Sıcaklık sorununa başka bir yöntem...


fahriyesÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2007
İl: Isparta
Mesaj: 74
fahriyesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2007 04:03
Arkadaşlar herkeze merhaba.
 
Son 1-2 haftadır bazı arkadaşlarımızın sıcaklık ile sıkıntıları var. Forumda çok çeşitli soğutma sistemleri mevcut, içlerinde maliyetli olanlarıda var. Benim için maliyettte önemli diyenlere düşündüğüm nacizane fikrimi yazıyım dedim:
 
Akvaryumumuzun kafamotoru veya iç filtre motorunun ucuna esnek bir hortum yerleştiriyoruz. Bu hortumun dışında kalan bölümüne S şeklinde kıvırarak ısı transfer yüzeyi oluşturuyoruz ve bu kıvrımlı olan bölümü bir kova yada kaba koyuyoruz. Kabın içerisine buz kalıpları ve/veya soğuk su koyarak devir daim yaptırarak akvaryumdaki suyun YAVAŞÇA soğumasını sağlıyoruz. Isıtıcının çalışmasıyla da sıcaklığın istenilen düzeyden aşağıya düşmesi durumunda devreye girmesiyle aradaki farkı tolere ediyor.
 
Kafa motorunun ısı transfer yüzeyinde yani borudaki kıvrımlarda meydana gelecek basınç kayıplarını yenebilecek kapasitede olmalıdır. Önemli olan kıvrımların boruyu tıkatmayacak şekilde  hazırlanmasıdır.
 
Akvaryumumumda aşırı sıcaklık sorunu olmadığı için böyle bir sistem yapma ihtiyacı duymadım. Yapılınca nasıl olur onuda bilmiyorum. Sıkıntı çekenlere nacizane tavsiyem ve tartışmaya açıktır.
 
 
Saygılar...
fahriyes2007-06-27 05:04:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DavutÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 119
DavutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2007 13:24
Fahri bey forumda zaten bu tip çözümler tartışılmıştı. Soğutma kulesinden peltier li oluşturulabilecek sistemlere kadar birçok örnek mevdut. Bunlardan en basiti dondurulmuş pet şişeyi akvaryuma sokmak herhalde. Lakin temel amaç kontrol edilebilir otomatik bir sistem kurmak üzerine. Sizin çözümüzde evde sürekli bulunmak, akvaryumun yanında bir kova buz hazır etmek,bunun doğuracağı görüntü çirkinliği gibi olumsuz etmenler mevcut. Fakat bu sistemi su sıcaklığı  yükseldiğinde s şeklini verdiğiniz borular üzerine buz kalıpları döken aynı anda aşırı soğumayı engelleyecek yani gerektiği kadar soğutacak ve yer kaplamayacak bir ünite olarak tasarlayabilir ve hayata geçirirseniz işte ozaman derde çare bulmuş olursunuz. Aksi takdirde hortumalrı hiçde buzun içinde dolandırmaya ihtiyacınız yok, dinlendirdiğiniz suları buzlukta doğruda dondurun ve akvaryuma akıntının çok olduğu bir yere yavruluk içine yerleştirin işte size soğutma . Fakat sürekliliği ve kontrol edilebilrliği yok. Saygılar...
Davut2007-06-27 13:25:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir