Tavsiye Lazım!...


BJeduGHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 6
BJeduGHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2007 23:06
Kırmızı Burun Tetra, Kiraz Barbus ve Rasbora olan akvaryuma bitki tavsiyesi lazım arkadaşlar... Ermm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biologistÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 60
biologistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2007 14:22

Tavisye derken,tabiki bence uygun bitki türlerinin bir arada kullanılmasında yarar var. Işığı seven türler daha az seven türler. Farklı renkte farklı büyüklükte farklı ısıları seven cok fazla tür var bence bu herşey den önce sizin zevkinize kalmış birşey bu herşeyden önce zevk işidir. Tavsiye için akvaryum ölçüleriniz,akvaryumunuzdaki materyaller,ısı sisteminiz filtreleme sisteminiz,kullandığınız taban malzemesi vb gibi bilgilerden bahsederseniz sanırım herkes aklında olanı paylaşır. Saygılarımla.

 
Forum kuralları gereği;imlâ'ya ve imlâ kurallarına özen gösteriyoruz.
citronx2007-12-30 14:34:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Adem TANIŞÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1018
Adem TANIŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2007 14:26

Bence az bakım isteyen türler alın. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantasticaaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/07/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 396
fantasticaaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2007 16:14
Öncelikle forum kuralları gereği imzanıza ad-soyad yazmanız gerekir.
Sanırım bu işe yeni başlıycaksınız ve tecrübeniz yok , şayet olsa böyle bir soru olmazdı diye düşünüyorum.
Ana sayfadaki bitkiler bölümünden bakımı kolay , co2 , ışık ihtiyacı az bitkileri seçebilirsiniz.
Yok bilgiliyim sadece bu balıklara göre daha iyi olur , su şartları aynı olsun tarzında sorduysanız bu konuda pek yardımcı olamıycam.:)
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ihunalÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 81
ihunalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2007 16:57
 Gözünüze hoş gelen bütün türlerden alabilirsiniz, az ışık sevme meselesini kafanıza takmayın, hiç bir şey yapamazsanız, riccia yada mercimek ile gölgelersiniz. Işığınızı bol tutunki fazla ışık sevenlere bakabilesiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2007 17:25
[QUOTE=ihunal] Gözünüze hoş gelen bütün türlerden alabilirsiniz, az ışık sevme meselesini kafanıza takmayın, hiç bir şey yapamazsanız, riccia yada mercimek ile gölgelersiniz. Işığınızı bol tutunki fazla ışık sevenlere bakabilesiniz. [/QUOTE]

İsmail Bey; "Gözünüze hoş gelen bütün türleri alın" cümlesi glossostigma ile elodea, rotala macranda ile anubias arasında hiç bir fark olmadığı anlamına gelir. Maalesef bitki işi böyle yürümüyor. Bitkilerin de türüne göre bakım zorlukları değişiyor. Kimi bitkiler aşırı yoğun ışık, bol CO2 ister, çok yumuşak sudan hoşlanır. Bunlara bakabilmek için de özel ekipmanlar gerekebilir.(RO, tüplü sistem vb.)

Rotala macranda gibi bitkiler çok yoğun ışığın yanında bol demir ister. Siz ne kadar sıvı veya tablet gübre kullansanız da bu durumda bitki rengini koruyamaz çünkü u gübrelerdeki demir bitkinin ihtiyacını karşılayamaz. Bu durumda EDTA-demir çözeltisi kullanmak gerekir.

Örneklerden de belli olacağı gibi her bitkinin bakımı ve gereksinimleri aynı değildir.

[QUOTE=BJeduGH]Kırmızı Burun Tetra, Kiraz Barbus ve Rasbora olan akvaryuma bitki tavsiyesi lazım arkadaşlar... Ermm [/QUOTE]

Mahir BEy; profilinizdeki ismi imzanıza da eklerseniz size hitab etmemiz kolaylaşır.

Bu balıklar ile herhangi bir bitki arasında sorun önemli bir sorun çıkmaz. O yüzden bakabileceğiniz bitki türleri üzerinde durmak iyi olacaktır.

Cabomba, saz, bakımı kolay cryptocoryne türleri, java moss, çınar, zeytin, limon, bakımı kolay anubias türleri, elodea, didiplis diandria, cardemine lyrata, bacopa size uygun türlerdir. Bu türlerin ihtiyaçlarını anasayfadan bitki profillerine girerek bakabilirsiniz. Kimileri daha yoğun ışık ister, kimileri yüksek sıcaklıkta yaşatılamaz. Artık akvaryumunuza göre seçersiniz. Bir de dikkat etmeniz gereken bir nokta; akvaryumunuz küçük veya orta boylarda ise dev sazlar gibi aşırı büyüyen bitkileri almayın.
encort2007-12-31 17:30:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2008 05:04
Mahir bey bahsi geçen balıklar sürü balıklarıdır, bu nedenle balıklarınızın sürü psikolojisini size en iyi yansıtabilmeleri ve akvaryumunzda göze hitap eden bir davranış sergilemelerini istiyorsanız akvaryumunzda ön bölümde balıkların rahatça yüzebilecekleri geniş alanları bolca bırakmanızı tavsiye edebilirim çünkü sürü balıkları bir arada rahatça dolaşabilecekleri geniş alanlara ihtiyaç duyacaklardır.
 
Akvaryumunuzun genişliğine bağlı olarak Onur beyin bahsettiği uzun bitkileri arka ve yan cephelerde rahatlıkla kullanırken ön kısımlar için yine bu türlere uygun çok bakım gerektirmeyecek elocharis parvulus, elocharis acicularis ya da saggitaria subulata gibi kısa ön plan bitkilerini diğer türlere göre daha geniş bir alanda kullanmanız balıklarınız davranış biçimleri açısından daha uygun olacaktır.
 
Bitki seçimi yaparken bitkilerin ihtiyaçlarının birbiriyle uyumlu olması gerektiğinden arkadaşlar zaten bahsetmişler bunun yanında, yaprak genişlikleri,renk kontrastları açısından da uygun türleri belirlemeyi de kriter olarak göz önüne alabilirsiniz.
 
Son olarak kendi gözlemimi sizinle paylaşmak isterim, rasbora ve kırmızı burun gibi sürü psikolojisi en üst düzeyde olan balıkları bir arada beslediğinizde ya sürüler birbirleri ile karışacak, ya da ayrılarak bir kaç farklı grup oluşturarak dağınık bir düzene geçeceklerdir. Yani 3 rasbora 2 kırmızı burun bir köşede iken diğer köşede başka bir grup olabilir. Bu nedenle akvaryum içersinde bir oraya bir buraya dolaşan sağlıklı ve göze hitap eden bir "sürü" yaratabilmek için tek tip sürü balığı seçmek daha doğru olacaktır. Ama balıkları madem almışsınız kendiniz gözlemleyerek belki ilerde en çok hoşunuza giden balıkları tankda bırakırsınız.
Caner KARA2008-01-01 05:15:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BJeduGHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 6
BJeduGHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2008 22:06

Caner Bey balıkları henüz almadım. Şu an koi ve japonlar var ama söylediğim balıklar çok hoşuma gitti, göze hitap ediyor. belki de bana öyle geldi koi ve japondan sıkılmışımdır.

Ama tek tip balık olmasın istedim. O yüzden tercihim bu balıklar ayrıca son bir şey daha hepsinden en az 6 tane almam gerektiği konusunda izlenim oluştu. Okuduğum ve araştırdığım kadarı ile bu durumda akvaryum boyutları ne kadar olmalı?
encort2008-01-05 13:18:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2008 23:18
Akvaryum boyutları sizin maddi durumunuza ve yer imkanınıza bağlı sonuçta ama yaptığınız işten zevk almak istiyorsunuz yeni yaptıracağınız akvaryum için 3 lira az olsun değilde 3 litre fazla olsun mantığıyla hareket etmenizi önerebilirim yani imkanınız dahilinde yaptırabileceğiniz en büyük akvaryumu yaptırın.
 
Akvaryumunuzda derinlik sağlamak, su hacmini en basit şekilde arttırmak, geniş bir kompozisyon alanına sahip olmak için akvaryumunuzun genişliğini maksimum tutmaya çalışın, genelde bitkili tanklar için akvaryum yüksekliği ve genişliği aynı seçilebilir imkanınız varsa tank genişliğini yüksekliğinden daha büyük tutmaya çalışın, akvaryum yüksekliğini 45 cm fazla seçmemeniz aydınlatma giderlerinizi fazlasıyla düşürecektir ayrıca bitkilerin daha rahat gelişim göstermesi ve kompozisyonda kolaylıklar sağlayacaktır.
 
Söylediğiniz balılklardan 8 erlik gruplar olarak alsanız 24 balık eder, her balık için 3 litre suya göre hesaplasak en az 72 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız var. Ama bu hesaplama bence çok doğru değil çünkü balık sayınızı her zaman minimum tutmaya çalışmanız sizin yararınıza, şu sürüleri karıştırmayın bence ama yinede siz bilirsiniz Big%20smile.
 
Bana göre bitkili akvaryumlar için alınabilecek ölçüler;
 
60x35x35(h)
60x45x35(h)
90x45x45(h)
120x45x45(h)
120x60x45(h)
 
olurdu sanırım. Tabi bu ölçüler benim kişisel tercihlerim siz kendi yer imkanınıza, maddi durumunuza,zevkinize v.b. akvaryum boyutlarını belirleyeceksiniz. Sizin bahsettiğiniz tankı ben kursaydım sanırım 60x45x35(h) lik tankı tercih ederdim, bakım kolaylığı, filtrasyon kolaylığı, aydınlatma giderlerinin düşüklüğü, düşük maliyetli kurulum beni bu tanka yönlendiriyor açıkçası. Şunu unutmayın ki akvaryumlar için en önemli ölçü ve en can alıcı nokta akvaryumun genişliğidir.
Caner KARA2008-01-02 23:23:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BJeduGHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 6
BJeduGHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2008 23:41
Peki Caner Bey bu 3 balık türünü neden karıştırmayım? Yani birbirlerine zarar mı? Verirler yoksa başka bir sebeb mi? encort2008-01-05 13:18:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ihunalÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 81
ihunalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2008 13:10
 Sn. Onur bey,

 Benim genellemeden bahsettiğim bitkiler zaten piyasada bulunabilecek bitkiler üzerinedir. Bitkilerin hepsinin ihtiyaçları farklıdır ifadesi belli ölçüde doğrudur, ortak paydaları daha fazla olup, farklılıklarını tolere etmek yerleşim düzeni ile mümkündür.
 28 derecenin üzerinde erir denen elodea rahatlıkla 32 derecelik suda bir kaç ay gelişimini devam ettirerek yaşayabilir (sıkıntılı ve yorucu günlerinde insanların aldığı gıda takviyeleri gibi gübre, ışık ve co2' yi orantılı bir şekilde artırarak). Ortam şartlarını ortalama 1 metrelik bir akvaryumda bitkilerin ufak farklılıklarına göre dizayn etmek mümkündür.
 Anubias gibi az ışık isteyen bir bitki bakabilmek için kırmızı yoğunluklu bitkilerle uğraşmamak, sizde iyi bilirsinizki saçmalık olur.
 CO2 ye ihtiyaç duyacak bir bitkinin ihtiyaç duyduğu CO2 miktarına menfi yönde tepki verecek bir bitki bilmiyorum.
 "glossostigma ile elodea" arasında gereksinimler bakımından farklılık olmadığını söyleyebilecek biri varsa zaten bitki sevdasından hemen vazgeçmelidir. Farklılıklarını tolere etmek son derece kolaydır ve bir o kadarda zevklidir. Elodeanın, glossostigma için oluşturacağınız şartlara bir itirazı olacağını zannetmiyorum. Ya iki türüde gereği kadar doyurursunuz yada elodeayı glossostigma' yı gölgelemeyecek şekilde yüzey bitkileri ile gölgelersiniz. Keza "rotala macranda ile anubias" da da durum aynı.
 İster yüzey bitkileri ile gölgeleme ister, kapaktaki florosan dizilimi, boyutları ve yerleşimi, watt' ları, kelvin değerleri ile kombinasyonlar (benim akvaryumumdaki kapakta arka ve ön uzun cam paralelinde 30' ar watt' lık 90 cm lik iki flo ve orta bölümde kırmızı yoğunluklu bitkiler için biri sol kısa cama uzanmış diğeri sağ kısa cama uzanmış vaziyette 10.000 kelvinlik iki adet 60 cm.' lik flo. mevcut, bu durumda en yoğun ışık alan bölüm akvaryumun tam anlamıyla orta kısmı ve mükemmel kırmızılıkta bitkilerle dolu CO2 bu bölümden verilmekte, akvaryumun iki ucu ise orta bölüme göre yaklaşık 36 watt daha düşük ışık şiddetine maruz kalmakta, anubias' ın ve çınar, elodea gibi bitkilerin olduğun bölümler ise riccia ile ekstradan gölgelendirilmekte, hiçbir bitkimde yosunlanma, gelişim bozukluğu gibi arizi durumlar sözkonusu değil. 20' nin üzerinde farklı türde bitkim mevcut), ister tüplü sistemle kullanacağınız çözümleyici tipi ve yerleşimi, bu saydıklarımın hepsiyle çok rahat oynayabilir ve akvaryumun her köşesini başka ihtiyaçlara uygun bitkilerle donatabilirsiniz.
 Tecrübelerinize ve bilginize diğer bütün katılımcılara olduğu gibi saygı duyuyorum. Bu yazdıklarımın amacı yazdıklarınıza karşılık vermekte değil. Lütfen etrafınızda varsa bitki akvaryumu kurmayı düşünenlere bir sorun yada ne bileyim ufak bir anket düzenleyin bitki akvaryumunun zorluk derecesi hakkında, gördüğü tanklara imrenip de bitki akvaryumu kurmayı isteyen bir çok hobici, forumda yazılan ve bitki akvaryumunu olduğun daha fazla zor gösteren ifadeler yüzünden vazgeçiyor. Mükemmel bir forum ve bir o kadar da faydalı bir forum, ancak lütfen bitki işini olduğundan daha zor gösterecek ve insanları korkutacak ifadelerden kaçınalım.
 Elzem olan bilgileri; ışık, gübreleme, co2 takviyesi, taban malzemesi ile ilgili temel bilgileri verdikten sonra, tamamen çok iyi gözlem, ilgi ve tutulacak ufak bir bitki günlüğü ile sorunsuzca geliştirilebilecek kolaylıkta bir hobi olduğu gerçeğini gösterelim, bu iş de, bizim gibi acemilere değil sizin gibi üstadlara düşüyor.
 İnsanları korkutmayalım, teşvik edelim lütfen.
 Sonuç olarak aldığı canlıların  (ister bitki-ister balık) ihtiyaçlarını araştırıp öğrenmek ve kurulumunu o yönde yapmak (-ki bahsettiğim gibi bitki ve ışık yerleşimiyle çok çok kolay) hobicinin temel felsefesi olmalıdır, öyle olduğuna da inanıyorum.
 Saygılar, kusura bakmayın biraz uzun oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2008 01:16
Mahir bey seçtiğiniz balıklar gerçektende bitkili akvaryumlara en çok yakışan balıklardan bencede, çok güzel türler belirlemişsiniz açıkçası. Ben türleri bi arada beslemeyin derken sağa sola dağılmamış tek tip balıktan oluşan bir sürü daha hoş durabilir demek istedim sadece tabi bu benim şahsi görüşüm, yoksa birbirlerine zarar vermezler kesinlikle zaten çok barışçıl türler. Zevk size ait istediğiniz şekilde bu balıkları bir arada rahatlıkla besliyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2008 13:15
[QUOTE=ihunal]
 Tecrübelerinize ve bilginize diğer bütün katılımcılara olduğu gibi saygı duyuyorum. Bu yazdıklarımın amacı yazdıklarınıza karşılık vermekte değil. Lütfen etrafınızda varsa bitki akvaryumu kurmayı düşünenlere bir sorun yada ne bileyim ufak bir anket düzenleyin bitki akvaryumunun zorluk derecesi hakkında, gördüğü tanklara imrenip de bitki akvaryumu kurmayı isteyen bir çok hobici, forumda yazılan ve bitki akvaryumunu olduğun daha fazla zor gösteren ifadeler yüzünden vazgeçiyor. Mükemmel bir forum ve bir o kadar da faydalı bir forum, ancak lütfen bitki işini olduğundan daha zor gösterecek ve insanları korkutacak ifadelerden kaçınalım.[/quote]

İsmail Bey; ben de bitkili akvaryum kuracak kişilerin cesaretinin kırılmaması ve her şeyin olduğundan güç gösterilmemesi taraftarıyım. Fakat bunun çözümü her şeyi olduğundan kolay göstermek de olamaz. Çünkü bilindiği üzere bitkiler arasında da bakımı kolay ve zor olan türler vardır. Yeni başlayan bir kişiye "Gözünüze güzel görüneni seçin" derseniz o zaman o kişi görünümü hoş olan fakat bakımı epey zor türler ile bitkili akvaryuma adım atabilir ve bakımları hiç de kolay olmadığından bir süre sonra üst üste gelecek başarısız denemelerden dolayı bu işten soğuyabilir.

Yani zor göstermeyelim kısmına katılıyorum fakat olduğundan kolay göstermenin de doğru olmadığını düşünüyorum.

[quote]
 Elzem olan bilgileri; ışık, gübreleme, co2 takviyesi, taban malzemesi ile ilgili temel bilgileri verdikten sonra, tamamen çok iyi gözlem, ilgi ve tutulacak ufak bir bitki günlüğü ile sorunsuzca geliştirilebilecek kolaylıkta bir hobi olduğu gerçeğini gösterelim, bu iş de, bizim gibi acemilere değil sizin gibi üstadlara düşüyor.

 İnsanları korkutmayalım, teşvik edelim lütfen.
 Sonuç olarak aldığı canlıların  (ister bitki-ister balık) ihtiyaçlarını araştırıp öğrenmek ve kurulumunu o yönde yapmak (-ki bahsettiğim gibi bitki ve ışık yerleşimiyle çok çok kolay) hobicinin temel felsefesi olmalıdır, öyle olduğuna da inanıyorum.[/quote]

İsmail Bey; bitki işinde deneyim de önemlidir. Evet dediğiniz gibi ışık, CO2 takviyesi vb. ihtiyaçları karşılamaya yönelik işlemler gerekli olacaktır ama iş burada bitmiyor. Siz rotala macranda gibi kırmızı bitkileri beslerken demir eksikliğinin belirtilerini anlayabilecek deneyime sahip değilseniz sonuç hüsran olabilir. Her gün bitki akvaryumları ile ilgili açılan konuları görüyoruz, deneyim eksikliğinin karşılaşılan sorunlar içinde en büyük etken olduğunu da görüyoruz. Bu sebeple ben her zaman bitkili akvaryuma yeni başlayanların bakımı kolay bitkiler üzerine yoğunlaşmasını öneriyorum.

Yoksa bitkili akvaryuma yeni başlayanlara "Gözünüze güzel görüneni alın" demek insanlara yol göstermek ve yardımcı olmaktan çok sizden tavsiye bekleyenleri sorunlarla dolu bir akvaryumla baş başa bırakmakla eşdeğerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2008 15:28
[QUOTE=Caner KARA]
 
Bana göre bitkili akvaryumlar için alınabilecek ölçüler;
 
60x35x35(h)
60x45x35(h)
90x45x45(h)
120x45x45(h)
120x60x45(h)
 
olurdu sanırım.
[/QUOTE]

Merhaba Caner bey,
Ben burdaki ölçüleri kullanmazdım. 60 cm lik floyu 60 cm boya 90 lığı 90 boya 120 liği 120 cm boya yerleştirmek güç oluyor.Kenarlarda pay olsa florasanları yerleştirmek açısından  sorun olmuyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir