Sıkılıyorum Artık Bu Bitkilerden....


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 22:50
[QUOTE=T3kniker]Yeni başlayan arkadaşlara sıvı gübresiz bitkili tank olmaz demeye geliyor.[/QUOTE]

Ee tamam olmaz zaten :). Gubre dedigimiz sey besin degil mi? Besin bir sekilde eklenmek zorunda degil mi? Dogal surecte (su degisimi, zemin, canli atiklari) tanka eklenen besin yetersiz geliyorsa evet gubresiz olmaz. Besin olmadan hangi canli ayakta kalabilir ki bitkiler kalsin? Demeye gelmiyor zaten oyle.

[B]Şöyle düşünün hobiye yeni başlamış birisi doz ayarını yapabilir mi?[/B]

Yeterli arastirma yapmadigi surece yeni baslayan kisi o karidesleri suya alistirma kisminida yapamaz. Yada tatli suda bakilcagi konusunda bilgiside olamaz gibi bir cok ornek var. Sonucunda `yeni baslayan biri` gubre harici her turlu yanlisida yapabilir. O halde karides akvaryumda yasamaz dememiz daha dogru olur degil mi? Yani tumden akvaristi korkutup hic baktirmamak en iyi cozum o halde. Neden korkutmak yerine aciklama yapmayalim ki?

[B]Piyasadan sağlıklı sıvı gübre bulabilir mi?[/B]
Bulunmaz hint kumasi degil ki bu Murat bey, bir cok marka satiyor zaten. Hic bilgisi olmasada uzerinde zaten guvenli oranlar yaziyor. Koca sistemi kurmus kisi isticisini bulmus, akvaryumu bulmus, kumu bulmus, karidesi bulmus, yemi bulmus, bitkiyi bulmus, bu insan bitki gubresi yazip dogrusuna neden karar veremesin? Veremeyecek diyorsaniz gene korkutmak yerine aciklama yapmamiz degil mi dogru olan?

[B]Beni yanlış anlamayın hep konuşmalarıma benim 6-7 yıldır süren gözlemim.Ben böyle yapıyorum.Siz farklı yapabilirsiniz.Size kalmış.[/B]
Estf. ortada yanlis anlasilacak bir sey yok. Sorun da o siz 6-7 yillik gozlemleriniz ve tecrubenizi soyluyorsunuz ama bu tecrubede acik konusursaniz nedenini ogrenmis olur insanlar yada oluruz. Kesin olarak birseye olmaz derseniz burda bir anormallik olmasi cok dogal.

Siz beni yanlis anlamayin lutfen.

Beğenenler: [T]189936,Melon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189936,Melon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 22:57
Emrah bey arkadaşın bitkilerindeki problem ışıklandırmanın fazla olması.Sıvı gübre gerekmez.İnsanlar seçicekleri bitkiye göre sıvı gübre yapabilirler.Ben daha önce kötü tecrübeler yaşadım.Örneğin caridina türleri çok hassaslar yada bana öyle denk geldi.Low tech bitkili tank bende yeterli geliyor.Tanklarımda karides türleri var.Sıvı gübre kullanmıyorum.Korkutmak için söylemiyorum.İnanın hobiciler siz ben yada bir başkası canlı kaybı yaşadığı zaman çok üzülüyor.Yıkılıyor resmen.Tecrübe çok önemlidir.Ben karides tanklarıma asla sıvı gübre eklemem.

Beğenenler: [T]189936,Melon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189936,Melon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoxinÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2016
İl: Ankara
Mesaj: 70
FoxinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 23:01
http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/elodea-10-adet-uzeri-alimda-kargo-bedava-251447011 arkadaşlar bitkili akvaryum yapmaya karar verdim canlı doğuran akvaryumumu elodea ile başlamak istiyorum fakat fiyatları normalde bu kadar mı ? bir sıkıntı çıkar mı acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 23:07
[QUOTE=T3kniker]Emrah bey arkadaşın bitkilerindeki problem ışıklandırmanın fazla olması.Sıvı gübre gerekmez.İnsanlar seçicekleri bitkiye göre sıvı gübre yapabilirler.Ben daha önce kötü tecrübeler yaşadım.Örneğin caridina türleri çok hassaslar yada bana öyle denk geldi.Low tech bitkili tank bende yeterli geliyor.Tanklarımda karides türleri var.Sıvı gübre kullanmıyorum.Korkutmak için söylemiyorum.İnanın hobiciler siz ben yada bir başkası canlı kaybı yaşadığı zaman çok üzülüyor.Yıkılıyor resmen.Tecrübe çok önemlidir.Ben karides tanklarıma asla sıvı gübre eklemem.[/QUOTE]

Kesinlikle soyledilerinize katiliyorum Murat bey, arkadasin sorunu ve canli olumlerindeki uzuntulerine/uzuntulerimize. Sadece kesin yargilar yerine aciklayici olabilelim diye belirtmek istedim. Sevgiler.

Beğenenler: [T]81107,T3kniker[/T][T]189936,Melon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]81107,T3kniker[/T]
+1: [T]81107,T3kniker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelonÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 576
MelonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 23:10
Teşekkürler hepinize. Zaten ilk bitkili ve ilk karides tankım olduğu için low tech iyi olacaktır.

[QUOTE=Foxin]http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/elodea-10-adet-uzeri-alimda-kargo-bedava-251447011 arkadaşlar bitkili akvaryum yapmaya karar verdim canlı doğuran akvaryumumu elodea ile başlamak istiyorum fakat fiyatları normalde bu kadar mı ? bir sıkıntı çıkar mı acaba ?[/QUOTE]
Fiyat konusunda bir şey diyemem çünkü tam açıklayıcı değil 1 kök mü yollayacaklar 1 dal mı belirtilmemiş. Pet shoptan elden alsanız daha sağlıklı olur. İstediğiniz seçersiniz ve yosun vb sürprizlerle karşılaşmazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 02:08
[QUOTE=wohan]100 litre için o ledlerden 9 metre kullanıyorum bitkili tankımda, haftada 3 kere su değişimi yapıyorum ve gübreleme yapıyorum, excel kullanıyorum, co2 kullanıyorum. Karideslerimden 1 tanesi bile ölmedi bugüne kadar. [/QUOTE]

9 metre mi ? Şaka yapıyorsunuz değil mi ? O gördüğüm ledler smd 5630 gibi duruyor eğer öyleyse 162 watt (yaklaşık 9x1684 lümen eder) ışık veriyorsunuz.Hocam bitkilerin yapabileceği fotosentezin ne kadar ışık gübre co2 verirseniz verin bir sınırı var.Siz bu sınıra dayanmış bile olabilirsiniz.4 metre bile idealin üstünde geliyor.

[QUOTE=Melon]Teşekkürler hepinize. Zaten ilk bitkili ve ilk karides tankım olduğu için low tech iyi olacaktır.

[/QUOTE]

Bitkilerindeki sıkıntı verdiğin ışık gücüne karşı CO2 ve besinlerin yetersiz olması.
Göndermiş olduğun bildirime istinaden;
Onur kardeşim bak şimdi sana başarılı sonuçlar alınmış olan CO2 siz sistemden kısaca bahsedeyim.([K]Tom Barr's Non-CO2 method-Walstad Method[/K])
Aslında karides tankları için ideal bir sistem.Linkleri aşağıda bulunuyor detaylı incelemek isteyenler için paylaşıyorum.
[URL]http://www.theaquariumwiki.com/Walstad_method[/URL]
[URL]http://www.barrreport.com/forum/barr-report/non-co2-methods/2936-non-co2-methods[/URL]

[K]Good plant growth[/K]-İyi sağlıklı bitki gelişimi
[K]No injected CO2 required[/K]-CO2 verilmiyor
[K]No or little algae[/K]-Hiç ve ya az alg
[K]No need for plant fertilizers[/K]-Bitki gübresine gerek duyulmuyor
[K]Supplies trace elements for fish health[/K]-Balıkların sağlığı için iz elementlerini sağlar
[K]Stable environment for your pets[/K]-Akvaryum canlıların için stabil ortam sağlar
[K]No need to vacuum the substrate[/K]-Dip çekimi yapmaya gerek duymaz.
[K]No need for frequent water changes—once the tank is established[/K]-Tank sistemi oturduktan sonra sık su değişimi yapmaya gerek duymaz.
[K]A smell-free tank[/K]-Kokusuz (kötü kokudan kast ediyor) akvaryum
[K]Biofilter may not be required (plants will take care of the ammonia, nitrite and nitrate, and the soil bacteria will also consume nitrogen)[/K].-Biyolojik filtreye gerek duyulmayabilir ( bitkiler amanyok,nitrit ve nitratın icabına bakar (bunları kullanır) ve ayrıca zemindeki bakteriler nitrojeni tüketir.)

Burada ışık önemli bir rol üstleniyor.Algler gelişebilmek için bitkilerden daha fazla ışığa ihtiyaç duyar bu yüzden alt sınırı sağlarsan olur.Bunun için de önerilen ışık gücü 1.5-2w/gal(3.8litre) denmiş.Bu da litreye 0.4-0.5 watt demek oluyor.Senin kullandığın ledlerden yarım metre işini görecektir.Soğuk beyaz ışık kullanmaya çalış.Günde 5 saat açık 4 saat kapalı 5 saat açık toplamda 10 saat aydınlatma yapmalısın.

[QUOTE=T3kniker]Emrah bey içerisindeki ağır metaller karideslerin tolere edebileceği düzeyin çok üzerinde.Forum da devamlı konular var.Karideslerim ölüyor yardım edin.Şöyle oluyor yardım edin diye.Karidesler su değerlerindeki değişimlere karşı çok hassaslar.Diğer canlılar gibi tolere edemiyorlar.Benim nacizane gözlemim bu yönde.

[/QUOTE]

Hocam haklı olduğunuz kısımlar var ama genelleme yapmak çok doğru gelmiyor.Bırakın şehirleri her semtin bile su değerleri farklılık gösterebiliyor.Evet karidesler su değerlerine karşı hassaslar ancak çeşme suyuna adapte olanları da var.Türüne göre hassasiyet değişir.Şunu derseniz size her türlü katılırım.Canlıları riske atmak yerine su düzenleyici (ağır metalleri ve kloru absorbe eden) kullanılmalıdır.Amano ve kiraz karidesler (kendi tankımdaki) için şunu diyebilirim evet dinlendirilmemiş çeşme suyu ile su değişimi yaptığımda stres yaptıklarını gözlemledim.Bunun üzerine su düzenleyici alıp bu dertten kurtuldum.Ama çeşme suyu sebebiyle ölümle karşılaşmadım.

Şimdi gübre konusuna gelecek olursak emin olun excell (hatta önerilen miktarın üstünde)-N-P-K-Mg-Fe-Ca-mikro elementlerden fazlasıyla dozladım kayıp vermedim.

Sıvı gübredeki miktarlar ölümcül sorunlar yaşatmadı.Zaten bunlar göz önünde bulundurularak uygun miktarda veriliyor.Ürün açıklamasında yazan değerin bir zararını gören oldu mu bilemiyorum.Hiç bir insan ya da marka kendi ürününün canlılara zarar vererek kötülenmesini karalanmasını göze almaz.

Hocam aşağıdaki linki bir inceleyin isterseniz burada gübre dozlama ve karideslerin tepkilerini gözlemleyerek aktarmış.Yazan kişi özellikle şunu vurulamış
[K]Disclaimer: This is simply my experience with fertilizers and shrimp. Therefore it is my opinion, meaning that this is not a golden rule. Use this information as you wish, but please do not make it the common law. This subject is dependent on so many different scenarios, parameters, regimens, etc. that it is almost impossible to get a definitive answer.[/K]

[URL]http://www.planetinverts.com/myths.html[/URL]

Evet bahsettiği durumların bir kısmını gözlemliyorum özellikle karideslerim tanka ilk koyduğumdaki hareketliliklerini yitirdiler ve saklanıyorlar.Araştırdığımda bazı balık türlerinden korktukları için saklanıyorlar sayıları azdır vs gibi net olmayan sonuçlar çıktı.

Hatta hocam madem burada gündeme geldi bir konu açın orada bilgi ve tecrübe paylaşımlarından yararlanalım derim.[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-18 04:34:07[/EDIT]

Beğenenler: [T]81107,T3kniker[/T][T]189936,Melon[/T][T]189569,Abdull4h[/T]
Teşekkür Edenler: [T]81107,T3kniker[/T][T]189936,Melon[/T]
+1: [T]81107,T3kniker[/T][T]189936,Melon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wohanÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 327
wohanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 04:59
[QUOTE=Thsnmutlu]

9 metre mi ? Şaka yapıyorsunuz değil mi ? O gördüğüm ledler smd 5630 gibi duruyor eğer öyleyse 162 watt (yaklaşık 9x1684 lümen eder) ışık veriyorsunuz.Hocam bitkilerin yapabileceği fotosentezin ne kadar ışık gübre co2 verirseniz verin bir sınırı var.Siz bu sınıra dayanmış bile olabilirsiniz.4 metre bile idealin üstünde geliyor.

[/QUOTE]

Hayır şaka yapmıyorum, gerçi yapmış olduğum armatürde hepsinin ucundan 1 bolum kesmek zorunda kaldın (3 led) 120 litre akvaryum için bu kadar led gerekliydi neredeyse. 4 metre çok komik bir rakam, siz bu ledleri power led ile bir tutmayın, 5630 sanırım evet fakat high tech akvaryum için 0.8 w/l gerekiyor. Bunu sağlamak için led şerit teklonojisinde bu tür uzunluklar abartılmış olmaz. Işık diziliminin tamamı soğuk beyaz renginden oluşmuyor üstelik. İçinde, mavi, kırmızı, yeşil ledler var toplamda 3 metrelik. Aydınlatma süresi kesintisiz 6 saat zaten ve 2.5 aylık bir akvaryum. Haftalık 3 kere su değişimi yapılıyor, mayalı sistem kurulu. Böyle bir sistemde "cuba" yetişiyor tabanda ve yosun ile ilgili kurulumdan bu yana ilk hafta dışında hiç sıkıntı çıkmadı. Her hafta arka plan bitkilerini bulayıp dikiyorum, yani çok sağlıklı bir düzen hakim. 4 metreyi 120 litreye yerleştirmek ancak balık bakanlar için uygun,yada low tech. [EDIT]wohan,2016-12-18 05:22:28[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 05:21
[QUOTE=wohan]

Hayır şaka yapmıyorum, gerçi yapmış olduğum armatürde hepsinin ucundan 1 bolum kesmek zorunda kaldın (3 led) 120 litre akvaryum için bu kadar led gerekliydi neredeyse. 4 metre çok komik bir rakam, siz bu ledleri power led ile bir tutmayın, 5630 sanırım evet fakat high tech akvaryum için 0.8 w/l gerekiyor. Bunu sağlamak için led şerit teklonojisinde bu tür uzunluklar abartılmış olmaz. Işık diziliminin tamamı soğuk beyaz renginden oluşmuyor üstelik. İçinde, mavi, kırmızı, yeşil ledler var toplamda 3 metrelik. Aydınlatma süresi kesintisiz 6 saat zaten ve 2.5 aylık bir akvaryum. Haftalık 3 kere su değişimi yapılıyor, mayalı sistem kurulu. Böyle bir sistemde "cuba" yetişiyor tabanda ve yoğunlaşmalı ilgili kurulumdan bu yana ilk hafta dışında hiç sıkıntı çıkmadı. Her hafta arka plan bitkilerini bulayıp dikiyorum, yani çok sağlıklı bir düzen hakim. 4 metreyi 120 litreye yerleştirmek ancak balık bakanlar için uygun,yada low tech. [/QUOTE]

Hocam 4 metre Samsung smd 5630 soğuk beyaz serisi kullanıyorum ve sistemim high-tech.Power led ile bir tutmuyorum kullandığım ürünü fazlasıyla araştırarak değerlerini öğrenerek kullanmaya karar verdim.Ben hesaplamayı tropica nın sitesinden edindiğim bilgiye göre ayarladım.Ledler için watt/litreden ziyade lümen/litre üzerinden gitmek daha yararlı.watt/litre floresan için ölçüm yapılamadığı için basit hesaplama yöntemi.Ancak ledler olunca farklı.Ayrıca lümen/litre üzerinden aydınlatma sistemi sağladığınızda şöyle bir kolaylığı oluyor yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkiyi tropicanın sitesinde araştırdığınızda easy-medium-advanced içinden hangi kategoride olduğunu görebiliyorsunuz.Aynı şekilde hangi kategoride ne kadar lümen/litre bilgisi veriliyor.Aslında burada zorluk derecesi ışığa göre değil CO2 ye göredir.Siz yeterli CO2 yi verdiğinizde ışığınızın gücüne göre cubaların gelişim hızı değişir.Hocam kullandığınız ürünlerin markası nedir kaçlık adaptörle kullanımı önerilmiş bilmiyorum ancak kendi ledlerimle hesapladığımda sizin tankınız için bile değer uygun görünüyor.1 metre yaklaşık 1684 lümen den 4 metre toplamda 6736 lümen.Bu değeri de 120 litrelik tankınızın hacmine böldüğünüzde 6736/120=56 lümen/litre çıkıyor.



Hocam linkleri burada
[URL]http://tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/[/URL]

Bu da cubanın özellik ve gereksinimlerini içeren link
[URL]http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Hemianthuscallitrichoides'Cuba'(048B)/4477[/URL]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123326/181220160520241.jpg[/IMG]
Hocam ledleri aliexpress üzerinden mi temin ettiniz (grow light vs ) ?
Aliexpress üzerinde bir kaç ilanda smd 5630 için grow light ürünleri gördüm o yüzden sordum.
[URL]https://www.aliexpress.com/item/5m-RGB-3528-LED-strip-light-tape-diode-300leds-non-waterproof-ip60-24-or-44key-IR/32472939245.html?spm=2114.13010208.99999999.264.3RHx7x[/URL]
[URL]https://www.aliexpress.com/item/DC12V-0-5m-5630-Led-bar-rigid-strip-IP68-Waterproof-Grow-Light-Red-Blue-5-1/32641365405.html?spm=2114.13010208.99999999.271.3RHx7x[/URL]
[URL]https://www.aliexpress.com/item/1pcs-Full-Spectrum-660nm-Led-grow-light-SMD-5050-4-1-4-Red-1-Blue-Led/32588276222.html?spm=2114.13010208.99999999.278.3RHx7x[/URL]
Bunları sırf test etmek için almayı planlıyorum ancak son 6-7 siparişim gelmeyince cesaret edemiyorum.[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-18 05:33:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]189936,Melon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189936,Melon[/T]
+1: [T]189936,Melon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wohanÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 327
wohanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 05:33
[QUOTE=Thsnmutlu]

Hocam 4 metre Samsung smd 5630 soğuk beyaz serisi kullanıyorum ve sistemim high-tech.Power led ile karıştırmıyorum kullandığım ürünü fazlasıyla araştırarak değerlerini öğrenerek kullanmaya karar verdim.Ben hesaplamayı tropica nın sitesinden edindiğim bilgiye göre ayarladım.Ledler için watt/litreden ziyade lümen/litre üzerinden gitmek daha yararlı.watt/litre floresan için ölçüm yapılamadığı için basit hesaplama yöntemi.Ancak ledler olunca farklı.Ayrıca lümen/litre üzerinden aydınlatma sistemi sağladığınızda şöyle bir kolaylığı oluyor yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkiyi tropicanın sitesinde araştırdığınızda easy-medium-advanced içinden hangi kategoride olduğunu görebiliyorsunuz.Aynı şekilde hangi kategoride ne kadar lümen/litre bilgisi veriliyor.Aslında burada zorluk derecesi ışığa göre değil CO2 ye göredir.Siz yeterli CO2 yi verdiğinizde ışığınızın gücüne göre cubaların gelişim hızı değişir.Hocam kullandığınız ürünlerin markası nedir kaçlık adaptörle kullanımı önerilmiş bilmiyorum ancak kendi ledlerimle hesapladığımda sizin tankınız için bile değer uygun görünüyor.1 metre yaklaşık 1684 lümen den 4 metre toplamda 6736 lümen.Bu değeri de 120 litrelik tankınızın hacmine böldüğünüzde 6736/120=56 lümen/litre çıkıyor.



Hocam linkleri burada
[URL]http://tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/[/URL]

Bu da cubanın özellik ve gereksinimlerini içeren link
[URL]http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Hemianthuscallitrichoides'Cuba'(048B)/4477[/URL]



Hocam ledleri aliexpress üzerinden mi temin ettiniz (grow light vs ) ? [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123326/181220160520241.jpg[/IMG][/QUOTE]

Ledleri gittigidiyor dan temin ettim, kendi soğutma kasası olan kanallı sistem var, onlardan edindim. 20 amperlik trafo üstüne kurulu markasız ledler. Dedikleriniz doğru olabilir fakat 4 metre cidden çok yetersiz kalırdı yetiştirdiğim sistemde, dizilimim 3 beyaz - 1 kırmızı - 1 mavi - 3 beyaz - 1 yeşil. Tabanım 3 katlı yaklaşık 6 cm. İlk başlarda glossostigma ekmiştim ve gelişimleri görünce cuba'ya geçtim onları çıkartıp (yaklaşık 70 kök) sökmek zorunda kaldım, biraz içim acıdı gerçi. Cuba konusunda başlarda korkuyordum fakat adapte olma konusunda hiç sıkıntı çekmediler, hemen sürgün vermeye başladılar. Onun dışında sürü balıkları ve karides var tank içinde. Her 3-4 ayda bir ledleri yenilemeyi düşünüyorum, yanlış mı sizce?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 05:47
[QUOTE=wohan]

Ledleri gittigidiyor dan temin ettim, kendi soğutma kasası olan kanallı sistem var, onlardan edindim. 20 amperlik trafo üstüne kurulu markasız ledler. Dedikleriniz doğru olabilir fakat 4 metre cidden çok yetersiz kalırdı yetiştirdiğim sistemde, dizilimim 3 beyaz - 1 kırmızı - 1 mavi - 3 beyaz - 1 yeşil. Tabanım 3 katlı yaklaşık 6 cm. İlk başlarda glossostigma ekmiştim ve gelişimleri görünce cuba'ya geçtim onları çıkartıp (yaklaşık 70 kök) sökmek zorunda kaldım, biraz içim acıdı gerçi. Cuba konusunda başlarda korkuyordum fakat adapte olma konusunda hiç sıkıntı çekmediler, hemen sürgün vermeye başladılar. Onun dışında sürü balıkları ve karides var tank içinde. Her 3-4 ayda bir ledleri yenilemeyi düşünüyorum, yanlış mı sizce? [/QUOTE]

Hocam siz bitkilerinizin gelişim hızını arttırmışsınız ve zemininiz besin içerikliyse kısa sürede tükenme olasılığı yüksek.Aldığınız markanın sitesinde şu kadar süre yeter şeklinde açıklama yapıldıysa bunlar kendi belirledikleri ışık ve co2 yi göz önünde bulundurarak yapılmış hesaplamalardır.12V 20A lık bir adaptör müdür ? Ben de sizinkine benzer tek adaptör kullanarak bir sistem hazırladım.Ledlerinizi 3-4 ayda değiştirmenize gerek yok hocam bunlar uzun ömürlü ürünler ayrıca ledlerin arasında fazla güç çekmesini engellemek için dirençler var böylece ledleriniz uygun değerlerde çalışıyor ömrü de uzun oluyor.
Eski tankımda cuba yetiştirdim ancak yeni kurulumumda cübalarımı tutunmalarına fırsat vermeden SAE lerim çıkartılar Eheim yüzey emici içinde kalıp çürüdüler.Temin edebilirsem haftaya glosso eklemeyi düşünüyorum.Sistemi test edebilmek için iyi bir seçenek olacaktır.Bunlara ek olarak Rotala macrandra ve Rotala wallichii lerde gelişim alıyorum.Tankım daha 40 günlük ve yeterli CO2 yi manuel olarak ayarlayamaya çalıştım bir çok reaktör atomizer denedim ve hala da denemeye devam ediyorum.Donanım olarak sürekli değişiklikler yapıyorum bu yüzden henüz daha stabil bir sistem oluşturamadım.Bir kaç gün içerisinden sistemimi uygun hale getiririm ve tecrübe paylaşımı yapabilirim.
Bu arada hocam çok bilmişlik gibi algılamayın sözlerimi yerli yabancı kaynakları araştırarak bunları aktarmaya ve uygulamaya çalışıyorum.[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-18 05:57:12[/EDIT]

Beğenenler: [T]189936,Melon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189936,Melon[/T]
+1: [T]189936,Melon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelonÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 576
MelonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 10:55
[QUOTE=Thsnmutlu]

9 metre mi ? Şaka yapıyorsunuz değil mi ? O gördüğüm ledler smd 5630 gibi duruyor eğer öyleyse 162 watt (yaklaşık 9x1684 lümen eder) ışık veriyorsunuz.Hocam bitkilerin yapabileceği fotosentezin ne kadar ışık gübre co2 verirseniz verin bir sınırı var.Siz bu sınıra dayanmış bile olabilirsiniz.4 metre bile idealin üstünde geliyor.



Bitkilerindeki sıkıntı verdiğin ışık gücüne karşı CO2 ve besinlerin yetersiz olması.
Göndermiş olduğun bildirime istinaden;
Onur kardeşim bak şimdi sana başarılı sonuçlar alınmış olan CO2 siz sistemden kısaca bahsedeyim.([K]Tom Barr's Non-CO2 method-Walstad Method[/K])
Aslında karides tankları için ideal bir sistem.Linkleri aşağıda bulunuyor detaylı incelemek isteyenler için paylaşıyorum.
[URL]http://www.theaquariumwiki.com/Walstad_method[/URL]
[URL]http://www.barrreport.com/forum/barr-report/non-co2-methods/2936-non-co2-methods[/URL]

[K]Good plant growth[/K]-İyi sağlıklı bitki gelişimi
[K]No injected CO2 required[/K]-CO2 verilmiyor
[K]No or little algae[/K]-Hiç ve ya az alg
[K]No need for plant fertilizers[/K]-Bitki gübresine gerek duyulmuyor
[K]Supplies trace elements for fish health[/K]-Balıkların sağlığı için iz elementlerini sağlar
[K]Stable environment for your pets[/K]-Akvaryum canlıların için stabil ortam sağlar
[K]No need to vacuum the substrate[/K]-Dip çekimi yapmaya gerek duymaz.
[K]No need for frequent water changes—once the tank is established[/K]-Tank sistemi oturduktan sonra sık su değişimi yapmaya gerek duymaz.
[K]A smell-free tank[/K]-Kokusuz (kötü kokudan kast ediyor) akvaryum
[K]Biofilter may not be required (plants will take care of the ammonia, nitrite and nitrate, and the soil bacteria will also consume nitrogen)[/K].-Biyolojik filtreye gerek duyulmayabilir ( bitkiler amanyok,nitrit ve nitratın icabına bakar (bunları kullanır) ve ayrıca zemindeki bakteriler nitrojeni tüketir.)

Burada ışık önemli bir rol üstleniyor.Algler gelişebilmek için bitkilerden daha fazla ışığa ihtiyaç duyar bu yüzden alt sınırı sağlarsan olur.Bunun için de önerilen ışık gücü 1.5-2w/gal(3.8litre) denmiş.Bu da litreye 0.4-0.5 watt demek oluyor.Senin kullandığın ledlerden yarım metre işini görecektir.Soğuk beyaz ışık kullanmaya çalış.Günde 5 saat açık 4 saat kapalı 5 saat açık toplamda 10 saat aydınlatma yapmalısın.



Hocam haklı olduğunuz kısımlar var ama genelleme yapmak çok doğru gelmiyor.Bırakın şehirleri her semtin bile su değerleri farklılık gösterebiliyor.Evet karidesler su değerlerine karşı hassaslar ancak çeşme suyuna adapte olanları da var.Türüne göre hassasiyet değişir.Şunu derseniz size her türlü katılırım.Canlıları riske atmak yerine su düzenleyici (ağır metalleri ve kloru absorbe eden) kullanılmalıdır.Amano ve kiraz karidesler (kendi tankımdaki) için şunu diyebilirim evet dinlendirilmemiş çeşme suyu ile su değişimi yaptığımda stres yaptıklarını gözlemledim.Bunun üzerine su düzenleyici alıp bu dertten kurtuldum.Ama çeşme suyu sebebiyle ölümle karşılaşmadım.

Şimdi gübre konusuna gelecek olursak emin olun excell (hatta önerilen miktarın üstünde)-N-P-K-Mg-Fe-Ca-mikro elementlerden fazlasıyla dozladım kayıp vermedim.

Sıvı gübredeki miktarlar ölümcül sorunlar yaşatmadı.Zaten bunlar göz önünde bulundurularak uygun miktarda veriliyor.Ürün açıklamasında yazan değerin bir zararını gören oldu mu bilemiyorum.Hiç bir insan ya da marka kendi ürününün canlılara zarar vererek kötülenmesini karalanmasını göze almaz.

Hocam aşağıdaki linki bir inceleyin isterseniz burada gübre dozlama ve karideslerin tepkilerini gözlemleyerek aktarmış.Yazan kişi özellikle şunu vurulamış
[K]Disclaimer: This is simply my experience with fertilizers and shrimp. Therefore it is my opinion, meaning that this is not a golden rule. Use this information as you wish, but please do not make it the common law. This subject is dependent on so many different scenarios, parameters, regimens, etc. that it is almost impossible to get a definitive answer.[/K]

[URL]http://www.planetinverts.com/myths.html[/URL]

Evet bahsettiği durumların bir kısmını gözlemliyorum özellikle karideslerim tanka ilk koyduğumdaki hareketliliklerini yitirdiler ve saklanıyorlar.Araştırdığımda bazı balık türlerinden korktukları için saklanıyorlar sayıları azdır vs gibi net olmayan sonuçlar çıktı.

Hatta hocam madem burada gündeme geldi bir konu açın orada bilgi ve tecrübe paylaşımlarından yararlanalım derim.[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim abi verdiğin linkleri inceleyeceğim. Bu ledler fazla yer kaplıyor tankın üstünde yatağı büyük olduğu için. Bunları bi kenara bırakıp litre başına 0.4 den hesaplayarak beyaz ışık alacağım. Co2 konusunda da linklerden faydalanarak bir sistem kuracağım. Tekrardan çok teşekkür ederim bu kadar uğraşıp yazdığınız için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wohanÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 327
wohanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 13:09
[QUOTE=Thsnmutlu]

Hocam siz bitkilerinizin gelişim hızını arttırmışsınız ve zemininiz besin içerikliyse kısa sürede tükenme olasılığı yüksek.Aldığınız markanın sitesinde şu kadar süre yeter şeklinde açıklama yapıldıysa bunlar kendi belirledikleri ışık ve co2 yi göz önünde bulundurarak yapılmış hesaplamalardır.12V 20A lık bir adaptör müdür ? Ben de sizinkine benzer tek adaptör kullanarak bir sistem hazırladım.Ledlerinizi 3-4 ayda değiştirmenize gerek yok hocam bunlar uzun ömürlü ürünler ayrıca ledlerin arasında fazla güç çekmesini engellemek için dirençler var böylece ledleriniz uygun değerlerde çalışıyor ömrü de uzun oluyor.
Eski tankımda cuba yetiştirdim ancak yeni kurulumumda cübalarımı tutunmalarına fırsat vermeden SAE lerim çıkartılar Eheim yüzey emici içinde kalıp çürüdüler.Temin edebilirsem haftaya glosso eklemeyi düşünüyorum.Sistemi test edebilmek için iyi bir seçenek olacaktır.Bunlara ek olarak Rotala macrandra ve Rotala wallichii lerde gelişim alıyorum.Tankım daha 40 günlük ve yeterli CO2 yi manuel olarak ayarlayamaya çalıştım bir çok reaktör atomizer denedim ve hala da denemeye devam ediyorum.Donanım olarak sürekli değişiklikler yapıyorum bu yüzden henüz daha stabil bir sistem oluşturamadım.Bir kaç gün içerisinden sistemimi uygun hale getiririm ve tecrübe paylaşımı yapabilirim.
Bu arada hocam çok bilmişlik gibi algılamayın sözlerimi yerli yabancı kaynakları araştırarak bunları aktarmaya ve uygulamaya çalışıyorum.[/QUOTE]

Evet 12V 20A'lık bir trafo kullanmaktayım, dediğim gibi şuanda hiç bir sıkıntı yok sistemimde, taban için düzenli misket gübre koymayı düşünüyordum zaten, geçen hafta 15 tane misket dizdim su değişiminde. Her 2 ayda bir bunu yapma planım vardı, bu ikinci bitki akvaryumum aslında, ilkinde kolay bitkiler vardı fakat bunda 12 çeşit bitki var. 9 metre gerçekten fazla gelebiliyor ilk başta fakat gerçekten uygun değer, akşam olunca fotoğraf çekip atabilirim dilerseniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2016 00:56
[QUOTE=wohan]

Evet 12V 20A'lık bir trafo kullanmaktayım, dediğim gibi şuanda hiç bir sıkıntı yok sistemimde, taban için düzenli misket gübre koymayı düşünüyordum zaten, geçen hafta 15 tane misket dizdim su değişiminde. Her 2 ayda bir bunu yapma planım vardı, bu ikinci bitki akvaryumum aslında, ilkinde kolay bitkiler vardı fakat bunda 12 çeşit bitki var. 9 metre gerçekten fazla gelebiliyor ilk başta fakat gerçekten uygun değer, akşam olunca fotoğraf çekip atabilirim dilerseniz.[/QUOTE]

Hocam o trafoyla yaklaşık olarak 60w kadar gücü boşa gidiyor aşırı ısındığını tahmin ediyorum.Miket gübre biraz kumar geliyor suya soktuğunuz an parçalanabiliyor.Kuma iyi gömedeğiniz zaman ayrı sıkıntılar.İnşallah dilediğiniz gibi devam eder resimleri bekliyoruz.

[QUOTE=Melon]
Çok teşekkür ederim abi verdiğin linkleri inceleyeceğim. Bu ledler fazla yer kaplıyor tankın üstünde yatağı büyük olduğu için. Bunları bi kenara bırakıp litre başına 0.4 den hesaplayarak beyaz ışık alacağım. Co2 konusunda da linklerden faydalanarak bir sistem kuracağım. Tekrardan çok teşekkür ederim bu kadar uğraşıp yazdığınız için.[/QUOTE]

Rica ederim kardeşim sayende bizler de farklı şeyler öğreniyoruz bu sayede.Şimdi karar ver co2 verecek misin vermeyecek misin ona göre sistem düzenlemen lazım işin rengi değişir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelonÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 576
MelonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2016 01:22
[QUOTE=Thsnmutlu]

Hocam o trafoyla yaklaşık olarak 60w kadar gücü boşa gidiyor aşırı ısındığını tahmin ediyorum.Miket gübre biraz kumar geliyor suya soktuğunuz an parçalanabiliyor.Kuma iyi gömedeğiniz zaman ayrı sıkıntılar.İnşallah dilediğiniz gibi devam eder resimleri bekliyoruz.



Rica ederim kardeşim sayende bizler de farklı şeyler öğreniyoruz bu sayede.Şimdi karar ver co2 verecek misin vermeyecek misin ona göre sistem düzenlemen lazım işin rengi değişir.[/QUOTE]
Co2 vermek istiyorum ama pek bir bilgim yok bu 20 litre olması sıkıntı yaratıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir