Tanganyika Buffer ve Cichlid Lake Salt Deneylerim


F_erdem_BÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 321
F_erdem_BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 19:04
Bir soruda ben sormak isterim acaba dış filitrede kullandığımız karbon kömür kullandığımız tanganyikabufferi ve tuzun emilmesini sağlayıp tanktaki ph seviyesini tekrar düşürürmü. çünki benim ölçülerimde diğer değerler normal seyrederken ph ta devamlı bir düşüş oluyor anlam veremedim. Bu arada akvaryum 150*50*65 ve beslenen balık tropheus.. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dg1987Çevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 107
dg1987Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 19:49
110litre akvaryumum var,2çay kaşığı tangayika buffer ve 3 çay kaşığı cichlid lake salt kullanıyorum.Acaba bu kullanım doğrumudur ve kaç günde bir tekrarlamalıyım?Ph testi yaptım ama 8.0 ve 9.0 arasındaki renk sonucunu pek anlamadım,üç renk de benziyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 17:03
360 litrelik tankımda buffer ve salt lake kullanıyorum. İlk kurulumda kullandığımda 4 çay kaşığı salt lake kullandım 3 çay kaşığıda buffer kullandım 24 saat sonra ph 8.0 di daha sonra haftalık %15 gibi bir dip çekimi gerçeklerştirdim, daha sonra taze dinlenmiş suyumu akvaryuma ekledim 1,5 çay kaşığı salt lake kullandım ve 1 çay kaşığıda buffer kullandım 24 saat sonra tekrar ölçüm yaptım ph 8.6 oldu bir sonraki hafta yine aynı uygulamayı yaptım ph 9 oldu. ve bunun üzerine dip çekimimi %15 yaparken %20 yapmaya başladım ve tekrar su ekleme işleminden sonra 1,5 çay kaşığı salt lake ekledim ve daha sonra 1 çay kaşığı buffer kullandım 24 saat sonra tekarar ph ölçümü yaptım ph 9 geldi ve bundan sonra hep %20 dip çekimi yaptım ve 1,5 çay kaşığı salt lake ve 1 çay kaşığı buffer ekliyorum 24 saat sonraki ölçümlerimde ph 9 çıktı aylardır sistemi oturttum 360 litrelik tankımda %15 dip çekimi yapıp aynı ölçülerde salt lake ve buffer kullanımında ph hep yükselmeye devam etti %20 dip çekimine geçtim hemen ve aynı oranda salt lake ve buffer kullanımında ph her 24 saat sonrasında ölçümlerimde 9 çıktı.
 
not: 360 litrelik tankta ph 9 a çıkana kadar sistemi devam ettirdim hem %15 dip çekimi yapıldığında 1,5 çay kaşığı salt lake ve 1 çay kaşığı buffer eklendiğinde ph artmaya devam ettiğini gözlemlemiş oldum. hemde 360 litrelik tankta ph 9 olduktan sonra %20 dip çekimi yapıp 1,5 çay kaşığı salt lake ve 1 çay kaşığı buffer eklendiğinde ph sabit kaldı ve hep 9 du halada 9 arkadaşlar.
 
bunun bilimsel bir araştırma neticesi olmadığını belirtmek isterim sadece kendi deneyimimdir. aslında bu sonuca deney yapma amaçlı başlamamıştım ama sonuç bana deneyim kazandırdı. saygılar.   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekrem_kayisÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 353
ekrem_kayisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 22:12
Benim 550 litrelik tankımda 32 duboisi yavrum var. BAlıkları aldığım ibrahim abi hiç bir madde kullanmadığı için bende kullanmıyorum. Allaha şükür akvaryumu kuralı 3 ay oldu ancak hala bir sıkıntı yok. Ama fazla yavru almak vs. gibi olaylar hakkında bilgim yok ve bu maddelerin etkisi hakkında. Balıkları aldığınız kişi kullanıyorsa bence kullanmak da fayda var. Yoksa kullanmayın derim. herkese sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jengaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 160
jengaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 01:48
Aynen yukarıda yazan Ekrem Bey gibi düşünüyordum. Zaten tabanda 40 kg. civarı mercan kırığı ve sumpta bir miktar iri mercan bulunmasının Ph'da sorun yaratmayacağını düşünüyordum. Bendeki balıkların 13 tanelik ilk ekibini alalı 2-2,5 ay 10 balıklık ikinci partiyi alalı da 1 ay olmuştu. Aslında herşey iyi giderken, niyeyse şu Salt Lake ve Buffer mevzusuna gireyim dedim başta istememe rağmen. Balıklar ve akvaryumda bir sorun olmadığından katkıyı çok küçük miktarda yaptım bugün. Üzerinde yazanlar konusunda ise bana kalırsa dış motorun tam tersini düşünmek gerekir. Yani yukarıda bir arkadaş almış 40 lt. yerine 25 düşünün diye ama ben tam tersi olacağını düşünüyorum. Burada satılan ürünün niteliği ve tüketiminin sürekliliğinden dolayı daha yüksek litrelerde de düşünülebilir.
Neyse, bugünkü ilk kullanımı 1 er çay kaşığını değişim yaptığım 60 ltlik suya atıp biraz bekleyip akvaryuma ekledim, değişim sanırım çok sınırlı olacak. Zaten ben de bunu istiyorum. Sanırım haftada 1er çay kaşığı ilave ederim diye düşünüyorum, böylelikle çok düşük oranlarda bir yükelme trendi yakalayabilirm, sonuçta balıkların alıştığı bir düzen var ve değişimi sınırlı yapmalı diye düşündüm...Bu şekilde kurumunda bunları kullanmayıp sonrasında Buffer ve Salt Lake kullanan varsa deneyimlerini yazarlarsa sevinirim. Sonuçta kurulumda kullanmayla, kurulumdan sonra balıkların oturmuş düzeninde kullanmaya başlamak farklı. Bu arada şimdiye kadar kullanmadığım kaya tuzundan da yavaş yavaş kullanmaya başlayacağım gibi. Fakat tanktaki bitkilerim bu kararımı ertelememe yol açıyor...
Umarım herşey yolundayken Buffer ve Salt Lake kullanımına başlamam bir sorun yaratmaz :) BU kararımda etkili olan ise iki farklı ölçümde de Ph, KH VE gHdaki ideale uzak rakamların kimi zamanlar daha da düşük çıkmasıydı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2011 10:52
Arkadaşlar,

F0 Tropheus bakacaksak illa buffer ve kaya tuzu kullanmak zorunda mıyız? Kumumu 25-30kg kadar mercan kırığı ile değiştireceğim. Balıkları yavaşça akvaryum su değerlerime alıştırmayı da yaparım. Ancak; cüce vatozlarla birlikte bakmak istediğim için tuz ve buffer kullanmak istemiyorum açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 03:30
Güven bey;
 
F0 balıkları aldığınız tanktaki ph değerini öğrenerek kullanıp kullanmamaya karar vermeniz en doğru olandır.  Şahsen benim gördüğüm ithalatçıların tankları şebeke suyu ile doldurulmuş. Bizim tabirimizle terkos suyu.
 
Tankınızda tanganyika buffer kullanarak balıklarınızı alıştırırsanız her su değişişiminde problem yaşarsınız. Bunun yerine balıklarınızı şebeke suyuna alıştırırsanız daha mantıklı olacağını düşünmekteyim. Ben şahsen bu şekilde yapıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 09:38

Onur bey F0 besleyen biri olarak bende konuya şunları eklemek istedim .

1- Bu balıklar gözlerini tanganika gölünde açmış heleki damızlıksa en az 1 sene orda yaşamaış hayvanlar. Bu hayvanları şebeke suyunda sadece yasata bilirsiniz ama alıştıramazsınız. Bunuda surdan anlıyoruz biz onlara istedikleri su kalitesini verdiğimizde cogalma eylimi gösteriyorlar. Değilse bi çok arkadasmda gördüğüm ürkekliklerini bile alamıyorlar ama suyu ayarlar ayarlamaz inanaın hemen oturuyor akvaryum .
 
2- F0 balıklardan alınan yarular için bunu söyleye bilirsiniz yani nasıl alıştırırsanız o şekilde verim almanız mümkün .
 
3- Balıklar yavru değilse damızlıksa. Bu söylediğim f1 ler için geçerli aldıgımız yerdeki su değerlerini alıstırılmış su değerlerini vermek gene balıklar için faydalıdır.
 
4- Son olarak su değişimlerinde sıkıntı yaşarsınız demişsiniz . Buna istinaden suyu başka bir akvaryum yada tankda ayarlayıp verdiğiniz zaman  hiç bir etkileşim olmayacakdır. Sıkıntıda . Saygılarımı sunarım . Balıklarınız hep saglıklı olsunlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 10:50
[QUOTE=kazakar]

Onur bey F0 besleyen biri olarak bende konuya şunları eklemek istedim .

1- Bu balıklar gözlerini tanganika gölünde açmış heleki damızlıksa en az 1 sene orda yaşamaış hayvanlar. Bu hayvanları şebeke suyunda sadece yasata bilirsiniz ama alıştıramazsınız. Bunuda surdan anlıyoruz biz onlara istedikleri su kalitesini verdiğimizde cogalma eylimi gösteriyorlar. Değilse bi çok arkadasmda gördüğüm ürkekliklerini bile alamıyorlar ama suyu ayarlar ayarlamaz inanaın hemen oturuyor akvaryum.
[/QUOTE]

Arkadaşlar,

akvaryum kumumu mercan kırığı kum ile değiştirdim. Aslında Onur Beyin dediği mantıklı geldi. Zaten su değerleri istenen değerlere kendiliğinden oturursa kimyasal kullanmaya gerek kalmayacaktır ve Engin Bey'in dediği gibi balığa istenen su değerini de vermiş olmayacak mıyız? Yine de Engin Bey değindiği nokta hakkında haklı ise; damızlık balıkların adaptasyonu belki daha uzun sürebilir diye düşünüyorum. Bu durumda; alacağım balıkları tam damızlık değil de damızlık altı alsam daha mı iyi olur, yoksa tam damızlık balık daha yetişkin olduğundan daha dayanıklı olacaktır diye düşünüp tam damızlık mı almalıyım? Tam damızlık balık daha dayanıklıdır düşüncesi doğru mudur?

Hepsinden önemlisi adaptasyon süresini kayıpsız geçmek diye düşünüyorum. Hayvanın canını ben vermediğime göre; balık bakacağım diye öldürmenin de alemi yok. Maliyeti de cabası...
guaygu2011-04-08 12:08:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scream_syloÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2011
İl: Bursa
Mesaj: 22
scream_syloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2012 17:35
Bugün salt lake ve tanganyika buffer aldım,fakat üzerinde dozlardan bişi anlamadıgım için göz kararı döküp 5 lt suda eritip akvaryuma bosalttım ancak miktar fazla oldu sanırım akvaryum 1 saat içinde kireç gibi bembeyaz oldu,hemen yarıyarıya suyu değiştirdim,şuan suyun rengi düzeldi fakat mercanlar üzerinde ve camın iç kısımlarında cama beyaz toz gibi seyler yapısık durumda bunlar zamanla gidermi yoksa akvaryumu komple bosaltım temizlememmi gerekli?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 23:33
23 Nisandan beri Tropheus bakıyorum. Bu sırada ne buffer, ne tuz kullandım ne de böyle problemlerim oldu. Mercan kırığı kumum suyun asitliğini 7,9-8,2 arasında tutuyor. Bu da balıklarıma yeterli. Ortada bir ürün var, birileri de bunu satmaya çalışıyor. Pazarlama taktiklerine pek kanmamakta fayda olduğunu düşünüyorum... Haliloğlu2012-01-26 23:34:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mertmertmertÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 138
mertmertmertÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2012 09:38

Aşağıdaki fiyatlar sizce nasıl arkadaşlar?

 
Seachem Tanganyika Buffer Su Düzenleyici 500 Gr        26,73TL
Seachem Cichlid Lake Salt Su Düzenleyici 350 gr           18,23TL
Kargo                                                                               6,90TL

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimonurÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 9
ibrahimonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 11:47
[QUOTE=mertmertmert]

Aşağıdaki fiyatlar sizce nasıl arkadaşlar?

 
Seachem Tanganyika Buffer Su Düzenleyici 500 Gr        26,73TL
Seachem Cichlid Lake Salt Su Düzenleyici 350 gr           18,23TL
Kargo                                                                               6,90TL
[/QUOTE]

bende evcil aldan aldım, ama saltıda 500 gr aldım, kdv dahil 57 tl, kargo parası yok 50tl yi geçince.


Arkadaşlar akvaryumum 270 litre.içinde 9adet tropheus mevcut şimdiye kadar hiç ph yükseltici kullanmadığım ve kumun silis kum olduğu için ph değerini 7.2 olarak hesapladım.şimdi şu yolu izleyeceğim.
 %15 su değişimi yaparak 10uncu su değişiminde 215litre değişmiş oluyor. (hesaplamalarım bu şekilde). %15i 40 litre ediyor, 40 litreye 2çay kaşığı salt ve buffer atıyorum.(kaşığı tepeleme dolduruyorum) . 10uncu değişimde 55 litre değişmeyen su kalacağı için ve akvaryumumun ph'ı çok düşük olduğu için 6 ve sonraki değişimlerde 40litreye 3 çay kaşığı buffer ve salt atacağım.
planım 24 saatte 1 su değişimi. 
ph ölçer bulabilirsem 5inci su değişimden sonra ph'ın ne kadar yükseldiğine bakacağım.
sonrada 10uncuda bakarım. nasıl olsa 9'u geçemem :)
tropheusların harici 
 akvaryumda 6 adet cüce vatoz , 2 yavru demosoni ,pet şişede yaşayan 13 adet yavru afracobi, 2 adet bitki mevcut. gözlem , izlem , ph ve tavsiye sonuçlarımı yazacağım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimonurÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 9
ibrahimonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2012 18:56
Hesaplamalarımı değiştirdim, 4üncü su değişiminden sonra 2 kere 5 litrelik pet içerisinde eritilmiş 3 kaşık buffer ve salt kullandım. Ortalama olarak 20 litre için 1 tatlı kaşığı (tepeleme) buffer ve salt attım tüm su için. Vatozlar dahil hiç bir sıkıntı yaşamadım.Tropheuslar da renklerde ve hareketlerde canlılık sözkonusu. Bitkide de herhangi bir sıkıntı yok.  PH 8in üzerinde ama dijital ölçerim olmadığı için kesin birşey diyemeyeceğim!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir