Sump'ı İptal Ettim, Alternatif Arıyorum.


sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2021 16:53
100*50*60cm'lik bir tankım var. Letgodan ikinci el almıştım. Yağmur akvaryum etiketi var. Kendinden dolaplı ve altında üç gözlü büyük bir sump var. İki yıl boyunca sumpla kullandım, Tankta tek flowerhorn vardı. Üstten delinmiş ve arkaya takılan pvc boru ile suyun sumpa gitmesi sağlanmış. Ancak aradaki vananın olduğu kısımdan su sızdırmaya başlatınca sumpı iptal ettim. Bir yıla yakın sadece kuvvetli üç iç filtre ile kullandım. Geçen ay flowerhornumu kaybettim. Şuan 6 tane yavru orandom var 70 litrelik tankta duruyorlar geçici. 4 cm kadarlar henüz. Onları büyük tanka geçirmeden önce planlama yapmam lazım. Tekrar sump kullanmak istemiyorum, boruları elden geçirsem de evde kediler var, onlar bir şekilde atlar zıplarken bozabiliyorlar. Tetra ex 700 dış filtrem var. Sadece biyolojik filtrasyon için içine siporax doldurup çalıştırmak ve mekanik filtrasyonu da yine iki köşeye iç filtre koyarak halletmeyi düşünüyorum. Ama bu tek fikrim değil. Buna 1 numara diyelim.
İç yan sump yapmak da var, ama pleksi maliyetleri yüksek ve vazgeçmem neden oluyor. Hamburg filtre çok mantıklı geliyor, hatta kafamda hamburg filtre ve yan sum birleşimi birşeyler var. Şöyle ki, 50*50*50 biyolojik süngeri köşeye yerleştirip, içine siporaxları üstüne de elyaf koymayı düşünüyorum. Akvaryumun diğer köşesine sumpın kafa moturunu yerleştirip suyu hortumla yaptığım bölmeye yukarıdan akıtacağım. Böylece kaba pislik üstteki elyafta kalacak, araya sünger de koyabilirim, sonra siporaxlara gelecek su ve burada bolca yararlı bakteri oluşup yaşayacak. Bölmeyi oluşturduğum biyolojik sünger de ekstra biyolojik filtreleme alanı sağlayacak. Isıtıcıyı da bu bölmenin içine yerleştirebilirim. Ayrıca süngere java moss ve java fernler tutturarak bitkili bir duvar yapabilirim. Kafa motoru bu iş için fazla gelir ve sirkülasyon balıkları rahatsız ederse iç filtrelerden de aynı düzeneği yapabilirim. Bölmenin içine hava asansörü yerleştirip hava motoru da kullanılabilir. Açıkçası alternatif çok. Bu yüzden fikir almak istiyorum.
Süngei köşeye yerleştirmek için vantuzlu havlu asacaklarından yararlanmayı düşünüyorum. Bu şekildeki bir sistem 6 orandonun yaşayacağı, tabanda kum olan, kolay bitkilerin olacağı bir akvaryumun filtrasyonu için yeterli olur mu, yoksa 1. fikrime dönüp, dış ve iç filtrelerle alışılagelmiş çözümde mi kalayım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WretchedÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 189
WretchedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2021 17:20
Biolife filitreyi araştırabilirsin , bende yeni aldım kullananlar memnun gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2021 21:04
Bana çok anlamlı gelmiyor, iç hacmi düşük, ayrıca japon gibi pis balıkların akvaryumunda çok kısa sürede tıkanacaktır. Dediğim gibi yaptığımda su biyolojik filtreleme materyallerinden önce elyaftan geçecek, kaba pislikler ve mekanik atıklar orada kalacak, elyafı kirlendikçe değiştirmek de kolay. En az müdahale ile en geniş biyolojik filtrasyonun yanında mekanik filtrasyonu da sağlamış olacağım. Isıtıcıyı saklamak ve dış kısımdaki bio süngeri köksüz bitkiler için tutunma alanı olarak kullanmak da artısı olacak gibi.


[QUOTE=Wretched]Biolife filitreyi araştırabilirsin , bende yeni aldım kullananlar memnun gibi.[/QUOTE][QUOTE=Wretched]Biolife filitreyi araştırabilirsin , bende yeni aldım kullananlar memnun gibi.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ukilavuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 3890
ukilavuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2021 10:29
İç sump ı pleksi yerine normal camdan yapın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir