar. Dün sabah haşlanmış ıspanak verdim. Büyükce bir yaprağın yarısını. Afiyetle yediler. Şimdilik hiç bir bitkiye bulaşmıyorlar. Bu arada akvaryumda sazlarda mevcut. Bazı erimiş sazları ısırıp, çekip koparmaya çalışsalarda, sazlara pek bir ilgileri yok.
 
yaklaşık 3 haftada ettiğimiz tecrübeye istinaden, severum türü ile ilgili olarak, bitkili akvaryumlarda eğer bitkisel ağırlıklı yemleme olsa dahi yeşillik verilmiyorsa, bitkilerinizi yada balıklarınızı değiştirmeniz gerekmekte yada haftada en az bir kere olsun haşlanmış ıspanak veya bezelye vermeye önem gösterin.
 
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 Saat 21:37 ;
 
Çok şaşırdığım bir durumu sizinle paylaşmak istiyorum. Red severumlarım henüz 6-7 cm var yok. Yemleme sonrasında keyifle akvaryumun karşısına geçip izlerken, erkek severumun dişinin etrafında daireler çizip ufak ufak titreyip üst yüzgecini dişiye doğru büktüğünü gördüm. Dişinin bu duruma tek tepkisi ilk bulduğu açıklıktan kaçmak oldu. Şu an dişi nerde erkek orada... Hadi hayırlısı bakalım ama daha çok erken.
 
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 Saat 09:02 ;
 
Sera'nın Granu-Green yemini kullanırsanız, bitkileri rahat bırakıyorlar. Önemle tavsiye ederim,
 
(burada deneme yanılma yöntemi ile, ağır hayvansal protein ihtiva eden yemlerin bloat hastalığını anında tetiklediğini üzülerek gördüm. Bu sebepten dolayı bir kaç balığımı kaybettim.Tedavi ile ilgili ayrıca devam edeceğim. Tavsiye ettiğim yemler halen benim balıklarıma kullandığım yemlerdir.)
 
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2010 Saat 23:07 ;
 
(Forum üyemize verdiğim bir cevabın devamı...)
 
Yem olarak çok araştırdım şu an kullandığım yemler; Sera Granugreen akşam, JBL Grana Discus sabah. Ara yemek olarak ; Sera GVG Mix, Sera FB Tubifex ve Tetra'nın Daphnia (su piresi).
Yemlemeyi günde en az 2 öğün olacak şekilde yapıyorum. Ana yemeği yedikten 5 saat sonra ara yemeklerden bir tanesini veriyorum.
 
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2010 Saat 15:32 ;
 
(Gold ile Red severumun çiftleşmesi ile ilgili bir soru üzerine)
 
Bence mümkün. Forumda bir kişide eş tutmuşlardı. Olmayacak bir durum değil. Bende ki Gold Severum Erkek Red Severum Dişiye baya bir kur yaptı ama sonra Red Severum Erkek tarafından sıkı bir dayak yiyince artık bulaşmıyor. Ama eş tutmazlar diye bir durum söz konusu değil bence. Sadece türlerin karışmasını istemeyecek hobiciler bu durumu istemez, ben de istemem. Ama güzel türler ortaya çıkabilir.
 
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 Saat 17:31 ;
 
12 Hazirandan bu yana Red erkeğim ve dişim eş tuttular. Yaklaşık 3 haftadır erkek dişinin etrafında yüzüyor, kuyruğu ile dişiye vuruyor, dişinin yanına geldiğinde dişi hangi taraftaysa o taraftaki karın altında olan uzantısını aşağıya indiriyordu. Daha sonra dişinin yanında durup titriyordu.
 
Dişi en sonunda bu ısrara dayanamadı ve oda dik yüzeylere yaklaşıp yumurta döker gibi hareketler yapmaya başladı. Erkek bu hareketleri yapan dişiyi görür görmez, hemen yanına gidiyor ve yukarıda bahsettiğim hareketleri yapıyordu. Dişide bu sefer titremeye başlayıp erkeğin etrafında dönüyordü.
 
Sadece akşamları 2 saatlik bir gözlem yapabiliyorum o yüzden dişinin ağız ağıza (Lip Lock) erkeği test ettiğini göremedim. Ancak dün akşam itibari ile akvaryumun en kuytu köşesi olan 60 cm lik kökün arkasında kumu kazmaya başladılar. Erkek genelde kumu kazıyor, dişide coryler dahil, dahil diyorum çünkü bu zamana kadar corylere hiç bir tepki göstermemişlerdi, hepsini uzaklaştırıyor.
 
Yavru almakta hiç tecrübem yok, balıklarında olmadığı kesin, o yüzden ilk bir kaç batımı anne babaya bırakacağım artık kendileride yiyebilirler, başkalarına da yedirebilirler, ama artık iyice tecrübe ettikten sonra 50 litrelik akvaryuma alıp orada eş tutumalarını ve yavrularını büyütmelerini planlıyorum.
 
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2010 Saat 21:35 ;
 
Bugün 03 temmuz, 10x10 cm'lik bir kalebodur parçasını redlerin bölge olarak seçtiklere yere yerleştirdim. Şimdilik mesafeli duruyorlar. Bir kaç kere gidip birbirlerine titrediler ama henüz kaleboduru temizleme veya yumurtlama eğilimi gözlemleyemedim.
 
Bir diğer dikkatimi çeken olay ise gold erkek ile red erkeğin birbirlerine kur yapıyor olmaları. Yada ben kur olduğunu sanıyorum, belkide red erkek goldu tehdit ediyor oda ona karşılık veriyordur, bilemiyorum. Gold erkek bugün sabahtan beri redlerin çevresinde dolanıp duruyor. Hayırlısı diyelim.
 
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2010 Saat 00:12
 
Yaklaşık 2 haftadır eş Red'lerim yumurtlamayı başaramadı. beyaz düz bir mermer alıp kalebodur ile değiştirmeyi düşünüyorum. Bu arada eşler sürekli kumu kazıp cama ulaşmaya çabalıyorlar. Yeni fark ettiğim bir durum ise erkek gold severumun bu çiftin aklını karıştırdığı. Dişi kesinlikle kabul etmiyor ama red erkek sanırım biraz kendine güven eksikliği hissediyor. Gold'un tacizleri artınca red erkek sıkılıyor ve bölgeden ayrılıyor. Yumurtlama için seçtikleri yer gerek akvaryumun boyutları gerekse kök yüzünden benim ulaşımıma sapa. Umarım elimden geldiğince eşlere destek olabilirim. aşağıda İsmail Dal Bey'in göndermiş olduğu ve yumurtlatma ile ilgili mailini sizler ile paylaşıyorum;
 
merhaba,

uzun bir tatil döneminin ardından yine buradayım.

yazdıklarınızı okudum. daha önce bana linkini gönderdiğiniz severum ile ilgili yazdıklarımda da sorununuza çözüm olabilecek yaklaşımları ortaya koyduğumu düşünüyorum.

öyle zannediyorum ki, balıklarınızı ayrı bir yere sadece ikisi birarada olacak şekilde yerleştirdiniz. çünkü onların tankında hala başka balıklar da bulunuyorsa veya onları stres altında tutacak başka şeyler varsa yumurta atmakta çok zorlanıyorlar.

biraz tuhaf balıklar. bir keresinde yumurtlasınlar diye yerleştirdiğim mermer parçasına sürtünüp urmuşlar ama yumurta bırakmamışlardı. bu olay çok garipti. acaba bir sorun mu var diye bakmak istediğimde, mrmerin alt kısmında bir tarafta küçük bir çıkıntı olduğunu, bu nedenle de mermerin zemine tam basmadığından dokunduğunuzda çok hafif bir şekilde oynadığını gördüm. mermerin konumunu düzelttikten ve hamgi noktadan temas ederseniz edin asla yerinden kımıldamadığını gördükten bir gün sonra balıklar mermere yumurtalarını bırakmışlardı.

kısacası, eğer kendilerine yumurtlamak maksadıyla düz yüzey seçmişlerse, hafif kıvrılma ve titreme hareketleri yapıyorlarsa yumurtlamanın olması gerekliliği ortada. ancak bunu engelleyen küçük bir ayrıntı var muhtemelen. mesela seçtikleri düz yüzey çok hafif pürüzlü ise dahi asla yumurtasını bırakmaz. ben mermerlerimi zamanla üzerinde suyun kirecinin oluşturduğu minicik pürüzer giderilsin diye ayda bir  mermercide cilalatıyordum.cila dediğim de en ince zımparadan sonra onların pasta dedikleri bir uygulamayla mermerin cam gibi pürüzsüz hale getirilmesi işi.

ya da mermercilerin yaptıkları işlerden artan küçük ama bir yüzeyi cilalanmış mermer parçalarını toplatıyordum. bunu da bir keresinde mermeri ters yerleştirmişim gelip temizliyorlar ama yumurta için çok hafif bi sürtünüp vazgeçiyorlardı, o zaman farkettim mermerin cilasız yüzünün balıklara, cilalı yüzünün cama baktığını. :) sonra mermeri ters çevirip cilalı yüzü onlara doğru yerleştirince aynı gün yumurta vermişlerdi.

bence sorununuz tasarımsal bir sorun. küçük ama önemli olan bu ayrıntıları bir gözden geçirin yine de bir gelişme olmazsa yine görüşelim. ama şimdilik aklıma bunlardan başka sebep gelmiyor.

sağlıcakla kalın...

İsmail DAL
Su Ürünleri Mühendisi
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma,Üretim ve Eğitim Enstitüsü
 
Bu arada,  benimkilerin resmini paylaşayım. Fotoğraf kalitesi çok kötü, kusura bakmayın. Resimde 4 Rotkeil, dişi red severum ve erkek gold severum görebilirsiniz.
 
mekrög2010-07-18 00:22:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2010 02:25
Daha öncede bahsettiğim gibi acemilikleri devam ediyor. Dişinin bu 3. yumurtlayışı yumurtaların ilk ikisi çok düzgün ve toplu haldeydi, ama bu sefer kendini dağıttı :)
Şu su kalitesi hususunu çok iyi araştırmak lazım. Ben kendimce fikrimi söyleyeyim, mesela orta sert veya sert bir suda discusu yaşatabileceğimiz gibi severumuda veya farklı bir güney Amerika cichlidinide yaşatabiliyoruz. Ama iş üretime geldiğinde yumuşak su ciddi anlamda şart oluyor.  Her ne kadar yumurtaları ayarıp yumuşak suda canlandırmaya çalışsakta, yumurtlama ve döllenmenin gerçekleştiği akvaryum suyununda bir nebze yumuşak olması lazım diyorum.
Severumlar bu üreme işini cidden çok yavaş öğreniyorlar. İlk iki batın yumurtalarda bu kendini gösterdi. Dişi yumurtaları inci gibi sıraladı ama erkek sadece bir sıra yumurtanın üzerinden geçip döllemiş. Diğer yumurtalar mantarlaşıp bozuldu, tek sıra yumurta bozulmadı ve yavrular çıktı.
Bakalım aşağıdaki fotoğraftaki yumurtaların akibeti ne olacak? Bekleyip göreceğiz...
Saygılar,

rcall2010-07-18 02:26:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BluestrategyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 256
BluestrategyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2010 02:31
İlk batımda şuan ki çiftim de başarısız oldular.  ( : 2. ve 3. şansı da vereceğim onlara. Eğer beceremezlerse   yapay yöntemlerle yavru almaya yöneleceğim.  bluestrategy2010-07-18 02:35:00

2. Batım ı şuan almaktayım. Az önce yumurta bıraktıklarını fark ettim. 
Dişi gold  yumurtayı bırakıyor ve arkasından erkek red yumurtayı döllüyor. Fazla yaklaşmadım , strese sokmamak için. Uzaktan fotoğraflamaya çalıştım.  Herkesin çifti mersine  bizimkiler tersine ( : 2. batımı da mermerin diğer tarafına bıraktılar... Herneyse çokta önemli değil zaten :)  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2010 00:32
Tebrikler Bora, yumurtaları arka yüzeye yapmalarının bir çok sebebi var. En başta olanıysa o kısım daha güvenli, tehlikelere açık bir yer değil. Akvaryumda başka balık olmasa bile bu onların iç güdüleri.
Benim yavrular bugün akşamüstü çıktılar, sayıca azlar ama.
50x35x40h üretim akvaryumuna ayırmaya karar verdim eşleri. Üretim tankını damacana suyu ve R/O suyu aşılayıp dolduracağım. Yumuşak suda üretim daha sağlıklı olacaktır.
Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2010 20:13
Netten çok güzel bir fotoğraf denk geldi paylaşmak istedim. Akvaryumda eş seçimleri severumlar için çok zor. Bir erkeğe en az 3-4 dişi seçmek çok doğru olur. Erkek bu dişilerle ağız kavgasına girer ve dakikalarca ağızları kitli kalır. Bunun sebebi ise erkeğin en kuvvetli ve ilerde olacak yavrularına bakacak en sağlam dişiyi seçmesidir.
İvan Mikolji'nin Amazon nehrinin Venezuella kısmında, doğal habitatında yakaladığı müthiş bir poz.


Habitatından...

rcall2010-08-01 20:16:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir