Sump filtrasyonlu bitki akvaryumu


ArrayÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 11
ArrayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2007 21:02
Merhaba,

Bir adet çiklit ve bir adet de bitki akvaryumu siparişi vermiştim ama bitki akvaryumu işi yattı. Ben de çok büyük olan çiklit akvaryumunun tamamını sump'lı bir bitki akvaryumuna çevirmeye karar verdim. Aslında filtrasyonu sump ile yapmak bitkiler için çok iyi olmayabilir ama sonuçta çare sıkıntısı da var. Bir nevi mecburiyet.

Kısaca akvaryumu tanıtmak gerekirse, 160x50x65 ebatlarında bir akvaryum bu, 110 cm sump var ama tek sump değil, buna bir de "kule" eklenmiş durumda. Yani klasik S sump ile klasik kule sump'ı özel bir dizaynla birleştirip, bir sonuç elde ettim.

Kendimce sump'lı bitki akvaryumunun artı ve eksilerini çıkarmaya çalıştım ama ustalardan da yardım bekliyorum bu konuda.

Artılar;

1. filtrasyon debisini dilediğim gibi ayarlayabilme imkanı. Bu amaçla iki adet kafa motoru yeterli oluyor. Biri yüksek, diğeri düşük devirli olunca, filtrasyonu dilediğim hıza çekmek mümkün olacak.

2. akvaryum içinde gözle görünen hiçbir ekipmanın olmaması, ne filtre hortumu, ne ısıtıcı, ne de başka birşey.

3. CO2 diffüzörünü de sump'ta tam suya çıkış noktasına monte etmeyi planlıyorum. Böylece nitrifikasyon bakterilerinden hemen sonraki aşamada suda CO2 çözmüş olacağım, ne bitkiye ne de bakteriye pek zararı olmayacak sanıyorum.

Dezavantajları;

1. Dış filtreye göre bir parça daha gürültülü olacak

2. Bioball kulesi ve yoğun filtrasyon sebebiyle, suda çözünmüş oksijen çok fazla olacak. Bu da karbondioksiti bir miktar zorlayacak. Bunu da su ısısını olabildiğince düşük tutup (canlı doğuranlar için minimum seviyeye çekerek), CO2 miktarını da artırarak çözmeyi planlıyorum.

Ustalara sormak istediğim şey şu. Bu modelde bir hata var mı ? Yani eksik ya da yanlış düşündüğüm bir nokta söz konusu mu ? Ya da daha başka neler yapılabilir ? Örneğin sump'ı tıkayıp, bir dış filtre ile sistemi çevirme imkanı da var ama sonuçta balık yüküm çok fazla olacağı için, bu model pek aklıma yatmıyor. Kaldı ki, filtrasyon ne kadar iyi olursa, üretilecek nitrat miktarı da o kadar artacak ve bu bitkiler için yararlı. Yani büyük bir sump, büyük bir filtrasyon süreci demek. Bu da daha fazla amonyak-nitrat çevrimi anlamına geliyor ve bitkiler de bu nitratı zaten tüketecektir.

Kafama takılan tek ciddi sorun, bu büyük filtrasyonun sonunda suda gerçekten çok ciddi oranda oksijen depolanmış olacak. Bu durumda karbondioksiti suya yayma konusunda ciddi bir problem yaşar mıyım ? Çözeceğim miktarı artırarak, bu sorunu çözemez miyim ?

Selam ve sevgiler,



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2007 22:20
Oksijenin artmasının karbondioksit varlığını etkileyceğini düşünmüyorum. Yine de emin değilim.

Bununla birlikte kH'ı düşük tutarsanız karbondioksitten çok iyi verim alırsınız.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2007 22:32
  Gerçi usta'lara sormuşsunuz fakat fikrimi belirmek isterim;
  Oksijen seviyenizin yüksek olması co2 seviyenizin düşük olacağı anlamına gelmez, ikiside suda yüksek oranlarda çözünmüş olarak bulunabilirler.
 
  Eğer sump sistemi suyu yüzeyden çekiyorsa su yüzeyindeki hareket dolayısıyla co2 kaybınız olacak. Su, taşırma borusundan aşağı ilerlerken de bol miktarda co2 kaybedeceksiniz, sump içerisinde de yağmurlama kesiminiz varsa burada kalan miktarı kaybedeceksiniz :D sonradan co2 eklemek ve uygun ph'ı elde edebilmeniz ise oldukça zor fakat imkansız değil, vortex tipi difüzör ile dakikada binden fazla co2 kabarcını suda çözümleyebilirsiniz fakat elinizde co2 tüpü bile olsa tüpün ömrü kısa olacaktır. (ve gerektiği kadar çözündürülmesi için selenoid kontrol edebilen ph kontrol cihazına ihtiyacınız olacaktır, elinizde hazır olarak bu sistem yoksa sistemin maliyetine kallavi bir akvaryum alabilirsiniz zaten) kontrolsüz co2 vermek yerine hiç vermemek daha iyidir. suyunuzun kh değerini düşük tutarsanız daha rahat co2 tutabilir ama devamlı kayıp yaşayacağınız bir sistemi stabil tutmak zor olacak ve ipin ucu biraz kaçtığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
 
  Olmaz diye birşey yok, uyumlu hale getirilebilir, fakat astarı yüzünden pahalıya çıkabilir. Sistemi anlıyamadığım için kesin birşey söyliyemem fakat tahmin ettiğim hali ile sump kısmını iptal edip dış filtre kullanmanız daha iyi olacak gibi.
YBN2007-04-30 22:35:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArrayÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 11
ArrayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2007 01:03
Merhaba,

Yiğit Bey, su üstten taşırmalı bir sistemle, bir bioball kulesinden ıslak-kuru filtrelemeyle aşağıya iniyor. Yani bahsettiğiniz karbondioksit kaybı maksimumda.

Benim CO2'yi sumptan yukarıya basılan suda çözme fikrim zaten buna karşı geliştirildi. Yani akvaryuma su basılmadan hemen önce, o aşamada suda bol miktarda CO2 çözüp, ondan sonra uçanlardan "kalanla" yetinmek düşüncesindeyim. Çok pahalı CO2 yatırımları yerine, KH'ı düşük tutmaya çalışıp, bunun için gerekli malzemeleri eklemek ve eksik kalan CO2'yi de balık yüküyle sağlamak dışında bir alternatifim yok gibi görünüyor.

Tüp ömründen yana bir sıkıntım yok, masraflı birşey değil CO2 dolumu. Kaygım, bu co2 çözülmüş suyu akvaryuma mümkün olduğunca homojen dağıtabilmek. Belki bir dip dalga motoru bu işe yarayabilir. Yüzey pek dalgalansın istemiyorum.

Bir süre sump ile deneyip, olmazsa dış filtreyi devreye sokmayı da düşünebilirim. Bu durumda sump iptal olacak tabi ama bitkiler yeterli olgunluğa ulaştığında, zaten filtrasyona gerek kalmayabilir. Hatta tahmin ettiğim dengeyi sağladıktan sonra, filtrasyonun tümünü devre dışı bırakabilirim.

Bir de size şöyle bir şey sorayım. Ben hali hazırda küçük akvaryuma mayalı sistemle CO2 veriyorum. CO2 verdikçe, suda bir bulantı hali görüyorum. PH kontrollerimde, .3 ya da 0.4 düzeyinde bir hareket söz konusu. Bu toz bulanıklığı gibi etki mayalı sistemden mi kaynaklanıyor, yoksa CO2'nin genel etkisi midir ? Ya da ben birşeyleri yanlış mı yapıyorum ?

Selam ve sevgiler,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MGRBZ17Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2005
İl: Çanakkale
Mesaj: 176
MGRBZ17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2007 01:40
    Said bey bir arkadaşımın evinde tam sizin tanka yakın bir tank var.  Kendi sistemi tam anlamıyla profesyonel bir sistem . Kısaca anlatayım , akvaryum 150 boy 50 en 70 yükseklik altta 120 lt. yağmurlamalı kule sistemli sump ve sera CO2  sistemi var. 10cm kum yüksekliği (prodak bitki kumu) var veüstten sallandırma sylvania 480 watt metal halide artı 3 tane 40 watt flo ile ışıklandırma yapıyor. 10  kg karbondioksit  tüpü maalesef sadece 1 hafta yetiyor.  Sumpta atman 106 kullanıyor, daha büyüğünü çıkarttığını söyledi. Yani bu sistemde CO2 kaybı çok fazla artı normal ışıklandırmada (flo'larla) iyi bitki gelişimi içinyetersiz gelecektir. ama bitkileri özellikle zeytinler ve alternanteralar tek kelime ile muhteşem gelişmişler. MGRBZ172007-05-01 01:41:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2007 01:44
Bence denemekte bir sakınca yok, bence başlangıçta balık sayısını oldukça düşük tutup nitrat'ı akvaryuma kontrollü olarak siz ekleyin.
 
Açıkçası o konu için (bulanıklık) birşey söyleyemem. Bende fermante co2 kullanıyorum fakat bulanıklık söz konusu değil.
 
Öte yandan, eğer fermante sistem güneş görüyor veya görece sıcak bir ortamda ve sıvı seviyesi şişenin üst kesimlerine yakınsa suyunuza alkol buharı karışıyor olabilir ve buda suyu bariz biçimde sisli gibi bulandıracaktır.
Benim tahminim alkol buharı olduğu yönünde, fakat alkol co2Den çok daha kolay yoğuşacağı için akvaryuma giden hava hortumu ne kadar uzun tutulur ve araya birde baloncuk sayacı eklerseniz alkol buharı akvaryuma ulaşamayacak yada etkili olacak kadar ulaşamayacaktır.
 
Sağlıkla kalın.
YBN2007-05-01 10:34:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArrayÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 11
ArrayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2007 04:23
Mehmet Bey merhaba

 [QUOTE=MGRBZ17]    Said bey bir arkadaşımın evinde tam sizin tanka yakın bir tank var.  Kendi sistemi tam anlamıyla profesyonel bir sistem . Kısaca anlatayım , akvaryum 150 boy 50 en 70 yükseklik altta 120 lt. yağmurlamalı kule sistemli sump ve sera CO2  sistemi var. 10cm kum yüksekliği (prodak bitki kumu) var veüstten sallandırma sylvania 480 watt metal halide artı 3 tane 40 watt flo ile ışıklandırma yapıyor. 10  kg karbondioksit  tüpü maalesef sadece 1 hafta yetiyor.  Sumpta atman 106 kullanıyor, daha büyüğünü çıkarttığını söyledi. Yani bu sistemde CO2 kaybı çok fazla artı normal ışıklandırmada (flo'larla) iyi bitki gelişimi içinyetersiz gelecektir. ama bitkileri özellikle zeytinler ve alternanteralar tek kelime ile muhteşem gelişmişler. [/QUOTE]

10 kg tüp sadece bir hafta yetiyorsa, benim için kabul edilemez bir durum bu. Benim tüpten beklentim, mümkün olduğunca uzun süre dayanması ve bakımı mümkün olduğunca azaltması.

Atman 106, 4 ton devir daim yapar. Ben de 107 aldım, yani 5 ton devir daim yapacağım ama 106 bile fazla geliyorsa, ben 1-2 ton seviyelerine düşmeliyim. Devir daimi kıstıkça, sudaki karbondioksit kaçışını engellerim. Bitkiler zaten yapıları itibarıyla filtrasyon görevi yaptıkları için, filtrasyon debisini düşürmekte mahzur olmayacaktır diye tahmin ediyorum.

Aydınlatma konusunda benim sistemim biraz zayıf ama bazı projelerim var, o konuda bir sıkıntı çekeceğimi sanmıyorum. 10kg/1 hafta inanılmaz bir rakam, resmen demoralize oldum. Balık yükünü ne kadar artırabilirim ki 500 lt bir akvaryumda. Zaten 400 kadar koyuyorum :(


Yiğit Bey, uyarınız üzerine mayalı sistem su seviyesini hayli düşürdüm. Evet, dediğiniz gibi hayli yukarıda kalıyor mayalı su ve muhtemelen birşeyler karışıyor. Üstelik bu sefer ılıktan öte sıcak suyla yapmıştım mayalamayı, daha hızlı sonuç alınıyor diye. Ama gelin görün ki, önceki seferinde çok geç bulanma başlarken, bu kez erken bulanma başladı. Üstelik hortumu da neredeyse yarı yarıya kısaltmışım. Yani saydığınız tüm seçenekleri tek kalemde yaptığım için, problemi çok hızlı bir şekilde yaşadım bu sefer.

Peki bu alkol buharının bir zararı olur mu ? Geçen seferinde bir balık kaybım olmuştu ama kaynağı bu mudur, bilemiyorum.

Selam ve sevgiler,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2007 10:34
Maalesef evet, alkolün suya karışması sonucu kayıplar olması normaldir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir