Terbiyesizlik


Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Usak
Mesaj: 839
Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 14:23
Bence hiçbir zaman almış olduğunuz bir balığı akvaryumculara geri satmayın. Sık sık akvaryumcularır gezin ve sizin satmak istediğiniz balık cinsleriyle ilgilenenler var ise onlarla akvaryumcu görmeden pazarlık yapın ve hem alan adam hem  de siz kar yapmış olun.

Veya biz öğrenciler yaptığımız gibi balıklarınızı akvaryumculardan satın alın, biraz büyütün ve sıkıldığınızda veya satmak istediğinizde okul çevresindeki akvaryum meraklısı arkadaşlarınızla takas edin veya satın en mantıklısıda budur.

Ve hiçbir zaman bir akvaryumcuya güvenmiyorsanız onunla alışveriş yapmayın. Örneğin Uşak'ta 15'e yakın akvaryumcu var ve ben bunlardan sadece 1 tanesinden alışveriş yapıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhanvÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1276
oguzhanvÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 15:13
Ben bu işi yapsam çok iyi tanıdığım dışında hiç bir şekilde müşteriden balık almam.

Yahu getirdiğin balık hastamı değilmi alsam satılacakmı ne olacak.

Ohooo.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaARTÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 106
AquaARTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 19:15

Herkese selamlar,

Ben yaklaşık 25 yıldır akvaryum hobisinin içindeyim. Evimin alt katında 80 akvaryumluk üretimhanem bile vardı, ama salt ticari amaçlı değildi, çünkü başka bir işim vardı.Yani buradan ticari bir beklentim yoktu, sadece abartılmış bir hobiydi. Neyse çok fazla uzatmadan, bende hep burada anlatılan konularda olduğu gibi akvaryumculardan şikayetçi idim.
 
Derken kendi yapmakta olduğum iş sona erdi ve akvaryum işini ticari olarak yapmaya başladım. Daha önceden akvaryumculardan şikayet ettiğim konuların hiç de öyle olmadığını gördüm. Çünkü dükkanın ciddi giderleri ve sonuçta hayatınızı idame ettireceğiniz bir parayı çıkarmak zorundaydınız. Tabi bunları elde etmek için sahtekarlık , fazla fiyat çekmek, kazıklamak mübah demiyorum yanlış anlamayın, bunlar terbiyesizliktir. Ama mesela gelin şu balık değişim işinin üzerine yoğunlaşalım.
 
Akvaryumcu satmak için aldığı balıkları her şeyden önce yaşatmak zorunda ve ithal gelen balıklar ciddi zahiyatlara uğruyor. Türden türe değişmekle birlikte toptancıdan alınan 100 balıktan ortalama olarak üçte biri akvaryumcunun elinde ölür.(Eminönü gibi hızlı sirkülasyon olan yerleri buna dahil etmiyorum, çünkü bu gibi yerler hızlı satıyorlar ve ellerinde ölmüyor.)Artı ithalatçıda balık seçemezsiniz, körü de kanburu da yüzgeci kopuk olanı da sizindir, hatta kimse almayacğı için sizde kalıcıdır. :) Yaşayanlar için elektrik, su, kira ,vergi, yem, ilaç gibi maddi giderlerin yanısıra ciddi bir de emek sarfedersiniz. Yani 1 TL. ye aldığın balığı 2 TL. ye sattığında kar % 100 gibi gözüksede, ölenler ve giderleri hesaba kattığınızda o kar % 25-30 larda kalır.
Şimdi diğer taraftan bir müşteri 5 TL. den 20 adet balık alıp size 100 TL. ödedi diyelim. Sonra her üç ayda bir gelip bu balıkları aldığı fiyattan değiştiriyor. Tüm balıklardan hevesini alıyor, zevklerini tatmin ediyor ve bunu en başta aylar önce size ödediği 100 TL. üzerinden yapıyor, siz amme hizmeti veriyorsunuz, hatta balıklar büyüdü diye büyük boyların fiyatlarından size geri vermek istiyor. Böyle bir şey olmaz arkadaşlar. Şeye benziyor TV alıyorsunuz, kullanıp üç ay sonra getirip aldığınız fiyata saydırıp başka modeli ile değiştiriyorsunuz, sonra üç ay sonra yine, yine, yine... Nasıl ki beyaz eşyacıya sürekli alışveriş yaptığınız yer dahi olsa, böyle birşey teklif dahi etmiyorsanız , akvaryumcuya da etmeyeceksiniz, ya da ediyorsanız, ticari hayata saygı göstererek kar marjına razı olacaksınız. Sonuçta akvaryumcu 1 TL.ye alıp 2 TL.ye satabildiği ve 25-30 kuruş kazanabildiği bir balığı sizden 2 TL.ye almak zorunda değil. Böyle bir ticaret hiç bir sektörde olmadığı gibi bu sektörde de beklenmemeli.
 
Sonra ne mi oldu? Ben dükkanı kapattım, baktım ki yüzüm yumuşak ve hayır diyemiyorum, bu yüzden de değil para kazanmak, zarar ediyorum, hemen kapattım. :)
 
Sonuçta madalyonun iki tarafını da görüp bizzat yaşayan biri olarak davulun sesi uzaktaki gibi hoş gelmiyor, bilginiz olsun... :))
 
Aynı zamanda bu yazım akvaryumcu dükkanı açmayı düşünen arkadaşlara da yol gösterir umarım.
 
Yorumumla hiç kimseyi muhatap almış değilim, hiç kimsenin üzerine alınıp savunmaya geçmesine gerek yok, sadece en büyük tecrübe yaşanılmışlıktır ilkesinden hareketle tecrübelerimi paylaştım. Yazıma yorum yapacak arkadaşların, benim yazımdaki gibi düzeyli ve seviyeli yorumlar yapmalarını rica ediyorum.
 
Teşekkürler. Saygılarımla.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimkayabasiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2006
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 498
ibrahimkayabasiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 19:27
Hamdi Beye katılıyorum,bende 2 yıl petshop işlettim bu iş dışardan bakıldığı kadar kolay değil.Beni yanlış anlamayın çok fahiş fiyatlara satış yapanlar var,eğer sattığınız üründen yüzde yüzden aşşa kar marjınız varsa zarar ediyorsunuz demektir.Bir petshopa kışın 300 tl den aşşa elektirik parası gelmez bunuda hesaba katın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaARTÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 106
AquaARTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 19:36
İbrahim bey, acı tecrübeniz için öncelikle size geçmiş olsun diyeyim. :))
 
Çok iyimser bir rakam vermişsiniz 300 TL. elektrik parası örneğini vererek. Geçen sene devretmeden önce Şubat 2009 da 1 aylık gelen elektrik faturam 800 TL. idi.   Akvaryum seti olarak 24 lü bir set, show akvaryumları olarak da 6 adet büyük show akvaryumu vardı sadece, üstelik dükkanda doğalgaz kombisi de yanıyordu ona rağmen gelen rakam bu. O ay 330 TL. de doğalgaz faturası gelmişti. :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 19:46
Hamdi bey'in yazısına tamamen katılıyorum.

Sizin olayda yaşadığınız tek sıkıntı başta size verdiği rakam ile sizin almak istediklerinizin sonradan örtüşmemesi olmuş. Yani akvaryumcunun sizin 100e aldığınız ve büyüttüğünüz balığı 30dan sayması çok doğal ancak siz balık seçerken bu rakamı 10 liraymış gibi kabul etmesi doğru olmamış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Usak
Mesaj: 839
Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 20:23
Hamdi Bey'e
Bende katılıyorum ancak akvaryumcular bazen terbiyesizlite yapıyorlar. Ben size başımdan geçen bir olayı anlatayım;
 
Benim devamlı alışveriş yaptığım arkadaşlarımı götürüp onlarada balık almaya teşvik ettiğim bir akvaryumcu vardı ve ben bu akvaryumcudan 1 adet lamba ile 1 ısıtıcı aldım. Aradan 15-20 dk geçmeden akavryumcuya gittim ve ısıtıcıyı geri verip bir üst modelini almak istedim. Isıtıcıyı hiçbir şekilde kullanmadığımı ve kutusunu bile açmadığımı kendisine söylediğim halde ısıtıcıyı değiştirme istediğimi kabul etmedi. Bende o akvaryumcudan bir daha alışveriş yapmadım sizce kim haklı bu durumda???
 
Ayrıca Hamdi Bey'in yaptığı yorum için çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaARTÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 106
AquaARTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 22:10
Değişim için getirdiğiniz zaman 15-20 dakika ise ve gerçekten kullanılmamış, kutusu ve kendisi sağlam ise değiştirilmesi gerekirdi. Ama ben neler gördüm, 2-3 ay sonra ısıtıcıyı bozup bunu değiştir diye gelen mi dersin, balık öldü yerine yenisini ver diyen mi neler neler... Tam bir sabır işi, sinirleriniz sağlam olacak...
Hatta bir seferinde adam Muhabbet kuşu kafes falan aldı, iki ay sonra sıkılınca ben bunları şu fiyata sizden almıştım, şimdi daha ucuzunu buldum, oradan alacağım paramı geri ver diye geldi. Aldığı kuşlar yumruk gibi jumbolar ve kafes de paslanmaz sarı kaplama. Kim bilir nereden küçücük suriye kuşlarının ve dandik uzak doğu kafeslerinin  ucuz fiaytlarını görüp geldi ki ; sonuçta daha ucuzunu bulursanız paranızı iade ediyoruz gibi bir kampanyamız da yok zaten. Anlayacağınız yapılacak iş değil bu bizim toplumda gerçekten. İstediğiniz kadar iyi davranın kıymetiniz bilinmiyor. Aksine yıllardır kötülenen Eminönü parayı götürüyor her zaman. Çoğu zaman Eminönü gibi mi yapmak lazım diye düşünmedim değil, ama ona da benim bünye uygun değil. Var mı başka açıklaması, ben bulamadım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yalovaliÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 121
yalovaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 22:53
Kimsenin kar marjini tartismamak lazim deniyor ama hocam ben memurum benim kar marjim yok :) o yuzden baskasinin kar marjini rahat rahat tartisabiliyorum... Akvaryumcu toptan fiyat listesi gormustum bizim kutusunu 10tl'ye aldigimiz yemler 1-2 dolardan satiliyor. TC'ye gelisini sormadim bile. Baliklarda hakeza... Kapiya yazi yazilmis, perakende alan arkadaslarinizi yaninizda getirmeyin diye. Sanki devlet sirri. Rizkin cogu ticarette ama insan bunun karsiliginda durustluk, satis sonrasi garanti, destek, iade garantisi, saglikli ve kaliteli balik, guler yuz de alamayacaksa o zaman ayip artik. 
Ya bu gelisen teknoloji internet ulasim kolayliklariyla sekillenen hobiye esnaf uyar, yada o esnaf caga ayak uyduramayanlar gurubuna katilir. Buna uymayan pek cok meslek var. Elektronik imza geliyor mesela noterler saf disi kalacak, direniyorlar. Veya muhtarlarin hali, simdi eczaneler zor durumda, mp3'e karsi kasetcilerin hali, kucuk bakkallar, otobus firmalari vs. vs...
Bilincli tuketicisi surekli citayi yukseltecek, yukarda arkadasin basina gelen uzucu olmus. AMa burada bunu dile getirmesi cok guzel bir paylasim umarim kitlemizin kollektif (:) bilincine olumlu katki olmaktadir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Usak
Mesaj: 839
Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 23:29
[QUOTE=AquaART]
Değişim için getirdiğiniz zaman 15-20 dakika ise ve gerçekten kullanılmamış, kutusu ve kendisi sağlam ise değiştirilmesi gerekirdi. Ama ben neler gördüm, 2-3 ay sonra ısıtıcıyı bozup bunu değiştir diye gelen mi dersin, balık öldü yerine yenisini ver diyen mi neler neler... Tam bir sabır işi, sinirleriniz sağlam olacak...
Hatta bir seferinde adam Muhabbet kuşu kafes falan aldı, iki ay sonra sıkılınca ben bunları şu fiyata sizden almıştım, şimdi daha ucuzunu buldum, oradan alacağım paramı geri ver diye geldi. Aldığı kuşlar yumruk gibi jumbolar ve kafes de paslanmaz sarı kaplama. Kim bilir nereden küçücük suriye kuşlarının ve dandik uzak doğu kafeslerinin  ucuz fiaytlarını görüp geldi ki ; sonuçta daha ucuzunu bulursanız paranızı iade ediyoruz gibi bir kampanyamız da yok zaten. Anlayacağınız yapılacak iş değil bu bizim toplumda gerçekten. İstediğiniz kadar iyi davranın kıymetiniz bilinmiyor. Aksine yıllardır kötülenen Eminönü parayı götürüyor her zaman. Çoğu zaman Eminönü gibi mi yapmak lazım diye düşünmedim değil, ama ona da benim bünye uygun değil. Var mı başka açıklaması, ben bulamadım...
[/QUOTE]

Sizin de yazmış olduğunuz  15-20 dk geçmişti  ama Pet-shop sahibi değişimi kabul etmedi ve elindeki sağlıksız balıklarla değişmeyi teklif etti. Devamlı oradan alışveriş yapıyordum ancak bana böyle bir terbiyesizlik yapınca bir daha oradan alışveriş yapmadım. Bu pet shop sahibi dayımın çok yakın arkadaşı oluyor ancak bir seferinde gittiğimde yaptığı muamele kovmaktan beterdi ama ben yinede terbiyemi bozmayarak hiçbir tepki vermeden çıktım ve bir daha gitmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 23:35
Çeşitli semtlerde 5 tane çok samimi olduğum pet-shop var ve hepsinin balık ve malzeme alış listelerini biliyorum yani balıkların malzemelerin geliş fiyatlarını. Ben pazarlık yapmıyorum ne derlerse veriyorum ama onlar da bana yeterince yardımcı oluyorlar. örneğin bugun 1 melek 12 lepistes ve 1 kılıç için 10 lira verdim (yerli üretim) peki zamanında kazık yemedim mi? Tabi ki de yedim daha doğrusu kazık demeyelim yani bir yerde 25 iken benim akvaryumcularımdan birinde 30 ise bir malzeme ben 30 verip kendi akvaryumcumdan alırım sonuç olarak çok daha karlı çıkıyorum. Ama kötü bir muamele bugune kadar hiç görmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih burguÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 168
fatih burguÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 23:56
Arkadaşlar herkes yaşadığı ildeki güvenilir akvaryumcuları burada yazsa reklama girermi bilmiyorum ama en azından yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olur veya başka arkadaşlarda kazıklanmaz kanaatindeyim,Saygılar. fatih burgu2010-01-02 23:59:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaARTÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 106
AquaARTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2010 00:06

Olay yanlış tarafa gidiyor. Benim demek istediğim akvaryumcu ne fiyat isterse alın, verin , yazıktır adamlarda para kazanacak demek değil. Yanlış anlaşılmasın. Elbetteki fiyat araştırmanızı yapıp işinize geliyorsa alıp vereceksiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpmaxÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2007
İl: Nevsehir
Mesaj: 142
alpmaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2010 00:09
Arkadaşlar meseleyi tek taraflı düşünmeyelim. Kaliteli firmaları her zaman destekleyelim. Ben şahsen saat 09.00 dan 22.00 ye kadar açık olan, kaliteli iş yapan her aradığımda orda olan bir firmanın var olmasını hep isterim. Fiyatı yüksekte olsa ordan alıyorum. Çünkü yarın o firma yok olsa merdiven altında kalitesiz işletmelerin eline düşeceğiz. Mesela bugün bir tanesi en adi yemi kaliteli diye satmak istedi (acil lazımdı ). Esnafın masraflarını ve stresini de düşünmek lazım. Siz olsanız satılmış balığı geri alırmısınız? Hastalık riski var.
Birde bazı dostlarımız akvaryumcudan çok şey bekliyor. Adam orayı para kazanmak için açmış. Herşeyi önceden açık açık konuşmakta fayda var? Şu balığı alacam sonra getirme imkanım var mı? Geri kaçtan alacaksın gibi... Yukarda bahsedilmiş bazıları adamları canından bezdiriyor be kardeşim adamlar napsın? Peki terbiyesizleri var mı? Evet var hemi de çookk....
alpmax2010-01-03 00:10:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir