Tetra Akvaryumu


macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 00:18
Arkadaşlar tetra türü balıkların doğal yaşam alanı bitki örtüsü nasıldır. Bir akvaryum kurarken nasıl bir taklit yapmalıyız. Herkes ortaklaşa birşeyler paylaşırsa hepimiz yararlanırız. Tabiki ben de öğrenmiş olurum aslında. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 01:12
Ahmet bey kardeşim sana TETRA türü balıkların yaşam alanlarını kısaca anlatayım.
Öncelikle tankın taban malzemesinden sonrasında da dekorasyon ve bitkilerden sırasıyla bahsedeyim.

TABAN
Tabanda doğada çok değişik kum çeşitleri olmakla beraber genellikle silis kum bulunur. Açık renkli ince silis kumlardan kullanabilirsin.
Tabanda kuma ek olarak organik çökeltilerden oluşan bir toprak tabakası da vardır, bu da , yaprak, dal , kök gibi materyallerin suda çözünmesi ve ufalanmasıyla sonrasında da bakteriler tarafından iyice öğütülüp topraklaşmasıyla oluşan bir katman olur. Bir de tabanda yine her daim kuru yaprakların bulunmasında fayda var. Bu kuru yapraklar ve dallar ve ağaç kökleri suda çürüdükçe tanen adlı öz sularını suya bırakacaklar ve bu şekilde de suyu balıkların istedikleri asidik hale getireceklerdir. Güney Amerikan Tetra Türleri 7,0 'ın altındaki PH derecelerini daha çok tercih ederler.
TABAN DEKORLARI
Tabanda genellikle akıntılı suların yuvarlattığı kayalar bulunur, bu kaya ve taşların benzerlerini doğal taş marketlerden tamburlanmış taş çeşitleri arasından seçip değişik renklerde dekorasyon yapabilirsin.
Tabanda aynı zamanda Mangrove kökü veya değişik ağaç dallarından dekor ve balıklara saklanma alannları oluşturabilirsin. Nedir bu ağaç dalları, Ceviz, Meşe gibi ağaçların ince ve kurumuş dalları kullanılabilir. Ufak bir araştırma ile Amazonlarda yetişen ağaç türlerine yakın ağaç türlerinden ülkemizde de bulunanları var ise onların da dalları veya kökleri kullanılabilir.   Bunlar da hem dekor, hem saklanma alanı hem de suya salınım yapacaklarından suya tanen bırakacaklarından asidik su için gerekli katkıyı yapacaklardır.

BİTKİLER
Amazon nehri tetraların doğal ortamlarında çokça bulunan bitki türlerinin başında Echinodorus türleri gelir. Bu bitkinin bir çok alt türü ve renk varyasyonları vardır. Ülkemizde en yaygın bulunan türlerinden ikisi Echinodorus Bleheri ve Echinodorus Argentiniensistir. Bunlar Akvaryumlarda arka ve orta plan bitkisi olarak kullanılabilirler.
Ön alan bitkisi olarak da Sagitaria subulata gibi çimensi görüntüye sahip bitkiler kullanılabilir.
Diğer Güney Amerika taban bitkileri olarak, Alternathera Reineckii, Eleocharis sp. 'mini' Ludwiga Sp. gibi ...

Tetra türleri doğal ortamlarında aşağıda sıralayacağım balıklar ile aynı doğal ortamı paylaşırlar.
En yaygın bilinen Neon Tetra ( Paracheirodon innesi ) Melek , Discus ve güney amerikan chiclidlerinden Aspistogramma türlerinin bir kısmıyla beraber yaşarlar. Aynı ortamlarda Rummy nose tetra, ve Black neon tetraları da görmek mümkün.

Bir Tetra akvaryumunda yukarıda saydığım doğal ortam şartları sağlandıktan sonra bir de beraber yaşayabilecekleri aynı ortamı ortaklaşa kullandıkları diğer balık türleri de bulunmalı. Bunların başında Corydoras türleri geliyor. Corydoraslar, ülkemizde çöpçü olarak bilinirler, fakat aslında çöpçü değildirler, artıkçıldırlar. Yan tabana düşmüş yem artıkları, balık yumurta ve yavruları, kurtçuklar ve minik su kabukluları ve eklem bacaklıları ile beslenirler. Tetra akvaryumlarındaki faydaları ise, tetraların yemedikleri ve tabana düşen yem fazlalıklarını tükettiklerinden suda aşırı nitrat oluşumunun önüne geçerler.
Diğer bir tank arkadaş grubu ise PLECO yani vatos türleridir. Tabi kuracağınız akvaryumun büyüklüğüyle doğru orantılı olarak tanka koyacağınız vatos türlerinin de boyutları büyüyebileceklerdir. Ben size Cüce türlerden edinmenizi öneririm. Cüce vatos, L144 , Otocinclus varyeteleri gibi. Otocincluslar tamamen alg ile beslenen balıklar olduklarından sakal ve saç yosunu dışındaki diğer yeşil alglerin bir çoğunu afiyetle yerler.  Bir de hiç bir yem türüne tenezzül etmezler sadece doğal algler ile beselnemeyi severler ve de hiç dur durak nedir bilmezler.

Benim Tetra akvaryumu kuracak olan arkadaşlara önerim, en fazla 2 tür tetra ki aynı bölgede yaşıyor olmalarına dikkat etmekte fayda var, yanlarına bir çift veya tankınızın büyüklüğüne göre (her yüz litre için 1 çift) daha fazla çiftler de bulundurabilirsiniz, cüce chiclid türleridir. . Tetra türleri çoğunlukla sosyal balıklar olarak bilinirler. Fakat sosyal ve sürü hareketliliği en çok Rummy Nose tetralarda gözlemlenir. Sürekli bir birlerini takip etme eğilimi görürsünüz ve pek durgun balıklar sayılmazlar. Zemine yakın , alt orta seviyelerde dolaşırlar, çok yukarılara çıktıkları görülmez. Bunların yanına ek olarak da Neon tetralar olabilir. Neon tetralar genellikle çok hareketi balıklar sayılmazlar fakat kuzenleri Glowlight (gün ışığı ) ve Black Neon (siyan neon tetra) gibi de neredeyse hiç hareketsiz sayılmazlar . Glow Light tetraları akvaryumun aynı noktasında saatlerce hareket etmeden (hareketten kasıt yer 5cm'den daha uzağa gitme) sabit kalırlar. Bu yüzden pek görsel zevk verdikleri söylenemez ama onların da meraklıları var, tıpkı benim gibi.
Yukarıdaki balıklardan minimum 100 litrelik bir akvaryuma 10 adetten az olmamak 20 adetten de fazla olmamak kaydıyla koyabilirsiniz. Benim 450 litrelik tankımda çok çeşitli tetralardan değişik asayıda gruplar mevcut. Fakat ben 100 litrelik bir tank için balık miktarlarını vereyim size.
100 litrelik karma tetra tankı için balık miktarları
Neon tetra : 15
Rummy nose : 15
Cüce Amerikan chiclid: 1 çift veya 1 erkek 2 dişi
Corydoras : Panda veya simillis veya pigme türlerinden herhangibiri için 15 adet, daha büyük türler olan Paleatus, bronz, Metae , Melini gibi türlerden her hangi biri için 10 adet.
Otocinclus cat. : minimum 6 adet tabi bitki yoğunluğu çok olan tanklarda bu sayı 14 16 arası da olabilir. Bu balıklar ne  kadar kalabalık olurlar ise o oranda huzurlu olurlar ve de doğal davranışlarını sizlere sergilerler.
Cüce vatos türlerinden de 1 çift veya en fazla 2 çift, siyah cüce vatoslar genellikle fazla hareketli ve görsel zevk veren balıklar değillerdir, L144'ler bir nebze daha hareketli sayılırlar. Eğer paranız var ise bir kaç tane hareketli ve ufak türler de bulunabilir, mesela siyah beyaz renklerde olan zebra vatoslar gibi.

Şimdi bu balıkların hemen hemen hepsi orta seviyenin üstünde yukarı çıkan balıklar değil. Eğer isterseniz 100 litrelik bir akvaryuma biraz yanık kalmış çok büyük olmayan 10cm'den daha büyük olmayan 4 ila 6 arası melek de koyabilirsiniz.

Şu ana kadar saydığım balıklar her 100 litre içindir. Yani 200 litrelik bir tankınız var ise sayıları 2 katına , 300 litrelik bir tank için de 3 katına çıkartabilirsiniz.

Tetra türleri ve Güney Amerika (Aöazon ) biotope'ları üzerine yaklaşık 5 senedir araştırmalar yapıyorum. Daha farklı tetra türleri de kullanılabilir. Bazı türler alancı olurlar, bazıları da yırtıcı bu nedenle bir arada olmaları sakıncalı olabilir. İyice araştırmadan bir araya koymamakta fayda var.

Bir diğer 100 litre tank örneği daha verip yazıma son vermek isttiyorum.
Bu tankta Tetra türü olarak sadece EMBER TETRA yanına Otocinclus cat ve tabana da pigme corydoras öneririm.Diğer set up aynı kalacak.
Süper bir tankınız olacağından şüpheniz olmasın.
Hepinize güzel akvaryumlar sağlıklı balıklar dilerim

Sevgiler saygılar

Eray

Eray Gurdogan2014-02-02 01:20:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribKrabÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 321
KribKrabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 01:31
http://www.youtube.com/watch?v=F4DaP8HQyBU

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 02:26
Eray Abi eline sağlık çok güzel bir açıklama olmuş ama benim aklıma takılan birşey var ve müsadenle sormak istiyorum. bazı arkadaşların örnek akvaryumlarında tetra türleri görüyorum ve kuru yapraklar, mangrow kökleri ve kayalıklardan oluşuyor. Bazılarına da bakıyorum kuru bir yer yok her yer yemyeşil. Bunun bir ortası var mı? Mesela bazı tetra türlerini okuyorum bol yeşillik olsun diyor ve öyle akvaryumlar görüyorum tabiki ışık desteği de bu akvaryumlar için gerekli ve öyle de görüyorum. Bir akvaryumda da gördüğüm tamamen üst bitkisi vardı ve çok az bir yerden ışık alıyordu. Tabanda da çok az bitki, bol bol kaya ve kök. Kafam allak bullak. macas2014-02-02 15:24:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 03:42
Alp bey kardeşim çok güzel bir video paylaşmış, teşekkürler. Fakat şunu da söylemek lazım, Neon tetra Amazon nehrinin bir çok kolunda rastlanabilinen bir balıktır yani sadece videoda yer alan yerle sınırlı değil. Yaşadığı bazı alanlar neredeyse durgun denebilecek bölgelerken bazı yerlerde de su akıntılıdır. Bu nedenle bazı bögelerde bulanık sularda yaşarken bazı bölgelerde de tamamen şeffaf sularda bulunabilirler.

Fakat bu videodan da görebileceğiniz üzere tortu ve çamur doğalarında var olan bir etkendir. Aslında akvaryumlarımızda beslediğimiz bir çok balığın doğal yaşam alanı bizim akvaryumlarımız kadar şeffaf ve temizdeğildir. Bizler kendi göz zevkimiz için akvaryumları tertemiz hale getiriyoruz halbu ki doğalı videodaki gibi :)

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ErmisÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2013
İl: Antalya
Mesaj: 51
Emre ErmisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2014 21:20
Amazon biotop'unu yakalayabilirseniz hem çok uygun olur hemde görsellik bakımından evinizde hoş durur. Örnek :  http://www.youtube.com/watch?v=UnnvhiD-HPA

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2014 22:52
Anladığım kadarıyla bol kök ve yaprak ara ara da seyrek bir şekilde bitkilendirme olacak gibi amazon biotopunda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 17:41
[QUOTE=Emre Ermis]Amazon biotop'unu yakalayabilirseniz hem çok uygun olur hemde görsellik bakımından evinizde hoş durur. Örnek :  http://www.youtube.com/watch?v=UnnvhiD-HPA[/QUOTE]

Emre Ermiş beyin paylaştığı bu videodaki ANUBIAS dışındaki herşeye evet diyorum. ANUBIAS bitkisi amazonlarda olmayan, Afrika kökenli bir bitkidir. Videodaki tanka Biotope diyebilmek için Anubiasın oradan çıkartlması gerekir. Bir habitatta gerçekte var olmayan bir bitkiyi simulasyonu olan biotope da da kullanmamalıyız.

Öte yandan diğer özellikleri ile tam bir biotope. Anubias çıkarsa daha gerçekçi olacak.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 19:50
Eray abi peki bize amozonda kullanabileceğimiz bitkileri yazabilir misin? Özelden yazacaktım ama herkes faydalansın istedim. Vallaha zahmet ediyoruz ama dediğin gibi çakma bir akvaryum değil gerçekçi bir akvaryum olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribKrabÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 321
KribKrabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 23:10
Eray Bey abim, ilk mesajında bitkiler kısmına da değinmiş, Ali Bey. Gözünüzden kaçmış olabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 00:18
Yok aslında kaçmadı ama bu olur mu bu olmaz mı diye tek tek sormayayım hemde herkes faydalansın diye Eray abiden biraz uzun bir liste istedim aslında. Yoksa anladığım kadarıyla birkaç ön plan bitkisi ve Echinodorus türleri geliyor. Yani kalın yapraklı bitki türleri biraz yanlış anlamadıysam. Neyse Eray abinin başını ö.m. ile şişircem affına sığınarak :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir