Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 18:22
Cumartesi günü ankaraya gitmiştik ,pazar günü dönüş yoluna geçtik.Mola için yol üzerindeki yalaktan bozma bir çeşmede durduk ,oohhhh buz gibi suyla yüzümüzü yıkadık Baktım ilerde durgun sulak bir alan Dedim kesin bakıcam arkadaş kimse tutamaz beni ,yavaşça dedem ve babamdan ayrıldım.Kardeşim ise elinde babamın alıcam bu telefonu alıcam diye tutturduğu iphone 5le resim çekiyordu.Suya yanaşma arif dedim ve gittim incelemeye koyuldum suyu.Yosun tutmuş zeminde minik salyangozlar vardı çok küçüük.Sonra arife baktım suyun resmini çekiyor Ariiiiiff çekil ordan dedim.Sanane be dedi suyun kenarında elinde telefonla koşayım derken gluuuppp düşmesinmi o yalak gibi su yatağına Babam arabanın kaputuna yaslanmış izliyordu bir çıkışı oldu yerinden 4-5 sn içinde telefonu 50cm derinlikten çıkardı,heyecanla hoparlör kısmına üflüyor üzerine siliyor.İçi gitti bir korku telaş babamı ilk defa öyle stresli gördüm Kardeşimse olanları sezmiş ve hemen ortalıktan sıvışmış ağacın oraya saklanmıştı.Neyseki 10dk sonra heryeri kuruyunca telefonu açtı ohh çalıştı babamı aradım deneme yaptık 0 sorun çok az cırıltı , oda geçmiştir heralde Sonra bende sorun olmayınca tekrar gölcüğe gittim yosunların arasını kurcalıyorum.Sonra biranda babam arkamda belirdi +Ne arıyosun sen orda? -Supiresi arıyorum baba.+Heeeh bi piremiz eksikti zaten ev hayvanat bahçesi gibi kuş balık salyangoz bide o küçük karidesmiydi kerevitmiydi onlar,bul oğlum bul.....(ordan dedem gelmiş babamın azarına)*Piremiii napcan pireyi alii ,sende okudukça akıllanacağına delleniyorsun yürü arabaya daha tarladan alınan zeytini satıcaz çok iş var çoook börtüyle böceklemi uğraşılıııırr
Böylecee ailemden ilk pire azarını aldım Akşam eve gelince açıklayıncaya kadar canıım çıktı neyseki artık daha olumlu bakıyorlar.Şimdilik satın almış olduğum saklama kaplarını gardrobunda hazır tutmaya devam edicem demekki
Böylecee ailemden ilk pire azarını aldım Akşam eve gelince açıklayıncaya kadar canıım çıktı neyseki artık daha olumlu bakıyorlar.Şimdilik satın almış olduğum saklama kaplarını gardrobunda hazır tutmaya devam edicem demekki
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 19:01
Cidden ben böyle anlatım böyle akıcı bir makale okumadım sağolun iyi ki varsınız
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 01:15
Sonunda üniversiteyi kazanıp gittiğimde bıraktığım yerden devam ettim ve bir çok gelişme olmuş, Hüseyin abi işi baya ilerletmiş ve ekipmanı da arttırmış.
BurakGuran 2013-02-20 01:16:21
Bulduğun karidesler ve midyeler çok hoşlar, İstanbul'a döndüğüm zaman akvaryum kurarsam isterim abicim.
Yumurtadan çıkarma işininde pratiğini bulursan abi seni kimse tutamaz. Karidesleride yurt dışına satma düşüncesi çok güzel ama senin o küçük akvaryumda bir üreselerdi keşke
Abi yazılarının devamını bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 15:24
Burak kardeş , Allah iyiliğini versin emi !! Bende Soda şişesinde yumurtadan çıkan su pirelerinin fotolarını forumda paylaşayım diye açmıştım forumu. Lakin sen benden önce davranmışsın. Evet bu yumurtadan çıkarma işlemide olucak galiba Neyse daha fazla bekletmeden fotoğrafları yükleyelim foruma.
huseyn75 2013-02-20 15:30:14
Bildiğimiz beyaz soda şişesine daha önceden bulduğum su piresi kışlık yumurtalarından ekledim. Galiba 20 günü geçti. Şişe boğazında suyun üst yüzeyinde görülen sarılıklar su piresi kışlık yumurtasıdır. Şimdi 5-10 tane büyük ve 50-100 kadarda küçük su piresi var şişede.
Aslında su pirelerinin bulunduğu ortam böyle olmalı. dipte yeşilsu ve alg oluşmalı ama su berrak olmalıdır. Burada yukarıda ki foto da şişe dibindeki alg oluşumu görülüyor.
Bu fotoda işe dibindeki yüzen su piresi görülüyor.
Aşağıdaki resim ise şişe içindeki büyük su pirelerinden biri. En net çekebildiğim su piresi fotoğrafı.
Çalışmalar yine devam etmekte.......
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 15:41
Abicim fotoğraflar çok güzel üretim on numara. Geri dönüşümde yapılıyor, yeşilciler seni görse abicim plaket verecekler. Ben en son gitmeden önce senin telefon bozulmuştu yeni fotoğraf makinesi yada telefon almışsın abi hayırlı olsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 19:27
Bayram kardeş yumurtlatmak kolay iş. Hasat etmedin mi onlar kendi yumurtluyorlarmış. Burak kardeş yeni kamera veya telefon almadım. Eski bozulanla idare ediyoruz kör topal misali.
Kameranın açılan ekranı yok mu? İşte orasıyla zoom yapma yeteneği bozuldu. Bende ekranı açmadan pek zoomlamadan çekiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2013 13:53
[QUOTE=huseyn75] Sıcaklık tam olarak bilmiyorum ama 20 C civarları olmalı. Cam kenarı olası pek bi şey değiştirmiyor çünkü gece çıkmış olmalılar. Cam kenarı pek iyi değil gibi , nedeni ise öğleye yakın kavanozlara güneş vurunca içindeki suyun sıcaklığını aniden yükseltiyor. O zaman kültür çöküyor.
Fokurdatılsa daha hızlı çıkar mı? Onu denemek lazım ama büyük ihtimal yumurtalar şişenin üst tarafına yapışabilir.
[/QUOTE]
Suyun sıcaklığı güneş ile aniden yükseltildiğinde kültür çöküyorsa fokurdatınca da çökmesi lazım 20-22 C olarak biliyorum bende ama muhtemelen hızlı olmamalı ki yumurta düzen tutsun gelişimini tamamlasın
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2013 14:30
Fokurdatmaktan kastım, artemia gibi pet şişede suyun içinde hava ile fokurdatmaktı. Suyu kaynatmaktan bahsetmemiştim. Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. huseyn75 2013-02-25 23:13:13
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 10:17
Su Piresi (
Daphnia magna)'nin Farklı Kültür Ortamlarında Yetistirilmesi Alpbaz ve ark. (1), (Daphnia magna Straus) yetistiriciligi üzerine yaptıkları bir arastırmada, deneme havuzlarına baslangıçta 100 ml. = 110 gr. Daphnia magna (yaklasık 60 adet/ml.) asılamıslardır. Üç hafta sonunda at gübresi uygulanan 2 no’lu havuzda % 1236.3 oranında artısla 10.000 lt. suda 1400 gr. = 76.363 adet; kontrol havuzu olarak ele alınan 1 no’luhavuzda % 223.6 oranında artısla aynı miktardaki suda yaklasık 300 gr. = 16360 adet Daphnia magna tesbit etmislerdir. Koyun gübresi uygulanan 3 no’lu havuzda ise hiç Daphnia olmadıgını görmüslerdir. Dördüncü hafta sonunda ölçümler tekrar edilmis, 2 no’lu havuzdaki artıs oranı % 209.0'a 300 gr. = 16360 adet/ 10.000 lt., 1 no’lu havuzda ise % 181.6'ya 200 gr. =10.900 adet/10.000 lt. düsmüs 3 no’lu havuzda ise yine Daphnia’ya rastlayamamıslardır. Literatür bildirislerine uygun olarak maximum üremeye 3. hafta sonunda ulasıldıgına ve eger hasat yapılmazsa üretimin düstügü kanaatine varmıslardır.
Yukarıda ki adı ve linki verilen su piresi ile ilgili akademik araştırma da ;
Mart ayında 10 tonluk havuzlara başlangıçta (100 ml. = 110 gr. Daphnia magna (yaklasık 60 adet/ml.)) yani on tonluk havuza 60 x100 = 6000 adet su piresi aşılanmış olup, 3 hafta sonra hasat zamanında en çok su piresinin bulunduğu at gübresi ile beslenen havuzda su piresi sayısı 76,363 tür .
Bu da demek oluyor ki bir su piresi ortalama 3 hafta sonunda 76363/6000= 12,72 hadi yuvarlak 13 adet yavrusu olmuş oluyor. 3 hafta 21 gün olunca, 13/21= 0,61 bir günde bir su piresinin yaptığı yavru sayısıdır.
Yani bizim anlayacağımız halk dilinde, 10 tonluk bir havuzda bile, bir su piresi 2 günde bir yavru veriyor demektir. Üstelik en iyi su piresi yemi kabul gören at gübresi ile besleme şeklinde bile.
Ha aynı akademik araştırmada aşağıdaki şekilde de yazıyor. Bu da laboratuvar ortamında,
Deneme, 12 lt.’lik cam parsellerde yürütülmüstür. 9 parsele kesikli - süreksiz kültür yöntemiyle önceden üretimi yapılmıs olan Ankistrodesmus falcatus, Chlorella ellipsoidea, Chlorella pyrenoidosa, Scenedesmus ovaltermus’dan olusan fitoplankton karısımından 10'ar lt. doldurulmustur. Diger 9 parsele ise 10'ar lt. dinlendirilmis artezyen suyu doldurulmustur. Her parsele hava kompresöründen esit miktarda hava verilmistir.
Besi ortamı olarak tavuk gübresi, koyun gübresi, balık gübresi ve alabalık larva yemi kullanılmıstır. Önceden kurutulmus - ögütülmüs olan tavuk, koyun ve balık gübrelerinin her birinden 209'ser g. alınarak 20'ser g. ögütülmüs alabalık larva yemi ile ayrı ayrı karıstırılmıs, içerisinde 500 ml. artezyen suyu bulunan ayrı erlenlerde eritilip süzüldükten sonra her bir muameleye 50'ser ml. ilave edilmistir. Su pireleri (Daphnia magna) her parsele sansa baglı olarak 50'ser adet olacak sekilde tek tek sayılarak dagıtılmıstır.
Buraya tabloyu yapıştıramadım da sonucu yazayım dedim. Hasat sonunda en iyi üreme olan besin ile yemleme sonucu ortalama hasat sonu pire sayısı 42866 dır. Bir su piresi 3 haftada ortalama 42866/50= 857,32 hadi o da 857 adet yavru yapmış olsun.
Evet laboratuvar ortamında oluşturulan üretimde ise bizim anlayacacağımız şekilde, 10 litre su bulunan bir kavanozun içine Fitoplankton karışımı+ Alabalık lavra yemi+Balık gübresinden oluşan yemle bir su piresi günde ortalama 41 yavru veriyor. Ehh !! tabii laboratuvar ortamı ve yem oluşturabilirseniz.
Sonuç olarak, biz hobiciler evde üretim yapacağımızdan dolayı 1. araştırmayı örnek almamız daha mantıklı. Yani bir su piresi doğal koşullarda 2 günde bir yavru verdiğini varsayalım di mi. Hem böyle olursa çok üremediği zaman, moralimizde bozulmaz yavv!!
Beğenenler: [T]224622,pusathan01[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 00:44
Hüseyin bey çalışmalarınızı takdir ediyorum, lakin ben Mersin'de bir arkadaştan su piresi istedim yarın elimde olacak onlar için bir ön araştırma yapalım nasıl bakılırmış diye oturdum bilgisayar başına ama konuya kitlendim resmen, saatlerdir okuyorum çok güzel bir konu olmuş
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 10:43
Bu günlerde su pirelerinin yavrulamalarında gözle görülür bir artış oldu. Acaba sıcaklıkla mı ilgili yoksa bizim bilmediğimiz nedenlerle de olabilir mi? Güneş ışınlarının geliş açısı gibi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir