Tetralar icin destek !


muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 21:44

Mustafa Bey, izninizle ilave bir şeyler söylemek istiyorum büyük kaplumbağaların yaşadıkları tankları en az balık akvaryumları kadar temiz tutmak mümkün ama bu sizin de söylediğiniz gibi çok zaman sonra ve deneme yanılma yöntemleri denenerek bulunabilecek filtreleme sistemleriyle mümkün. Kısacası böyle berrak bir tankla sahip olmak için kaplumbağalar konusunda oldukça uzmanlaşmak gerekiyor ki ondan sonra diğer canlılardan bahsedilebilsin.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 22:03
 Murat bey aslında sistem basit sayılır. Mesela güvenilir bir markadan dış filtre alıyorsunuz, üzerinde 200-400 litre arası için uygundur diyorsa siz bu minimum değerin yarısı kadar bir kaplumbağa akvaryumunda kullanabilirsiniz demektir. Yani 100 litrelik bir kaplumbağa akvaryumunu çevirebilir.

 İçine bol miktarda biyolojik filtrasyon malzemesi konulmalı ve nitrifikasyon bakterilerinin işini iyi yapabilmesi için havalandırma çok iyi olmalı. Kaplumbağa akvaryumlarında havalandırma kullanılmaması en büyük hatalardan biridir. Yabancı bir forumda şöyle birşey okumuştum hoşuma gitmişti. Adam dev bir akciğerli balık besliyor ve akvaryumunda çok güçlü hava taşları çalışıyor, akciğerli balıklar sudaki oksijenden çok çok az yararlanırlar, başka biri soruyor "balığınızın havalandırmaya ihtiyacı yokki neden kullanıyorsuz?", adam cavap veriyor "balığımın yok ama filtremdeki bakterilerin var" .

 Bunun yanıda katı atıkları filtrasyona girmeden tutmak için güçlü bir iç filtre yada kolay temizlenen bir tepe filtre kullanmak, bunları haftada en az 1 kere temizlemek ve nitrat miktarını düşük tutmak için düzenli su değişimlerini aksatmamak yeterli.
 Tabiki kullanılan yemlerin kaliteli olup suyu bulandırmaması, bunun yanında kaplumbağanın ihtiyacından fazla beslenmemesi de en az filtrsyon kadar önemli bir konu.

 Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 00:18
Desteginz icin cok tesekkur ederim mustafa bey...

Taban mazemesi demissin onu birazdaha acarmisin....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 00:55
 Kaplumbağa akvaryumlarında taban malzemesi kullanmak, yani kum, çakıl, taş gibi devamlı tartışılan bir konudur. Genelde kullanılmasını savunanlar hayvanın kendini doğal ortamında hissetmesini sağlamak amaçlı olarak kullanılmasını söylerler. Ama mesela yurtdışındaki forumlarda büyük hacimli akvaryumlarda ve büyük kaplumbağaların beslendiği akvaryumlar %90 boş tabanlıdır yani tabanda sadece cam vardır. Dekor olarak birkaç büyük kaya, mango kökleri ve plastik bitkiler kullanılabilir.

 Zemine malzeme koymamaktaki amaç taban malzemesinin arasına kaçan yem ve dışkı artıklarını önlemektir, bu sayede akvaryumlar çok daha kolay temizlenir ve daha sağlıklı olurlar. Genelde taban malzemesi kullanmayanlar dip çekimi yapmaktan kaçmak içn koymuyorsunuz diye suçlanırlar ama aslında taban malzemesi arasında kalan atıklar su kalitesini inanılmaz derecede bozar ve siz bunları görmediğiniz için akvaryumu temiz sanırsınız, kolay kolay dip çekimi ile de temizlenmezler. Kaplumbağaların taban malzemesini yemeleri sonucu ani ölümler yada sindirim sistemi sorunları da olabilir. Doğal ortamlarında taban boş mu diye aklınıza gelebilir ama doğal ortamda zaten sadece en güçlü ve en az hata yapan hayvanlar hayatta kalır, belkide binlercesi bu gibi sebeplerden ölür ama biz sadece canlı ve sağlıklı olanları gözleriz. Zaten doğal ortamlarında kırmızı kulaklı su kaplumbağaları genelde dipte değil yüzeye yakın bölgelerde bulunurlar, ve genelde durgun suları tercih ettiklerinden taban kalın bir çamur tabakasıyla kaplıdır.
 Tabi hayvanın taban malzemesini yemesi sonucu zarar görme ihtimali genelde önemsenmeyecek kadar küçük bir ihtimaldir ve yuttukları yabancı cisimlerin çoğunu sindirim sonucu geri çıkarırlar ama riske girmeye gerek olmadığını düşünüyorum.

 Açtığınız başka bir konu var sanırım taban ile alakalı tam okuyamadım ama sanırım sahte taban yada asma taban denen olaydan bahsetmişsiniz. Bu özellikle vivaryumlarda sıkça kullanılan, kaplumbağa akvaryumlarında da iyi sonuç doğuran bir yöntemdir ama genelde dipte yaşayan kaplumbağa türleri için kullanılır, çünkü bu türler dipte yürümeyi tercih ettiklerinden devamlı cam yüzeye basarlarsa ayak ve kabuk altlarında sorunlar meydana gelir.

 Eğer aynı şeyden bahsediyorsak, delikli bir plastik malzemenin üstünü iri taş parçaları ile kaplayıp bunu akvaryum tabanının biraz üstüne yerleştirip, düşen artıkların taşların üzerinde kalmadan alt tabana geçmesini ve buradan kolayca filtre ile çekilmelerini planlıyor olmalısınız. Buraya kadar herşey çok güzel ama malesef o delikli plastik tabaka Türkiye'de yok. Yurt dışında egg crate olarak bilinen ve kolayca bulunan bir malzeme ama ben yıllardır arıyorum hiçbiryerde bulamadım. Hatta bu sistemi sözde egg crate olan daha büyük delikli bir malzemeyle yaptım ama delikler çok büyük olduğundan küçük balıklar alt kata kaçıyorlardı ve sonuç alamadım. eğer egg crate bulursanız bana da söylerseniz sevinirim.
 
Saygılar..
kabaltah2008-09-12 00:59:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 02:12
Ewt mustafa bey yapacagim seyi anlamis gibisinz ama tam anlamiyla deil :D

Olay su yapmak istedigim delikli bir tabka yerine sabit bir taba kullanacagim ve uzerine silikon yardimi ile taslari dogal dokulmus tas gibi yapistiracagim ve sonra bosluklari kum derz dolgusu ile dolduracagim (Bunu yaparkende ic mimar olan halamdan,bende bi ic mimar adayim bu arada,o yuzden bu akvaryumda yapacagim dekarasyon benim icin muhim , yardim aldim ve o bana guzel bir fikir getirdi ben taslarin arasini sivi seffaf bir dolgu mazemesi ile doldurmak istemistim ve halama epoksi kullanmamin ne kadar dogal olcagini ve kimyasal bir sorun yaratip yaratmicagini sordum halamda bana neden o kadar zorluyosun dolgu mezemesi isini gorur dedi ve bende dolgu mazemesine kum karistirip bu islemi yapmak istedim.

Bu konunun buraya gelmeside cok iyi oldu size tam danismak uzeryedim dolgu mazmesi akvaryumlarda kullaniliyor ve sorunumz yok diye dunsuyorum ve saglik acisindanda onem haz etmiyor... Bu konuda hem fikiriz sanirsam

Bu yapacagim taban dekorunun uzerindeki pislikleride akvaryumun icinde dizayn ettigim bolme icin (bu konuda actigim akvaryum dizaynima bakabilirsiniz) ( http://www.akvaryum.com/Forum/kaplumbagalarim_Icin_paludaryum_yolda_k205485.asp )  yaptigim dis filitreyle icine sadece elyaf ve sunger koymayi dunsunuyorum belki biraz makarana bu sayade akvaryumun icinde kullanacagim suan elimde mevcut olan dis filitre ile akvaryum tabaninda saklanamayan kati atiklari temizlemis olacagim ve ikinci olarak alacagim filitlreyle icinde kullanacagim prof. mazemelerle de suyun dengesini kurmus olcagim....

NOT :  Akvaryumun icindeki surkulasyonuda akvaryumda kati atik icin yaptigim fiitreye dogru ayarlicam ki taban icin dizayn ettigim taslarin uzerine cokenlerde aliyim...

Bu dusunduklerimin sizin soylediklerinizle bagdastigini ve bunu uygulamaya baslayacagimin gararntisidir sanirsam...

Isgara olayina gelincede resimlerden gormustum o kadar delikli olmasada havuzlarda kaymaz zemin yapmak icin kullandiklari plastik oluklu yer mazemeleri var bunlar isinizi gorur mu acaba ?

Burdaki linkten bakabilirsiniz :

http://www.e-catalog.net/firmalar-kobi-company/companyPage.aspx?companyid=1874&status=allProducts
SiR-HoT2008-09-12 02:47:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 02:12
Mustafa bey, siz benim yazımı eleştirdiniz, ben cevap verdim,sizin dediklerinizi eleştirmedim.Ben arkadaşın akvaryumundaki suyu kasteddim ve balık yaşamaz dedim.
 
Bırakın tetraları, besliyeceğiniz hiçbir canlı, kaplumbağaların sularında yaşaması söz konusu değil
 
Bu sizin okuduğunuz kısım ve cevabınız;
 
Osman beyin kaplumbağa yaşayan suda hiçbir balık yaşayamaz sözüne katılmıyorum
 
Hepimiz biliyoruz ki, kaplumbağanın kirletmiş olduğu suda(şikayet edilecek kadar) sizin akvaryumunuzdaki balıklar bile yaşamaz.
Serhat bey başka bir konu altında, suyundan şikayet etmişti.Ben buyazıyı kastederek;
 
Mustafa bey merhabalar,arkadaşın yazısını dikkatle okursanız,akvaryumun kirliliğinden şikayet etmiş,yani demek istediğim kaplumbağanın kirlettiği suya gambusya bile dayanamaz.
 
Sizin bana sonradan gönderdiğiniz mesaj;
 
Osman bey yazımı tekrar okursanız su şartları balıklar için uygun olduğu sürece balık eklenebileceğinden bahsediyorum
 
Siz ilk mesajınızda önce beni istemeyerek te olsahatalı duruma düşürüyorsunuz, sonra ben kendi demek istediğimi söyleyince, sanki size hatalı olduğunuzu söylemişim gibi son mesajınızda dikkatle okuyun diyorsunuz.Oysa ben sizin söylediklerinizi ne tartıştım ne düşündüm,benim burada yazma sebebim bile değil. 
 
Buraya kadar pek sorun yok, Önemsiz. Ama sonradan, bana cevabınızın üzerine zaten Türkiye'de kaplumbağalara değer verilmiyor deyince sanki ben kaplumbağaların beslenmesine karşıymışım değer vermeyenlerdenmişim gibi oluyor.Benim tek demek istediğim konu, Serhat kardeşimizin balıklara yem muamelesinin son derece yanlış olduğuydu.Siz bana cevap vermeden önce asıl söylemek istedimi anlasaydınız, bu forumda artık can sıkmaya başlayan bu noktaya varmazdık.Ayrıca balıkların canlı yem muamelesi görmesi benim son derece hassas olduğum konu olduğu için biraz heyecanlı ve kırıcı yazdıysam kusuruma bakmayın(Özellikle serhat bey).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 02:23
Estafurllah bende ayni sekilde bende kirici olduysam ozur dilerim biz burda tartisiyoruz ve ben kirlenme sornunu solerken kaplumbaga diskisini bilen arkadaslar filitre secimi icin yardim amacli solemistim cunku kaplumbaga beslmemis arkadaslar gercekten kaplumbaga pisliginin nasil olacagini tahmin edemezler iki ay temizlemedigim dis filitrem balcik gibi oluyordu.. bu yuzden kirlilik derecesi bu filitre tafsiyesi nedir gibi bir sorundu aslnda benimkisi

Bu arada can skici bi konuya gelmis olabilir sizin acinizdan ama ben her okudugum seyden ders aliyorum acikcasi cunku forumlar bu yuzden var saygi cercevesinde tartislir ve sorun sonunda aciga cikar ve halledilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 02:37
Serhat bey benim can sıkıcı demek istediğim,her mesajın bir kısmını minik göndermelere ayırmak. Bazen bu öyle bir hal alıyor ki medatörler konuyu kilitlemek zorunda kalıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 02:45
Anladim evet tatsiz bir durum ama suan o durumu aldigimizi pek sanmiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 02:53
BU ARADA EGG CREAT MAZEMESINI BULDUM SITEYI VERIYORUM

http://ihsanyapi.com/en/urunler/for-industrial-use/egg-crate-grille/11

Bu arada hic aklimiza gelmedi havalandirma isi yapan her firmada ver bu olay cesitli kalinliklarda arastirip bulunabilir kilimacilarda bile var dir ama genelde havalandirma isleri yapan firmalar yardimcimiz olcaktir
SiR-HoT2008-09-12 02:56:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 04:03
"Ayrıca belirtmek isterim,dünkü yazılarınıza göre,imla kurallarına uymanızda ve özellikle kurduğunuz cümlelerinizde büyük düzelme var, keşke kendi düşüncelerinizi yazsaydınız."

Osman bey bu arada yutiyim dedim ama forum cercevesinde o anda size msj yazarak ortami germek istemedim...

Bu ettiginiz laf sahsima bunlari siz yazmiyor ve dusunmuyorsunz demektir..

Ben imla kurallarina dikkat etmeyen bir insandim cunku internet ortaminda pek takilmayan birseydi fakat bu forumda bunun ustesinden gelmisler ve yaptiklari duzen cok guzel ilerliyor bende bu forumdan yararlana bilmek ve yararli olabilmek adina yazdigim yazilari bir kac kere gozden gecirerek yaziyorum eger internetten bile insan sarrafligi yapmaya casliyorsaniz hatirlatiyim burasi sanal bir ortam...

Yapmis oldugum aciklamalarida sahsiniza almayin bu forum icin yapilmis bir aciklamadir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 11:12
[QUOTE=drızzdounder]Mustafa bey, siz benim yazımı eleştirdiniz, ben cevap verdim,sizin dediklerinizi eleştirmedim.Ben arkadaşın akvaryumundaki suyu kasteddim ve balık yaşamaz dedim.
 
Bırakın tetraları, besliyeceğiniz hiçbir canlı, kaplumbağaların sularında yaşaması söz konusu değil
 
Bu sizin okuduğunuz kısım ve cevabınız;
 
Osman beyin kaplumbağa yaşayan suda hiçbir balık yaşayamaz sözüne katılmıyorum
 
Hepimiz biliyoruz ki, kaplumbağanın kirletmiş olduğu suda(şikayet edilecek kadar) sizin akvaryumunuzdaki balıklar bile yaşamaz.
Serhat bey başka bir konu altında, suyundan şikayet etmişti.Ben buyazıyı kastederek;
 
Mustafa bey merhabalar,arkadaşın yazısını dikkatle okursanız,akvaryumun kirliliğinden şikayet etmiş,yani demek istediğim kaplumbağanın kirlettiği suya gambusya bile dayanamaz.
 
Sizin bana sonradan gönderdiğiniz mesaj;
 
Osman bey yazımı tekrar okursanız su şartları balıklar için uygun olduğu sürece balık eklenebileceğinden bahsediyorum
 
Siz ilk mesajınızda önce beni istemeyerek te olsahatalı duruma düşürüyorsunuz, sonra ben kendi demek istediğimi söyleyince, sanki size hatalı olduğunuzu söylemişim gibi son mesajınızda dikkatle okuyun diyorsunuz.Oysa ben sizin söylediklerinizi ne tartıştım ne düşündüm,benim burada yazma sebebim bile değil. 
 
Buraya kadar pek sorun yok, Önemsiz. Ama sonradan, bana cevabınızın üzerine zaten Türkiye'de kaplumbağalara değer verilmiyor deyince sanki ben kaplumbağaların beslenmesine karşıymışım değer vermeyenlerdenmişim gibi oluyor.Benim tek demek istediğim konu, Serhat kardeşimizin balıklara yem muamelesinin son derece yanlış olduğuydu.Siz bana cevap vermeden önce asıl söylemek istedimi anlasaydınız, bu forumda artık can sıkmaya başlayan bu noktaya varmazdık.Ayrıca balıkların canlı yem muamelesi görmesi benim son derece hassas olduğum konu olduğu için biraz heyecanlı ve kırıcı yazdıysam kusuruma bakmayın(Özellikle serhat bey).
[/QUOTE]

 Osman bey yanlış anlaşılmalar için özür dilerim, siz sanırım iki mesajdada serhat beyin akvaryumundaki su şartlarından bahsetmişsiniz. Ben iki seferde de genel olarak kaplumbağa akvaryumu suyundan bahsettiğinizi düşünüp gerekli filtrasyon ile bu durumun düzeltilebileceğini yazmıştım. Yani 2 kere yanlış anlaşılma var, kusura bakmayın ben şahsınıza karşı saldırıda bulunmak istemedim, genel konuşuyordum. Kaplumbağalara değer verilmediği konusu da size karşı yazılmış değil yine genel bir sözdü. Burada anlatmak istediğim kaplumbağaların ihtiyaçlarının ülkemizde yeterince anlaşılmış olmadığı, bu yüzden basit sistemlerle yaşayabileceklerinin düşünüldüğünden yetersiz donanıma sahip akvaryumlarda bakıldıkları, bunun sonucu olarak hayvanların kötü su şartlarında yaşamak zorunda kaldıkları ve pis hayvanlar şeklinde damgalandıkları idi.
 Oysa nasıl discus gibi narin bir balık türü yüksek seviyede ekipman ve günlük ilgiye ihtiyaç duyuyorsa kaplumbağalarda en az o kadar ilgiye ihtiyaç duyan canlılardır. Bu cümleleri de genel amaçlı kuruyorum lütfen şahsi olarak yada size söylüyormuşum gibi anlamayın.
 Saygılar..
kabaltah2008-09-12 11:15:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerhatBirinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 320
SerhatBirinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2008 02:23
Mustafa ( yanlis olmus ) bey bu bana tavsiye ettiğiniz gambusya ve CAE türlerini akvaryumculara sordum eminonudekilerin hepsine mesala çoğunda bu türler yok bulabileceğim bir yer var mı acaba ? Birde CAE türünün acık bir adı var mı ?

Simdiden tesekkurler...
SiR-HoT2008-09-14 14:07:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2008 02:43
 Serhat bey eğer bana soruyorsanız, CAE'nin açılımı "chinese algae eater" vantuzlu çöpçü olarak bilinir, aslında kolay bulunan bir türdür.

 Gambusyada yabani lepistes yada sivrisinek balığı olarak bilinir, aslında yabani lepistes değildir, lepistesin akrabası olan çok dayanıklı bir canlı doğuran türüdür, sivrisinek larvalarını yediği için kurutulmayan su birikintilerine ve bataklık bölgelere bırakılır, bu yüzden sivrisinek balığı denir. Ekonomik değeri olmadığından bulmanız biraz zor, bende vardı ama çok saldırgan olduklarından elden çıkardım.

 Eğer 15-20 gün beklerseniz size çok uygun fiyattan yüksek sayıda temin edebilirim. CAE'yi de bulamazsanız, aslında kolaylıkla bulabilmeniz lazım ama yine de bulamazsanız istediğiniz zaman onlardan da istediğiniz sayıda temin edebilirim.

 Gerçi ben balıkları size tavsiye ederken aynı zamanda size temin etmeyi düşünmemiştim o yüzden bir yanlış anlaşılma olmasın lütfen. Gambusya canlı doğuran olduğundan hızla ve özel bir gereksinim olmadan üreyen ayrıca bütün balık türleri arasında bile çok dayanıklı sayılan bir türdür. CAE'ler de dünya çapında kaplumbağa akvaryumlarına çöpçü olarak tavsiye edilen bir türdür. Çünkü hem çok hızlı hareket ederler hemde çok iyi saklanırlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir