SU DEĞERLERİ VE BİTKİLER


ACEMİÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 95
ACEMİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 22:51
Merhaba arkadaşlar 2 ay önce kurduğum 65*35*25 ebatlarındaki akvaryumuma yerlibitki sitesinden 1 ay önce aldığım bitkilerden C. SUBMERSUM,MİLİFİLYUM TUBERCULATU ve ÇAM bitkileri sürekli olarak elyafla dikmeme rağmen su yüzeyine çıkmakta ve iğne yaprakları dökerek solmaya devam etmektedir.
Genel sertlik 16, Ph 6,8, kh 6, no2 ve no3 ise 0 değerlerinde seyretmekte sadece sıvı gübre kullanmaktayım.
Toprak ise iri taneli kahverengi ADS den aldığım bir toprak ve başka hiç bir katkı yok.
Aydınlatmamda 60w osramın ortadan takılan beyaz ampulü bitkilerin kök tutması ve sağlıklı gelişimi için yardım ve önerilerinize ihtiyacım var.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ACEMİÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 95
ACEMİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 09:50

Sadece şunu belirtmek istiyorum bu yazdığım 5. mesaj ve kimseden ne bir yorum ne de destek görmüyorum. Bu forumun gerçekten bilgi ve deneyimleri paylaşmak için olduğuna inancım azaldı.

Ya kanka ve ahbap ilişkisi olanlar bir birlerinin meselelerine destek ve yardımcı oluyor yada ben bir şeyleri yanlış yapıyorum.
 
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 13:16
Özgün Bey; akvaryumunuzda gördüğüm sorunları sıralayayım:

Işıklandırmanız iyi değil. Hatta hiç iyi değil. Anladığım kadarı ile kullandığınız aydınlatma akkor ampül. BUnlar bitki akvaryumlarında en son kullanılacak malzemedir. Bunun yerine 3 adet 18W florasan taksanız  hem çok çok daha yüksek verim alırsınız hem de  60W yerine 48 W enerji harcarsınız.

Nitrit ve nitrat değerlerinize bakıyorum, bana bitkiler için uygun olmayan bir  durum gibi görünüyor.  Eğer amonyak da yoksa o zaman akvaryumunuzda balık olmadığını veya bitkiler için makro besinleri sağlayacak kadar canlı yükü olmadığı ortaya çıkıyor. Bunu çözmenin iki yöntemi vardır; birincisi balık eklemek ikincisi de makro besinleri kimyasal ile eklemektir. Kimyasalları yeni başladığınız için asla tavsiye etmiyorum. Bence akvaryuma biraz balık ekleyin.

Bitkileri asla elyaf ile ekmeyin.

CO2 takviyesi yapın.

Tuz kullanıldıysa akvaryumda her gün bir defa olmak üzere 3 defa %40 su değişimi yapın ve tuz asla kullanmayın.

Sorularınıza cevap alamamanızın sebebi sanırım forumda cevabı bolca bulunan soruları sormanızdır. Forumdaki konulara göz atsanız böyle 10 saatin üzerinde beklemenize gerek kalmadan 1-2 saatte aradığınız cevapları bulursunuz. Eğer aramanıza rağmen cevap bulamazsanız ondan sonra konu açarsanız o zaman yardım eden bol olacaktır.
encort2008-03-26 13:16:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ACEMİÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 95
ACEMİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 13:59
Onur bey ilginize ve yardımlarınıza teşekkür ederim.
 
Şuan söz konusu akvaryumda 5 adet pembe zebra, 1 beyaz bir black moli, 1 cüce vatoz, 1 çöpçü, 4 neon, 17 black moli yavrusu ve 3 adet beyaz moli yavrusu (yavrular 15 günlük) 2 elma salyangoz yaşamaktadır.
 
Lepisteslerim ardı ardına öldüğünden dengelerin tam oturduğundan emin olmadan ve yavrular biraz daha büyümeden yeni balık eklemeyeceğim.
Akvaryumun kapağının müsait olmaması nedeniyle aydınlatma için acil bir çözüm üretemedim ama onla ilgili uygun kapak arıyorum veya DIY açıklamaları okuyorum.
 
Bitkiler özellikle iğne yapraklı olanların kökleri olmadığından aldığım kişi elyafla tutturabilirsiniz dediği için o şekilde ekmiştim.
Forumda ilgili tüm konuları okumaya ve sorularımın cevaplarını oradan almaya çalışıyorum.
 
Ancak 56 lt ve çok fazla bitkili olamayan bir akvaryuma CO2 takviyesi gerekip gerekmeyeceği konusunuda danışmak istiyordum. CO2 takviyesi yapmaksızın yoğun bitki içermeyen bir akvaryum dengesi sağlanamaz mı?
 
Birde ADS den aldığım kum bitkilere uygun değil sanırım ve bu yüzden tablet bitki kullanmamı önerirmisiniz.
 
Akvaryuma hiç kaya tuzu eklemedim. Her hafta %20 - 25 ağzı açık 10 lt pet şişelerde bir hafta havalandırarak dinlendirdiğim su ile değişim yapıyorum.
 
Mesele bu akvaryum değil ancak burada bir şeyleri yokuna koyabilirsem 80*50*50 başka bir bitkili kurmayı düşünüyorum ve orada kum seçiminden bitki seçimine kadar sizlerle diyalogta olmak istiyorum.
 
Tabiki kimsenin işini gücünü bırakıp bana cevap yazmasını beklemek gibi bir lüksüm ve hakkım yok.
 
Ancak daha önceki mesajlarıma da bakabildiyseniz gerçekten bir takım problemleri el yordamı ve okuyarak aşabildiğim konusunda benimle aynı fikre geleceksinizdir.
 
İlk aşamada aydınlatma için kapak sorununu çözmek gerekli görünüyor.
Birde 5 li testle elde edilen değerler ne kadar sağlıklıdır.
İlgi ve yardımlarınız için yeniden teşekkür.
ACEMİ2008-03-26 14:08:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 14:19

Bu kadar balık sanırım yeterlidir. Bu balıklara rağmen bu hacimde No2 ve NO3 sıfır çıkıyorsa o zaman filtrasyonunuzda çok büyük bir sorun vardır. İkisinin sıfır çıkması filtrelemenin düzgün çalışmadığı, suda amonyak biriktiği anlamına geliyor olabilir. Bu durumda zaten ilk giden balıklar genelde lepistesler olacaktır. Eğer ölümler son günlerde olduysa akvaryumda acil önlem almanızı tavsiye ederim. Dinlenmiş su ile acil %30-40 su değişimi yapın. Filtreniz 24 saat çalışıyor olsun. Suda asla metilen mavisi vb. dezenfektanlar kullanmayın. Hatta mümkünse sistemin oturmasını çabuklaştırmak için nitrivec kullanın. Filtre biyolojik işlevini kazanana kadar 2 günde bir %20-25 su değişimi yapın ki amonyak zehirlenmesi yaşamayın.


Elyaf stem bitkilerin çürümesine sebep olabiliyor. Özellikle elyafın içinde kalan kısma bakarsanız bu bölümde gövdenin saydamlaşıp eridiğini görebilirsiniz. Hiç bir şekilde elyaf kullanılmaması taraftarıyım. Size bitkileri satan kişinin bilgi seviyesi epey düşük. Ben sizin yerinizde olsam o kişinin tavsiyelerine kulak vermem.

Balık sayınız aslında epey var. Sadece 3-4 kök civarı bitkiniz varsa CO2 takviyesine gerek yok. Zaten düzgün bir ışık olmadan Co2 takviyesinin anlamı da yok. Fakat bitkilendirmeyi yoğunlaştırmak istiyorsanız ileride CO2 takviyesi şart. Hatta aydınlatmayı değiştirdiğinizde bitki sayınız az da olsa kullanmanızı tavsiye ederim. Elinizdekileri hızla çoğaltır başka bitki almadan akvaryumu doldurabilirsiniz.
 
Tablet bitki derken sanırm yanlış yazdınız, talet gübre mi demek istediniz? Eğer öyleyse elinizdeki bitkiler için şu anda sıvı gübre yeterli. Hele bir diğer ihtiyaçları karşılayın ondan sonra gerekirse tablet gübre kullanırsınız.
 
Tabii yeni akvaryumu kuracağınız zaman da şu anki akvaryumda sorun çektiğinizde de ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Önceki mesajlarınıza baktım. Hakikaten çoğu forumda cevabı olmayan sorular. Kusura bakmayın, biraz peşin hükümlü davrandım.
 
Eğer o beşli test sera quick test ise fazla gösterir, eksik göstermez. Yalnız suya sokup çıkarttıktan sonra 1 dakika kadar beklemeniz gerekiyor.

not:
Sağlıklı bir akvaryumda amonyak ve nitritin sıfır olması, bunların yerine nitratın bulunması gerekir. Testlerde ölçtüğünüz değerleri buna göre yorumlarsanız testlerin bir anlamı olacaktır. Sertlik ve pH şu anda sizin için çok önemli değil. Esas önemli olan bu bahsettiğim maddeler. Yalnız 5li testlerde amonyak(NH3) ölçümü olmuyor, nitrit(NO2) ve nitrat(NO3) oluyor. Nitrit varsa amonyak nitrite çevriliyor demektir. Nitrat(NO3) varsa da nitrit nitrata çevriliyor demektir.
 Buna bakarak nitritin sıfır, nitratın en fazla 50-60 mg/litre olduğu zaman filtrelemeniz sağlıklı demektir. Bundan sonra da su değişimlerini sıklaştırıp nitratı 50'nin altında tutmaya çalışırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ACEMİÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 95
ACEMİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 14:56

Elyaf konusunda haklısınız aynen dediğiniz durumu bende tespit ettim. Bitkileri yerlibitki.com adresinden aldım ve zemine sabitleyemediğim zaman sorunca Hasan Arıman bey elyaflarıyla dikmeliydiniz dedi bunun üzerine yeniden ektim.

Sehven bitki yazmışım evet anladığınız üzere tablet gübreleri kastetmiştim çünkü bazı bitkilerin kökten beslendiğini okumuştum ve aklıma eksikliğin bu olabileceği geldi.
Jebao 815 dış filtre kullanıyorum ve 24 saat çalıştırıyorum.
İlk kurduğum zaman aqutan ve nitrivec ekledim.
Daha sonra lepisteslerdeki anomali ve ölümler başlayınca metilen mavisi ve bactropanla müdahale edip şuan kalmış balıklarımı kurtarabildim.
Şimdi sera morena, aqutan ve nitrivec var ama dengeleri bozmamak adına kullanmıyorum.
Birde neonları hassas olarak bilirken neon yaşayan akvaryumda lepistes yaşatamama nedenimi anlayamıyorum.
Ama sizin de dediğiniz gibi amonyak, nitrit ve nitrat değerlerine bakmam gerekiyor.
Akşam eve gidince ilgili değerleri tespit etmeye çalışıp sizinle paylaşırım.
Amonyak için önerebileceğiniz bir test kiti var mı?
Filtre ve akvaryumu daha önce kullanan bir arkadaşım vardı dış filtrenin içindeki malzemeleri ne şekilde düzenlemem konusunda biraz okuma yaptıktan sonra cevap bulamazsam sizden destek talep edeceğim.
 
Birde okumaların sonucunda vardığınız bilgilerin sizin durumunuza uygun olup olmadığı noktasında tereddüt yaşıyorsunuz belli bir tecrübe edinmemişseniz.
Mesela kaya tuzunu okudum ama bitki var diye hiç katmadım, karbon zeolit vs filtre malzemelerini okuyorum ama danışacak biri olmayınca ve akvaryumculara da açıkça güvenmediğimden hiç bir şey yapmaksızın var olan durumu korumaya çabaladım.
Geçen gün dış filtremi söktüm içindeki suyu yeni aldığım kovaya döktüm ve sadece suyu süzüp yeniden doldurmak suretiyle yerine taktım.
Çünkü elyaf ve diğer malzemeleri temizlersem organik dengeyi bozmaktan çekindim.
Ancak sanırım su çekimi yapılarak atılacak olan su ile bunları yıkamak gerekiyor.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 15:19
[quote]Daha sonra lepisteslerdeki anomali ve ölümler başlayınca metilen mavisi ve bactropanla müdahale edip şuan kalmış balıklarımı kurtarabildim.
Şimdi sera morena, aqutan ve nitrivec var ama dengeleri bozmamak adına kullanmıyorum.[/quote]

Metilen mavisi ve bactopur filtredeki bahsettiğim kimyasal işlemleri yapan yararlı bakterileri de öldürürler.

Alinizdeki malzemeler aslında tam da gerekli olanlardır.

Suda birikmiş amonyağı azaltmak için su değişimini mümkün olduğunca erken yapın. Sonra filtrenin daha rahat toparlaması için nitrivec eklerseniz iyi olur. Bu arada su değişiminden hemen sonra morena ekleyerek pH'ı 7'nin altına düşürürseniz bu amonyağa bağlı zehirlenme ihtimalini azaltır.

Su değişiminde ekleyeceğiniz suyun akvaryum suyu ile aynı sıcaklıkta olduğundan emin olun. Yoksa soğuk su eklerseniz başta beyaz benek olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkartırsınız.

[quote]
Birde neonları hassas olarak bilirken neon yaşayan akvaryumda lepistes yaşatamama nedenimi anlayamıyorum.[/quote]

Lepistesler eskiden böyle değildi. Üreticiler kardeşleri kendi aralarında kıra kıra güzel tür elde edeceğim derken genetik açıdan harabe, dış etkenlere karşı zayıf balıklar ürettiler. Eski lepistesler çamura atsanız yaşardı.

[quote]
Ama sizin de dediğiniz gibi amonyak, nitrit ve nitrat değerlerine bakmam gerekiyor.
Akşam eve gidince ilgili değerleri tespit etmeye çalışıp sizinle paylaşırım.
Amonyak için önerebileceğiniz bir test kiti var mı?[/quote]

Amonyak için aslında bir teste ihtiyacınız yok, yani test yapmanıza pek gerek yok. Önceki mesajımda belirttiğim su değişimlerini yapıp elinizdeki testi kullanmanız yeterlidir. Zaten nitrivec de kullanırsanız 4-5 gün sonra amonyak gibi bir derdiniz kalmaz. Şu anki testte nitrat artıp, nitrit sıfıra yaklaştığında zaten amonyak harcanıyor demektir.


[quote]
Filtre ve akvaryumu daha önce kullanan bir arkadaşım vardı dış filtrenin içindeki malzemeleri ne şekilde düzenlemem konusunda biraz okuma yaptıktan sonra cevap bulamazsam sizden destek talep edeceğim.[/quote]

Genelde en üste elyaf gibi kaba artıkları tutacak malzemeler, onun altına eğer konacaksa aktif karbon, onun da altına sünger vb. biyolojik filtreleme malzemeleri konur. Tabii bu sıra değişebilir de ama en üstte her zaman kaba artıkları tutacak elyaf vb. malzeme kullanılmalıdır.

[quote]
Birde okumaların sonucunda vardığınız bilgilerin sizin durumunuza uygun olup olmadığı noktasında tereddüt yaşıyorsunuz belli bir tecrübe edinmemişseniz.
Mesela kaya tuzunu okudum ama bitki var diye hiç katmadım, karbon zeolit vs filtre malzemelerini okuyorum ama danışacak biri olmayınca ve akvaryumculara da açıkça güvenmediğimden hiç bir şey yapmaksızın var olan durumu korumaya çabaladım.[/quote]

Aktif karbon, zeolit gibi malzemeler bitkilerin besin olarak kullandığı maddeleri de tuttuğundan genelde bitkili akvaryumda kullanılmazlar. Ama bitki sayısı çok olmadığında aktif karbon olmasa da zeolit kullanılabilir.

[quote]
Geçen gün dış filtremi söktüm içindeki suyu yeni aldığım kovaya döktüm ve sadece suyu süzüp yeniden doldurmak suretiyle yerine taktım.
Çünkü elyaf ve diğer malzemeleri temizlersem organik dengeyi bozmaktan çekindim.
Ancak sanırım su çekimi yapılarak atılacak olan su ile bunları yıkamak gerekiyor.[/quote]

Merak etmeyin filtrenin temizlenmesi sırasında pislikleri rahatça temizleyebilir, malzemeleri suda yıkayabilirsiniz. Tabii bakterilerin bir kısmı gider ama kısa sürede toparlayacaktır. Önemli olan klor, metilen mavisi vb. dezenfektanların filtre malzemelerine bulaşmamasıdır. Bu durumda bakterilerin büyük ksımı hızla ölürler. Bu sebeple ana akvaryumda metilen mavisi gibi dezenfektanlar kullanılmaz, süngerler musluk suyuna tutulmaz.

Filtre süngerlerini akvaryumdan çektiğiniz suda yıkamalısınız ama aynı şey elyaf için geçerli değildir. Elyaf ne kadar temiz olursa o kadar iyi. Zaten üzerinde sünger kadar bakteri de tutmaz. O yüzden elyafları musluk suyunda da yıkayabilirsiniz. Yeter ki süngerlere dikkat edin.
encort2008-03-26 15:22:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ACEMİÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 95
ACEMİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2008 15:47
Onur bey vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sadece benim filtremde sünger olmadığını farkettiğimi söylemeliyim.
Eve gidince filtreyi açarak içerisindeki malzemeleri kontrol etmem de gerekiyor.
Musluk suyunu kapağı açık 5 lt lik pet şişelerde ve her akşam çalkalamak suretiyle dinlendiriyorum.
Kovada dinlendirirsem toz vs den etkilenmesinden çekidim.
Aynı şekilde devam etmelimiyim.
Birde 40*30*20 veya 30*20*20 karantina akvaryumu kurup yeni balıkları buradan büyük tanka aktarmayı düşünüyorum.
Çünkü işin başında amacım lepistesti ve şuan bir tane bile yok.
Dediğiniz gibi eskiden (86 yılında) Ankarada 30 cm lik akvaryumumda lepistes beslerdim. sünger bir filtre ve ısıtıcıdan başka bir şey de yoktu.
Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Gerçekten çok faydalı bir fikir alış verişi oldu.
Umarım her şey yolunda gider ve bu keyifli uğraştan kopmam.
 
Akşam eve geldim ve yemlemenin ardından 3 gündür ağzı açık ve ara ara çalkalayarak dinlendirdiğim sulardan %20 dip çekimi yaparak su değiştirdim.
 
Su değişiminden 10 dk sonra 5 li test değerlerim
NO3 50 mg
NO2   0 mg
GH    16
KH     10
PH     6,8 (ancak 5 dk bekleyince 7,2 rengini alıyor)
Bitkilerin topraktan kurtulanlarını çıkardım ve keserek canlı görünen kısımlarını yeniden ektim.
Su düzenleyici olarak herhangi bir şey katmadım.
 
Yalnız bitkili akvaryumda dip çekimi verimli olmadığını farkettim. İğne yaprak bitkilerden kopan parçaları alamıyorum bunun için pratik bir yöntem önerebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum.
 
 Akvaryumumun son durum fotoğrafı:
 
 
 
 
ACEMİ2008-03-26 22:20:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir