Tanganyika'da Beslenme Çeşitliliği:Bilinenin Aksine Daha mı Etçiller?


franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 10:28
Tropheuse yeni geçmiş bir hobici olarak bu canlıların yaşam biçimleri, sosyal yapıları, beslenme alışkanlıkları vs. gibi birtakım karakteristik özellikleri ile ilgili yabancı web siteleri üzerinden çeşitli makaleler okurken dikkatimi çeken bir noktayı siz değerli hobici dostlarımla paylaşmak istedim. Arkadaşlar Pierre Brichard'ın (1921-1990 yılları arasında yaşamış Belçika'lı bir kaşif-koleksiyoncu. Ayrıca Afrika cikletleri ihracatçısı.) tropheus türlerinin beslenmeleri ile ilgili yaptığı bir çalışmaya göre tropheuslerin aşağıdaki beslenme alışkanlıklarını edindiklerinden bahsetmiş. 

BESLENME ÇEŞİTLİLİĞİ

Pierre Brichard Tanganyika gölü cikletlerinin aşağıdaki beslenme kategorilerine girdiklerini gözlemlemiştir:

  • Böcekçil balıklar, su kenarında yaşayan larvalar ve su üzerindeki böcekler ile beslenirler. 
  • Otçul -otlak kayaların üzerinde yetişen biyolojik örtüdeki bitkisel örtü üzerinde ağırlıklı olarak beslenirler. 
  • Onların beslenmelerinde aynı zamanda alglerin arasında sürünen böcekler tarafından sağlanan hayvansal proteinler de bulunmaktadır. 
  • Etçil hayvanlar biyolojik örtüdeki kayaların yüzeyinde bulunan küçük yarıkların arasındaki kabukluları ve muhtemelen böcek larvalarını toplama konusunda uzmandır. (Pecker: Tam anlayamadım ama gagalamak gibi bir anlama geliyor sanırım. Tropheusların ağız yapılarından dolayı kayalık bölgelerde bulunan bu kabukluları ve larvaları gagalayarak yediklerinden bahsediliyor olmalı.)
  • Bitkisel plankton toplayıcıları (yiyicileri) suyun orta kısımlarında sürüklenen planktonlardaki bitkisel organizmalar ile ağırlıklı olarak beslenirler. 
  • Etçil zooplankton toplayıcıları zemin seviyesinde veya suyun orta kısımlarında yaşarlar ve hızlı bir şekilde hareket eden kabuklu hayvanları toplarlar. Zooplankton: Hayvanlardan oluşan, pek azı çıplak gözle görülebilen, genellikle mikroskop altında ayırt edilebilen, denizlerin ve tatlı suların yüzeyine yakın olarak binlercesi ergin, lârva ve yumurta olarak bir arada bulunabilen planktonlardır. Bir başka tanıma göre ise: “planktonların içinde yer alan hayvansal organizmalardır.
  • Çift kabuklu yumuşakçaları kırabilenler, küçük çift kabuklu yumuşakçalar ile beslenirler. Çift kabuklu yumuşakça: Suyu filtre ederek suda bulunan gıdalarla beslenen, vücutları bir menteşe ile birleşen iki kabuk içinde bulunan, tatlı sularda da yaşayan iki simetrik kabuklu su ürünleridir. Örneğin; kum midyesi, kara midye, kıllı midye, istiridye, akivades, kidonya gibi. .
  • Suda yaşayan (sucul) bitkileri tarayanlar (tarayan balıklar) belirli (bazı çeşitler ile sınırlı) bitkiler ile beslenirler. Öne eğimli dişleri ile ağız dolusu kumu yuvarlak solungaçlar aracılığıyla elerler ve gizli kabuklu hayvanları yerler. 
  • Diyatom yiyiciler (diatom yiyen balıklar) derin yerlerde çürüyen organik maddeler ile gelişen diatomlar ve karidesler beslenirler. Diatom: Önceleri biyolojik olarak hayvan olarak nitelendirilmişlerdir. Ancak fotosentez yapımında kullanılan kloraplast içeren hücrelere sahip oldukları anlaşıldığında bitki türü olduklarına karar verilmiştir. Sonra alglerin mikroskobik bir alt türü oldukları iyice netleşmiştir. 
  • Kabuk (pul) sökücüler, balık vücudunu karşılıklı kenarlarından yakalayarak basınç uygulayabilecek ve dişlerini ete yerleştirerek kabuktan dışarı çıkartabilecek şekilde ayarlanmış dişlere sahiptir. Deriyi, mukusu ve eti sindirilebilirler ancak kemik kabuk yapısı sindirilememektedir. Kabuk (pul) sökücüler ayrıca engelli (özürlü) balıklardaki açık yaralara ve berelere saldırırlar. 
  • Makro(büyük ölçekli)-etobur balıklar yutabileceği bütün balıklara saldırırlar. 
  • Süpürücüler (çöpçüler ya da leş yiyen balıklar), ağırlıklı olarak veya tercihen ölü ya da engelli (özürlü) balıklar ile beslenirler. 
Bende tropheus besleyenler gibi balıklarımı otçul besleyen bir hobici olarak bu makaleyi okuduktan sonra kafam karıştı açıkçası. Çünkü gördüğümüz gibi gayet etçil de beslenebiliyorlar. Makale sahibi kişi ile ilgili de biraz web araştırması yaptım. Adam da boş bir adam değil. Bu işi gerek hobi boyutunda gerekse ticari boyutta yapmış.

Arkadaşlar nacizane ingilizce bilgim ile çevirmeye çalıştım. Makalenin tamamını çevirmedim. Sadece dikkatimi çeken beslenme alışkanlıkları hakkında birşeyler yazıp siz değerli arkadaşlarımın yorumlarına sunmak istedim. Metnin orjinali http://www.cichlid-forum.com/articles/lake_tanganyika_diverse.php adresindedir.


frantic2012-10-10 08:27:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

exrotÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 20
exrotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 19:53
Yararı tartışılmaz bir konu üzerindeki araştırmanız için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir