Test Kitlerinin Kalibrasyonu


u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 620
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 11:06
Herkese merhaba,

 

Bu sabah bayağı erken kalkmanın avantajı ile akvaryumun su değerlerini ölçtüm.Bir de bakalım bu ölçüm değerleri doğru mu, kalibrasyonu nasıl? diye merak ettim ve Fauna Marin in Multi Referance (çoklu referans değerleri sıvısı) ile Test Kitlerini kalibrasyon yaptım.

 

Öncelikle şunu söylemeliyim ki test kitleri'ninde kesinlikle kalibrasyona ihtiyacı var, yani kullandığımız testlerin geneli doğruyu gösterir diye düşünmemek lazım.

 

Ölçüm yaptığım Test Kitleri iyi muhafaza edilmiş ve son kullanma  tarihleri geçmemiş, hatta son kullanma tarihlerinin bitmesine bir kaç yıl daha var.

 

Sırasıyla fotoğraf linklerine bir bakalım.

 

 

 

 

Akvaryumda en önemli değer olan tuzluluktan başladım önce, tabii tuzluluk ile tuz yoğunluğunu karıştırmamak gerekir önce.Doğrudur diye kullandığım  Germany Müller marka Alman malı refraktometre maalesef binde 5 hata ile çalışıyormuş, yani gerçek tuz yoğunluğu binde 20 imiş ama  görünen binde 25. Canlılar uzun zamandır düşük tuzluluğa alıştıklarından, LPS ve Soft mercan ile balık sevdiğimden  ve diğer değerler uygun olduğundan canlılarda sorun teşkil etmedi ama gelişme minumum seviyelerde kaldı.

 

 

 

 

Ph Test Kiti ise insaflıydı, sadece gerçekte 8,3 PH degerini, 8,4 gösteriyordu.

 

 

 

 

Salifertin Magnezyum test kiti ile yapılan ölçümde Fauma Marin Multi Referanceye göre  1314 olması gerekirken 1304 'tü yani 10 mg/lt, düşük gösteriyordu.Yine de kabul edilebilir bir değer.

 

 

 

 

Yine Salifertin KH test kitinin F.M.Multi Referance kalibrasyon sıvısına göre 0.5  kh fazla ölçtüğünü gözlemledim.

 

 

 

 

Salifert Kalsiyum test kiti ile yapılan ölçümde 427 mg/lt  civarı çıkıyordı, F.M.Referans sıvısına göre 422 mg/lt olmalıydı.Bunu  kabul edilebilir bir değer sayalım.

 

Kalibrasyon sıvısı lingi

 

 

 

 

 

Bu da toplu halde testlerin ve Kalibrasyon lingi.

 

 

 

 

Sonuç olarak Salifertin test kitlerinden KH, MG ve CA nın az hata payı ile güvenilir çalıştığı, Almam malı Germany Müller marka refraktometrenin çuvalladığı, PH metrenin ise güvenilir ölçtüğü anlaşıldı.

 

 

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir