Sürekliliği sağlanmış artemia üretimi projesi


linearÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 14
linearÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2012 00:28
Merhaba,
Araştırmalarım sonucu evlerde (deniz yakın olan yerlerde) sürekli artemia üretiminin mümkün olabileceği söylenmekte.
bunun için sistemi şu şekilde kurmayı düşünüyorum deniz suyuna 1/3 oranında su ekleyerek ( 2birim deniz suyu, 1 birim temiz su) güneş gören yerde 1 gün bekleterek havalandırmak ve ardından artemia yumurtalarının bir kısmını bu suda çatlamaları için bırakmayı planlıyorum.
bunun için 20lt. lik bir tank, hava motoru, 100W ısıtıcı, 8W tasarruflu ampül planlıyorum.
deniz suyunu egeden temin edeceğim için suyun tuz oranını düşürmek için temiz su kullanacağım (Ege denizinin tuz oranı yaklaşık olarak %40 civarında ve PH değeri 7,6 ile 8,5 arasında) suyu bekletilmiş çeşme suyu yerine içme suyu kullanmakta ph değeri için daha uygun olacağını düşünüyorum.
deniz suyu kullanmaktaki amacım içinde zaten bol miktarda plankton bulunması. bu nedenle aşılama gereği duymayacağımı düşünüyorum.
ayrıca 2 haftada bir alacağım küçük pet şişe miktarındaki deniz suyunun bu şartlar alında yeteceğini düşünüyorum. 3/1 oranında yumuşatarak tabiki.
biyolojiden bildiğim kadarı ile planktonlar hem güneş ışınları ile hemde daha küçük mikroorganizmalar ile beslenmekte bu neden ile acaba bir de denizde bulunan yosunlu ve delikleri çok olan kayalardan alsam mı acaba diye de düşünüyorum. ama belki bu işlemi ilk ürünleri aldıktan sonra deneme yanılma yöntemi ile ekleyebilirm. başka canlıların üremesi sorun yaratabilir.
sıcaklığı ideal sıcaklık olan 25 derecede tutmayı düşünüyorum. 
planlarım arasında hava hortumu kullanarak bir damacanayı sump gibi kullanıp çok az bir su hareketliliği yapmayıda düşünmekteyim damacanın altına bir kafa motoru koymak gerekecek hemde en düşük debilisinden ve 20lt lik tanka bir delik açmak.
suda hareketlilik yaratmak istememin nedeni bu hayvanların yüzemediği bu nedenle su hareketlerine ihtiyaç duydukları yönünde. belki hava pompasını da sump olarak kullanacağım damacanaya alabilirim.
bu işlemlerin avantajı artemialar için yem teminin denizden ve aydınlatmadan sağlayarak (günde 8 saat aydınlatma ile ve güneş gören yerde) minumum a indirmek ve sürekli az miktarda da olsa besleyici ve sağlıklı olarak canlı yem temin etmektir.
proje şu an sadece düşünce aşamasındadır. öneri ve deneyimlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. proje bekleneni verebilir ise akvaryumcularda veya evimizde sürekli canlı yemimiz olabilir diye düşünmekteyim.
konu ile sakıncalarım şu an için bu konuda eşimin onayını almak, 20-30 lt deniz suyunu almak. sonrasında bir 500ml lik pet şişe ile alınca kimse sormaz ama... (sahilde görenler soracktır nereye kullanacaksın, satacak mısın, vs..))
 Sağlıklı balıklar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem ÖcalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2340
Cem ÖcalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2012 09:40
Okan bey günaydın bende artemiayı direk deniz suyunda çıkartıyorum. Fakat tatlı su eklemiyorum ve uzun zamandır'da çok iyi sonuç alıyorum. Hatta suyu süzüp tekrar tekrar kullanıyorum. Elimde devamlı su var eksildikçede üzerine ekliyorum.Cem Öcal2012-12-12 09:42:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 672
MertMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2012 09:58
Deniz suyundan bakteri bulaşma riski var

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem ÖcalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2340
Cem ÖcalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2012 12:57
[QUOTE=MertMurat]Deniz suyundan bakteri bulaşma riski var[/QUOTE]

Murat bey uzun zamandır kullanıyorum bir problem yaşamadım ama söylediğinizde çok mantıklı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir