Tatlı Su Yengeçi Beslemek.


AliEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2013
İl: Aydin
Mesaj: 1420
AliEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2015 14:41
Merhabalar. Yengeçler ile ilgili konu azlığından dolayı beslemek isteyenlerin pek yardım alamadığını gördüm ve bu nedenle yengeç beslemiş ve araştırma yapmış birisi olarak kendi beslediğim Tatlı Su Yengeci hakkında bilgi vermek istiyorum.
Tatlı Su Yengeç Beslemek
Akvaryum; Ben piyasada bulunan standart 100 litre bombeli akvaryumu kullanmıştım. Azami miktar olarak 100 litre altıda düşülmemeli. Görsel ve daha iyi olması bakımından küp akvaryumlar daha çok kullanılıyor. 
Malzeme; Doğadan aldığım için ve normal de de doğa canlıları olduğu için ısıtıcı kullanmadım ev ısısı 22-24 C arası uygun oluyor. Dış filtre şart çünkü gerçekten çok fazla pisletiyorlar ve suları pis olur ise de kokuyorlar. İç filtre de kullandım fakat biraz değişik kuvvetli bir iç filtre aldım ve o zamanlar petshop da çalıştığım için bir sürü şelale filtre aparatı aldım ve suyun her bir kısmından su verdim. Bu şekilde kokuyu bir nebze azalta bileceğimi düşündüm. Bitki denemedim fakat bence denenmemeli de. Aydınlatma olarak loş ışık yaptım çünkü doğal ortam da da incelediğim gibi loş ışıkları tercih ediyorlar. Kum olarak pek önemli olduğunu düşünmüyorum çünkü kum karıştırmıyorlar fakat olur ise daha güzel gözükür. Kaçmayı çok sevdiklerini tahmin ediyorum çünkü o kadar zeki canlılar ki birbirlerinin üzerine çıkarak zirveye ulaşmaya çalışıyorlar. Kapak olması son derece şart. Yine kokuyu azaltmak için kapağa fan da koydum. Dekor; Suyu yarısına kadar doldurarak doğal kayalar ile yığıntı oluşturdum fakat bu son derece yanlış bir seçimdi. Çünkü küçük boşluklara girip çıkamadıklarını gördüm bunun nedenlerinden birisinin de yan yürümeleri olduğunu düşünüyorum. Üst üste konulmuş tuğla iyi olabilir fakat ben tabana kadar ulaşan kaplumbağaların ki gibi bir yer yaptım. Küçük olmayacak şekilde su altındaki oyukları da sevdikleri için 3 parça mermerlerden oluşmuş su altı mağaraları da yaptım ve kullandılar.
Yem; Hamsi,sosis,dana yüreği verdim genel olarak aynı mıdır bilmiyorum ama bendekiler sosise bayılıyordu. Elbette azar azar vermek şart çünkü suyu çok çabuk kirletebiliyor. Yemek yiyişlerini izlemek muhteşem derecede zevkli o kıskaçlarıyla tutup ağızlarına götürmeleri insanı büyülüyor diyebilirim.
Hiç kuru yem vermedim fakat piyasada yengeçler için kuru yemler var fakat pek seveceklerini ve yiyeceklerini düşünmüyorum. Kesinlikle aç bırakmamalısınız çünkü birbirlerinin bacaklarını yiyorlar ve bu düşünülemeyecek kadar acı bir şey. Ölü balıkları da yediğini gördüm fakat neden öldüklerini bilemeyeceğimiz için doğru bulmuyorum.

Not: Tek ricam canlı balık ile beslemeyin ne gerek var başka şeyler yiyorlar sonuçta.

Aklıma geldiğince yazdım görsellik ve iyi hissetmeleri açısından en az 6 lı gurup öneririm. Kabuk değiştirdikleri söyleniyor fakat benimkilerin değiştirdiğini görmedim ve sağlıklı idiler. En sonunda mecburen bir arkadaşıma hediye ettim hepsini. Akvaryum ortamında üretemedim fakat doğal ortamı yakalanır ise üretilebileceğini düşünüyorum. Su olarak doğal suda yaşadıkları için kaynak su kullanmayı tercih ettim ve dışarıya çıktıkça sokaktaki çeşmeden su doldurup geliyordum. Pek hareketli suları sevmiyorlar suda akıntı oluştur mayınız. 
Umarım yardımcı olabilmişimdir aklıma geldikçe ara ara yazdım. Yorumlarınıza yardımcı olmaya çalışırım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ysfemrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 151
ysfemrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2015 22:13
Bende yengeç beslemiştim fakat benimki kumu karıştırmaya bayılıyordu ve akıntıya bayılıyordu neyse belki başka türlerdir ben yem olarak yosun,vatoz yemi kuru karides arrowana medium stick ve balık eti kulandım sonra da üzüldüm ve doğaya geri saldım (yakalama sebebim ölmek üzere olması idi)normalde almam ama boşey oldu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feoronÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
Mesaj: 86
feoronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2015 21:35
Faydalı olmuş teşekkürler. Cinsini de yazabilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir