Sprulina Yetiştiriciliği


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 19:58

Spirulina Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler

Resim: Spirulina helozon şeklinde bir alg olup kurutularak kullanılmakta ve hap gibi yapılarakta pazarlanabilmektedir.

 

Mikro alg kültürleri içerisinde son yıllarda ülkemizde ilgi çeken ve yetiştiricilik çalışmalarına başlanan spirulina bir çok ülkede yetiştiriciliği yapılan bir alg durumundadır. Spirulina zengin besin içeriği nedeni ile uzun yıllar önce insanların ilgisini çekmiştir. Afrika da bazı kabilelerin Çad gölünden topladıkları algleri bir gıda olarak aldıklarını izleyen ilim adamları bu mikro algin içeriğini incelemişler ve gerçekten çok değerli bir yosun olduğunu saptamışlardır.

Spirulina gerçekte mikroskobik boyutlu bir su bitkisidir. 5-10 mm boyutunda ve spiral yapılıdır. Mikro alg üretimi ve tüketimi ülkemiz için bilinen bir konu olduğunu söylemek zordur. Bu nedenle halk tarafından bilindiği söylenemez. Fakat son yıllarda gazetelerde sık sık haber yapıldığı görülmektedir. Bu haberlerde ise spirulinanın süper ve bir çok konuda çok yararlı olduğu vurgulanarak ticari amaçlar ile ele reklam edildiği gözlenmektedir. Örneğin bir gazetede yarım kg kurutulmuş spirulinanın 500 milyon tl (350$) olduğu bildirilmektedir ki bu kadar değerli bir madde olduğunu kabul etmekte mümkün değildir. Gerçekten Spirulina bir çok amaçla kullanılmak üzere pek çok araştırmaya konu olmuştur. Fakat piyasadaki fiyatlarına bakılır ise bahsedildiği kadar veya ödenen para kadar değerli olduğunu kabul etmekte zordur. Çünkü bu kadar yüksek ücret karşılığı elde edilen yararın aynı değerde olduğu kanımızca tartışma konusudur. Fakat makul fiyatlarda olduğu taktirde bazı amaçlar için kullanılması elbetteki yararlı olabilecektir. Yüksek fiyat uygulaması da yetiştiriciliği cazip hale getiren bir konu olmaktadır. Unutulmamalı ki serbest piyasa arz ve talep karşısında oluşmaktadır. Bu nedenle uygun bir fiyatla pazarlandığı ve bilgilendirildiği taktirde bir çok ülkede olduğu gibi kullanımının ülkemizde de yaygınlaşması olasıdır.

Resim: Hasat edilmiş ve toz haline getirilmiş ürünler

Spirulina bir çok amaçla kullanılmaya çalışılmıştır. Bu konuda birinci konu insan gıdası olarak yararlanılmasıdır. Bu ancak çok bol olarak elde edilebilen göller kenarında yaşayan insanlar için söz konusu olabilecektir. Kuru ağırlığının %50-70’i oranında protein içerir ki bu özelliği ile bitki dünyası içerisinde en fazla protein içeren bir alg olduğu belirtilebilir. İçerisinde pek çok vitamin ve mineral madde vardır. Bu nedenle gıda olarak çok değerli sayılır. Örneğin 20 gr spirulina bir insanın günlük ihtiyacı olan B vitaminlerini karşılayabilir. Zengin içeriği nedeniyledir ki spirulina gıda dışında bir çok amaçla kullanmaya alınmıştır ve pek çok kullanım alanı mevcuttur. Direkt kullanımı yanında ekmek, makarna ve çocukların severek tükettikleri pasta, çikolata, dondurma gibi gıda maddelerine katkı maddesi olarak katılarak çocukların beslenmesinde yararlanılmaya çalışılmıştır. Piyasada kurutulmuş ve hap haline getirilmiş olarak pazarlandığı görülmektedir. Fakat birkaç tablet ile beklenen yararın sağlanması da zordur inancındayım. Bu nedenle günümüzde abartılı olarak belirtilen fiyatın düşürülmesi ve gerçek değerinde pazarlanması gerekmektedir. Bu fiyatında kg olarak 20-30 doları geçmemesi gerekir. Zaten Çin’de toptan fiyatı 8-10 dolar dolayındadır. 

Bol olduğu bölgelerde hayvan yemi olarak, tıpta beslenme bozukluklarında, mide rahatsızlıklarında rahatlayıcı olarak, vitamin eksiklerinde ve bazı hastalıklarda iyileştirici veya zengin bir besleyici olarak  önerildiği de görülmektedir.

Bu tanıtımlar sonucudur ki doğadan toplama olanaklarının olmadığı bölgelerde yetiştiricilik çalışmalarına girilmiş ve çok başarılı sonuçlara ulaşılmıştır.

Ekleyen: Furkan CAN
Radinant2008-09-26 17:17:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 10:57
Tatlı sudamı tuzlu sudamı yetişiyor bu yosun?
Çok güzel bir makale olmuş.Elinize sağlık.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 11:04
Bu yaz bunlardan elimde çokca vardı ve hep atmıştım. Seneye toplayıp kurutucam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 11:16
Eline sağlık Furkan. Benim akvaryumda da buna benzer 15 cm'lik bir şey yetişti, inşallah spirulinadır. Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 17:38
Teşekkürler değerli yorumlarınız için.
 
İnşallah Onur inşallah.Komşudan pişen bizede düşer heralde. Dil%20Çikarma Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 16:24
[QUOTE=Radinant]Teşekkürler değerli yorumlarınız için.
 
İnşallah Onur inşallah.Komşudan pişen bizede düşer heralde. Dil%20Çikarma Big%20smile
[/QUOTE]

Düşer düşer...Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

programmerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Içel
Mesaj: 992
programmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 16:38
Konuyu açtığınız için teşekkürler, ben de bunu araştırırken İzmir'de bir firmanın spirulana yetiştirdiğini öğrendim.
Bu da demek oluyor ki balık yemi üreten Türk girişimciler de artacaktır. Balık yemlerinin muhteviyatında %10 - %20 oranda spirulana görüyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 16:54
Balık yemlerinin pahalı olmasını daha iyi anlıyorumGöz%20Kirpma.çok güzel paylaşım.Saygılar.başkan2008-09-25 17:19:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 09:42
Bende akvaryumda çoğalan yosunları kurutup ezecek kıvama getirip yem olarak balıklara verdim ama yemediler.Sanırım spirulina akvaryumda yetişmeyen bir yosun.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 10:49
[QUOTE=enginkoc34]Bende akvaryumda çoğalan yosunları kurutup ezecek kıvama getirip yem olarak balıklara verdim ama yemediler.Sanırım spirulina akvaryumda yetişmeyen bir yosun.
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Alıştırmak için normanl yemle karıştırıp verseniz belki olabilir.
 
Ben havuzdan çıkan yosunları bu şekilde yapmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 17:04
Makale için teşekkürler.
 
Güzel, kaliteli ve besleyiciliğin yanında; bulması ve üretmesi gerçekten zor olan bir yosun.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biologÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 198
biologÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2008 00:30
Ellerinize sağlık yine çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler... :)
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2008 16:26
Güzel bir çalışma.Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

@qua_ButikÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 254
@qua_ButikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 02:52
 
 Tropheus üretirken yanında bunuda üretmek lazım doğrusu . Çok güzel bir çalışma olmuş , gerçekten faydalı bir bilgi hep merak ederdim işlenmemiş hali nasıl diye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir