Teleskop Akvaryum (Eminönü)


hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 16:23
Şikayetin Nedeni:  Sağlıksız balık satılması

Şikayet Edilen Kişi / Firmadan Alınan Cevap:  Teleskop Akvaryum; Necati Bey (gri bıyıklı dükkanın "sahibi" olarak çalışanlar tarafından tarif edilen kişi).

Olayın Detayları: Cumartesi günü başka bir işim nedeniyle uğradığım Eminönün'de iken Eminönündeki bulunanan petshoplara da uğradım. Teleskop akvaryum adlı dükkanda japon balıklarının güzel renkleri dikkatimi çekti.

Normal'de Eminönünden çok sık almam evimin buraya uzak olması sebebiyle ama aldığım zaman da genelde bu dükkandan alıyordum. 5 adet japon balığı aldım. Japon balıkları tam giriş/çıkış yapılan bir kapının girişine konulduğundan çok iyi olmasada 5 tane balık seçtirdim. Balıkların renklerinin dikkat çekmesi aslında çok olmalarından kaynaklanıyordu; neredeyse balıklara yüzecek yer yoktu. Bunun sağlık açısından sorun teşkil etmediğini ve çok iyi temizleme yatıklarını söylediler. 

Balıkları aldım eve götürdüm. 70lt'lik hazır bekleyen akvaryuma koymak üzere 20 lt'lik karantina "tankıma" (plastik saklama kaplarından) balıkları yavaşça koydum. Sonra sularının kirli olma hitimaline karşı alıştırarak temiz bekletilmiş (ve ayrıca su düzenleyici de konulmuş) su ekledim (15 dakika da bir, yaklaşık 0.6 lt-1 lt (3 bardak)).

Karantina tankında ısıtıcı hariç herşey var dı (pipo filtre ve buna bağlı hava motoru ile hava basan hava tüpü). Aldığım yerdeki tankta balıkların bir tanesinde yaraya benzer bir iz görmüştüm, bu kadar taşımadan sonra varsa suda herhangi bir mikrop ölmesi için 4 damla metilen mavisi damlattım (talimatta su değişimi sırasında yapılması tavsiye edilen kadar). Suyun derecesi ise oda sıcaklığı ile bir olup 23 derece idi. Bunu su içi termometresi ile kontrol ettim devamlı olarak Cumartesi günü.

Ertesi gün sabahtan balıkların daha durgun olduğunu gözlemledim ancak alışma aşamasında olduklarını düşünerek rahatsız etmedim. Pazar günü tezime çalışmam gerektiğinden akşama kadar balıkları kontrol edemedim. 11'de balıklara baktığımda balıkların hala durgun olduğunu ve sabah baktığımda su yüzeyine yakın olan bir baığın hala su yüzeyinde durduğunu gözlemledim. Bu tabi biraz garip geldi ve yaklaşıp baktığımda balıkların hepsinin ölmüş olduğunu gözlemledim. 24 saat içinde (ve belkide daha kısa zamanda) satın aldığım balıklar ölmüştü!

Neyseki küçük kız kardeşim fark etmemiş bunları yoksa çok üzülürdü. O görmeden hemen çıkarttım karantina tankından, bir miktar su ile satarken balıkları koydukları poşetin içine koydum tekrar. Resmini çektim. Elimde fatura'da (22'sinde alındığına dair) var.

Firma ile irtibata geçtim, şubeyi direkt aramamı söylediler. Aradım. Oradan sorumlu olduğunu söyleyen Necati Bey isimli bir kişi telefonu açtı (bu kişiyi ordayken de görmüştüm, orta yaşta gri bıyıklı bir beyfendiye benziyordu).

Durumu açıkladım, yukarda yazdıklarımı aynen naklettim. Esnaf bir insana yakışmayan bir yaklaşımla, "Balıkları ne gibi bir ortamda tuttuğunu bilemeden balıkların neden öldüğünü söyleyemem" dedi.

Koşulları tekrarladım, bu suyu diğer akvaryumlarımda da kullandığımı, ayrıca başka japon balıklarımın olduğu ayrı bir tankmın olduğunu ifade ettim. Bunun üzerine "Politikamız gereği canlı hayvan'da garanti veremiyoruz öldüğü takdirde değişim yapmıyoruz dedi". Tabi bu biraz ilginç geldi; ilk olarak sanki neden öldüğünü bilse yardımcı olacakmış gibi konuştuktan sonra böyle bir politikalarının olduğunu söylemesi bana pek samimi gelmedi. Bunu da kendisine ifade ettim ve sattıkları balıkların bu kadar kısa sürede (ve yapılması gereken alıştırma aşamalarından sonra bile) ölmesinin balıkların sağlıksız olmasından kaynaklanması ihtimalini dile getirdim.

Bu sefer satıcı bana karşı agresifleşerek balıklarının hepsinin çok sağlıklı olduğunu ve arkasında durduğunu ifade etti. Ben de balıkları kendisine getirerek bakmasını önerdim bu durumda, ancak hiç bir şekilde balık değişimi kabul etmeyeceğini, hatta ben dükkandan çıktıktan hemen sonra bile balıklar ölse dahş değiştirmeyeceğini ifade etti. Yapableceğinin ancak en fazla %10'luk bir indirim olduğunu söyledi. Ben de bunun hoş bir yaklaşım olmdığını ifade ederek bir şekilde hakkımı aramak durumunda kaldığımı söyledim. Bunun üstüne sinirlenerek benim zaten başka niyetlerimin olduğunu, bunun başından beri belli olduğunu ve uzlaşmadiğimi söyledi (!). Bende kendisine iyi günler dileyerek forum'da bu yaşadıklarımı paylaşmak istedim.

Yaklaşık 5 yıldır neredeyse her Eminönüne gittiğimde balık, balık olmasada akvaryum bitkisi alırım ve hep Teleskop'tan alırdım. Ancak, bu yaşadığım tatsız deneyim ve bir esanfa yakışmayan tavır ile müşteriyi ezen yaklaşımdan sonra son olacak inşallah.

Lütfen yanlış anlaşılmasın, mevzu verilen para değil, prensip meselesi. Müşteriye olan tutumu eleştirmekteyim. Müşteri her zaman yanlıştır yaklaşımını şikayet etmekteyim.

Düzenleme Nedeni: Firma sahibi konuştuğum kişinin ismini öğrenmemden dolayı düzeltme

hobiciakvarist2014-03-27 14:32:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uguraksesuarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 303
uguraksesuarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 16:42
Haklıda olablırsınız elbet ama şöyle düşünün eger adamın akvaryumundakı japonlarda toplu ölüm olmamışsa bu toplu ölüm sızde olmuşsa şahsen ben adama hak verırım. Çünkü aldıgınız balıkların hepsı öldüyse bu ya sızın kabahatınızdır yada akvaryumcudakı japonların bulundugu tanktakı balıkların hepsı hastadır. Adamın balıklarının hepsı hastaysa sızın magdurıyetınızı karsılaması gerekır elbet ama degılse satıcının bır sucu yoktur. Belkıde sız farkında olmadan balıkların ölmesıne sebebıyet vermıs olabılırsınız. Affınıza sıgınarak düşüncelerimi söyledım iyi günler.

Beğenenler: [T]131725,dygukocak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre KoçyğitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 28
Emre KoçyğitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 17:01
bence eminönüden hiçbir canlı almayın arkadaşlar çünkü onlar hayvana hayvan olarak değilde pazarlanılcak mal olarak bakıyolar siz o adamı aramışsınız ama o adamı günde 20 kişi arıyordur yani size özel yapmamış keşke bu adamları şikayet edebileceğimiz bir yer olsaydı
Musap2014-03-24 17:02:37

+1: [T]173031,okanki[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 17:12
[QUOTE=uguraksesuar]Haklıda olablırsınız elbet ama şöyle düşünün eger adamın akvaryumundakı japonlarda toplu ölüm olmamışsa bu toplu ölüm sızde olmuşsa şahsen ben adama hak verırım. Çünkü aldıgınız balıkların hepsı öldüyse bu ya sızın kabahatınızdır yada akvaryumcudakı japonların bulundugu tanktakı balıkların hepsı hastadır. Adamın balıklarının hepsı hastaysa sızın magdurıyetınızı karsılaması gerekır elbet ama degılse satıcının bır sucu yoktur. Belkıde sız farkında olmadan balıkların ölmesıne sebebıyet vermıs olabılırsınız. Affınıza sıgınarak düşüncelerimi söyledım iyi günler.[/QUOTE]

Teşekkürler düşüncelerinizi paylaştığınız için Uğur Bey. Açıkçası ben kullandığım alıştırma yöntemini açıkça ve eksiksiz yazdım. Hayvanların tuttuğum koşulları da yazdım. Eğer bu yönetmde bir kusur gördüyseniz lütfen paylaşın ben de daha önce kayıp vermememe rağmen kullandığım bu alıştırma metodunu sizin öneriniz kapsamında diğer forum kullanıcıların da görüşlerini alarak değiştireyim.

Hayvanlarda toplu ölüm gerçekleşse ben de balık almazdım tabi o akvaryumdan, ancak akvaryumda ölü balık vardı. Ben bunu açıkçası balıkların çok olmasına bağlamıştım, o kadar çok balığın içinde hasta olup ölen olabilir diye düşündüm ve sağlıklı gözükenleri seçtirmeye çalıştım. Ancak şimdi anlıyorumki bu bir hataymış ve kalabalık tanklardan bir daha asla balık almayacağım. 3 kuruş para biriktiriyorum burs ve harçlıklarımdan onları da böyle çöpe atmış oluyorum. Sorun ben de ki bir akvaryumcu görünce kendimi tutamıyorum ve içeri giriyorum ve girince de bir şey almadan çıkamıyorum.


[QUOTE=Musap]bence eminönüden hiçbir canlı almayın arkadaşlar çünkü onlar hayvana hayvan olarak değilde pazarlanılcak mal olarak bakıyolar siz o adamı aramışsınız ama o adamı günde 20 kişi arıyordur yani size özel yapmamış keşke bu adamları şikayet edebileceğimiz bir yer olsaydı
[/QUOTE]

Ne yazıkki haklısınız sanırım. Ben daha önce sorun yaşamadığımdan bu yönlerini görmemiştim bu insanların. Dediğim gibi geçmişte az da olsa Eminönüne uğradığımda burdan alıyordum alacaklarımı. Bugüne kadar sorun yaşamamıştım ama sorun yaşadığım ilk durumda gördüm niyet iyi niyet değildi.

Şikayet edecek bir yetkili mecra olduğunu bilsek keşke. Ben aslında alırken satıcının sözlerine güvendim, suyu temizleyebildiklerini söyledi. Halbuki şimdi anlıyorumki o kadar balığın olduğu bir tankı temiz tutmak imkansız gibi bir şey ve balıklar haliyle strese giriyorlar. Yazık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uguraksesuarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 303
uguraksesuarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 17:25
Tabiki ben görmedigim için tahmını konusuyorum. Bazen farkında olmuyoruz akvaryum temızlerken yada bakım yaparken hata yapabılıyoruz bılemem belkıde karsı taraftadır kusur. Ama konunun harıcınde degınmek ıstedıgım bırsey var, oda metılen mavısı. Ben kullanmıyorum ne zaman kullansam akvaryumdan ölü çıktı ki ben kolay balık öldürmem de hastada etmem yani. Metılen mavısını bıraz arastırmanızı tavsıye ederım suya katılması sakınca doguruyor sudakı bakterılerı komple öldürdügünü biliyorum. Sadece yaraların üerine surulmesının faydalı oldugu kanısındayım ama sız yınede bır arastırsanız ıyı olur metılen kullanımını. Metilenın kullanma kılavuzu bana pek guvenılır gelmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engin19Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2013
İl: Izmir
Mesaj: 869
Engin19Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 17:45
Merhaba izninizle bende kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. 24 saat öncesinde hiçbir belirti göstermeyip te 24 saat sora hepsini öldürebilecek bir hastalık tanımıyorum ben. Suyunuzda bir problem olabilir. Benim düşüncem hiçbir hastalık 5 balığı 24 saatte öldüremez. Nekadar hobicide olsak objektif yaklaşmalıyız konuya. Bırakın  Teleskop akvaryumu Türkiye genelinde bu durumda para iadesi yapabilecek ticarethane varsa tüm alışverişlerimi oradan yapmaya hazırım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EurypylosSÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 76
EurypylosSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 18:15
2 Hafta 'da 1 hemen hemen mutfak alişverişim için ugrar sıkılmadan tek tek gezerim petshop 'lari keşke fotoraf alsaydim taşima poşetlerinin içinde ölmüş balıklara bakarken saticilarinin gülen aptal yüzü aklimda. bir yanındaki petshop 'da su kaplumbaglarini pazarcılar 'in sebzeyi meyveyi yerleştirirken daha dikkatli olduklarina emin oldugum kadar  dikkatsiz umursamaz savuruşları heralde canlı alım günlerine denk geldigim için gözüme çarpmişti bunlarin için tek gerçerlilik var para gerisi boş. o yüzden nedesek ne yapsak boş tek yol alişverişleri farklı yerler 'den canlıları güvenilir  hobiciler 'den temin etmek.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 19:42
[QUOTE=Engin19]Merhaba izninizle bende kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. 24 saat öncesinde hiçbir belirti göstermeyip te 24 saat sora hepsini öldürebilecek bir hastalık tanımıyorum ben. Suyunuzda bir problem olabilir. Benim düşüncem hiçbir hastalık 5 balığı 24 saatte öldüremez. Nekadar hobicide olsak objektif yaklaşmalıyız konuya. Bırakın  Teleskop akvaryumu Türkiye genelinde bu durumda para iadesi yapabilecek ticarethane varsa tüm alışverişlerimi oradan yapmaya hazırım. [/QUOTE]

Merhaba Engin Bey,

Yazdıklarınız için teşekkürler. Yazdıklarımda belki çok net açıklayamadım ama yaptığım işlem şöyleydi: balıkları boş olan karantinaya suyu ile birlikte yavaşça boşalttım (poşeti önce dibe yatırıp daha sonra suyu yavaşça çıkmasını sağlandığında pürüsüz bir işlem oluyor), daha sonra su seviyesini arttırmak için temiz su ekledim alıştırarak. Bu suyu diğer 3 akvaryumumdaki su değişimlerinde kullanmaktaydım zaten. Burda iki husus var, birincisi karantina tankındaki su ağırlıklı olarak balıkların geldiği sudan oluşmakta idi, yani kendi suları yaklaşık %60 civarı iken son haliyle (alıştırmadan sonra) yeni su %40 idi. İkincisi ise bu suyu diğer akvaryumlardaki su değişimlerinde kullanıyor olmam ve onlarda bir sorun olmaması. Su dan kaynaklanan bir sorun olsa idi diğerlerinin de olmesi gerekirdi diye düşünüyorum, ki bendeki uzun zamandır baktığım bir diğer japon balığının suyunu da aynı akşam suyunu değiştirdim %50 oranında (tabi azar azar ekleyerek alışmasını sağlayarak). Balık hala hayatta. Olmaz diye bir şey yok ama ihtimali düşürdüğü kanatindeyim.

Benim düşüncem ise balıkların aldığım akvaryumdaki sudan kaynaklanan bir sorun olması. Zira, dediğim gibi, çok kalabalık bir akvaryum idi ve her ne kadar temizleyen sistemleri olduğunu söyleselerde yaşadığım durumun bunun aksine bir işaret olduğu kanısındayım.

İnanın objektif yaklaşmaktan başka istediğim yok. Dediğim gibi konuyu açma sebebim forum kullanan arkadaşları da bu yaşanan durumu anlatmak, kalabalık tanklardan mümkünse balık alamalarını teşvik etmek ve Eminönündeki dükkanlara karşı uyarmak. Siz objektif olarak baktığınızda bir günde balıkları öldüren bir hastalık olmadığını söylüyorsunuz. Ben de tamamen katılıyorum size (ancak balıklar alındığında hastalığın son aşamasına gelmiş olsa idi olabilirdi ama 5'inin de aynı safhada olması olanak dışında) ancak siz benim eklediğim temiz ve başka akvaryumlarda da sorunsuzca kullanılan su ya problem olma ihtimalini gündeme getirdiniz. Açıkçası başka akvaryumlarda kullanıp ta sorun yaşasaydım zaten şu an burda bunları yazmazdım. Kimseyi kötülemek gibi bir niyetim yok, ben doğrunun hakkın peşindeyim.

Türkiye genelinde para iadesi yapan ticarethaneler var mı bilmem ama sık alışveriş yaptığım yerler 3 gün içinde ölen balığı değiştiriyorlar. Kaldıki yurtdışında daha anlayış ile karşılanıyorsunuz. Ben şahsen Kanada'da iken canlı'larda 3 ile 5 gün (müesseseye göre) garantisi vardı. Soru sormadan dahi ölen balığı alıp yenisini veriyorlardı. Aynı uygulamayı burda bekliyor değilim, yanlış anlamayın. Siz de zaten Türkiye genelinde böyle bir uygulama yok demişsiniz ve haklısınız. Mücadelem ise bir gün (biz görmesek dahi) bu tarz bir müşteri memnuniyeti yaklaşımı sergilenmesi yönünde.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engin19Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2013
İl: Izmir
Mesaj: 869
Engin19Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 22:21
Abdullah bey yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla adaptasyon aşamasının bilincinde olan bir hobicisiniz. Lakin bazen öyle zamanlar oluyor ki kendi adıma konuşuyorum bakar kör olup çıkıyorum. Bildiğim ve aklımda olan birşeyi o anda unutup atlıyorum belki aklınıza gelmeyen bir yanlış hareketiniz olmuştur. Tabiki varsayım olarak konuşuyorum sorun budur demiyorum. Bildiğim kadarıyla suyun değerleri yavaş yavaş bozulması durumunda balıklar kendini birşekilde adapte edebiliyorlar temiz suya geçince bu onlara şok etkisi yaratıyor. 

Ne yazıkki japon balıkları tam anlamıyla balık istifi olarak satışa sunuluyor. Şu canlıya saygı duyma olayını bir idrak edemedik gitti zaten. Belkide Japon balıklarına eziyet etme konusunda dünyada başı çekiyoruzdur. Hakkınızı aramanızdan ötürü sizi gerçekten tebrik ederim herkez sizin gibi olsa keşke. Balıkların neden öldüğünü bulmak varsa sizin kabahatinizi öğrenmeniz açısından çok iyi olacaktır. Yakın olsam gidip aynı tanktan balık alırdım ve gözlemlerdim.

Buradan tüm hobici arkadaşlarıma çağrıda bulunuyorum. Akvaryumcu balıklara nekadar değer veriyorsa sizde onlara o kadar verin. Onlar balığa para gözüyle bakıyorsa bizimde satıcılara araç gözüyle bakmamızda bir sakınca yoktur. Dilegim bu işi seven ve canlıya değer veren, kendini geliştirip yerinde saymayan insanların para kazanmasından yana. Yurtdışında nekadar güzel uygulamalar varmış bizim onlardan ne eksiğimiz var?  Bunu yaptırabilecek olanlar bizleriz sağlıksız koşullarda balık satanı ifşa ederde alışverişi kesersek tüm satıcılar buna ayak uydurmak zorunda kalır bu sayedede hobi bir tık öteye gider. Bundan sora akvaryumcuları gezeceğim zaman böyle durumları fotoğraflayıp paylaşacağım sizede tavsiye ederim. 

Ani balık ölümleri hakkında birşeyler yazmıştım isterseniz bir göz atın. Bilindik şeyler ama okuyunca atlananı görmek daha kolay oluyor. Burada

Bir kusurumuz olduysa affola Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2014 10:13
Engin Bey,

Link için teşekkür ederim. Okuduğum da ani balık ölümünün sebebi olarak amonyak zehirlenmesi şüphesi hala devam ediyor bende. Tahminimce balığın dükkanda durduğu suyun iyi temizlenememesi nedeniyle amonyak seviyeleri başlıca yüksekti ve balıkları aldığımda 5 balığı da aynı poşete koydular, ve eve dönene kadar amonyak seviyeleri artmaya devam ettiğini düşünüyorum.

Ben balıkları karantina tankına koyduğumda taze su ekledim ancak su da amonyak olması ve balıkların bunu üretmeye devam etmiş olması nedeniyle karantinaya koyduğumda eklediğim taze su yeterli düzeyde bunu azaltamamış olmasına ve filtredeki bakterilerin her ne kadar amonyağı nitrit ve daha sonra nitrata dönüştürmeye başlamış olsada amonyak seviyesi yüksek kaldığından balıkları öldürmüş olabileceğini düşünüyorum.

Burda benim şahsi düşüncem satıcının uygun koşulların dışında sadece kar amacı ile o kadar çok balığı tanka koyarak su değerlerini olumsuz yönde etkilemesi (amonyak ve nitrit özellikle) nedeniyle balıkların öldüğüdür.

Benim kendime alacağım ders bundan sonra karantina tankının ya daha büyük olması ya da japon balıklarını alırken satıcıya ayrı poşetlere koydurarak her balığı veya her birini ayrı karantina tanklarına koymak. Belki bu raddede eksikliğim olmuştur, bunu daha evvelinden düşünseydim belki o balıklar bugün sağ olacaktı. Allah affetsin. Ancak normal koşullarda bunun gerekli olmaması gerekirdi, yani bulundukları su dan şüpheliyim.

Haftasonu tekrar gidip resim çekeceğim kısmetse. Keşke bu gibi durumları şikayet edebileceğiiz kolay bir mekanizma olsa, merceği bilinse.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2014 10:29
Akvaryumcudaki sudaki amonyak v.s. çok üst seviyelere çıkmışsa o balıkların orada bulunduğu suda yüzdüğü sürece dış ve iç zehirlenme devam eder, eğerki sen bunları aldığında tam anlamıyla uyumlu şekilde tankına aktardıysan yaşayanlar kalmalıydı. Yada şanssızlığın, benim forumdan bir arkadaşım teleskoptan 3 ay önce yine bir balık almıştık, onuda evine götürüp tanka saldığında ertesi güne kalmadan ölmüştü buna şahit olmuştum sularıda zaten ilaçlıydı ama almış olmuştuk. Ben aktarımı genelde şöyle yaparım. Balıkları poşetiyle aktaracağım akvaryum suyunun üzerine koyarım, 15-20 dakika akvaryum suyuyla aynı ısıya gelmesini beklerim, sonra poşetlerini açırım akvaryumdan su alırım bu poşetin içine içinde yüzkükleri suyun yarısı kadar eklerim 5 dakikada böyle bekletirim sonra kepçeyle alıp balıkları ana tanka salarım, bugüne kadar bu tür nakilde hiçbir ölüm yaşamadım.  mesutok2014-03-25 10:32:30

Beğenenler: [T]183321,yusufdemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2014 15:25
[QUOTE=mesutok]Akvaryumcudaki sudaki amonyak v.s. çok üst seviyelere çıkmışsa o balıkların orada bulunduğu suda yüzdüğü sürece dış ve iç zehirlenme devam eder, eğerki sen bunları aldığında tam anlamıyla uyumlu şekilde tankına aktardıysan yaşayanlar kalmalıydı. Yada şanssızlığın, benim forumdan bir arkadaşım teleskoptan 3 ay önce yine bir balık almıştık, onuda evine götürüp tanka saldığında ertesi güne kalmadan ölmüştü buna şahit olmuştum sularıda zaten ilaçlıydı ama almış olmuştuk. Ben aktarımı genelde şöyle yaparım. Balıkları poşetiyle aktaracağım akvaryum suyunun üzerine koyarım, 15-20 dakika akvaryum suyuyla aynı ısıya gelmesini beklerim, sonra poşetlerini açırım akvaryumdan su alırım bu poşetin içine içinde yüzkükleri suyun yarısı kadar eklerim 5 dakikada böyle bekletirim sonra kepçeyle alıp balıkları ana tanka salarım, bugüne kadar bu tür nakilde hiçbir ölüm yaşamadım.  [/QUOTE]

Mesut Abi,

Ben de sizin dediğiniz gibi yapıyorum normalde. Bu sefer farklı yapmamın nedeni karantina tankında su yoktu. Oda sıcaklığına gelmesini bekledim sonra oda sıcaklığındaki suyu azar azar anlattığım gibi üzerlerine ekledim. bakıldığı zaman aslında sizin dediğinizden farkı su içinde aynı ısıya gelmesi için beklenmemesi ama zaten oda sıcaklığına gelmesini beklediğim için her iki su aynı sıcaklıkta idi ve sorun olmamış olması lazımdı.

Dediğin gibi su muhtemelen amonyaklı idi ve zehirlenmeleri devam etti belli bir müddet sonra ben aldım götürdüm. Normalde insanlar evde akvaryumlarına salıyor bu nedenle amonyoklı su miktarı azalmış oluyor ama ben karantina tankına koydum balıkları ve taze su ile eski su neredeyse eşitti, hatta eski su daha fazla bile kalmış olabilir. Bu da yeterince suyu temiz bırakmadığı için söz konusu zehirleme devam etti sanırım. Ben bu durumda akvaryumcunun suyunun kirli olduğu ihtimalinin arttığını düşünüyorum. Dediğim gibi hafta sonu gidebilirsem sırf suyundan örnek almak için bir alık alacağım.

Bu arada son bir şey aklıma geldi... Balıkları aldıktan sonra poşete koyarken 5 balığı koyduğu su az geldiği için gidip başka bir akvaryum (bitkili bir akvaryum) dan su alıp üstüne ekledi eleman (%50 den fazlası bu bitkili akvaryumun suyundan geldi). Bunun da etkisi olduğunu düşünmeye başladım şimdi siz şok etkisinden vs bahsedince. Sonuçta biz alıştıra alıştıra ekliyoruz suyu eleman şak diye iki kova su ekliyor üstlerine (kova dediğim balıkları akvaryumdan çıkardıktan sonra poşetlere koymak için kullandıkları küçük ölçekler).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FalcoNÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 147
FalcoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2014 17:51
2 tül albino çöpcü 1 ters yüzen çöpcü 1 bronz çöpcü yavrularına 23 tl dediler eminönünde.(teleskop akvaryum değil) Bankamatik kartımı verdim çekemediler sistemde sorun vardı. 20 tl uzattım olmaz dedi.Başka bozuk yoktu. Birde üstüne azar işittim.50 liraya aynı yerden aldığım yemi bana birdahaki gelişimde 85 lira dediler indirimde yapmadı nedense. Banada ders oldu bunlar. Eminönüne sadece gezmeye gidiyorum bundan sonra çok nadir bir tür rastlıcamda anca öyle alırım. 
 
CES Akvaryum
Tanganika
Akvaryumist
Maltepe Akvaryum (boş zamanlarında)
 
gitmenizi öneririm.
 
Minik dostlar ve Arkadaş akvaryuma uğrama fırsatı bulamadım ama en kısa zaman gideceğim.
assona2014-03-25 17:51:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uguraksesuarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 303
uguraksesuarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2014 17:24
[QUOTE=FalcoN] 2 tül albino çöpcü 1 ters yüzen çöpcü 1 bronz çöpcü yavrularına 23 tl dediler eminönünde.(teleskop akvaryum değil) Bankamatik kartımı verdim çekemediler sistemde sorun vardı. 20 tl uzattım olmaz dedi.Başka bozuk yoktu. Birde üstüne azar işittim.50 liraya aynı yerden aldığım yemi bana birdahaki gelişimde 85 lira dediler indirimde yapmadı nedense. Banada ders oldu bunlar. Eminönüne sadece gezmeye gidiyorum bundan sonra çok nadir bir tür rastlıcamda anca öyle alırım. 
 
CES Akvaryum
Tanganika
Akvaryumist
Maltepe Akvaryum (boş zamanlarında)
 
gitmenizi öneririm.
 
Minik dostlar ve Arkadaş akvaryuma uğrama fırsatı bulamadım ama en kısa zaman gideceğim.
[/QUOTE] Evetbu konuda katılıyorum sıze. Özellikle ces akvaryum konusunda ces akvaryum herkesın bılmesı ve gıtmesı gereken bır yer inşallah onlarda kendılerını bozmazlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir