Tavsiye


netcopÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 25
netcopÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2006 14:03
Beyler 150 55 65h ebatındaki discus akvaryumum (10 adet erişkin discus) için yeni bir sump yaptırmak istiyorum. Sorum şu: Bu ebattaki tank için sump en az kaç bölmeli olmalı ve ebatları ne olmalı. Yani 500 lt lik tanka 150 lt lik sump gibi... Böyle bir standart varmıdır. Son olarakta bölmelerden birine aqua bitki kumu koymayı düşünüyorum ( Bitkiler için tavsiye edilen ph ı düşüren kahverengi kum). Önerileriniz için şimdiden teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2006 14:12
Akvaryum boyutunuz 10 balık için yeterince hacme sahip. Eğer balık sayısını arttırmayacaksanız sadece dış filtre bile size yeter. Hatta akvaryumunuzda yeterince kum ve bolca* bitki de varsa su sirkülasyonu yapmak için bir adet iç filtre bile yeterli olur. Dış filtre ihtiyacı bile duymayabilirsiniz. Bitkiler azot tabanlı maddeleri(amonyak, nitrat vb.) kısa sürede harcayacaktır. Ama bol bitki yoksa ve illa da sump yapacaksanız hacmini benden daha bilgili birisi söylemeli. Sump konusunda deneyimli değilim.

*Bol bitkiden kastım gerçekten de tam anlamı ile bitkili bir tanktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netcopÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 25
netcopÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2006 18:03
Teşekkürler açıklama için ama malesef kum ve bitki olmayacak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmitOnayÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 22
UmitOnayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 10:07

Mesut bey merhabalar.

Sizinki ile aynı ölçülerde discus akvaryumunu 3 ay önce yaptırdım. Forumdan elde ettiğim bilgiler sonucunda sump yöntemini seçtim. Ancak yaptırdığım ilk sump'tan (6 gözlü) memnun kalmadım.

Yukarıda şeması olan sump sisteminden istediğim verimi alamadım. Nedeni ise kullandığım kafa motorunun çok yüksek verimde çalışması idi. Aslında motor kafa motoru olarak değil havuz fiskiyesi olarak tasarlanmış. Bu nedenle yukarı pompalanan suyun debisi yüksekliğe bağlı olarak azalmadı ve gerçek değerinde (3500 lt/h) suyu yukarı pompaladı. Buna bağlı olarak aşağı inen suyun debisi çok yüksek oldu ve gözler arasında dolaşması gereken su direkt üsten dolaşmaya başladı.

Bunun sonucunda gerekli temizlemeyi elde edemedim ve sump sistemini aşağıdaki şekle çevirdim.

·        1. gözün seviyesini yükseltip, kule tipine çevirdim. Su seviyesinin üstünde kalan bu kısma elyaf yerleştirdim.(alttaki su seviyesi ile ilişkisini koparmış oldum.) Elyafı her 2-3 günde bir değiştiriyorum.

·        Yedek su tankı yarattım. (Yaklaşık 60 litre). Bu bölmede 2 adet hava taşı ile suyu havalandırıp, 100 WATT ısıtıcı yardımı ile ana tankın ısısı ile eşitlediğim su bulundurma şansını elde etmiş oldum. Bu bölmedeki suyu dip çekimi sonrasında içinde bulunan 1200 lt/h kapasiteli kafa motoru ile yandaki sump sistemine ve oradan ana tanka aktarma imkanına kavuştum.

·        Ana motorun SERA SP3500 yanına taktığım 1200 lt/h kapasite- sindeki kafa motorunun çıkışını 11 WATT gücündeki UV filtreye bağladım. UV filte 24 saat süre ile çalışıyor ve ALG sorunun kökten çözdü.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir