sudaki kh ve gh ı reçine ile düşürmek


erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 12:12
Arkadaşlar özellikle bitkili akvaryumlar için  su kimyasını iyi bilen arkadaşlar  buraya katkıda bulunurlarsa  sanırım çoğu kimsenin aklına takılan ph kh gh ve co2 ilişkisini irdeliyerek doğruları bulabiliriz.
ben nacizane keni bildiklerimi yazarak konuyu başlatmak istiyorum.
bildiğimiz gibi sudaki sertlik 2 kısma ayrılır.
1- kh- geçici sertliği ifade eder ve karbonat ve bi karbonattır genelde.
2- kalıcı sertlik ise kalsiyum ve magnezyum ve vs .
ikisinin toplamı ise genel sertliktir. yani GH denir.
Şimdi bizler genelde sudaki co2 konsatrasyonunu suyun kh ına bakarak belirleriz. ve buna uygun ph değerine ulaşmak için  suya co2 pompalarız ki suyun ph ı düşsün ama bu bence eksik bir yöntem. şöyleki:
Suyu kaynatarak suyun geçici sertliğini yani kh ını düşürürüz çünkü su kaynayarak sudaki kalsiyumbikarbonat çökerek kalsiyumkarbonata dönüşür (kaynayan sularla oluşan çaydanlıktaki beyaz tortular aslında kalsiyum karbonattır). ve suyun kh ı düşmüş olur ama bu arada kalıcı sertlik artar ve GH sonuçta değişmez. Bunu neden anlattım çünkü suyu kaynatmak demek sudaki co2 yi uçurmak demektir. yani sonuç olarak biz suya co2 vererek kaynatma işleminin tam tersini yapıyoruz aslında. Yani kısacası
co2 vermek > sudaki kalsiyum karbonatı çözerek > kalsiyum bikarbonat yapar ve > sonuç olarak kh yükselir.yani aslında bu işlemde veya tersi işlemde (suyu kaynatmak veya co2 den arındırmak) suyun genel sertliğini değiştirmiyor.
Şimdi bitkili akvaryumlardaki kh Ph tablosuna geçersek aklıma takılan soru şu:
biz kh ı ölçelerk uygun ph sevyesine göre co2 veriyoruz ama şahsen ben bir süre sonra suyun kh ını ölçüğümde kh ın yükselmiş olduğunu görüyorum o zamanda yeni conrolcüye yeni bir ph değeri girmek gibi kısır bir döngüye giriyoruz. yani co2 yi arttırarak veya azaltarak sadece suyunu kh ını değiştirebiliyoruz ama genel sertlik değişmiyor.
Ben burada uzman arkadaşlardan suyun kh ile ph arasında nasıl bir denge kurmamız gerektiğini öğrenmek isterim. mantığım şunu söylüyor suyun kh ına bakmanın yanı sıra  suyun gh ını da kontrol etmeliyiz diyor. Çünkü suyumuzun genel sertliği yüksekse biz co2 ile sadece sudaki çökelti halindeki kalsiyum karbonatı kalsiyum bikarbonata çevirerek suyun kh ını arttırıyoruz diğer taraftanda ph da düşüyor. O zaman da bizim başlarda controlcüye girdiğimiz set değeri değiştirmek zorunda kalıyoruz.

Mantıken suyun gh ına konsantre olarak suyun gh ını da düşürmek lazım  buda ya ozmoz ile (ki pahalı bir yol en azından benim için)  yada sodum içerikli reçine ile suyun GH ını düşürmek ( suydaki kalsiyum ve magnezyum  iyonlarını tutarak suya sodyum iyonu vermesidir.)  Ama burada da da şu devreye giriyor sudaki artan sodyum suyun kimyasına ve ph ına nasıl bir etki yapar... aklıma gelen sorunlar ve bildiklerim şimdilik bu kadar amacım burada su kimyasından anlayan arkadaşların yardımıyla çoğu soru işaretlerini ortadan kaldırmak.


Merhabalar konuya kimse yazmamış ben araştırmalarımı aktarmaya devam edim. Benim aslında burada dikkat çekmek istediğim konu suya co2 vererek ph düşürürken bir ironi şeklinde kh ında yükselmesi bu çelişki gibi görünen durumdan kurtulmanın tek yolu sanki ozmos su gibi görünse de maliyet düşünülerek daha ucuz bir yöntem bulabilirmiyiz  acaba.

Benim su kimyası bilgim malesef sadece tecrübelerim ve  kendi ararştırmalarımla sınırlı bunun ilmini bilen arkadaşların dikkatini çekmek istedim. Aklıma gelen çözüm bir iç filtreye sodyum içerikli reçine koyarak sudaki gh ı düşürmek dolayısıyla suya co2 verdiğimizde co2 ile birliktre çözülecek kalsiyum ve magnezyum  azaldığından yani co 2 ile calsiyum ve magnezyum bikarbonota dönüşecek miktar azalacağından suyun kh ını fazla yükseltemeyeceği mantığıdır. Ama işte malesef reçine sonuçta bir iyon değişikliği ile sudaki ca ve ma yı alırken suya na bırakması işte bu bıraklıan na (sodyum) bitkili akvaryuma ne kadar zarar verir acaba....
erozdem2013-01-31 13:51:16

Beğenenler: [T]186491,fatiharpak[/T][T]182203,Mehmet1212[/T][T]74796,volkantr34[/T][T]117056,mek44[/T][T]136202,Panzerfaust[/T][T]240445,egeulass[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74796,volkantr34[/T][T]117056,mek44[/T][T]169237,keyman79[/T][T]136202,Panzerfaust[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2013 00:53
Arkadaşlar meraba hala kimsenin dikkatini çekmemiş konu Neyse ben kaldığım yerden devam edim. benim gibi sert suya sahip olan ve ph conrolcülerini daha verimli etkin kullanmalk isteyen dolayısıyla  suyun sertliğini düşürmek isteyen arkadaşların da eminim dikkatini çekerek konunun açıklığa ulaşacağı umudunu yitirmeden devam edim.
suyu yumuşatmak için ozmoz cihazdan daha ekonomik bir yol olan sadece reçine kullanmak acaba
1- suyun sadece kh ınımı düşürür
2- sadece kalıcı sertliğimi düşürür
3- ikisini beraber toplam sertliği mi düşürür acaba
ayrıca reçine ile oluşan iyomn değişimi sırasında suya salınan sodyum iyonları bitkili ye ne kadar zarar verir acaba ve bu suya salınan sodyum tuzları acaba iletkenliği artırarak suyun ph ını da dolaylı olarak aşağa çekermi.

Beğenenler: [T]186491,fatiharpak[/T][T]182203,Mehmet1212[/T][T]74796,volkantr34[/T][T]91976,Hüseyin Eroğlu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74796,volkantr34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yucelgurlerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 30
yucelgurlerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 01:17
Bende discus beslemeye çalışan biri olarak bu konu ilgimi çekti. Discuslarımı çeşme suyunda büyütmeye çalışıyorum. Şansıma şebeke suyumun ph ı 8 civarı . Çok uygun olmamakla birlikte 11 kh ile şimdilik ph da ciddi sapmalar olmaması nedeniyle balıklarımın sağlık durumu iyi. Ancak etkin ve sürdürülebilir aynı zamanda da pratik ve ucuz ( biliyorum çok istedim :) )bir yumuşak suyu ters ozmos hariç nasıl elde edebilirim. Konu ilgimi çekti. Üstadlar bu konudaki  tecrübe, çözüm ve düşünceleri bildirirlerse sevinirim . Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 03:51
Benim de ilgimi çekti bu konu, özellikle crs karideslerde yumuşak su gerekiyor, bunun için genelde RO kullanılıyor. Araştırdığım kadarıyla RO sistemleri çok pahalı sistemler değiller, Karaköyde 200TL civarına yeterli olacak bir sistem bulunabiliyor.

Bakalım üstadlar neler yazacaklar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2013 13:56
Ro cihazları eğer kaliteli olmazsa çok sorun çıkarıyor diye biliyorum ama tabi araştırmak lazım.. Benim asıl amacım suyun ph ını düşürelim diye suya verilen c02 nin aynı zamanda suda çökelmiş olarak bulunan calsiyum ve magnezyumu çözerek bikarbonat formuna çevirerek suyun kh ını yükseltmesi olayı bu noktada sıkıntı oluyor ben bunu bizzat test ettim kh ı 10 olan akvaryuma co2 verdikten   
1 hafta sonra kh ın 15 olduğunu test ettim ve suda salınım yapan hiçbirşey yok muhtemelen gh ım da yüksek idi.  malesef bunu yaparken elimde gh testi yoktu bu hafta sonu gh testi de sipariş verdim.
Sonuç olarak bu yüzden bitkili akvaryumlarda kh kadar gh ında önemli olduğunu düşünüyorum yani biz ph düşsün diye co2 verirken aynı zamanda kh da yükseliyor. acaba diyorum gh ım düşük olsaydı kh ım da bu kadar yükselirmiydi. 
Ben bu hafta sonu gh testi de sipariş verdim. ayrıca hafta sonu bir reçine sistemi kuracam buradan uygulama öncesi ve uygulama sonrası  kh  gh ve  ph daki değişimleri paylaşacam. Ayrıca co2 verdikten sonraki kh ve gh daki değişimleride paylaşacam kimyasal denkleme göre suya co2 verdiğimizde suyun genel sertliğinin değişmemesine karşın kalıcı sertiğin azalması ve kh ın yükselmesi gerekmektedir. ama malesef sonuçta ben kalıcı sertiği test edemeyecem sadece totalden ve kh üzerinden bakacağım olaya. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2013 17:07

Arkadaşlar reçine ile su yumuşatma kullanılan reçinenin anyon değiştirici özelliğine göre     

3 şekilde oluyor.

İyon Değiştiricilerin Sınıflandırılması
Suların yumuşatılması, genellikle

1-Katyonik (+ iyon değiştirici)

 2-Anyonik (- iyon değiştirici) ve

3-Mix-Bed  (+ ve - iyon değiştirici)  lerle yapılır.

Katyon iyon değiştiriciler de 2 ye ayrılır.

A-Sodyum iyon değiştiriciler

Sudaki Ca2+ Mg2+ iyonları nı alarak yerine Na+ iyonunu verir. Reçinenin tekrar aktif olması için reçine bildiğimiz tuzlu su ile yıkanır ve reçinedeki calsiyum ve magnezyum iyonları atılır yerine Na+ iyonu yüklenerek tekar kullanılır.

B-Hidrojen iyon değiştiriciler

Sudaki Ca2+ Mg2+ iyonları ve ayrıca Na+ iyonlarıda H+ iyonları ile değiştirilirler. Bu tip iyon değiştiriciden çıkan su düşük pH a sahip olup H2SO4, HCl, H2CO3 gibi asitler ihtiva eder. Reçinenin tekrar aktif olması için reçinenin  HCl veya H2SO4 ile reaksiyona sokmalıyız.

Anyonik iyon değiştiriciler ise iki grupta incelenir.

1-Kuvvetli bazik anyon değiştiriciler ve

2-Zayıf bazik anyon değiştiriciler.

Bu reçine ise sudaki diğer sudaki negatif iyonları toplar.

Yani bizler akvaryumdaki duruma göre hangi reçineyi kullanmaya kendimiz karar vermeliyiz.

Eğer suyumuzun sadece GH ı  yüksek ise sadece Sodyum içerikli Katyonik Reçine işimizi görür ama bu durumda da suya na salınacaktır. Bu durumu önlemek için de Hidrojen yüklü  Reçine kullanmak daha mantıklı yani hem calsiyum hem magnezyum hemde N ayı alarak yerine sadece H+ veririz. Ama bununda şöyle bir zorluğu oluyor. Yeniden aktif etmek istersek asite ihtiyaç duyarız.

Eğer suyumuzun Kh ı yüksekse ki bizi daha çok ilgilendiriyor. O zamanda anyotik reçine lazım sudaki negatih yükleri değiştiriyor.

Sonuç olarak eğer bir ozmoz cihazı alamayacaksak ve reçine kullanacaksak Mix-Bed  Reçine bir reçine kullanarak sudaki tüm + ve - iyonları tutarak saf suya yakın bir su elde edebiliriz. Ama bu reçineyi bizler evde tekrar aktifleştiremeyiz. Dolayısıyla kullan at yapmak mantıklı

erozdem2013-01-31 14:09:21

Beğenenler: [T]169237,keyman79[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169237,keyman79[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 23:42
Ergün bey,
Yazdığınız yazının veya sormak istediğiniz şeylerin bir kısmını haddim olmayarak cevaplamaya çalışayım.
 
Karbonat ve bikarbonat iyonları suyun kh ını belirlerken kalsiyum ve mağnezyum iyonları suyunuzun gh ını belirler. Gh toplam sertlik, kh karbonat sertliği olmuş oluyor.
Geçici ve kalıcı sertlikten kastedilen şey ise, Kısaca anlatmak gerekirse CaCo3 ten kaynaklanan sertliğe geçici caso4 ten kaynaklanan sertliğe kalıcı sertlik denir. Nedeni şudur. Suyu kaynattığınızda ca ve co3 iyonları çökelerek bileşik oluşturur yani kalsit taşı oluşmuş olur. Caco3 ü oluşturduğunuz anda sudan ca iyonlarını çekmiş dolayısıyla suyun gh ını düşürmüş olursunuz. Kalsiyumla beraber bir kısım karbonatta çökeleceği için suyun kh ını da düşürmüş olursunuz.
Fakat suyunuzdaki sertlik (gh) kalsiyum sülfattan kaynaklı bir sertlik ise suyu kaynatarak bu sertliği gideremezsiniz yani kaynatarak çökeltemezsiniz kısacası bu durumda bu kalıcı sertlik olmuş oluyor.
 
Şimdi sormak istediğiniz hususa gelirsek.
Siz suyunuza co2 verdiğinizde caco3 ü çözdüğünüzü varsaymışsınız kh ın yükselişini buna bağlamışsınız.
Bitkili bir akvaryumunuz bulunduğuna göre akvaryumunuzda mermer kırığı mercan kırığı gibi bir taş bulunmamaktadır. Kalsiyum karbonatı çözmediğinizi aslen kh taki artışın bundan kaynaklanamayacağını buradan anlayabilirsiniz çünkü akvaryumunuzda caco3 yok. Suda bulunan çözünmüş, iyonlaşmış ca ve co3 iyonları caco3 değildir. Ancak suyu kaynatırsanız çökeltebilirsiniz işte o zaman caco3 olmuş olur. Çökelttiğiniz kalsiyumkarbonatı sudan çıkarmazsanız bu suya co2 verdiğinizde asidite artar ve caco3 tekrar çözünmeye başlar. Evet bu bir karbonat artış sebebidir ancak sizinki böyle değil.
 
Peki kh taki artışın sebebi nedir.
CO2 + H2O <> H2CO3
Oluşan bu reaksiyon ise pH bağlı olarak aşağıdaki reaksiyonların dengeli olmasını sağlıyor.
H2CO3 <> H+ + HCO3 -
HCO3 - <> H+ + CO3 2-
CO2+OH--->HCO3 ortamdaki OH iyonları bağlandığından H+ iyonu ortamda artar.
CaCO3 + CO2 + H20 -> Ca++ + 2(HCO3-)
 Bu denklemler sebebi izah ediyor. Zamanında bir yerlerden bilgisayarıma kopyalamıştım.
Özellikle ilk üç formül suya karbondioksit verdiğinizde karbonatın nasıl arttığını izah ediyor.
 
Tabi bütün bunlar belli bir denge halinde kalıyorlar. Suya devamlı co2 vererek belli bir orandan fazla karbonat elde edemeyeceğiniz gibi, suya ne kadar karbonat katarsanız katın ph ı belli bir miktardan ileri götüremezsiniz. Sizinde bildiğiniz gibi kh ph ve co2 arasında bir denge hali mevcuttur.
 
Diğer taraftan suya co2 verdiğinizde co3 ün artması da aslında çok faydalıdır.
Aslında siz suya karbondioksit verdiğinizde asitlik artmaya başlıyor su hemen tepki gösterip ph ın aşırı düşüşünü engellemek için co3 üretmiş oluyor. Etkiye tepki gibi yani veya ilahi bir denge gibi düşünün.
Suya co2 verdiğinizde kh artmamış olsa idi  siz suya bu günkü kadar fazla co2 de enjekte edemezdiniz. (kısacası ph ınız çok daha fazla düşerdi.) 
Yani şunu demek istiyorum kh ı 1 olan suya 60 mg/lt co2 vermek isteseniz ph kaça düşer acaba. Halbuki kh1 olan suya co2 verdiğinizde kh ınız 4 oluyorsa ve 60mg/lt co2 verdiğinizde ph ınız kaça düşüyor.
 
Umarım aklınızdaki sorulara yanıt oluşturur.
Saygılar.
ringo2013-01-29 23:55:44

Beğenenler: [T]74796,volkantr34[/T][T]91976,Hüseyin Eroğlu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169237,keyman79[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 23:45
İlyas bey çok teşekkür ederim alakanız için. evet dedikleriniz çok mantıklı özellikle ilahi denge olayına katılmamk elde değil. Aaslında benim amacım hep dediğim gibi ucuz bir çözüm yolu bulmaktı. 
ben kimyacı değil ama kendi çapımda araştırarak bir yol bulmaya çalışıyorum eminimki benim gibi evdeki çesmesinden çok sert su gelen herkesin ortak bir derdi.  
 
Hafta sonu malesef sodyum içerkli reçine edinebidim size yaptığım tes sonucunu verim:
kh ı 20 ve gh 30 olan suyu (malesef evdeki çeşmeden akan su bu) 1 litrelik kavonoza koydum içine yaklaşık 0.2 litre sodyum içerikli reçineyi koydum ve bir kaşıkla yaklaşık 5 dakika karıştırdım
sonuç kh 20 gh 2 yani zaten yukarıda da teorik olarak açıkladığım gibi sodyum iyonlu reçineler kh ı hiç etkilemiyor ama gh süratle düşürüyor tabi karşılığında suya sodyum veriyor. bu hafta sonu hidrojen içerikli reçine bulabilirsem yapacağım test sonuçlarını tekrar paylaşacam.
Peki ilyas bey acaba ben suyu sadece sodyum içerikli reçine ile gh ı 2 civarına çeksem yani çok düşürsem acaba suya co2 verdiğimde suyun kh ı yine yükselmeye devam edermi... gerçi siz kh daki yükselişi aslında ph ın düşerek suyun asite olmasından dolayı tepki olarak kh ın yükseldiğini yazmışsınız.. merak ettim sizce ne olur acaba



Eğer hafta sonu hidrojen+ yüklü katyonik iyon bulamazsam veye bulupda kh ı düşüremezsem       mix bed denilen hem katyonik hemde anyonik yani sudaki tüm + ve - iyonları alarak sadece saf su veren reçine alıp test edecem . çünkü bildiğim kadarıyla sularda, çözülmüş mineral tuzları bulunur. Bu tuzlar su içerisinde, pozitif yüklü katyonlara ve negatif yüklü anyonlara ayrılırlar. Deiyonizasyon Sistemi sayesinde bu iyonların miktarı çok düşük seviyelere indirilerek saflaştırma işlemi yapılıyor.


Deiyonizasyon işleminde kullanılan katyonik reçine H+ (hidrojen) iyonu ile yüklüdür. Bu reçinenin rejenere edilmesinde asit(hidroklorik asit) kullanılır. Aynı şekilde bu sistemde kullanılan anyonik reçine OH- (Hidroksit) iyonu ile yüklüdür. Bu reçinenin rejenereasyonunda baz (sodyum hidroksit yani kostik) kullanılmaktadır.Her iki cins reçineyi bir arada bulunduran, yani hem anyonik hem de katyonik iyonların bir arada olduğu Mixed Bed reçine sanki kesin çözüm gibi duruyor ama tabi bu reçineyi aktif hale getirmek ile uğraşmak tehlikeli ve zahmetli çünkü hem bazik hemde asitli su ile aktifleştiriliyor bence gerek yok.
İyon değiştiricilerden geçen ham su, katyonik yüklerini (Ca, Mg, Na) katyon değiştirici reçinelere bağlı H+ iyonu ile, Anyonik yüklerini (Cl, So4, HCO3, SiO2) ise Anyon değiştirici reçinelere bağlı OH- iyonu ile değiştirirler.

İyon değişimi sonucunda suya verilen OH- ve H+ iyonları kendi aralarında birleşerek su molekülünü oluştururlar. böylece sistem çıkışında pozitif ve negatif yüklü iyonlarından arındırılan su yüksek oranda saflaştırılmış oluyor. denemelirimin sonucunu paylaşacam en kısa zamanda.

erozdem2013-01-30 13:32:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 17:46
Ergün bey,
Katyon veya anyon değiştirici reçineler akvaryumlarda kullanmak istediğimiz suyu elde etmek bakımından uygun değiller. Bahsettiğiniz gibi örneğin sudan ca veya mağnezyumu çıkarırken yerine başka bir şey koymuş oluyorsunuz. (sodyum gibi) .
 
Suya h ve oh iyonları bırakan reçineler elde etmek istediğiniz su bakımından daha uygun gözüküyor. Toplanan anyon ve katyonların yerine h ve oh iyonları bırakıldığından bunların belli miktardan fazlası da suya dönüştüğünden ilk bahsedilen reçinelere göre bunlar çok daha iyi.
 
Ancak bu ikinci tür reçineler de sudaki organik maddeleri alamıyorlar diye biliyorum. Atıyorum mesela karbon gibi. veya suda bulunan bir virüsü veya bakterileri aynen bırakmış oluyorlar.
Kısacası bu su deiyonize su olmuş oluyor sudaki bazı iyonları alıyor.
R/O dan farkı da bu oluyor işte.
 
Deiyonize su için, ilk seçenekteki reçineye göre ehveni şer diyebiliriz tabi.
 
Ancak akvaryum ortamına uygun suyu elde etmenin aslında yegane yöntemi r/o dur.
Suyu tamamen arırttıktan sonra belli bir miktar aşılama ile istediğiniz suyu elde edersiniz.
 
Suya co2 verdiğinizde kh ın yükselişinin yukarıda bahsettiğim gibi gh ile bir ilgisi yok.
Gh ın yani kalsiyum ve mağnezyumun suda az bulunuşu yukarıda belirttiğin tepkimelerin oluşumunda belki eser miktarda bir etkide bulunabilirsede (bu kimyanın derinlikleriyle ilgili) kural olarak gh etkide bulunmaz diyebiliriz.
 
Gh ınız sıfır olsada. Yukarıdaki reaksiyonlar aynen oluşacaktır.
Yani suya karbondioksit verdiğinizde karbonik asit oluşacaktır. (h2co3) zayıf bir asit.
bu asitin bir kısmı hidrojen ve bikorbonat iyonlarına dönüşecektir.
Bikarbonatında bir kısmı hidrojen ve karbonat iyonlarına dönüşecektir.
Dolayısıyla böylelikle kh ınız artacaktır.
 
Saygılar.
 
ringo2013-01-31 00:34:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2013 01:50

Sinan bey teşekkürler. yani şimdi tekrar en başamı döndük yani ro cihazınamı :)  ama sinan bey mix bed dediğimiz reçine yani hem katyonik (hidrojen içerikli reçine) hemde anyonik içerikli reçineler sonuçta bizim akvaryumumuzun hem hk ını hemde gh ını düşürecektir ki bu da zaten istediğimiz en temel olay. diğer alamadığı iyonlara gelirsek zaten amacımız o iyonları illada sudan uzaklaştırmak değil. çünkü zaten o iyonlar hep sudaydı.

bende konumu açmamdaki gayeye ters olsada ro nun 2 üstünlüğünden bahsedim

1- ro cihazları bildiğim kadarıyla saf suyu elde ederken reçine kullanılmamsı sadece aktif kömürü saymazsak tamamen mekanik olarak çok ince deliklere sahip mebran plakalardan suyun belli bir basınçla geçirelerek plakanın diğer tarafınadan sadece su melokülü yani saf suyun geçebilmesi bu arada plakanın önünde kalan iyonlu suların dışarı atılması. muhtemelen 1 litre saf su elde edilirken 1 litrede iyonlu suyun dışarı atılıyor. buradaki avantaj bu sistemde bir kimyasalın kullanılmaması.
2- ro cihazı uzun vadede mix bed reçineden daha hesaplı olmasıdır.
örnek olarak 1 litre mixbed reçine 25 tl civarında ve bu 1 litre yaklaşık 1 ton suyu saflaştırıyor. ve bu reçinenin tekrar aktifleştirmek oldukça zahmetli olduğundan bizim gibi hobiciler muhtemelen al kullan yapmak zorunda kalacak. şöyleki bu reçinede hem katyonik hemde anyonik reçine olduğundan tekrar aktifleştirmek için asitik ve bazik sıvı gerekecek ki bnu da kolay bir işlem değil.
ama ben yinede bir mix bed reçine elde ederek sonuçları sizlerle paylaşacam.
 
ama  bi de şu var ro cihazında da mebranın belli bir ömrü var içeriseden geçen suyun miktarına ve taşıdığı minarel yoğunluğuna göre değişiyor.ama malesef bu konu hakkında hiçbir fikrim yok yeni orta kalitedeki bir mebranın orta kalitedeki suyu saflaştırırken kaç ton su sonra değişmesi gerektiğini bilmiyorum...
erozdem2013-01-31 01:57:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 03:03
Arkadaşlar merhaba. araştırmalarım sonucu piyasada sadılan basit reçine düzenekleri var. tekli ikili olabiliyor. Sistem çok basit su bir taraftan bir silindirin içine giriyor sonra silindirin içinde içi reçine dolu 2. bir silindirden yukarı doğru çıkarak su dışarı çıkyor. bu sistem yaklaşık 70 tl civarında evde basitçe kendimiz bile monte edebiliriz.
bu sistemde önemli olan hangi reçineyi kullanacağımıza karar vermeliyiz.
1. Eğer suyumuzun sadece GH ı yüksekse sodyum bazlı katyonik reçine işimizi görecektir. Litresi 5 tl. ve tuzla defalarca  yeniden aktif olabilmektedir.
2. Eğer suyumuzun kh ı ve  veya GH ı yüksek ise Mix-Bed reçine kullanmalıyız. Litresi 25 tl ama bu reçinenin geri dönüşümü olmuyor kullan at yapacağız. 1 litre mix bed reçine yaklaşık 3 ton suyu yumuşatıyor.düzenekle ilgili resim:
 
 
 
 
 
 
erozdem2013-02-01 08:48:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 23:56
Arkadaşlar bugün yine
gH ı 30 kh ı 20  ve PH ı 7,37
olan 1 bardak çeşme suyuna  bir test daha yaptım. Bu suyun içine bir miktar Na içerikli katyonik reçine koydum ve 5 dakika kadar karıştırım. 5 dakikanın sonunda
gH 4  e düştü kh yine 20 amabu arada PH 7,63 e yükseldi.
 
Sonuç olarak bir yerde de zaten okumuştum suda sodyum iyonları artınca suyun PH ı ciddi şekilde artıyor zaten asıl sorun burada yatıyordu.
Aynı şekilde zeolitte bir iyon değiştirici dir. Zeolitinde yaptığı sudan birçok iyonun özelliklede nitrit , nitrat ve amonyak içerikli iyonları tutarak suya yine sodyum vermektedir. dolayısıyla zeolitte suyun nitratını tutarken ph ı yükseltmektedir.
Aktif karbon ise zeolit ve reçine gibi iyon değiştirici olmayıp çok gözenekli yapısından dolayı ve çok büyük yüzey alanından dolayı sudaki herşeyi tutmaktadır. aktif karbbonu şöylede düşünebiliriz bir elektrik süpürgesi gibi görev yapmaktadar. ve ciddi şekilde suyun biyolojik yükünü azaltarak suyu berraklaştırır. Ama şu var sodyum içerikli katyonik reçine ve zeolit tuz ile tekrar aktif olmasına karşın aktif karbon yeniden aktif olmaz ve doyum noktasına ulaştıktan sonra değiştirmemiz gerekir. Tabi aktif karbonun ömrü hem karbonun kalitesine hemde  suyun biyolojik yüküne göre değişir.
 
Sonuç olarak akvaryumda filtre malzemesi olarak kullanmayı düşündüğümüz maddeleri kullanmadan önce akvaryum suyumuzun mevcut durumunu iyi analiz etmeliyiz ve  ona göre hangi filtre malzemesini ne süre ile kullanmaya  karar vermeliyiz bu hem balıkların hem de bitkilrimizin daha sağlılı olmasını temin edecektir.
 
erozdem2013-02-07 23:59:50

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T]
Teşekkür Edenler: [T]117056,mek44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 02:01
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız. Tebrik ederim. 

Silindir şeklindeki malzemeden alıp içine aktif karbon doldurup akvaryuma su eklerken su değişimi zamanlarında kullanmayı düşünüyordum. Aktif karbondan geçen suyun çıkışında kh,gh ve ph ne olur acaba? Bide bitkilerde kalsiyum eksikliği olabilir mi? Sonuçta herşeyi tutacak bir malzeme olduğu söyleniyor.
Bayram2013-02-08 02:05:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 09:33
Tabi filtre kabına istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Zaten Ro cihazlarında da aslın işi yapan mebran dan önce en az 2 aktif  karbon filtre bulunur (bazı modellerde maliyetten kaçmak için 1 korlar) bu aktif karbon filtreler mebranın yükünü azaltarak mebranın ömrünü uzatırlar. Etkisi konusunda bir fikrim yok ama su filreye girmeden önce ve sonra çlçülerek etkinliği ölçülebilir. Ama burada aktif karbonun kalitesi çok önemli yani m2/gr oranı önemli. ama benim tavsiyem aktif karbonu bir iç filtrede kullanmak daha etkili olur çünkü sürekli kapalı bir sistemde daha etkin olur ama tabi sürekli kullanmak iyi olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir