Su değişimi


Doruk MÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 68
Doruk MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 16:59
Arkadaşlar discus besleyenler çoğunlukla cama cam tanklarda günlük %50 su değişimi yapıyorlar. Forumdan araştırdığım ; üreticilerin discuslarının taze suda daha çok büyüdüğünü ve discus ne kadar çok büyürse o kadar yavru alacağını bildiği için su değişimi yapar zannediyorum yanlışsa düzeltin lütfen.Ben bitkili akvaryumda 4 discus büyütüyorum ve çok büyümeleri gibi bi derdim yok ideal ölçülerini alsalar kafi sağlıklı ve olabildiğince uzun süre yaşatmak istiyorum. Tankımın bitkili olmasından dolayı bakterilere güvendiğim için ( nitrat , nitrit , ve amonyak oluşmayacağına güveniyorum) o kadar fazla su değişimi yapmıyorum haftada %25 fln fikirleriniz nelerdir ? Neredeyse hepiniz benden daha tecrübeliniz yorumlarınızı merak ediyorum. Saygılar Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrFarukÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 448
MrFarukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 19:06
Bende 50x50x50 tank discus besliyorum ama kendimce soluyorum cesme suyu kulnyorum ve su degsimini 3 gunde bi 20l.t  yapiyorum gayet formdalar ve yemi kapis kapis yiyolarson derecede iyi gelişiyolar
  Kendi fikrmi soluyorum bence hergun su degismi iyi degil buyuk ve eş  discus icin neden derseniz su surekli degisim gordugunden oturmuyor ve oranlar oynuyor (çeşme suyu kulandigimdan) bu yuzden ben arada sirada 1 haftada degisim yapiyorum 20lt oda dip cekmi yaptıgım icin  (ben kendi fikrmi yazdim bir discus uzmani olarak degil kimseyi yanıltmak istemem)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 20:50
Sürekli yapılan su çekimleri dıscus için zaralı değildir,aksine faydalıdır.Fakat belli bir üretici değilseniz hergüne gerek yoktur.Gün aşırıda yapabilirsiniz,maksatınız sağlıklı düzgün balıklar ise su değişimi gereklidir.Benimde bitkili dıscus tankım var haftada %50 su değişiliyor.günde 2 kere bits yem atılıyor.Bitkiler nitratı dengede tutuyor,bitkiniz var ise tankta denge mutlaka kurulur.
 
Oranlar oturmuyor derken siz zaten eklediğiniz suyu en az sıcaklığını ayarlayarak değiştirmeniz gerekiyor.Balıklar eğer üretime alınıyorlarsa rastgele yapılan değişimlerde oranlar tutmaz.Diğer değiştirdiğiniz sular zaten ortalma çeşme suyu değerleri olup öyle çok bir sıkıntı yaratmaz.
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Doruk MÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 68
Doruk MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 00:17
Diğer üstadların fikirlerinide alalım bakalım ne düşünüyorlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 23:15
Yavru iken gün aşırı %30 su değişimi yapardım.şimdi eşşek kadar oldular 3 günde bir %50 değiştiriyorum.Günde 2 kere dana yüreği verdiğim halde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 14:37
Haftada %25 az diyemeyiz, ama %90 ihtimalle azdır. Tebessüm Suyunuzda nitrat, nitrit, amonyak oluşmayacağına güvenmeniz de çok doğru bir yaklaşım değil; bunların hepsi sürekli oluşmakta, ancak seviyeleri önemli. Amonyak ve nitrit 0 gözükmeli, nitrat ise takribi 5-10 mg/lt seviyesini geçmemeli. Bu da en kolay su değişimiyle gideriliyor veya dengede tutuluyor. Bitkiler de su değişim aralığının uzamasını nitrat emerek ve bunu gelişmede gübre olarak kullanarak sağlıyorlar.

Güvenmeniz nitrat konusunda sadece gözlemle olabilecek iş değil, olur tabi ki ama "suda nitrat seviyem galiba yüksek" gözlemini yapabileceğiniz durumda discuslarınızın formu bozulmaya başlamış olur.

Sisteminizin yükü müsahade ediyorsa sadece buharlaşan suyu takviye ederek ve (discuslar gelişim çağındaysa) suya belli oranlarda mineral takviyesi yaparak (iz element, kalsiyum vs) da balık büyütebilirsiniz, ama kaçımızın öyle bir sistemi var ki? Bunu tecrübe etmek de discusta çok pahalıya gelir, başka balıklarla tecrübe edip sonra uygulamakta fayda var.

Lafı uzattım biliyorum, kısaca;

- haftada %25 su değiştirdiğinizde, su değişiminden hemen önce nitrat seviyeniz 10-12-14 mg/lt (maksimum orandır bu, bunun üzerinde balıkların sağlıklı gelişimi sekteye uğrar der bir çok kaynak) civarlarındaysa %25 değişime devam, arada da iz element ve vitamin takviyesiyle işlem tamamdır.

değilse; bahsettiğim değerlere ulaşmak için ne kadar su değişimi gerekiyorsa o seviyeye çıkmalı. Bunu da nispeten sık ve az az su değişimiyle ayarlamak en güzeli, hem sistem çökmez hem balıklar rahatsız olmaz. Sevgiler.

Önemli not: Tamamen sindirilebilir yüksek oranlı protein ile (burada aminoasitlerin cinsi önemli) yüksek nitrat oranlarında bile sağlıklı balık büyütülebileceğini iddia eden ve deneyimleyen bir yazı vardı ama nerede okuduğumu hatırlayamıyorum, bunun üzerine bir çalışmam var,  sonuçlanınca paylaşırım)
Kaan ERDAL2010-06-29 14:39:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir