Sütten ağzı yanan , yoğurdu üfleyerek yer


aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2014 11:27
Sadece Üç aşamada güvenli alışveriş

Kardeşlerim tanıdık olsun , olmasın uzaktan satış sıkıntılıdır. En güzeli malı ve canlıyı görerek yerinden almaktır. Bazen ürünü/canlıyı yerinde bulamadığımızdan , bazende  fiyatı uygun olmadığından dolayı uzaktan satın alırız. Yada bunun tam tersine elimizde malzemeyi /canlıyı uzaktaki başka bir kişiye satarız. Alan ve satan haramı helalı bilen iyi niyetli kişi ise zaten sorun büyük ölçüde olmayacaktır. Ataların dediği üzere bir kişiyi tanımak için ya yola çıkacaksın, ya yemek yiyeceksin, ya ticaret yapacaksın. Ama ilk olarak ticaret yapınca iş işden geçmiş oluyor
Sahabenin birisi evinde yatağının altında bir hurma buluyor da aceba zekat için toplanılan çuvaldan mı düşüp gelmiştir diye tereddüt edip, bunu yemiyor.
 
Yine başka bir örnek Tekke dervişleri sofrada oturulup yemek yerlerken, sofrakilerden biri su isteyip ,içmeye başlayınca diğerleri kaşığı tepsiye koyup,  suyu bitene kadar yemeyi bırakırlarmış ki. Kardeşinden fazla yemeğe kaşık sallamış olmasın. Yada Osmanlı da sefere çıkan ordu ,çaresiz kalıp başkasının tarlasındaki meyvayı izinsiz kopardığında bile parasını dala koyarmış.
Ama kalplerin içindeki bilen yüce Allah(cc)dır. Bizim yapmamız gereken '' Deveni bağla ,tevekkül et'' Hadisinden yola çıkarak işlerimizi sağlama almaktır. Şimdi biraz konu üzerinde düşünelim.

Malı/canlıyı yerinden görerek almak 5 yıldızlı güvenlik ( ver parayı al malı) olması gereken bu.
Malı/ canlıyı firma websitesi  üzerinden almak 4 yıldızlı güvenlik ( Malın/canlının belirtilen kalitenin altında olma durumu, kargolama vs hasar, ölen kalan  )
Malı/canlıyı e-ticaret ilan sitelerindeki şahıslardan almak , işte burda (?) yıldızı biz ve karşıdaki belirleyecek. Bunu açıklayalım ;
A-)Gittigidiyor sitesinde bir ara canlı satışı yasakdı.Şimdi biraz ilan var. K.kartı ile paypal ile ödeme yapılabiliyor. Yani alışverişe kısmen şahit olan, parayı mal/canlı elinize ulaşıncaya kadar tutan  bir sistem var. Bunda satan şahısa  ilan listeleme ve komisyon ücreti var. BU yüzden satan kişi ürün fiyatı oluştururken bunlarıda hesaba katmalı.
B-) Açık artırma siteleri ,forumlarla satış. işte burası sıkıntılı. Alacak kişi satanı tanımıyor ,satan alacaklıyı tanımıyor. Geçmişinde hobicilik var,kendisi iyi ama aceba ticareti nasıl ? İşte burda kendimizi korumaya alacağız, hem satan hem alan açısından. Yani yapılanı belgelendericeğiz. Benim aklıma gelen şunlar. 

1-Satıcı , alıcıya kendi hesap bilgilerini ve gönderime ait ek 1 'deki bilgileri tam  yazarak , alacaklı için somut bir belge düzenlemiş olur ki anlaşmazlık halinde alıcının elinde olacağı tek kanıtıdır.Bunu malı/canlıyı göndermeden alıcıya mail atar. 
2-Satıcı gönderdiği mail üzerine hesabına parasının yatmasını bekler, parasını hesapta görünce ve ek1 de tüm detayları belirtilen kargoyu alıcıya ulaştırmak üzere, otobüs kargoya verir ve orada araç plakası ,firma ve kargo paketinin alıcı ismi görülecek şekilde 1 foto çektirir. (alıcı parayı gönderdikten sonra , satıcının malı gönderdiğine dair kendisi için bir kanıt olacaktır)

3-Alıcı Otobus kargoyu karşılar. Paketi açar gelen içeriğin belirtilen sayı ve nitelikde olduğunu , canlıların eksiksiz ve anlaşma üzere canlı kalıp kalmadıklarını kontrol eder. Ölen kalan varsa canlı poşetlerini hiç açmadan foto çeker ve derhal satıcıyı telefondan bilgilendirir. Telefonla sorunları zamanında bildirmemeden dolayı satıcı sorumlu tutulmaz.  
Böyle bir ticarette alıcı ve satıcın mevcut düzende mahkemeler vb. kurumlar aracılığı ile ellerinde hakkını arayabileceği kanıtlar olacağından  dolayı art niyetli satıcı ve alıcılar, bu sistemdeki hobicilerden uzak dururlar.
Hırsızın kiliti açması imkansız değildir ama kilitli olan çaydırıcıdır.  Hiç hırsızlıktan dolayı çaprazlamasına eli ve ayağı kesileceğini bilen biri hırsızlık yaparmı. Yapan biri bir daha yapabilir mi ?  Maksat insanları cezalandırmak değil caydırıcı ,vazgeçirici olmaktır.
EK1 BELGESİ
Bu kabul görürse foruma ek1 belge eklenebilir.Forum arşivinde tutulabilir.

Benim aklıma gelenler bunlar , bunun haricinde aracı kurumlu geçici teminatlı  bir sistem düşünülebilir. En güzeli biraz fazla olsun görerek yerinden bu işi yapanlardan alın, hem siz kazanın hemde oradaki hobici yada esnaf. İnsanlar ticaret yaparkende dostluk kazanırlar. Sen ona elma , o sana armut satsın, kaynaşıp gidelim.
aliselim662014-01-22 12:49:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ONURUS84Çevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 212
ONURUS84Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2014 13:00
Süper ötesi bir yazı olmuş.. Tebrikler.. Hobiye zar zor bütçe ayırırken bunu da helal haram göz etmeyen birine kaptırmamalıyız. Benimde geçtiğimiz aylardan sütten ağzım yandı. Kul hakkı yememeye dikkat ediyorum. İlanlarda görüyorum. Yavru vermemiş bir balığı yavru vermiş diye ilana koyanlar, dişi diye erkek satanlar var. Üzülüyorum. Bir hevesle alan arkadaşlarımız daha sonra hobiden soğuyor. Site üzerinden birbirleri ile alış-veriş yapan arkadaşların muhakkak geri bildirim yapması bizlerin işini bir nebze kolaylaştırır. ONURUS842014-01-22 20:08:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzadeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 563
BeyzadeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2014 15:36
[QUOTE=ONURUS84] Süper ötesi bir yazı olmuş.. Tebrikler.. Hobiye zar zor bütçe ayırırken bunu da helal haram göz etmeyen birine kaptırmamalıyız. Benimde geçtiğimiz aylardan sütten ağzım yandı. Kul hakkımı yemeye dikkat ediyorum. İlanlarda görüyorum. Yavru vermemiş bir balığı yavru vermiş diye ilana koyanlar, dişi diye erkek satanlar var. Üzülüyorum. Bir hevesle alan arkadaşlarımız daha sonra hobiden soğuyor. Site üzerinden birbirleri ile alış-veriş yapan arkadaşların muhakkak geri bildirim yapması bizlerin işini bir nebze kolaylaştırır. [/QUOTE]

Sanırım yanlış yazdınız :) Yememeğe diyecektiniz herhalde. :)
Beyzade2014-01-22 15:37:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

REDCHEEKÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2014
İl: Adana
Mesaj: 69
REDCHEEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 16:10
[QUOTE=ONURUS84]Süper ötesi bir yazı olmuş.. Tebrikler.. Hobiye zar zor bütçe ayırırken bunu da helal haram göz etmeyen birine kaptırmamalıyız. Benimde geçtiğimiz aylardan sütten ağzım yandı. Kul hakkı yememeye dikkat ediyorum. İlanlarda görüyorum. Yavru vermemiş bir balığı yavru vermiş diye ilana koyanlar, dişi diye erkek satanlar var. Üzülüyorum. Bir hevesle alan arkadaşlarımız daha sonra hobiden soğuyor. Site üzerinden birbirleri ile alış-veriş yapan arkadaşların muhakkak geri bildirim yapması bizlerin işini bir nebze kolaylaştırır. [/QUOTE]


Bende arkadaşa birebir katılıyorum süper ötesi bi yazı olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir